Sd. Kfz. 232

1. tnc 2016-01-30 21:40:13

Cześć,Zabieram się za kolejny model. Tym razem wybór padł na wóz pancerny i będzie to moja pierwsza tego typu maszyna. Najbardziej obawiam się kół i skomplikowanej anteny ale zobaczymy jak dam sobie radę. Model nie będzie malowany gdyż nie dysponuję warsztatem malarskim więc będzie to wykonanie w standardzie. Na chwilę obecną wyciąłem pierwsze elementy i trochę kombinuję jak je skleić, gdyż ilustracja jest dosyć niedokładna. Jest taka część jak 1b, która de facto jest pokolorowana ale wychodzi mi, że ma być wklejona w miejscu nie widocznym pod 1c. Z drugiej strony 1a ma wypustkę w dolnej części, która wskazuje, że w elemencie 1 powinna być dziura na jej wprowadzenie ale nie jest to oznaczone w żaden sposób, ale coś wymyślę.

1. tnc 2016-02-07 14:01:45

Wnętrze już prawie gotowe. Brakuje drążków sterujących, które za chwilę zostaną wklejone. Wszystko do tej pory pasuje i jest dosyć proste do sklejenia, choć jak wspomniałem na początku miałem pewne wątpliwości, które zostały rozwiązane - podłoże wnętrza podkleiłem ostatecznie grubszym karton dzięki czemu konstrukcja nabrała solidniejszej konstrukcji. Jestem na etapie budowy nadwozia ale tu dopiero wycięte są części.

1. beata 2016-02-07 17:10:43

Oj chopie,wywal natychmiast te kierownice.Za przeproszeniem są koszmarne.
    Zrób sobie szablon kierownicy na tekturce 2mm.Weź drut w izolacji o odpowiedniej średnicy i zrób z tego koła kierownicy.Będzie o niebo lepsza.

1. tnc 2016-02-08 07:39:50

Kierownica to element, z którego faktycznie dumny nie jestem. Wezmę uwagę do serca i postaram się poprawić tym bardziej, że zdecydowałem się jednak na otwierane włazy boczne wraz z tylnym.

1. tnc 2016-02-11 20:09:44

Postępy prac niewielkie. Przygotowane poszycie nadwozia do złożenia - wygląda na to że będzie dobrze - pasować. Wracając do kierownicy to zrobię ją z oringów gumowych - przynajmniej zewnętrzny okrąg. 

1. tnc 2016-02-13 19:46:21

Nowe kierownice. Powstały ostatecznie z drutu pomalowanego temperą.

1. arthur 2016-02-14 02:47:56

Teraz kierownica wygląda dużo lepiej, widzę że poszycie gotowe, czyli lada dzień zobaczymy bryłę modelu.

1. tnc 2016-02-14 19:42:57

Poszycie nadwozia złożone. Nie jestem zadowolony z efektu sklejenia w kilku miejscach ale nie poprawiam aby nie pogorszyć. Pozostaje mi przeszlifować krawędzie aby je wygładzić i wyrównać.Ogólnie części spasowane ale miałem pewne problemy z ich sklejeniem ze względu na długą linię brzegową, która nie ma we wszystkich miejscach skrzydełek ułatwiających montaż - i tu wyszły drobne braki umiejętności. Pewną przewagę przy takich elementach mają modelarze, którzy malują swoje dzieła, bo zawsze mogą wprowadzić korektę w postaci szpachli, ścierania itp. które zamaskują niedoskonałości sklejania i mogą zwracać mniejszą uwagę na dokładność sklejenia i efekt końcowy a ja muszę się pogodzić z tym co wyszło - najgorzej chyba w każdym bądź razie nie jest.Nie sklejałem tylnej ściany, gdyż zamierzam to zrobić po wklejeniu wnętrza. Wstępnie przymierzyłem oba elementy i wydaje się, że większego problemu ze złożeniem nie będzie - co przewiduje autor i relacja na innym forum - może dzięki nie sklejeniu tylnej ściany.Obecnie zastanawiam się czy wkleić wnętrze do nadwozia czy złożyć podwozie. Może ktoś kto walczył z tym modelem podpowie?

1. anber 2016-02-14 21:10:32

jeśli mogę coś podpowiedzieć to starałbym się aby podwozie wykonać niezależnie od karoserii a jeśli to jest nie możliwe to raczej polecam wykonać najpierw wnętrze. Najpierw wykonane podwozie może przeszkadzać przy późniejszych pracach przy wnętrzu. Krawędzie można natomiast delikatnie przeszlifować i zastosować odpowiedni retusz. Ale najpierw poleciłbym je zaimpregnować klejem lub lakierem. Powodzenia

1. tnc 2016-02-20 14:40:19

Wnętrze kadłuba wklejone. Na pewno pomogło nie sklejanie tylnej ściany, gdyż dzięki temu można było rozszerzyć boki i wsunąć wnętrze. Po wklejeniu kabiny zabieram się za elementy podwozia.

1. beata 2016-02-21 19:47:17

Strasznie ubogie to wnętrze :-(
    Projektant miał chyba lenia.
    Dobrze sobie radzisz.

1. arthur 2016-02-28 03:01:05

Czekam na kolejną porcją zdjęć, wnętrze jak już wspomniała Beata bardzo ubogie, ja bym to zamknął i skupił się na zewnętrznej części modelu.

1. tnc 2016-02-29 20:48:56

Z braku czasu postęp prac jest nie wielki. Obecnie wykonuje przednie zawieszenie. Tylne w zasadzie zrobione ale zgubiłem części i zastanawiam się czy dorobić je czy dać sobie spokój bo wygląda, że i tak nie będą one widoczne - chodzi o część 10f zaznaczoną na zrzucie.W dniu jutrzejszym może uda mi się zrobić parę zdjęć to wrzucę.

1. tnc 2016-03-01 19:22:53

Jak pisałem wczoraj wrzucam zdjęcia stanu prac nad podwoziem.

1. anber 2016-03-01 21:55:09

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu much ;-) Dobrze to wygląda i tak trzymaj.

1. Wojok 2016-03-02 07:22:42

No,mi też się to podoba :-) 

1. tnc 2016-03-13 13:43:49

Niestety mam za mało czasu na hobby więc postępy nieznaczne od ostatniego czasu.Zamontowałem elementy układu wydechowego i tu muszę stwierdzić, że jest błąd w opisie a mianowicie wyginając drut zgodnie z obrazkiem wychodził mi element pasujący do prawej strony a nie lewej. Druga sprawa to brak wręg kół. Postanowiłem je sam dorobić no i udało się.Klejenie elementów bocznych opon doprowadzało mnie do szału. Elementy niby pasują ale sklejenie ich razem do łatwych nie należy. Już byłem gotów podejść do tematu w całkiem inny sposób tj. naklejanie kolejnych wręg na siebie a następnie ich przeszlifowanie, ale ostatecznie się nie poddałem.Obecnie męczę się z wycinaniem elementów bieżnika.

1. beata 2016-03-13 20:58:09

Powiem Ci,że wygląda bardzo dobrze.

1. anber 2016-03-13 21:30:32

Oooo Panie, szacun za ten bieżnik.

1. tnc 2016-04-21 19:19:50

Po długim czasie skończyłem zabawę z ogumieniem. Niestety nie wyszło ono tak jakbym sobie życzył i szczerze mówiąc straciłem do niego cierpliwość i musiałem się pogodzić z wypracowanym stanem, tym bardziej, że już zostały koła zamocowane do podwozia.

Rezultaty 0 - 20 z 32 pozycji
Udostępnij temat: