Konkurs 20UK - Chevrolet Impala 1967

1. Karol1985 2025-02-05 20:21:33

Stałeś się "Łowcą Kartonowych Klasyków" - mam nadzieję, że domyślasz się do jakiego cyklu dokumentalnego nawiązuję,

Pashal

To mi musisz rozwinąć bo ma dziurę w głowie. Z drugiej strony ostatnio co wezmę na matę i mam nadzieję że będzie przyjemne takie nie jest. Z drugiej strony buduję raczej niszę i chyba już wiem dlaczemu.....

1. Wojok 2025-02-05 20:46:44

To mi musisz rozwinąć bo ma dziurę w głowie. Z drugiej strony ostatnio co wezmę na matę i mam nadzieję że będzie przyjemne takie nie jest. Z drugiej strony buduję raczej niszę i chyba już wiem dlaczemu.....

Karol1985

Z powodu tej dziury ?

1. Pashal 2025-02-06 14:24:21

Miałem na myśli taki cykl : 

https://tvnturbo.pl/programy/lowcy-klasykow-seria-7-ls7048444

"Fani 4 kółek " też dają radę, "Hot Rod według Kindiga " to troszkę inna półka, ale też można coś podejrzeć pod kątem konstrukcji samochodów.

1. szaman 2025-02-06 14:36:38

Mnie to się trochę chce śmiać, bo zrobiliście problem typu które świeta są ważniejsze. 

A tak naprawdę to jest model. i sprężyna ma być widoczna w takiej skali, żeby było widać i się podobało. Tyle. A czy ona będzie miała średnicę 0,5 czy 07?... . Dobiera się tak aby było ładnie!. Ja teraz jestem na etapie sprężyn do mojego Jeepa i tęż robiłem 3 razy, aż zdecydowałem, ze mam to co chcę i tyle!

1. Pashal 2025-02-06 21:12:45

Mnie to się trochę chce śmiać, bo zrobiliście problem typu które świeta są ważniejsze. 

A tak naprawdę to jest model. i sprężyna ma być widoczna w takiej skali, żeby było widać i się podobało. Tyle. A czy ona będzie miała średnicę 0,5 czy 07?... . Dobiera się tak aby było ładnie!. Ja teraz jestem na etapie sprężyn do mojego Jeepa i tęż robiłem 3 razy, aż zdecydowałem, ze mam to co chcę i tyle!

szaman

Mnie się za to chce śmiać z tego co napisałeś.

Jest relacja - jest. Karol pokazuje jak skleja model - pokazuje. Widzę coś co można poprawić - to napisałem i nie tylko ja - chyba między innymi po to forum powstało.

Tobie się może taka sprężyna podobać, a innym nie i o tym napisano. Karol nie musi zmieniać tego co zrobił, bo ktoś inny napisał tylko, że może warto to zmienić. Nikt nikomu siłą nie narzuca - to są tylko luźne uwagi jakich jest wiele w relacjach tak na forach modelarzy kartonowych jak i plastikowych. 

W sumie to sam sobie przeczysz, bo właśnie po to zwrócono uwagę na te sprężyny, aby było właśnie ładnie.

1. szaman 2025-02-07 21:44:23

Kolego Pashal... To może pokaż choć jeden swój model, to sobie pogadamy o... sprężynach.../w kafeterii/.

1. Pashal 2025-02-07 22:44:13

Miało być przyjazne forum - wystarczyło zdziwić się, że Piotrek nie zna Misteli i że sprężyna jest troszkę za cienka i okazało się, że to tylko były takie gadki szmatki.

1. Karol1985 2025-02-14 15:18:17

Trzeba trochę odkurzyć tą realację. 

Tydzień urolpu a ja zamiast lepić model to lepię z żoną piergi w pięciu smakach ;( 

Co do samej Impali... Im dalej w las gorzej. 

Zrobiłem drugi wahacz. Musze jeszcze tylko sprężyny wkleić i jako tako przód będzie z głowy. 

Potem wziąłem się za układ skrętyn. Niestety nie miałem odpowiedniego drutu i użyłem do tego szpiek, ale musiałem użyć trzech i póki co wygląda to kiepsko, ale układ działa. 

Żeby jakoś drgnąć w temacie, następne za co się zabrałem to tylna oś. 

I jak coś takieg może napsuć człowiekowi nerwów....

Nie dość że poszczególne części są "lewa/prawa" to oznaczenie mają takie same. 

Co lepsze na początku myślałem że dua mi się zrobić tylna oś z ruchomymi kołami... ale nie. 

Dzisiaj przekonałem się że wycięcie otworów w bębnach tylnych kół było błedem... bo jak przyłożyem oś do ramy to się okazało że rozstaw nie jest taki sam i teraz walczyłem żeby jakoś z tego wybrnąć...

Zobaczymy co i jak, ale plan jest taki żeby postawić ramę na kołach, potem zbudować silnik, a na końcu zbudować całą karoserię. 

1. PAN-KARTON 2025-02-14 15:26:19

A pierogi też kleiłeś Magicem ? Czy skoro w pięciu smakach to 5 różnych klejów używacie ? Ucałuj Małżonkę taki dzień...

1. Karol1985 2025-02-14 15:36:42

Piotrze... akurat tu była inna "MAGIA" :) 

a co do samego przebiegu prac. Wyszło nie całe 100 pierogów.

1. mirkuch 2025-02-14 20:46:47

Smaczna ta relacja

1. Karol1985 2025-02-15 14:36:01

Dzięki... faktycznie pierogi wyszły, ale póki co najsmaczniejsze są te z kaszanką. 

MAM kamień milowy....

Udało mi się zrobić zawieszenie. 

Co mogę napisać: pomimo tych kilku części jakie trzeba złożyć, jest ono dokładnie odwzorowane i tak samo jak trzeba było skupić się nad profilowaniem ramy tak samo i tutaj wszystko praktycznie trzeba składać w powietrzu.

Wszystkie sprężyny są juz wklejone na stałe. 

Oczywiście nie ustrzegłem się błędów: 

- tylną oś wkleiłem w bębny o czym pisałem wyżęj

- całą oś źle wkleiłem na tylne wahacze, a że zrobilem to na CA to musiałem dzisiaj przeprowadzić zabieg chirurgiczny w celu poprawy tej gafy.

- tylne amortyzatory ( dość prozaiczne bo to tylko słupki ) zorbiłem z tego samego drutu co sprężyny. 

Czy jestem zadowolny: tak, 

Czy jestem wykończony: jeszcze bardziej tak. 

W tym wszystkim najlepsze jest to że posiłkuję się relacją z budowy tego modelu ( chyba przez samego autora ). I dobrze że jest ta relacja bo pomimo dużej ilości rysunków montażowych nie do końca wiadomo co i jak. 

Zaspamuje tą relację zdjęciami, ale mam nadzieję, że będzie to dało możliwość zbudowania tego modelu bez takich zagwozdek jakie mam ja. 

Czas na etap III: Silnik.

1. AndDi 2025-02-15 14:55:05

Powiem, że nie spodziewałbym się, że do tego modelu trzeba wykonać taką misterną ramę. Szacunek dla Ciebie!

1. Karol1985 2025-02-15 23:42:37

AndDi - dziękuję za słowa uznania.... Od Ciebie to nie przelewki kilka dobrych słów :) 

Szybka aktualizacja z dzisiaj....

Wziąłem się za silnik.... 

Ilość elementów przeraża... kolejne -dziesiąt.... 

Na pierwszy ognień blok silnika i osprzęt. Stwierdziłem że miskę zrobię na końcu bo by blok stał stabilnie jak będę duperele doklejać 

UWAGA:... nastąpiła jedna istotna zmiana... 

Nie Podobał mi się filtr powietrza i postanowiłem go zrobić po swojemu... 

Na początku przyjąłem zbyt małą średnicę, ale potem poprawiłem. 

Jak Amerykaniec to należało dodać trochę chromu :D 

UWAGA 2: kopułki zaworów dekiel są za szerokie ( nie można ich przymierzać do miejsc wyznaczonych tylko trzeba kleić je na czuja ). Po prostu są za duże do miejsc wyznaczonych. 

Póki co tyle.... 

Bardzo się cieszę z postępu prac i tego jak dużo udało mi się nadgonić... 

Taki psikus jeszcze.... To widok na zadruk z drugiej strony... Widać jak czarny kolor nachodzi na czerowne części.
  1. Jacek-KP 2025-02-16 02:25:10

Tu się klei coś, czego chyba jeszcze nie było. Taka "bryka" to jest wyzwanie.

1. PAN-KARTON 2025-02-16 02:37:47

Tu się klei coś, czego chyba jeszcze nie było. Taka "bryka" to jest wyzwanie.

Jacek-KP

Takiego konkursu to jeszcze nie było i to jest wyzwanie  Ale nie co roku kończy się 20 lat

Taka okazja się nie trafi II-raz . Karol podlewaj gaźniki i ogień

1. mirkuch 2025-02-16 08:17:48

Ten żółty element w silniku, tyle zagięć na takim maluchu! Wow - ode mnie szacun i trzymam kciuki, żeby tak dalej szło, bo wyjdzie perełka

1. AndDi 2025-02-16 08:37:12

To robisz maskę otwieraną?

1. FSO 2025-02-16 09:38:32

Widzę, że pomału jesteśmy świadkami budowy finalisty konkursu. Karol brawa raz za wykonanie, dwa za determinację w wycięciu takiej drobnicy! Mówi się, że mała skala to dużo małych elementów, a jednak jak widzimy po pomysłach Karola, skala nie ma tu żadnego znaczenia, tylko własna inwencja, co i jak chce się dorobić. Ciekaw jestem całego silnika osadzonego w ramie. Jakieś przewody też chcesz dać?

1. Pashal 2025-02-16 09:58:10

Warto chyba sobie przy okazji tej waloryzacji zadać pytanie, czy warto zmieniać coś co i tak w żadnym wypadku po zmianie nie przypomina tego czym ma być - mam na myśli to  żółte "koło zębate" udające, że jest  filtrem powietrza, nie mówiąc już o "chromowanym deklu "  mocno porysowanym.

W pierwszym linku jaki podałem widać jak taki filtr powietrza wygląda (pewnie jeden z wielu jakie można zamontować).

Rezultaty 40 - 60 z 119 pozycji
Udostępnij temat: