SdKfz 251-17 Fallschirm-Panzer-Division

1. Miro 2024-09-12 23:20:26

Witam. Przedstawiam relację z budowy 251 .Na samym początku  już niespodzianka druk HP Indygo.Kruszy się i schodzi pod klejem,trzeba uważać. Nigdy nie kaponuje i trochę lipa będzie. Model bardzo ciężki do sklejania,poszycie klejone do styku ,bardzo trudno spasować.Maskę będzie trudno przykleić na styk ale coś wymyślę. Będę lakierował na bieżąco podzespołami .Wanna już oklejona i psiknięta.

Udało się zamknąć, bez szlifowania się nie obyło,to była karta przetargowa ,jak uda się zamknąć to kleje dalej a jak nie to w śmieci. Nie kleiłem silnika bo szkoda moich nerwów bo jak by się nie udało zamknać to po co ! Druk odchodzi na załamaniach ale kleje dalej .

1. PAN-KARTON 2024-09-13 00:38:59

Z tego co się orientuję HP Indygo to druk niby ofsetowy ALE !(?), ale HP nie chwali się do końca jaką to technologię opracowali. ( * kursywą przechwałki HP, z których nic nie wynika )

Jeżeli to druk bardziej cyfrowy to masz odpowiedź na łuszczenie się i pękanie powłoki druku. Moim zdaniem każdy druk utrwalany termicznie jest wysokiej jakości ale podatny na takie zachowanie jak opisujesz.

Większość z Nas doradziła by chyba druk atramentowy, bardziej się sprawdza. Dobrze że, nie położyłeś Kaponu, mogło by to uszkodzić model w wersji 2D. ( Nie do końca się chwalisz czy kleisz przedruk czy GPM tak wydrukowało wycinankę ? )

Nowe nie znaczy lepsze dla każdej branży:

(*) HP Indigo 15K HD - nowy, wyższy poziom jakości druku

Technologia atramentów ElectroInk w urządzeniach HP Indigo i wyjątkowy proces cyfrowego druku offsetowego sprawiają, że wydruki z cyfrowego urządzenia drukującego HP Indigo 15K HD są najwyższej jakości. Wykorzystująca przełomowy system obrazowania Imaging System o wysokiej rozdzielczości, maszyna zapewnia najwyższy poziom wygładzenia krawędzi i ostrości wydruków, przewyższający jakość druku offsetowego. Technologia HP Indigo ElectroInk zapewnia najszerszą cyfrową gamę kolorów, do 97% kolorów PANTONE® z  wykorzystaniem do siedmiu stacji atramentowych w druku. Maszyna standardowo wyposażona jest w piąty zespół drukujący.

System obrazowania HP Indigo HD Imaging System, nowe rozwiązanie głowicy o wysokiej rozdzielczości, zapewnia dwukrotnie wyższą rozdzielczość druku i zmniejsza wielkość kropek farby o 30%  oferując maksymalne wygładzenie krawędzi na wydrukach fotografii i w zaawansowanych zastosowaniach komercyjnych.

Będę podglądał, sam jestem ciekawy co z tego wyniknie I ciekaw jestem co tam trzymasz za preparat w tym zacnym szkle ?

1. tulipan740i 2024-09-13 06:23:50

Frajdy z klejenia i udanego modelu. Jak ktoś klei w standardzie to warto co nieco wiedzieć o rodzajach druku. Answer ładnie to opisał.

https://www.facebook.com/share/p/f2WTLsTcZ1kLTpXo/

1. mirkuch 2024-09-13 08:33:31

Wygląda na bardzo ciekawy model. Zasiadam do śledzenia. A mogę zapytać jakiego lakieru używasz? Ja do tej pory nie kaponowałem swoich modeli, ale zastanawiam się czy ich nie polakierować. 

1. Kikol77 2024-09-13 11:18:24

Ja również zasiadam i obserwuje :)

Widzę że masz lekarstwo na wypadek gdyby model dawał w kość :D - mam na mysli red label :D

Co do druku sie nie wypowiem ale jezeli chodzi o lakierowanie to po kilku próbach z lakierami w sprayu przeziadłem sie na lakier akrylowy 3V3 wykończenie satyna i aplikuje wałkiem (prawie suchym) na zadrukowana strone jak narazie sie sprawdza i nie smierdzi :D

1. Miro 2024-09-13 22:04:54

Do lakierowania używam 2 lakierów bezbarwnych z Action,połysk + mat

1. Miro 2024-09-13 22:25:00

Kleje Model zakupiony w GPM i to jest jakaś porażka,chociaż by coś napisali że zmienili drukarnie????

1. PAN-KARTON 2024-09-13 22:47:26

Kleje Model zakupiony w GPM i to jest jakaś porażka,chociaż by coś napisali że zmienili drukarnie????

Miro

Dopytamy GrześkaGPM w Przeciszowie o co kaman

1. Jacek-KP 2024-09-19 22:54:17

Ciekawy model, może dociągniesz do końca?

1. Miro 2024-09-22 10:22:54

Witam.

Doszło wyposażenie kabiny i wizjery w trakcie pracy.Ogólnie karton tragedia zachowuje się jak zwykły bristol podatny na łamanie .Małe elementy rozpadają się w rękach. Ale nie poddaje się !!

1. Miro 2024-09-25 22:19:39

Rusza produkcja kółek

1. Miro 2024-10-07 21:43:07

Gąsienice laserowe, dużo pracy pensetą ,szlifowania kostek itp.

1. mirkuch 2024-10-08 16:38:20

Od tych małych elementów, aż dwoi się w oczach, ale chyba spora próba cierpliwości:)

1. Egon41 2024-10-08 20:01:42

Bardzo uważnie obserwuję relację, pomimo opisywanych trudności, wychodzi model z najwyższej półki, jest bardzo , bardzo dobrze. 

Pozdrawiam Egon

1. Miro 2024-10-08 20:41:02

Cierpliwość sukcesem będzie...

1. Miro 2024-10-08 20:44:02

Gąsienice potraktowane lakierem akry.w sprayu,przygotowane do malowania.

1. Miro 2024-10-13 20:45:16

Następny etap ,montaż kół jezdnych napędowych i napinających zakończony założeniem gąsek.Zawieszenie trzeba usztywnić gdzie się da. Montaż wymaga dużo czasu i precyzji  szczególnie trzeba zwrócić uwagę na odległości i szerokość kół w stosunku do gąsek. Producent gąsek bardzo oszczędnie podszedł do tematu ,zostało po jednym ogniwku.

1. Miro 2024-10-17 11:56:11

Czas na zawieszenie przednie.Przypomnę że części potrafią się odkleić z drukiem mimo impregnacji lakierem,pozostaje białe pole po części.

Jeszcze nie skończone
  1. Egon41 2024-10-19 18:57:31

Jest super, mimo wszystkich `"pułapek" jakie serwuje model, jest wielce OK.

Pozdrawiam Egon

1. Zygfryd 2024-10-20 12:43:22

HP Indygo to cyfra. Mamy w pracy.

Rezultaty 0 - 20 z 40 pozycji
Udostępnij temat: