BMD-1 - Answer

1. TomekF 2024-10-18 18:14:40

Witam,

To mój debiut na Forum i pojawiam się aby może ktoś kiedyś skorzystał z tej relacji szukając właśnie tego modelu. Dla mnie takie strony jak ta to inspiracja i ściąga jak złożyć dany model. W ten sposób szukałem relacji tego wozu bojowego ale jakoś nic mi nie wpadło w oko. Zatem zapraszam do śledzenia tego właśnie tego modelu. Może komuś się przyda.

Dodam, żę wybrałem właśnie to wydawnictwo bo gdzieś słyszałem, że Answer nie jest szczególnie godny zaufania i sam chcę się o tym przekonać.

1. tulipan740i 2024-10-18 23:00:35

Dodam, żę wybrałem właśnie to wydawnictwo bo gdzieś słyszałem, że Answer nie jest szczególnie godny zaufania i sam chcę się o tym przekonać.

Generalnie jakościowo opracowanie zależy od autora, ale jednak coś w tym jest, że jakby nie patrzeć to Answer zalicza najwięcej wpadek. Czasem się chce rzec, że takich wpadek jakby wydawnictwo było debiutantem na rynku. Jednak to już corpo i to pewnie też ma wpływ na jakość. Niestety. 

Powodzenia w budowie. 

TomekF

1. Egon41 2024-10-19 18:36:20

Witam kolegę i będę pilnym obserwatorem postępu prac nad modelem, tym bardziej, że mam go w planach. Odnośnie modeli "Answera" nie bardzo wiem dlaczego u niektórych modelarzy ma nienajlepszą opinię. Sklejałem modele tego wydawnictwa i moim zdaniem nie jest z nimi tak źle. Spasowanie nie najgorsze, może trochę z rysunkami nie najlepiej, trochę za dużo uproszczeń, ale można zrobić dobre, udane, cieszące oko modele. Zresztą każdemu wydawnictwu zdarzają się wpadki, tj modele do których trzeba mieć mnóstwo cierpliwości i spokoju.

Pozdrawiam Egon

1. tulipan740i 2024-10-19 22:49:54

Odnośnie modeli "Answera" nie bardzo wiem dlaczego u niektórych modelarzy ma nienajlepszą opinię. 

Egon41

Niestety jest dużo błędów merytorycznych w modelach Answer/ Angraf zarówno w samolotach samochodach czy pancerce . Czasem brakuje wahaczy jak w T-72. Zdażał się abstrakcyjny wzór bieżnika opon.Czasem model ma tyle błędów w opracowaniu, że odechciewa się sklejać jak samolot Wicher. Można wymieniać i wymieniać. Jako dobry przykład na złe opracowanie z mojego kręgu zainteresowań mogę podać przykład Abramsa wydanego w 2014 roku. Pełno tam błędów takich, że widać gołym okiem patrząc na części. Wydawnictwo to wznowiło ponoć poprawione opracowanie w tym roku. Poprawki ograniczyły się do zmiany grafiki i zmiany rozmieszczenia części na większym formacie. Niestety wszystkie błędy w opracowaniu zostały przerżniete z 2014 roku.  Nie twierdzę, że nie są wydawane dobre modele jak np. F4 Phantom, ale jednak patrząc na lepsze i gorsze opracowania to jakoś tych drugich jest stosunkowo dużo. 

1. Egon41 2024-10-20 11:17:29

Nie twierdzę, że modele z "Answera" są świetne, ale można z nich zrobić perełki, choćby Twój Abrams. Natomiast zastanawia mnie fakt, wydawnictwo zbiera baty, a innym wydanie bubla przeważnie uchodzi na sucho.

Przepraszam za zaśmiecanie relacji, teraz już tylko wpisy odnośnie budowy modelu.

Pozdrawiam Egon

1. tulipan740i 2024-10-20 12:50:18

Nie twierdzę, że modele z "Answera" są świetne, ale można z nich zrobić perełki, choćby Twój Abrams. Natomiast zastanawia mnie fakt, wydawnictwo zbiera baty, a innym wydanie bubla przeważnie uchodzi na sucho.

Pozdrawiam Egon

Egon41

Ja również nie twierdzę, że wydawnictwo jest po całości be. Napisałem, że opracowanie zależy od jego autora. Są też dobre wydania. Co do zbierania batów przez to wydawnictwo to stawiam właśnie na to, że powodem jest masowe wydawanie modeli i tym samym popełnianie najwięcej błędów w opracowaniach. Błędy są też przez to, że mało który model ma wcześniej klejoną surówkę. 

W moim Abramsie wykorzystałem tylko wannę jako bazę, ale i ona była źle opracowana jak chodzi o jej spód (nie powinien być płaski) i same flansze zębate kół napędowych bo reszta tych kół też nie była dobrym opracowaniem.Cała reszta z Answerem  nie ma nic wspólnego. 

1. TomekF 2024-10-21 08:31:54

Witam i dziękuję bardzo za wasze komentarze.

Jeśli chodzi o te błędy w druku to trochę jestem zdziwiony bo przy obecnej precyzji drukowania nie powinno to mieć miejsca. Widać w sumie po samych modelach, że stają się coraz bardziej dopracowanie przez ilość dochodzących detali. Jeśli chodzi o tego Angraf'a to mnie zmartwiliście bo mam w planie jeden... :)

Chodzi o czołg King Tiger w skali 1/25 z pełnym wnętrzem i przy takim modelu nie wyobrażam sobie błędów bo to jest zbyt poważny projekt aby ciągle przeklinać jakość wykonania.

1. Egon41 2024-10-21 09:33:30

Bardzo ładny model i relacja z budowy jest na "czarnym" forum. Po mojemu model jest OK i nie ma czego się bać, ale wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam Egon

1. tulipan740i 2024-10-21 10:19:20

Ze swojej strony mogę doradzić to, że przez wyborem danego modelu warto poszukać opinii o  opracowaniu wśród tych co już zaczęli kleić. To dotyczy nie tylko Answera. Jak napisał Egon w każdym wydawnictwie trafiają się błędy. 

1. PAN-KARTON 2024-10-21 14:15:53

Tomek, ja gorąco zachęcam do prowadzenia relacji u Nas. Ja Cię tylko zachęcam, pomogą Ci inni a "F"achmanów od pancerki tu nie brakuje i to tych przez duże F.

1. TomekF 2024-10-23 08:29:26

Dzięki za propozycję ale u was to znaczy gdzie? ;) 

1. Wojok 2024-10-23 10:36:18

Dzięki za propozycję ale u was to znaczy gdzie? ;) 

TomekF

Tutaj. Tu gdzie zacząłeś. Piotrka się musisz nauczyć

1. TomekF 2024-10-24 10:15:22

...To ja chyba potrzebuję instrukcji bo dalej nie rozumiem, a wkrótce będę miał kolejne zdjęcia i opis do wrzucenia, więc chciałbym postępwaoć zgodnie z przyjętymi zasadami.

Człowiek nie zawsze wszystko ogarnia, a już sam model jest sporym wyzwaniem ;)

1. Sebastian01 2024-10-24 10:18:02

Rób jak robisz. Wszystko jest ok.

Wojok: "Piotrka się musisz nauczyć" - dobre :)

P.S. Piotrek to PAN-KARTON - dla niewtajemniczonych.

1. TomekF 2024-10-28 09:30:50

Witam po przerwie

Szkielet oklejony i muszę przyznać, że na chwilę obecną wcześniej wspomniane zarzuty wobec Answer'a są chybione.

Fakt. miałem jeden spory rozjazd w spasowaniu elementów kiedy podklejałem dół konstrukcji ale to raczej błędy modelarza niż wydawnictwa ;)

Starałem się to uchwycić na zdjęciach i pokazać jak z tego wybrnąłem. Generalnie miałem same proste krawędzie do opanowania, a to raczej obłe kształy sprawiają dużo więcej problemów. Bryła modelu sama w sobie jest dosyć ciekawa i kamuflaż również.

p.s.

Nad samymi zdjęciami muszę też popracować bo światło nie pada tak jakbym tego oczekiwał. Tak to jest jak robi się zdjęcia pod światło :)

1. Wojok 2024-10-29 09:55:01

Hejka, zrób tylko coś z tymi zdjęciami - w galerii jest instrukcja jak to robić. Pamiętaj tylko, że jeżeli wstawiasz fotki z telefonu lub tabletu, to musisz mieć ustawioną "wersję na komputery", bo tego w tej instrukcji nie ma.

1. TomekF 2024-10-29 11:03:21

Tak, mam tego zupełną świadomość i na własną rękę próbowałem te zdjęcia ogarnąć aby prezentowały się tak jak u innych. Na razie poległem. Będę wdzięczny za link do tej instrukcji bo nie mogę znaleźć. 

1. Zbyszek001 2024-10-31 19:04:55

Jak już coś napiszesz i zatwierdzidz i widzisz wpis w swojej relacji. Klikasz na swoim nikiem.prodtokat 

PODEJMII AKCJE

Teraz klikasz 

OBRAZKI

Dalej masz takie okienko

WGRAJ NIWE OBRAZKI. musisz mieć te obrazki zdjęcia na swoim komputerze lub telefonie. Jak klikniesz wybierasz określone zdjęcia . Jak już wybierzesz to klikasz

ROZPOCZNJI TRANSFER tam możesz dodawać kilka zdjęć na raz

Możesz jak.masz ich za mało ponowić opcje dodaj obrazki i ROZPOCZNJI transfer i dodasz kolejne obrazki.

Na koniec zatwierdzidz na dole baner

ZAPISZ ZAŁSDOWANE OBRAZKI. przedtem.mozesz kliknąć i który nie pasuje nie zapisywać.

A na koniec

POWROT I JUZ MASZ ZDJECIA DODANE.

1. PAN-KARTON 2024-10-31 19:49:57

Tomku i prośba. Wiem że proszę o wiele. Jak ogarniesz temat, a Zbyszek wyłożył temat jak na Harvardzie... to pozamieniaj w relacji fotki.
    Jak będzie Ci się chciało Bo jest co oglądać w tej relacji !

1. TomekF 2024-11-04 11:46:59

Wielkie dzięki za wszystkie wskazówki i komentarze. Teraz dużo lepiej przegląda się te zdjęcia.

W końu mogę to sobie zdjąć z głowy i skupć się wyłącznie na modelu :)

Rezultaty 0 - 20 z 47 pozycji
Udostępnij temat: