King Tiger Porsche.

1. tulipan740i 2021-11-24 12:02:13

Zbyszek przyznam, że znawcą nie jestem tych czołgów. Coś tam mi się obiło, że były na wyposażeniu dwa rodzaje gąsienic, ale pisząc wąskie może się źle wyraziłem. Bardziej mi chodzi o drobne, czyli jak dla mnie to i te są już szerokie biorąc pod uwagę szerokość całego pojazdu. W takim razie są  krótkie patrząc po długości. 

1. beata 2021-11-29 14:30:48

Ja także nie kumam niemieckiej myśli technicznej. Genialne wynalazki pomieszane z tandetą. Mam nadzieję, że ja nie produkuję tandety.... Chociaż znajdą się tacy, co powiedzą, iż idę na łatwiznę.

Czasami trzeba ułatwiać sobie życie, a mnie zależy na wyglądzie modelu. Tak więc będzie plastik, wymieszany z kartonem. Koła napędowe zakupiłam u Piterpanzera. Wycinankowe nie spełniały moich oczekiwań. W kołach napinających zastosowałam żywiczny mimośród, który zdecydowanie ułatwia życie. Wszystko jest zmontowane na sucho, aby wdrożyć ewentualne poprawki. Wieża czołgu zakrawa na kpinę. Wręg tyle, co kot napłakał, a to jest ogromny kształt. Poszła w ruch pianka florystyczna. Dodatkowo, życie utrudnia brak rysunków montażowych. Przód wieży, to istna jazda bez trzymanki. Wszystko składa się z 5 elementów, klejonych na styk. Jakoś to posklejałam, ale rewelacji nie ma. Męczyć dłużej już nie będę, bo i tak pójdzie zimmerit.

1. Szwagier 2021-11-29 18:12:33

Beata idziesz jak burza.... Przy czym jakosciowo pierwsza klasa  miło popatrzeć 

1. tulipan740i 2021-11-29 20:00:44

Rzeczywiście, szkielet wieży to jakieś nieporozumienie. Skoro tak, to opracowanie powinno zawierać piankę florystyczną. 

1. Jacek-KP 2021-11-30 18:12:10

Czy ta pianka jest wystarczająco sztywna? Ja kiedyś kupiłem paczkę do wypełnienia Titanica, ale kruszyła się niemiłosiernie. Kilka lat temu "odkryłem" styrodur dla celów modelarskich i tak już zostało. Jeśli jest taka potrzeba, to modele tym wypełniam. Próbowałaś?

1. marszalek24 2021-12-02 15:51:22

Jeszcze nie budowałem takiego czołgu i zastanawiałem się, co to za cholera ten zimmeritt. Teraz widzę i bardzo mnie się to podoba. Myślę, że ta masa papierowa może mieć więcej zastosowań w naszej robocie. 

1. beata 2021-12-07 21:23:56

Spokojnie Jacku. Nikt na tym nie będzie siedział. Chyba

Prace idą pełną parą. Większość z Was wie, że jak Beatka ma czas, to budowa modeli idzie piorunem.

dekielek włazu trochę poprawiłam, papierowy był za płaski soudal wymieszany z sodą oczyszczaną, muszę ładnie doszlifować hamulec wylotowy żywiczny, gdyż potrzebowałam hamulca wczesnej wersji produkcyjnej to jest Kurt, dowódca mojego tanka gotowe, tylko pomalować podkład czas dorobić detale lampa żywiczna szekle ciut za duże, ale tak to jest, jak się kupuje na oko wycior zrobiony  z drutu z koszulką termokurczliwą korba do odpalania tanka, w długie, zimowe wieczory szekle oraz liny holownicze, pochodzą ze sklepu Pawła Mistewicza kolor bazowy położony będzie zimowy kamuflaż, więc dałam podkład do chippingu, który pozwoli bezpiecznie zmyć farbę gotowe ustrojstwo, zabezpieczone podkładem do chippingu
  1. Zbyszek001 2021-12-08 13:53:36

Sxekle wykonaj sama z drutu cynowego. I zapofaj skad taka ekstra figurka w skali. Ja dxukam bez efektu. Całość smakowita a zrewany zimerit na eiezy kapitalny. Jestrzem wstrzasniety i zmieszany 

1. GTiStyle 2021-12-08 19:12:09

Pani Beato, 

Może Pani w 3 zdaniach opisać zasadę działania chipping fluidu? Kolor uszkodzeń, chipping fluid, baza, szorowanie? Taka jest kolejność? 

1. Zygfryd 2021-12-08 19:51:36

Moja wena twórcza się spakowała i wyjechała do Znazibaru... Świetne tempo w parze z jakością. Coś pięknego

1. beata 2021-12-08 20:01:40

Jest taki sklep https://shop.1-25saf.com/

Piotr Kubiak jest właścicielem, znany jako Piterpanzer. Nie wszystkie figurki ma w sklepie. Trzeba się z nim dogadać prywatnie. Najlepiej przez Facebooka.

Zasada chippingu jest taka:

1. Kolor bazowy, który będzie widoczny po drapaniu.

2. Fluid do chippingu.

3. Kamuflaż lub kolor czołgu.

4. Drapanie pędzlem, najlepiej twardym. Używamy do tego ciepłej wody.

1. beata 2021-12-09 19:38:42

Hop siup, i pomalowane. Drapane twardym pędzlem. Bardzo ładnie schodzi farba z tego fluidu. Czas na kolejne zabiegi upiększające.

1. Zygfryd 2021-12-09 19:49:10

Skoro od pędzla tak dobrze się zdrapuje, do od palców nie będzie odchodzić? Czy impregnujesz to jakoś?

1. AndDi 2021-12-09 20:21:44

Fajnie pokazałaś parę ciekawostek, które można wykorzystać przy klejeniu.

1. Zbyszek001 2021-12-11 19:41:20

Ciekawy zimowy kamuflaż

. Patrze z zainteresowaniem jak Ci to wychodzi

1. tulipan740i 2021-12-11 20:59:11

Czy ja dobrze zrozumiałem, ze ten fluid do chippingu ma za zadanie łagodniej związać farbę bazową z farbą wierzchnią (kamuflażem) dla ułatwienia jej starcia? 

1. Popeczek25 2021-12-21 08:55:58

A ja myślałem, że kolega Kurt to kolejny śmigłowiec buduje :-) a on w czołgu siedzi :-P 

Precyzyjna i bardzo elegancka robota , podziwiam i zazdroszczę tych umiejętności:-) 

1. Zbyszek001 2021-12-21 14:35:27

Czy ja dobrze zrozumiałem, ze ten fluid do chippingu ma za zadanie łagodniej związać farbę bazową z farbą wierzchnią (kamuflażem) dla ułatwienia jej starcia? 

tulipan740i

To działa jak lakier do włosów. Oddziela dwie warstwy farby, umozliwia starcie wietzchniej, bez uszkodzenia spodniej. Warstwę wierzchnią ściera się najlepiej ciepłą wodą wykałaczką lub twardym pędzlem. Daje inne możliwości wykonania odrapań niz gąbka czy drobny pędzelek. Za to fluid robi cienką warstwę i nie zaburza połączeń. To w sumie tak jakby na lakier położyć folię i na nią kolejną warstwę. Tylko nie svhodzi od dotyku czy nawet odrspanie. Mus na mokro i ciut popracować nad przetarciem. 

1. Jacek-KP 2021-12-25 12:05:59

Lubię zaglądać do twojej pracowni. Wszystkie te "upiększenia' i detale to cały urok modelrastwa. Wesołych świąt Bożego Narodzenia.

1. tulipan740i 2021-12-28 20:34:44

Czyli chyba dobrze zinterpretowałem zadanie warstwy między kolorem właściwym a kolorem zadrapań. Technika godna uwagi.

Rezultaty 20 - 40 z 48 pozycji
Udostępnij temat: