Konkurs 20UK - KrAZ 255B, 1:43

1. PAN-KARTON 2025-01-08 16:54:26

Przy dzisiejszej nagonce na ceny masła to Szaman pewnie kanapki smaruje butaprenem.

Ktoś kto skleja od zawsze i robi to budasiem to nie przekonasz...

Ja od zawsze czyli od prawie dwóch lat owiewki, przeszklenia itp wklejam na taśmę dwustronną. Może pamiętacie historie taśmy którą opracowałem dokładnie do tych potrzeb i się strasznie sprawdziła, trzeba by może wrócić do pomysłu wdrożenia jej na rynek... (?)

1. KARTOM 2025-01-08 17:12:24

Może pamiętacie historie taśmy którą opracowałem dokładnie do tych potrzeb i się strasznie sprawdziła, trzeba by może wrócić do pomysłu wdrożenia jej na rynek... (?)

PAN-KARTON

Rozmawialiśmy o tym... Działaj!!!

1. FSO 2025-01-08 18:31:12

Panowie naprawdę nie spodziewałem się aż takiego odzewu, dlatego bardzo Wam dziękuję!

Jestem już mniej więcej ukierunkowany, jutro jadę po klej.

haydee - może jestem jakoś ograniczony, ale przeczytałem Twój patent na taśmę dwustronną i nie mogę tego zrozumieć. Musiałbym chyba to zobaczyć na żywo.

Na razie wypróbuję klej polecony przez KARTOMa - jak się nie upaćkam i będzie się trzymał to już będzie git.

Tam wnętrze jest dwustronne (w sensie zewnątrz i to co wewnątrz), więc nie muszę malować, mogę szyby wkleić między karton.

Jeszcze raz dzięki i działam!

Mirku dziękuję bardzo, ale dopiero teraz przejrzałem sobię galerię KrAZów 255B na kartonówkach i tam jest nawet kilka modeli tygodnia. Co prawda inna skala, ale dużo świetnych wykonań. Polecam.

1. KARTOM 2025-01-08 18:47:09

haydee - może jestem jakoś ograniczony, ale przeczytałem Twój patent na taśmę dwustronną i nie mogę tego zrozumieć. Musiałbym chyba to zobaczyć na żywo.

FSO

Tak, trochę zamieszał. Dominik proszę Cię weź to jeszcze raz po ludzku wytłumacz bo to pewnie fajny patent jest...

1. haydee 2025-01-08 19:33:48

Dobra, tu Michele z ruchu oporu skup się bo nie będę powtrzarzać .

1. Wytnij element z oknem ale nie na docelowy kształt tylko sobie zostaw po parę mm białego poza

2. Z niezadrukowanej strony możesz pomalować ten element farbką w kolorze wnętrza, ten krok nie jest konieczny ale czasami pozwala nie wklejać wewnętrzego poszycia, zwłaszcza w cienkich ramkach samolotów, po prostu będzie już gotowe na np. zielono. Jak pomalowane to czekamy aż wyschnie.

3. Od niezadrukowanej strony przyklejamy taśmę dwustronną. Ma być przezroczysta i zakryć okienko, które będzie wycięte.  A i nie oddzielamy taśmy zabezpieczającej z taśmy dwustronnej.

4. Wycinamy nożykiem okienko, oczywiście wytnie nam się karton z przyklejoną od spodu taśmą. Nożyk musi być ostry, żeby ładnie wyciąć krawędzie

5. Teraz odklejamy taśmę zabezpieczającą z taśmy dwustronnej

6. Przyklejamy do taśmy dwustronnej to co będzie nam robić za szybkę i ładnie dociskamy. Ta szybka ma być większa niż nasze ojno tak, żeby nam się gdzieś nie zrobiła dziura.

7. Wycinamy element na docelowy kształt odcinając  to co zostawiliśmy w punkcie 1.

Test NIE na elemencie z wycinanki tylko na skanie i druku. 

Teraz dajcie znać czy lepiej.

1. PAN-KARTON 2025-01-08 19:46:31

No tak to jest jak się nie czyta

http://www.kartonowki.pl/publikacje-uzytkownika/temat/517

1. haydee 2025-01-08 20:39:15

PAN-KARTON

o u mnie wyskakuje, że tamatu nie ma, do czego to był link?

1. KARTOM 2025-01-08 21:20:42

Dobra, tu Michele z ruchu oporu skup się bo nie będę powtrzarzać .

1. Wytnij element z oknem ale nie na docelowy kształt tylko sobie zostaw po parę mm białego poza

2. Z niezadrukowanej strony możesz pomalować ten element farbką w kolorze wnętrza, ten krok nie jest konieczny ale czasami pozwala nie wklejać wewnętrzego poszycia, zwłaszcza w cienkich ramkach samolotów, po prostu będzie już gotowe na np. zielono. Jak pomalowane to czekamy aż wyschnie.

3. Od niezadrukowanej strony przyklejamy taśmę dwustronną. Ma być przezroczysta i zakryć okienko, które będzie wycięte.  A i nie oddzielamy taśmy zabezpieczającej z taśmy dwustronnej.

4. Wycinamy nożykiem okienko, oczywiście wytnie nam się karton z przyklejoną od spodu taśmą. Nożyk musi być ostry, żeby ładnie wyciąć krawędzie

5. Teraz odklejamy taśmę zabezpieczającą z taśmy dwustronnej

6. Przyklejamy do taśmy dwustronnej to co będzie nam robić za szybkę i ładnie dociskamy. Ta szybka ma być większa niż nasze ojno tak, żeby nam się gdzieś nie zrobiła dziura.

7. Wycinamy element na docelowy kształt odcinając  to co zostawiliśmy w punkcie 1.

Test NIE na elemencie z wycinanki tylko na skanie i druku. 

Teraz dajcie znać czy lepiej.

haydee

Tera ta Nie trzeba było tak od razu Tylko nie wiem czy to zda egzamin w przypadku kabiny samochodu

Tak z ciekawości podeślij Mikołaj zdjęcia tych elementów jak możesz...

1. KARTOM 2025-01-08 21:23:05

PAN-KARTON

haydee

Tak się Piotrek chce dzielić wiedzą

1. FSO 2025-01-08 22:46:39

Dobra skumałem w końcu:)

haydee teraz muszę się zastanowić, którą metodę wybrać. Może i tak sobie kupię taśmę i tak jak pisałeś sobie przećwiczę na czymś.

Piotrek mi też to nie działa.

KARTOM zamieszczam zdjęcie z wycinanki - tam raczej nie będzie niczego trudnego, przynajmniej tak mi się wydaje. Ale sam pojazd jest kozacki - szczególnie na zdjęciu, które dałeś.

Dzisiaj doszły tylko te dwa cylindry na podstawce (nie wiem co to jest, może coś do układu hamulcowego?) i elementy układu wydechowego.

Muszę też przyznać, że na razie przy tym modelu bawię się świetnie. Nie ma jakichś głupich błędów, które frustrują.

1. PAN-KARTON 2025-01-09 03:44:19

PAN-KARTON

haydee

Tak się Piotrek chce dzielić wiedzą

KARTOM

Nie wiem dlaczego, to miejsce w kartonówach zostaje dla mnie nieodgadnione

Jak widać po dacie były to moje początki na Naszym forum, mogłem coś źle poklikać. A druga sprawa że pozmieniało się też sporo po wielkim czyszczeniu portalu przez Prezesa.

Przekopiowałem treść do nowego wpisu.

A i na wszelki wypadek zaznaczę !!!: Nie czuje się odkrywcą metody wklejania owiewek na taśmę dwustronną, a jedynie nakreśliłem potrzeby produktu który by się sprawdził do takich zastosowań i mam formułę aby go wyprodukować i wdrożyć.

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4811,tasma-dwustronna-na-owiewki

1. FSO 2025-01-10 20:51:57

Dzięki Piotrek, przeanalizuję sobie Twoją metodę.

Tymczasem minimalne dzisiejsze postępy. Zamontowany tłumik z rurą wydechową oraz gotowy pierwszy zbiornik paliwa (będą dwa), ale jeszcze nie zamontowany.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Zdecydowałem się, że nie przyklejam na razie piast do tylnych osi. Przykleję je dopiero z gotowymi kołami, żeby pojazd stał prosto, wtedy będzie w razie czego jakieś pole do manewru. Z tymi przednimi się trochę pospieszyłem - bez pomyślenia. Teraz już musi być tam dobrze:)

1. FSO 2025-01-11 21:32:29

Czejść

Skoro łikend - to montaż, a skoro montaż to KrAZ 255B. Dzisiaj zająłem się sklejeniem drugiego zbiornika paliwa, oraz montażem ich obu do podwozia. Potem przykleiłem do boku skrzynię. Nie wiem na co ona jest, podejrzewam, że na narzędzia. Następnie przyszedł czas na kosz na koło zapasowe, ale pracę nadal trwają...

1. Karol1985 2025-01-11 22:01:19

Co tu się wyczynia...

Idziesz jak burza.

Pomimo kanciastości ramy, tak jak sam wspomniałeś jest dużo dodatków, które ją zakrywają. 

Wszystko ma ładne kształty co dodaje uroku, aktualnemu stanu prac. 

Czytałem relację i pytałeś o szyby.

Ja teraz wklejam je już tylko na taśmę dwustronnie klejącą. Pamiętaj tylko, że w tym przypadku nie ma możliwości skorygowania ewentualnego błędu przesunięcia. 

Dałeś mi kopa żeby też przysiąść do Impali...., ale najpierw zaktualizuję relację o to co już mam. 

Czekam na dalsze postępy. 

P.s.

Faktycznie poimo prostoty, model będzie efektowny. A przy Towim warsztacie to na 1000%

1. FSO 2025-01-11 23:45:20

Karol dziękuję bardzo za miłe słowa, oby faktycznie udało mi się w dobrym stanie skończyć ten model:) No i czekam na Twoje postępy z Impalą!

To już koniec zakrywania ramy dodatkami - jest już w nie bogata, ale jednak trochę ją widać. Może będzie zupełnie niewidoczna po naklejeniu kół, kabiny i paki.

Te szyby to muszę przetestować - jeśli chodzi o taśmę dwustronną, to boję się jednej rzeczy - czy po odklejeniu zabezpieczenia od wewnątrz może się porwać ta cieniutka ramka w bocznej szybie?

Dokleiłem jeszcze dzisiaj kosz na koło zapasowe do podwozia. Muszę przyznać, że obawiałem się tej części (patrząc na rysunek montażowy), ale poszło znośnie. Nie dokleiłem jeszcze specjalnie ostatniej raszki, bo nie wiem jak tam koło będzie siedzieć. Zostawiłem sobie pole do ewentualnych napraw.

Dodałem jeszcze tylne zderzaki (takie specyficzne zaoblenia) i hak.

Teraz nastąpi dłuższa przerwa, bo do zrobienia mam 7 kół ze skomplikowanym bieżnikiem. Ale jak będą z nimi problemy, to nie omieszkam się Was zapytać o radę.

Model na razie daje mi dużo radości - fajnie opracowany.

1. PAN-KARTON 2025-01-12 06:54:36

Mikołaju, zawsze możesz pokusić się na dioramkę sytuacyjną, o taką :

i się rama ukryje

1. FSO 2025-01-12 16:26:00

Niezły hardkor, uchwycone w locie krople błota:)

1. FSO 2025-01-14 22:48:04

Pierwsze koło już skończone, więc mogę Wam pokazać na próbę.

Zasadniczo tak jak się spodziewałem, nie było jakoś wybitnie trudne, ale było dużo dziergania i dłubania. Ten środkowy element wypełniający koło w środku (nie wiem znowu jak się to nazywa) zrobiłem trochę po swojemu - nie podobała ma się do końca propozycja zaginania końcowych śrub.

To było moje pierwsze koło w karierze z takim szczegółowym bieżnikiem, więc dużo się przy nim nauczyłem.

Generalnie jestem zadowolony, ale koło wygląda już jakby było trochę zmęczone. Efekt niezamierzony, więc reszta musi być taka sama.

Teraz jeszcze 6 takich samych...

1. PAN-KARTON 2025-01-14 23:10:52

A na końcu będziesz miał dylemat. Które wsadzić na zapas To najlepsze bo go widać a resztę można pobrudzić, czy to najgorsze bo ma być standard ?<>!<>?

1. Karol1985 2025-01-15 12:47:12

Ładnie wyszło Ci to kolo.

Jak chciałbyś się jeszcze pobawić to ja bym skopiował bieżnik i każdą kostkę nakleił bym osobno jeszcze raz. 

Czy wygląda na zmęczone, tego bym nie napisał. Możliwe że to efekt druku. 

Oj rośnie Ci potężna maszyna. 

Rezultaty 20 - 40 z 93 pozycji
Udostępnij temat: