JSC nr 264 Krążownik Nowik 1/250

1. PAN-KARTON 2023-12-18 13:35:57

Powoli pokład na Nowiku się zagęszcza 

jagdtiger2

A jak bys jeszcze troszke zagescił opisy swojej swietnej pracy. Co jak dlaczego, ja jestem bardzo ciekawy jak robisz taki tlok  na pokladzie.

O fotkach nie wspomne, jakies zblizenie. Zeby bylo o czym ponarzekac. A tak nic dodac nic ujac 

1. jagdtiger2 2023-12-18 13:43:27

Powoli pokład na Nowiku się zagęszcza 

jagdtiger2

A jak bys jeszcze troszke zagescił opisy swojej swietnej pracy. Co jak dlaczego, ja jestem bardzo ciekawy jak robisz taki tlok  na pokladzie.

O fotkach nie wspomne, jakies zblizenie. Zeby bylo o czym ponarzekac. A tak nic dodac nic ujac 

PAN-KARTON

Dobrze Piotrze, następnym razem postaram się zagęścić opis  No i fotki też zrobię z bliska, ale ostrzegam model z daleka wygląda ładniej a im bliżej tym gorzej

1. jagdtiger2 2023-12-20 03:23:11

Ciąg dalszy zagęszczania pokładu, wszystko sprawnie poszło. Zmartwił mnie przez chwilę brak jednego elementu nr 201, Na pokładzie są przewidziane dwa miejsca na takie części, a w wycinance i w instrukcji jest tylko jedna sztuka 

Z tym trapem się trochę namęczyłem. Z drugim poszło lepiej. Dwa pola 201 Jedna sztuka elementu 201 Jedna sztuka w instrukcji Trochę drobnicy przed montażem I po montażu
  1. PAN-KARTON 2023-12-20 04:43:15

Moim zdaniem to błąd w grafice pokładu w wycinance. A Ty doszedłeś co i jak ?

1. jagdtiger2 2023-12-20 13:19:18

Moim zdaniem to błąd w grafice pokładu w wycinance. A Ty doszedłeś co i jak ?

PAN-KARTON

Jeszcze nie szukałem, ale z tego co pokazałeś to chyba będę musiał zakryć czymś to białe pole 

1. PAN-KARTON 2023-12-20 13:48:34

Jeszcze nie szukałem, ale z tego co pokazałeś to chyba będę musiał zakryć czymś to białe pole 

jagdtiger2

Wydrukować sobie kawałek pokładu i zalepić ? Będzie widać. Jak nie musi być wiernie odtworzone to albo zrobił bym symetryczną część albo za imitował właz pokładowy ( najprościej bo już części masz wycięte i scan trudno zrobić, a taka klapę sobie narysujesz choćby ołówkiem ). Dobre rady wuja Kartona (?) Już się nie wtrancam

1. jagdtiger2 2023-12-20 15:58:47

Masz rację Piotrze spróbuję dorobić taką część, a jak nie to będzie dodatkowa klapa i tyle 

1. PAN-KARTON 2023-12-21 08:52:31

Masz rację Piotrze spróbuję dorobić taką część, a jak nie to będzie dodatkowa klapa i tyle 

jagdtiger2

Jak sie patrzy na Twoja prace to "klapy" nie zakladam , a raczej model "jsk sie patrzy" .

1. jagdtiger2 2023-12-28 04:41:25

Dzisiejsza noc upłynęła przy budowie głównego masztu wraz z olinowaniem .

1. PAN-KARTON 2023-12-28 05:23:34

Dzisiejsza noc upłynęła przy budowie głównego masztu wraz z olinowaniem .

jagdtiger2

Maszt stoi jak sosna, troszkę rozmyte fotki. Czy olinowanie zostawiasz białe ?

Widzę że nie tylko ja pokłócony z Morfeuszem...

1. AndDi 2023-12-28 09:39:39

Ładnie zrobiony maszt. Może te liny przybrudź na szaro?

1. jagdtiger2 2023-12-28 18:50:45

Miałem zamiar zrobić czarne liny, ale gdy je pomalowałem to traciły naprężenie, skręcały się i były luźne. Bardzo mnie to zdziwiło gdyż w poprzednich modelach stosowałem tą samą linkę i farby i takie coś się nie działo. Próbowałem farbek humbrola i pactry i efekt ten sam 

1. PAN-KARTON 2023-12-28 19:04:20

AndDi

Adam ja miałem na myśli to co AndDi sprecyzował. Lekko ! może suchą pastelą ? Z białego w czarne też bym nie szedł. Ale leciutkiego rumieńca bym sugerował nieśmiało

1. jagdtiger2 2023-12-28 21:53:36

AndDi

Adam ja miałem na myśli to co AndDi sprecyzował. Lekko ! może suchą pastelą ? Z białego w czarne też bym nie szedł. Ale leciutkiego rumieńca bym sugerował nieśmiało

PAN-KARTON

Ok Piotrze zobaczę co tam mam w moim składzie materiałów i może coś wynajdę do tych lin 

1. Wojok 2023-12-29 01:31:19

Hmm, ale dlaczego stosujesz taką dziwną technikę ? Po co to malowanie ?

Dlaczego nie zrobisz olinowania z nici w odpowiednim kolorze ?

1. jagdtiger2 2023-12-30 20:07:13

Hmm, ale dlaczego stosujesz taką dziwną technikę ? Po co to malowanie ?

Dlaczego nie zrobisz olinowania z nici w odpowiednim kolorze ?

Wojok

Wojok poprostu nie mam takiej nici. Mam czarną, ale za cienką do tej skali.

W kwietniu na wystawie w Redzie zakupię różne grubości nitek.

1. Wojok 2023-12-30 20:59:33

A jesteś pewien, że jest zbyt cienka ?

Do Jaskółki dałem również teoretycznie zbyt cienką, ale moim zdaniem wygląda świetnie. A i zdaje się, nikt  się jej nie czepiał

1. PAN-KARTON 2023-12-31 06:32:12

A jesteś pewien, że jest zbyt cienka ?

Do Jaskółki dałem również teoretycznie zbyt cienką, ale moim zdaniem wygląda świetnie. A i zdaje się, nikt  się jej nie czepiał

Wojok

Jak by się ktoś chciał czepiać to by się pozrywały, takie cienkie Jaskółeczka śliczna !

1. jagdtiger2 2024-01-02 04:25:13

Witam w nowym roku, w który wszedłem z konretnymi postępami dzięki którym model uznaje się za ukończony 

Łodzie gotowe do montażu Łodzie, łódki, łódeczki Przygotowywanie głównych dział do montażu Działa kaliber 120 mm Artyleria zamontowana Łodzie zamontowane Gotowy okręt
Rezultaty 20 - 40 z 46 pozycji
Udostępnij temat: