Konkurs 20 UK – S70i z MIELCA CZYLI BLACKHAWK W POLSKICH BARWACH

1. Manio89 2025-01-28 20:32:39

Widzę rodzimy produkt z PZL ciekawi mnie jak ci wyjdzie.czekam na postępy prac i kibicuję.

1. szaman 2025-01-29 11:55:56

Limaks, dopiero teraz zauważyłem, ze ten model mnie dedykujesz...miłe zaskoczenie, bo czegoś takiego bym się nie spodziewał. w końcu cos tam poprawiałem, ale całość to zasługa wielu kolegów a Twoja będzie największa jak go zobaczymy wykonanego. Serdeczne dzięki!. Staraj sie dodać od siebie jak najwięcej istotnych szczegółów, bo jak wiesz "diabeł tkwi w szczegółach". i to robi całą robote. Dlatego to zamieszanie z kabina. Ale warto. Sam zobaczysz róznice.

1. Limaks 2025-01-31 16:35:08

Limaks, dopiero teraz zauważyłem, ze ten model mnie dedykujesz...miłe zaskoczenie, bo czegoś takiego bym się nie spodziewał. w końcu cos tam poprawiałem, ale całość to zasługa wielu kolegów a Twoja będzie największa jak go zobaczymy wykonanego. Serdeczne dzięki!. Staraj sie dodać od siebie jak najwięcej istotnych szczegółów, bo jak wiesz "diabeł tkwi w szczegółach". i to robi całą robote. Dlatego to zamieszanie z kabina. Ale warto. Sam zobaczysz róznice.

szaman

Henryku słowo się rzekło

Wykonam, choć nie było tego w planach wnętrze śmigłowca. Nie wiem na ile to wypali ale chciałbym otworzyć kabinę pilotów jak i przedział ładunkowy.

Póki co Piotrek wykonał dla mnie poprawione grafiki podłogi i sufitu oraz ulepszoną wersję tablicy przyrządów.

Fotele, to będzie następny temat do zrobienia.

Tymczasem sprawdzam sobie jak leżą poszczególne elementy poszycia. Myślami jestem o kilka kroków naprzód z budową. W głowie wymyślam plan klejenia i własną instrukcję żeby gdzieś nie dać ciała. Ewentualne przesunięcia linii podziału lub słabe zgranie poszczególnych poszyć zgłaszam Piotrkowi. Ja natomiast mam w głowie to, że jest to poprawiona kreska po kresce wersja ręcznego rysowania, więc mam duży bufor dla błędów opracowania oryginalnej wycinanki.

1. mirkuch 2025-01-31 21:15:06

Szykuje się super model jestem ciekawy jak kokpit wyjdzie, bo te zdjęcia wrzucone przez Piotrka same w sobie były obiecujące

1. Limaks 2025-01-31 23:49:48

Szykuje się super model jestem ciekawy jak kokpit wyjdzie, bo te zdjęcia wrzucone przez Piotrka same w sobie były obiecujące

mirkuch

No jak to jak? Na bogato pewne elementy mam już na macie. Teraz sklejanie i upiększanie. Za jakiś czas pokaże efekty.

1. Kikol77 2025-02-03 08:46:49

Po grafikach juz widac ze bedzie eleganckie wnetrze a do tego dołozyć kunszt i bezkompromisowość Kamila to już z góry wiadomo jaki bedzie efekt :D

A tak przy okazji to Kamil chyba od Piotra dostał przepis na rozmnozenie czasu mało ze duze postepy to jeszcze dwa modele w tym samym czasie :D

1. PAN-KARTON 2025-02-03 14:58:50

[...]

A tak przy okazji to Kamil chyba od Piotra dostał przepis na rozmnozenie czasu mało ze duze postepy to jeszcze dwa modele w tym samym czasie :D

Kikol77

Poszedł rozkaz i co miał bidny robić. Często bywam u Kamila w pracowni, tam się dużo więcej dzieje

1. Limaks 2025-02-05 19:09:02

Chociaż troszkę do przodu... Z materiałów, które nadesłał mi Piotrek wybrałem to co widać na zdjęciach. Podrasuje to jeszcze jakimiś przełącznikami i pierdółkami żeby było jeszcze bardziej realistycznie. 

To wersja całkowicie jeszcze na sucho.. najpierw muszę dostosować szkielet ,,na dziobie,, żeby dopasować poszycie. Wtedy będę myślał jak to wszystko ładnie poskładać.

1. Limaks 2025-02-05 19:14:01

Kikol77

He he.. spokojnie... Krystian nie szalej... 

Tak się akurat zbiegło,  że 2 aktualizacje wstawiłem. Teraz głowne uderzenie idzie w Blacka. MiG też będzie robiony ale jeszcze wolniej niż dotychczas..niestety.. muszę to jakoś pogodzić wszystko żeby grało. Powoli ale do przodu.

1. Karol1985 2025-02-05 19:59:11

Ta decha robi robotę. Tak ja spojrzałem to pierwsza myśl jaką miałem że to do B-2 :D ( w sumie bardzo liczyłem że skończys tego kolosa ). 

Co do modelu konkursowego.... Ciekawy amerykaniec w polskich barwach. Lubie helikoptry, także jak tylko czas pozwala to spoglądam tutaj. 

Do kompletu musiałby na mojej Impali zrobić jakieś białe paski + napis POLICJA i dodać listwę z kogutami na dachu, a przy oknie kierowcy "szperacza" ;) 

Kibicuję :) 

1. Limaks 2025-02-05 20:04:15

Ta decha robi robotę. Tak ja spojrzałem to pierwsza myśl jaką miałem że to do B-2 :D ( w sumie bardzo liczyłem że skończys tego kolosa ). 

Co do modelu konkursowego.... Ciekawy amerykaniec w polskich barwach. Lubie helikoptry, także jak tylko czas pozwala to spoglądam tutaj. 

Do kompletu musiałby na mojej Impali zrobić jakieś białe paski + napis POLICJA i dodać listwę z kogutami na dachu, a przy oknie kierowcy "szperacza" ;) 

Kibicuję :) 

Karol1985

Karol świetny pomysl

Mam w głowie wiele planów i marzeń. Tylko czasu brak na ich realizację. Aczkolwiek B 2 zdejmę z szafy na wysokości czerwca. Zrobi się ciepłej to i pracę nad nim ruszą. Spory projekt i trochę mnie przerósł. To pierwszy model który jest przerabiany pod pelne malowanie. Z dzisiejszym doświadczeniem zrobił bym wieeele rzeczy inaczej- czytaj lepiej. 

1. szaman 2025-02-05 21:44:23

Liczyłem bardzo na tego B-2, ale znam z autopsji takie przypadki, że są momenty, że człowiek musi odreagować, bo cos jest nie tak. Bardzo często mi sie zdarza, że jak skończę model to mogę powiedzieć, że wiele rzeczy zrobiłbym inaczej za drugim razem. Ale przeważnie drugiego razu nie ma!.

Tego skończysz na 100%. Twój poziom przerasta całkowicie to opracowanie, więc tylko waloryzować co sie da bo to wszystko zrobi robotę!. Powodzenia i będę Cię pilnował...

1. Limaks 2025-02-17 23:26:40

Witam. 

Coś tam poskrobałem przy BlackHawk-u.

Dzieki Piotrkowi i Henrykowi udało mi się poskładać taki oto kokpit. Od siebie dodałem kilka przełączników ktore zostaly po A 10 dla jeszcze lepszego efektu.

Piotrek zrobił mi również "daszki" nad pulpitem co będzie z pewnością widoczne po wklejeniu szyby przedniej.

Udało mi się również poskładać dziób śmigłowca i wkleić dolne oszklenie. Mimo iż linie podziału się nie schodzą tak do konca, to efekt mnie zadowala. Ciemne poszycie uwydatnia błędy łączenia poszycia. A ja sobie dodatkowo to utrudnilem klejąc elementy wyłącznie na styk BCG.

Dużo przede mną szlifowania szkieletu bo nijak nie pasuje do poszycia. Szkielet jest trochę za duży. Piotrek ostrzegał mnie przed tym podczas poprawki graficznej S70i. Jak ja to do kupy poskładam to nie wiem. Mam pewne pomysly ale wyjdzie to wszystko w trakcie. że tak powiem - szyję na bierząco.

Jakoś sobie z tym poradze. 

Tymczasem do następnego!

1. PAN-KARTON 2025-02-18 02:55:52

Ja to się zawsze wpakuje w sytuację kiedy trudno mi się zachwycać czyjąś pracą. Daszki nad kokpitem - sami powiedzcie kartonik 5x1cm a ile robi dla modelu ! Akcesoria kokpitu pewnie połowy i tak na zdjęciach nie widać mikroskopijne. Teraz już wiem dlaczego ekrany na poziomym panelu Kamil zażyczył sobie białe prawie wyświetlają tam dane z lotu...

Mam nadzieję że nie popsuje jakiegoś planu na prezentację Kamilowi, ale podmienię zdjęcie nr 5 tam coś doszło i też jest fajny detal. A resztę obserwujcie w kolejnych odsłonach - POLECAM !!!

1. pawelelka77 2025-02-18 07:40:47

Ależ świetnie udało Ci się wyoblić ten nosek. Super! Pamiętam, że w tym starym opracowani nosek był dziwnie poszatkowany i kanciaty. Kokpit robi wrażenie. Te "fioletowe" panele z czego Wykonałeś? 

Szykuje się piękny model...

1. djbombel 2025-02-18 08:06:07

Ale Ty świetnie łączysz ten karton  Dla mnie To cała kwintesencja klejenia modeli kartonowych. Zazdroszczę umiejętności i podziwiam wspaniały warsztat!

1. Limaks 2025-02-18 12:48:10

Ależ świetnie udało Ci się wyoblić ten nosek. Super! Pamiętam, że w tym starym opracowani nosek był dziwnie poszatkowany i kanciaty. Kokpit robi wrażenie. Te "fioletowe" panele z czego Wykonałeś? 

Szykuje się piękny model...

pawelelka77

No trochę się namordowalem przy tym dziobie.. kulka chodziła pełną parą aż palce bolały od wygniatania. Jakoś się udało to połączyć. Te "fioletowe" wyświetlacze to w rzeczywistosci folia do oklejania lamp samochodowych  typu kameleon (bodajrze niebieski). Pod każdym kątem mieni się inaczej. Fajnie oddaje efekt ekranu w modelach.

Dostępna na popularnym portalu aukcujnym

1. Limaks 2025-02-18 12:50:11

Dzieki, ale jie ma czego zazdrościć. Też tak możesz ba! Twierdze ze już tak umiesz

Trzeba tylko trochę popracować z BCG i techniką ścinania elementów poszycia pod kątem żeby krawędzie się lepiej schodziły. 

Próbuj...

Choć z tego co widzę to technikę masz już opanowaną. Twoje modele są sklejone bardzo dobrze. 

Rezultaty 20 - 38 z 38 pozycji
Udostępnij temat: