ARMED VIRGINIA SLOOP 1776

1. Michał 2022-12-17 13:15:13

Frędzle jak przy dywanie, dekoracja Żartowałem, one są potrzebne przy zwijaniu żagla, lub przy częściowym wybieraniu (zmniejszaniu jego powierzchni).

Warto dodawać wzmocnienia. Po pierwsze tak było w rzeczywistości, po drugie fajnie wygląda, po trzecie łatwiej się likuje (przykleja sznureczek do krawędzi.

Ale i tak fajnie wygląda.

AndDi

No wolałem już nie przyklejać tych wzmocnień bo był inny odcień materiału i jeszcze gorzej by to wyglądało.

1. AndDi 2022-12-17 13:58:20

Zastanawia mnie czemu mają służyć otwory w burtach, po obydwu stronach ambrazur?

marszalek24

No kombinuj, Panie marszałku dobowy

1. Michał 2022-12-17 21:29:45

Finał już bliski, zostaje jeden żagiel i końcówka takielunku.

I jest też jeden zonk, w wycinance brakuje pojedynczych bloczków, w tym laserowo wycinanym zestawie również. Jest ich 40 a powinno być około 50.

Dobrze że wziąłem się najpierw za prostego Wodnika bo jakbym zaczął od tego to było by krucho :) całkiem inna bajka, dużo więcej precyzji potrzeba.

Nie napisałem ostatnio, wanty robiłem tym razem z naciągniętymi jufersami i wyblinki wiązałem już na statku oczywiście tym specjalnym węzełkiem.

Przy tej ilości olinowania w porównaniu z Wodnikiem już trzeba było sobie to zaplanować i przemyśleć które liny i kiedy zawiązać żeby nie przeszkadzały przy dalszej budowie.

Myślę że jeszcze z 3 dni i będzie można go zwodować :)

1. marszalek24 2022-12-18 12:31:36

AndDi

Jedyne co przychodzi mnie do głowy, to potrzeba załogi o której nie mogę napisać bo się zaraz wszyscy poobrażają.

1. Wojok 2022-12-18 13:18:04

AndDi

Jedyne co przychodzi mnie do głowy, to potrzeba załogi o której nie mogę napisać bo się zaraz wszyscy poobrażają.

marszalek24

Nielogiczne. Co druga musiała by być większa, dużo większa, co by się cztery litery zmieściły

Myślę, że z jednej strony ambrazur dali celowniki, a z drugiej dalmierze

1. AndDi 2022-12-18 13:29:50

A ja myślę, że kołki w zęby i tempo 22

1. aragorn001 2022-12-19 15:20:43

Jest pięknie ... aż mnie korci by tą łupinkę napocząć, ale mam już coś na przyzwoitym etapie (Alerta)

1. Michał 2022-12-20 17:24:30

Cześć,

No już okręcik wygląda okazale. Pomalowałem trochę ten kadłub białą farbą, jednak się skusiłem :) na razie poszła jedna warstwa i już widać trochę różnicę.

Zostały jeszcze kotwice i wklejenie tych małych armatek. Trochę jestem nie zadowolony z want, ale już wymyśliłem jak zrobić je lepiej przy następnym modelu.

A propos następnego modelu, bo już mam jeden upatrzony od Seahorsea (bo w sumie od innych autorów nie widziałem nic interesującego), ale co myślicie o HMS Victory z Małego modelarza? A jest może model takiej chińskiej dżonki (tak się to chyba nazywa)?? bo to ciekawie wyglądający stateczek.

1. Michał 2022-12-20 17:27:44

Zastanawia mnie czemu mają służyć otwory w burtach, po obydwu stronach ambrazur?

marszalek24

A myślałem o tym i może przez te otwory chłopaki podczas ostrzału kierowali ogniem żeby im nikt głowy nie odstrzelił?

1. AndDi 2022-12-20 17:38:59

No dobra, a może jednak wiosła

1. Wojok 2022-12-20 19:48:39

No dobra, a może jednak wiosła

AndDi

Na pewno nie

1. Seahorse 2022-12-21 08:59:34

Piękna robota, Michale. Gratuluję.

PS. A otwory w burtach są na wiosła.

Pozdrawiam

Tomek

1. AndDi 2022-12-21 09:05:31

Pozdrawiam

Tomek

Seahorse

Dzięki Tomek, bo miałem już do Ciebie pisać, abyś to wyjaśnił, bo mi jakoś nie uwierzyli

1. Wojok 2022-12-21 13:32:37

Pozdrawiam

Tomek

Seahorse

Dzięki Tomek, bo miałem już do Ciebie pisać, abyś to wyjaśnił, bo mi jakoś nie uwierzyli

AndDi

Nie, nie uwierzyli, tylko, nie uwierzył - liczba pojedyncza

I dalej nie jest przekonany - nie widzi możliwości efektywnego wiosłowania z pierwszych i ostatnich otworów, co jego zdaniem, z lekka podważa tę teorię 

1. aragorn001 2022-12-21 13:37:40

Piękna robota, Michale. Gratuluję.

Pozdrawiam

Tomek

Seahorse

No jasne, przecież to oczywiste. Mam HMS Fly na pewnym etapie i tam też są te otwory, w galerii też widać długie wiosła.

1. AndDi 2022-12-21 14:03:24

I dalej nie jest przekonany - nie widzi możliwości efektywnego wiosłowania z pierwszych i ostatnich otworów, co jego zdaniem, z lekka podważa tę teorię 

Wojok

Rany, co za twardogłowy się znalazł

A dlaczego nie mogą z pierwszego i ostatniego. Przecież pierwszy jest tuż przed pierwszą armatą, a drugi za ostatnią. Co im przeszkadza.

Po za tym Tomek go opracowywał, ma bardzo dużą wiedzę, więc powinieneś mu zaufać. Ja tam też o tym słyszałem, że te małe jednostki bardzo często szły na wiosłach.

P.S. I "nie uwierzyli", bo ja już wcześniej dawałem do zrozumienia, że to są otwory na wiosła (kołki w zęby...)

1. Wojok 2022-12-21 14:17:28

Ja nie twierdzę, że te jednostki nie chodziły na wiosłach. Nie twierdzę, że tych otworów nie wykorzystywano na wiosłowanie. Ale nie jestem przekonany, że taki był ich cel. W każdym razie nie jedyny.

Zauważ, że pierwsze z nich nie znajduja się obok armaty, jak twierdzisz, lecz przed kotbelką. Natomiast przy ostatnich jest stopień i schodki.

Jasne, da się z nich wiosłować, ale słabo to widzę.

Więc moim zdaniem, miały również inny cel.

1. marszalek24 2022-12-21 15:16:49

Jakież to emocje wśród fachowcóf potrafi wywołać dziura w burcie! Liny napinające sztaksle, to czasem nie przełożyły Ci się przez sztagi? Z lekką zazdrością i podziwem oglądam Twoją robotę. Mam na macie podobny okręcik. W zasadzie, to mój pierwszy żaglowiec. Jestem na etapie kadłuba ale już mocno zastanawiam się czy dam radę tym wszystkim sznureczkom.

1. marszalek24 2022-12-21 15:25:11

Wydaje mnie się, że na końcach kotbelek powinny zwisać bloczki. Szukałem tego w internetach i w moim modelu są takowe.

1. Michał 2022-12-21 15:28:02

Nadejszła wiekopomna chwila :) model skończony.

Jeszcze zdjęcie kotwic, nie chciałem żeby wyglądały jak nówki sztuki, chciałem uzyskać efekt lekkiej rdzy na powierzchni i takiej zieleni delikatnej od glonów i jestem zaskoczony jak fajnie mi to wyszło, może na zdjęciach tego nie widać ale na żywo jest naprawdę super :)

Muszę tylko jakieś tło wymyślić (chyba błękitne) do zdjęć do galerii żeby było widać elegancko cały takielunek.

Koledzy jak wam się widzi ten HMS Victory z MM ??

Rezultaty 60 - 80 z 88 pozycji
Udostępnij temat: