Mercedes Actros 1855

1. tulipan740i 2020-11-19 21:22:53

Skorpionie pawelelka77 ma rację. Szpachlowanie jest wieloetapowe. Czasem mokra szpachla jest równa a po wyschnięciu się kurczy i w efekcie zapada. Podkladować też nie raz należy a dwa, trzy razy nałożyć. A podkład w sprayu z założenia jest rzadszy i na jednej warstwie się nie kończy. Jedna warstwa podkładu może być dobra ale w lakiernictwie samochodowym gdzie "filera" nakłada się specjalnym pistoletem i jest gęstrzy. Modelarstwo plus podkład to raczej spray, nie licząc tego że ktoś może gęstą farbę na pędzelku  używać jako podkład wypełniający. W szoferce wyszły krowie żebra na górze. Tam w pierwszej kolejności szpachla. Na spokojnie wszystko wyjdzie. Ja ze swojej strony mogę Ci polecić zamiast szpachli masę Milliput. Używam czerwonej i nigdy się nie skurczyła. Ale z drugiej strony jednak wychodzi z tego długotrwały proces. 

1. Skorpion 2020-11-19 21:37:31

OK , ja wszystko rozumiem :) Problemem ze szpachlą może być to , że jej tu nie ma , nic nie szpachlowałem , tylko mówię , że po pomalowaniu ta białą farba tak wygląda jakby szpachla wylazła. Podkładu uzywam w sprayu , przeważnie daje dwie warstwy. Tulipan , jeśli możesz , to zaznacz na zdjęciu gdzie te krowie żebra są , bo patrzę i patrzę , i nie wiem czy o tym samym myslimy. Mało tego , jeszcze jak patrzę na ta kabinę z różnych kątów , to z każdego wygląda inaczej. Jak mówiłem , dajcie mi jeszcze trochę czasu na te duperele , i wtedy zobaczymy. 

1. tulipan740i 2020-11-19 22:08:59

W takim razie problemem jest właśnie to, że szpachli nie ma. 1 i 3 foto nad oknami zaokrąglenie łagodnie przechodzące w dach. Na 1 foto widać to najwyraźniej. Albo rzucić tą całą technikę że szpachlowaniem i podkładem . Sklejać tak jak pewien mistrz Janek od pancerki, żeby już na wstępie wszystko było równo i tylko przed malowaniem lekko papierkiem drobnym przelecieć i hej

1. Skorpion 2020-11-19 22:32:18

Zygfryd - dokłądnie tak jak mówisz , szkoda , że wcześniej o tym nie wiedziałem.

Tulipan - właśnie o tym myślałem , choć w realu aż tak bardzo tego nie widać. W ogóle to ten fragment źle zrobiłem , bo te łączenia inaczej powinny wyglądać , nie powinno być takiego zaokrąglenia. Właśnie po nałożeniu tej białej farby , zaczęło to tak dziwnie wyglądać. Szpachli staram się nie używać , właśnie ze względu na jej wyłażenie spod farby , tu po prostu problematyczny okazał się zbyt gruby papier , no i pociągneło to wszystko za sobą.

Przemalowałem dziada na czerwono ( aparat troche przekłamuje , ciemniejszy jest ) , jest to dopiero pierwsza warstwa , pójdą jeszcze ze trzy , ale wygląda to troche lepiej , niewiele , ale ciutke lepiej. Zrobiłem jeszcze grilla i zderzak , światła mi trochę zaparowały , bo znowu nie przemyślałem montażu świateł , wychodziły na zagięciach , i poodklejały się przy montażu , musiałem to ratować SG , no i wiadomo , z drugiej strony w moim dawnym Roburze ( tym prawdziwym ) światła wyglądały podobnie :)) Dodam jeszcze , że dużo tych połączeń na kabinie bedzie zasłonięte (blenda , antenki itd. ). Niestety pachnie mi to rozpocząciem budowy od nowa , ale dorobie jeszcze te pierdółki.

Tyle...

1. tulipan740i 2020-11-19 22:49:24

Szpachli staram się nie używać , właśnie ze względu na jej wyłażenie spod farby 

Skorpion

Szpachla nie wyjdzie z pod farby gdy pokryjesz ja kilkoma warstwami. Szpachla ma to do siebie że trzeba ją zagruntować ponieważ inaczej chłodnie farbę jak zaimpregnowany papier. Nie bój się szpachli jest bardzo pomocna. 

1. Skorpion 2020-11-19 23:00:14

Toteż dlatego napisałem , że staram się nie używać , a nie , że nie używam w ogóle :))) Czasem niestety trzeba , tu akurat w tych miejscach , które tak kiepsko wyszły , nie używałem , bo nie była tam potrzebna.

1. tulipan740i 2020-11-19 23:43:59

W czerwonym wygląda zdecydowanie lepiej i nie pokazuje nierówności jak ten biały. 

1. Skorpion 2020-11-20 12:10:11

No troche ten czerwony lepiej sie położył , ale idealnie i tak nie jest. Wydaje mi sie , że najwiekszym problemem jest położenie takiej farby , tak jak Zygfryd mówił , na każdym zgięciu , zaokrągleniu , błyszczy się inaczej , przez co powstaja różne złudzenia. Oczywiście nie bronię siebie , bo mogłem zrobić przed malowaniem troche lepiej , ale włożyłem więcej dokłądności niż w poprzedniego Robura , a wygląda tu dużo gorzej , jak się przekonałem , zupełnie inaczej kładzie się farbę aerografem , a inaczej sprajem , zwłaszcza taka błyszczącą. Niemniej postanowiłem zrobić tego merola , nawet jeśli wykonanie jest kiepskie , bo szkoda mi to wyrzucać , ale nową wycinanke i tak zamówię i po prostu skleje kolejnego :)) Położyłem dodatkowe warstwy i tak to wygląda. Ostatnie dwie fotki zrobiłem na dworze , żeby przybliżyć bardziej ten kolor , też nie pokazuje tego idealnie , ale lepiej niż w domu. W rzeczywistości jest ciutke ciemniejszy. Zderzak postanowiłem zrobić nowy , może teraz światła tak nie aparują :))

Do następnego...

1. Sebastian01 2020-11-21 13:01:57

Zdjęcia na dworze dużo lepsze. Fajnie się błyszczy i kolor też ładny.

1. Skorpion 2020-11-21 15:30:07

No błyszczy się ładnie , i to jedyny jego plus :))

Dorobiłem różne czarne elementy dookoła , zderzak , listwy , klamki itd. Dojdą jeszcze uszczelki , blenda i różne graty.  I tak patrzę na to teraz , i sobie myślę , że nie ma aż takiej tragedi , owszem nie jest idealnie , ale też nie jest aż tak tragicznie ( chyba ). Zdjęć na dworze nie zrobiłem , bo leje u mnie , jeśli jutro pogoda sie poprawi , to wstawię fotki jeszcze raz. Tak to wyszło...

To do następnego... 

1. AndDi 2020-11-21 15:38:43

No faktycznie z tymi dodatkami jest dużo lepiej, raczej nie będziesz musiał robić nowej kabiny.

1. Skorpion 2020-11-21 15:59:30

No faktycznie z tymi dodatkami jest dużo lepiej, raczej nie będziesz musiał robić nowej kabiny.

AndDi

Całe szczęście  Choć i tak zamierzam przynajmniej jeszcze jednego takiego robura skleić :))

1. Zygfryd 2020-11-21 16:30:41

Jest dobrze Skorpionie. Wiesz ile ja zdjęć wywaliłem z kombajnu? W realu wygląda znakomicie, jednak aparat tak przekłamywał, że wyglądało jakbym z betonu zrobił kombajn i nie przytarł. Właśnie przez refleksy na lakierze.Za to w realu jestem niesamowicie zadowolony z tego jak wyszedł i uwielbiam go oglądać. Przechodziłem przez to i wierzę na słowo, że w realu jest dobrze. Zobaczysz problem jak będziesz robił fotki do galerii i wrzucisz je na kompa 

1. Wojok 2020-11-21 20:32:51

Hmm, kurczę, tylko na przyszłość, to chyba by dobrze było osdobno malować drzwi, dekle schowków itd. itp., bo miejscami farba zalewa szpary i troszkę słabo to wygląda. Ale ogólnie jest ok No, może jeszcze tylko ten kolor...

1. AndDi 2020-11-21 20:40:07

Niczym kolor jakiejś bandery

1. Zbyszek001 2020-11-21 21:34:34

faceci odróżniają dwa kolory 1. ŁADNY.  2 PEDALSKI.

Sory ale jak dla mnie to ten kolor nie jest Ładny.

Chyba nie wsiadłbym do takiej ciężarówy.

Ale nie przejmuj się gusta są jak dupa każdy ma swoją. Pomalowany fajnie, połysk ekstra.

1. Skorpion 2020-11-21 21:44:49

Kolor jest CZERWONY , aparat go przekłamuje ( podejrzewam , że przez halogen , którego uzywam ) i na tych fotkach robionych w domu wychodzi różowy. W poście , gdzie jeszcze nie ma dodatków , dwie ostatnie fotki są na dworze i tam widać to troche lepiej , choć tez jest ciutkę przekłamane. Jutro powinno świecić u mnie słońce , to pstrykne jeszcze raz na dworze , może będzie lepiej. Pomijając już wszystko , trochę mnie znacie , myślicie , że pomalowałbym model na różowo ??? :)) Wojok specjalnie wszystkie szpary robię głębokie , żeby było je dobrze widać , i tak też jest tutaj , szczeliny drzwi i schowków są dobrze widoczne , tylko moga się zlewać przez światło ( choć ja nawet na tych fotkach je widzę ) , ciężko byłoby to malować osobno , schowki na upartego jeszcze by sie dało , ale drzwi nie ma szans. Zygfryd - dzięki , choc nie do końca się z tobą zgodzę , owszem , masz rację , że farba błyszcząca daje takie efekty , zwłaszcza na różnych łukach i zgięciach wydaję się , że coś wystaje , coś przebija itd. , ale są to tylko złudzenia , niemniej - mogłem pod malowanie przygotować to trochę lepiej , fakt faktem , że te czarne dodatki , trochę te niedokładności przyćmiewaja , ale mogło być lepiej , cóż - mówi się trudno i klei się dalej :)) I pamietajcie , ten kolor na fotkach na szarym tle jest PRZEKŁAMANY :))

1. AndDi 2020-11-21 21:52:11

Marcinie, oddychaj . Ja wiem, że ten kolor jest czerwony, to tak jak z tą flagą Wojoka Najlepiej zrobić nie w słońcu tylko w rozproszonym świetle dziennym.

Zbyszku faceci znają trzy kolory: fajny, niefajny i pedalski (tak to było w kabarecie)

Zrobiłem Ci czerwony, niebieski i oryginał

1. Zygfryd 2020-11-21 22:15:04

Skorpionie, ja właśnie do tego dążę, że błyszczący lakier nawet jak jest dobrze, to da złudzenie że coś nie tak :) Szczególnie podczas sesji fotograficznej 

1. Skorpion 2020-11-21 23:21:25

Własnie taki kolor jest jak na tej pierwszej fotce Andrzeja. Na przemalowanie jest już za późno , bo te wszystkie czarne elementy są poprzyklejane , a zresztą mi sie ten czerwony bardzo podoba. Andrzej , czym żeś te kolory przerobił ? I jestem spokojny oraz oddycham , mnie nie tak łatwo z równowagi wyprowadzić :))) A jeżeli dalej ktoś ma wątpliwości , to zapraszam pod Wrocław do zobaczenia na żywo :)))

Rezultaty 20 - 40 z 201 pozycji
Udostępnij temat: