Błyskawica i Grom

1. JKorjat 2020-11-29 19:26:53

Witam

Zaczynam razem z kolegą mały wspólny projekt. Postanowiliśmy skleić razem dwa Polskie Niszczyciele, bo długich rozważaniach które dwie siostrzane jednostki wybrać, padło na ORP Błyskawice i i ORP Grom. 

Ja wziąłem na siebie Błyskawice. Model wydawnictwa Wak w skali 1:200. Jak zazwyczaj, model tylko do połowy, docelowo zapewne na podstawce razem z jednym z okrętów podwodnych. 

Model wrzucony w ksero, dlatego że docelowo ma być malowany - wyjdzie jak wyjdzie. Nie śpieszę się, robię jak większość z nas kilka modeli naraz. 

Na początek zdjęcie modelu, żeby nie było że pirace :P 

Wymęczona burta, wyszło tak se, pokładam wiarę w papier ścierny i farbę :)

docelowo jak widać, planuje trochę walozsować, opierając się na modelu Groma "Marka1" z  czarnego forum

A no i zdjęcie z planowanych kamuflażem . Tak celuje bardziej w efekt niż spójność historyczną :) 

Lada chwilę pojawi się kolejny post z Gromem :)

Pozdrawiam

Jacek 

1. Odin Kragg 2020-11-29 20:22:02

Witam.

To ja jestem "tym" kolegą... :) .

Jestem tu nowy więc chociaż parę słów o sobie: starszy od węgla, coś tam kleję ale raczej średnio wychodzi.

Parę słów to parę  słów ;)

Grom z wydawnictwa MKF. Posiadam 2 wycinanki, model planuję wykonać na ile dam radę max 3d . Preferuję raczej swobodne podejście do tematu wiec odwzorowania okrętu na 100% nie planuję.

Etap prac - dopiero co oderwałem kadłub od deski więc trochę za Jackiem jakby...  :) . 

1. AndDi 2020-11-29 20:29:38

Ciekawe. Zobaczymy czy wyjdą Wam bliźniaki jednojajowe

1. Wojok 2020-11-29 20:43:02

Witam.

Odin Kragg, tych części z pokładu na dziobie i rufie nie wycinasz ? Nawet jak masz dwie wycinanki, to warto by to mieć w zapasie.

Druga sprawa, to trochę szkoda, że nie zwiększyłeś wysokości tych bocznych wzmocnień tak, żeby wesprzeć i wyrównać pokład. Przydało by się to szczególnie w miejscu połączenia.

Lubię okręty więc zasiadam na widowni

1. Odin Kragg 2020-11-30 08:28:44

Wojok  - uwagi jak najbardziej słuszne - części niewycięte mam dodatkowe podwójne (model nr 2 i jeszcze 1 niekompletny ORP Grom ze "starego" klejenia kieeeedyś tam...). Co do wyrównania pokładu i tej wklejki z boku...to wiesz, nie pomyślałem nawet ze można by to dopracować. Korci mnie to poprawić bo patent dobry .

Dzięki za rady. 

Pozdrawiam

1. Jacek-KP 2020-11-30 11:27:32

Projekt ciekawy, będę tu zaglądał. Polecam kupić gotowe relingi wycięte laserem. Podnoszą wizualnie poziom wykonania modelu. Ja ambitnie zrobiłem relingi sam i wyszły do d...

1. JKorjat 2020-12-05 10:07:14

No, to u mnie reset, pofalowany dziób. Będzie mnie to denerwować przez cały czas klejenia, wiec wole zresetować  juz teraz. Teraz musze pokombinowac jak to zrobić  zeby znowu tak nie wyszło. 

1. AndDi 2020-12-05 10:23:09

Wypełnij styrodurem. Pewnie Ci zostały ścinki po dioramie świątecznej i wiesz jak to się łatwo obrabia

1. Wojok 2020-12-05 13:01:05

No i pokładu chyba nie ściąłeś, bo burty trochę odstają. Jest szansa poprawić

1. Odin Kragg 2020-12-07 17:11:08

Hej. U mnie też średnio raczej wychodzi, ale co tam. Jest jak jest . To okręt wojenny, one zawsze miały blachy pogięte. Nie przejmuję się burtami specjalnie. 

1. JKorjat 2021-01-15 09:41:26

Dzień  bry :) mały progres po restarcie. Mam ostatnio tendencje odpuszczania modeli, kilka z nich nigdy nie doczeka sklejenia z uwagi na przeprowadzkę dlatego jakos się uparlem żeby to skonczyc nawet jak bede dostawał od blyskalki gongi ;)

Generalnie wydaje mi się że wybrałem prostsza droge niż Robert, bo mogę niczym porzadny blacharz poslugiwac sie mottem: szpachla szpacha i jeszcze raz szpachla ;) i tak wyglada jakby już był na froncie, ale spokojnie papier ścierny farba szpachla farba szpacha... i bedzie wciaz kijowo ale kolorowo;)

1. Odin Kragg 2021-01-15 18:24:43

No, ja w zasadzie modelu nie ruszyłem. Już się zabieram, za kilka dni wrzucę jakieś fotki .

1. AndDi 2021-01-15 19:15:48

Powycierany jak jeansy u nastolatki  Jestem ciekaw jak będzie po malowaniu.

1. Rumak 2021-01-15 19:58:11

O kurka wodna!

1. Odin Kragg 2021-01-19 22:35:49

Pogrzebałem trochę. Dużo roboty bo moim zamiarem było pokazanie układu blach kadłuba ( mniej więcej, zwykle nie bawię się w 100% odwzorowanie rzeczywistości). Wychodzi średnio, ale dzięki Jackowi który wciągnął mnie w tę relację skubaniec jest szansa że dokończę pływadło. Na tym etapie "niepodobania" zwykle okręt tonie a parę zatonięć już było...

1. JKorjat 2021-01-21 10:53:05

no to gonimy ;) poszlifowaniu, pierwsza warstwa podładu, teraz papier ścierny tu i tam, potem znowu podkład. I na koniec barwy

Podklad plus oswietlenie okrótnie wyciągają nierówności ktorych normalnie nie widać. 

No i przy okazji zaczynam meczenie pokladu

No i musze wymyslec jak fotografować ten model. Jak na moje standardy jest wielki ;)

1. Odin Kragg 2021-01-21 14:33:26

No panie, teraz to żeś wyskoczył...  ja ze 4 kawałki blach przykleiłem....

Zapodaję fotkę...odnośnie nierówności...

1. JKorjat 2021-04-13 10:30:42

Bry

Mała aktualizacja, doszło nie wiele, a jeszcze jeszcze wiecej w perspektywie poprawek ;)

Pozdrawiam

Jacek

1. Odin Kragg 2021-04-13 18:48:37

Dobrze to wygląda . Lecisz dalej.  Ja jak coś skleję wreszcie to też wrzucę jakie foty....

1. Bartko28 2021-04-13 19:46:52

Rośnie nam kartonowa PMW w siłę, rośnie! ;-) Dobrze widzieć, że projekt nie umarł.
    Powodzenia w dalszej "budowie bliźniaków z Ise of Wight".

Rezultaty 0 - 20 z 35 pozycji
Udostępnij temat: