KONKURS - ARMED VIRGINIA SLOOP | Seahorse | 1:100

1. Kikol77 2023-11-16 12:42:21

Ta rurka to komin od kambuza (kuchni) i raczej powinna być skierowana dzióbkiem do przodu co by w nią wiatr nie nawiewał, ale mogła być też obrotowa (była kiedyś o tym dyskusja).

A ja Ci jeszcze muszę dołożyć i przyłożyć, mam nadzieję, że się zorientujesz za co .

AndDi
    Tak myslałem ze to komin :) chyba tak było w planach i w sumie to mi pasowało skierowane do tyłu jak sie jedzie do przodu to zawsze wiatr w twarz, ale to zaglowiec więc moze faktycznie ma wiatr zawsze w plecy :)
    Pewnie że się orietuje, jak piszę to nie widze problemu jak czytam to cześć poprawiam a czaem nawet edytuje teks później żeby było tego jak naj mniej - ale taki mój urok  swoja droga i tak jestem w szoku że biorąc pod uwage niektóre relacje i łapanie za słówka nikt jeszcze tej mojej przypadłości nie wykozystał 

1. PAN-KARTON 2023-11-16 12:47:35

[...] swoja droga i tak jestem w szoku że biorąc pod uwage niektóre relacje i łapanie za słówka nikt jeszcze tej mojej przypadłości nie wykozystał 

Kikol77

Krystian ja tez tak mam  ale cicho bo AndDi jeszcze wpadnie na pomysł żeby zorganizować dyktando na forum

1. AndDi 2023-11-16 16:58:06

Dyktando? Hmm, bo ja wiem, prawie wszyscy by przynieśli zwolnienia od lekarza

Pomijam wiele błędów, bo musiałbym zbyt często pisać na forum , tu tak napisałem przy okazji innego wpisu. Mnie się też zdarza walnąć byka i nawet lubię jak mi ktoś zwróci uwagę, bo wtedy mogę się poprawić.

A tak przy okazji:

wykorzystał

Pozdrawiam

1. Kikol77 2023-11-17 10:30:01

no to mniej będe pisał a więcej fotek załączał :)

Ładownia główna pokryta i doszły pompy następny krok to lawety do dział :)

1. AndDi 2023-11-17 10:40:38

Pokład wygląda coraz ładnie, Podobają mi się te uchwyty (kółka), wyglądają jak by były z brązu .

P.S. Pisz będę miał co poprawiać . Nie od rzeczy by było już poprawić Cię w relacji u Pana Kartona, ale prawie Ci daruję .

1. Kikol77 2023-11-17 11:02:46

Uchwyty sa z miedzi, jest to drut wyciagniety z plecionki opalony nad zapalniczka az do czerwoności, wtedy dostaje fajnego matu i przybrudzonego koloru :) 

1. Kikol77 2023-11-19 00:32:20

No to na macie lawety do dział, jutro malowanie i pierwsze liny w modelu:) zgromadziłem już nieco nici myśle ze powinno wystarczyć :)

załączam fotki ze stanem prac

AndDi - pierwszy raz dodaje z telefonu i co ciekawe działa korekta pisowni 

1. PAN-KARTON 2023-11-19 01:17:27

No to na macie lawety do dział, jutro malowanie i pierwsze liny w modelu:) zgromadziłem już nieco nici myśle ze powinno wystarczyć :)

załączam fotki ze stanem prac

[...]

Kikol77

Krystian to teraz u Ciebie na mieście nie uszyjesz garnituru, no bo czym ??? 

Lawety jednakowe a to się liczy ! Same działa to chyba coś sztucznego ?

1. Kikol77 2023-11-19 01:35:27

Działa żywiczne były w zestawie razem z laserami płóciennymi żaglami i drewnianymi listwami na maszty:)

1. PAN-KARTON 2023-11-19 02:08:27

Działa żywiczne były w zestawie razem z laserami płóciennymi żaglami i drewnianymi listwami na maszty:)

Kikol77

OOOOO ! to na bogato wyposażył Tomek model +++ !

1. AndDi 2023-11-19 07:25:01

AndDi - pierwszy raz dodaje z telefonu i co ciekawe działa korekta pisowni 

Kikol77

No i pięknie - bdb, ale trzeba uważać z tą korektą telefonów, bo potrafi podmieniać słowa

1. Kikol77 2023-11-19 20:06:07

No to walczę z lawetami do dział nawet mam już pierwsze starcie z olinowaniem za sobą. Pierwsze wrażenia są takie: w co ja się K……. wpakowałem 

wszystko sobie zaplanowałem ale z wykonaniem to jakaś masakra wszystko małe jak pierun do tego nici jakoś nie chcą współpracować lupą za słaba pendentywach nie chcą trzymać tak cienkich nici.

Ale wracając do sedna 

lawety sklejone pomalowane, wklejone działa tez pomalowane i zacząłem prace nad linami. Biorąc pod uwagę ze to pierwszy raz plus problemy jakie miałem z rozwarstwieniem się, sztywnością lin jestem z pracy zadowolony:)

oczywiscie działa jeszcze nie zamocowane tylko przyłożone do zdjęcia finalnie trzeba będzie je bardziej naturalnie ukształtować. 

1. AndDi 2023-11-19 20:29:14

Armaty przepiękne , lufy pociągnij lakierem półmat, to będą miały naturalny metalowy wygląd odlewu. Ten jest dobry co na zdjęciu, można go lekko rozcieńczyć wodą. Do kupienia chyba w każdym większym hipermarkecie budowlanym.

Liny mi się nie za bardzo podobają, wyglądają nienaturalnie, ale też nie są tragiczne, takie miałeś, to takie dałeś, ale na przyszłość warto kupić coś lepszego. Po za tym one chyba są dość sztywne i trudno będzie je ułożyć (chyba?).

1. SlawekH 2023-11-20 14:32:13

Fajnie Ci to idzie. W sumie tylko 6 sztuk, ale malutkie to pewnie daly Ci w kosc. Mnie ciekawia te nagle(kolki) na kolkownicy. One nie sa troche za dlugie?? 

1. AndDi 2023-11-20 14:37:04

Sławek słusznie pisze, też miałem o tym wspomnieć, ale zapomniałem, że nagle są straaasznie długie, trzeba by je skrócić.

1. marszalek24 2023-11-20 15:44:54

Mnie też te liny się nie podobają, mają splot jak sznurek do snopowiązałki. Jeszcze masz szansę bez problemów podmienić. Ten sznurek, w tym modelu, do niczego Ci się nie przyda.

1. marszalek24 2023-11-20 15:49:59

Nagle może i za długie ale zwoje lin je przykryją. Może to być wygodniejsze przy montażu takielunku a gdybyś jakimś cudem o buchtowaniu zapomniał, koledzy przypomną.

1. Kikol77 2023-11-20 15:58:22

no to nagle zostawie jakie sa najwyżej później przytne (nie są jeszcze wklejone).

Ewidentnie musze poszukac innego sznurka jak znajdę to powymieniam wszystkie :)

ten sam problem mam z bloczkami i cieńsża nitką jest sztywna jak nie wiem chyba jednak musze sie rozejrzeć za bawełniana :)

1. Kikol77 2023-11-20 20:38:00

Panowie podejście numer dwa:

armata pociągnięta satyna i nowa lina, jest lepiej czy szukać dalej? Ta nitka jest nieco bardziej elastyczna ale szału nie ma. 

na zdjęciu na pierwszym planie poprawiona laweta dla porównania w tle wersja pierwsza :)

1. AndDi 2023-11-20 21:15:47

Muszę Cię zmartwić, ja tam zbytniej różnicy nie widzę

Rezultaty 80 - 100 z 187 pozycji
Udostępnij temat: