Konkurs 20 UK – S70i z MIELCA CZYLI BLACKHAWK W POLSKICH BARWACH

1. Limaks 2025-01-26 22:30:19

Ten model dedykuje Henrykowi (Szamanowi).

Witam wszystkich! Kiedy MiG spokojnie leżakuje i nabiera po cichu swojego uroku startuje konkurs na kartonówkach… i co? Ma być beze mnie? :)

Pod namową fajnych ludzi musiałem przystąpić do tej zabawy.

Wybór padł na rozwojową wersję śmigłowca UH60 Black Hawk (S70i) w malowaniu okolicznościowym PZL MIELEC.

Za pomysł bardzo dziękuję Szamanowi, który już jakiś czas temu zaproponował mi złożenie przemalowanego przez niego Blackhawka z GPM (stare wydanie). Natomiast po głębszej analizie oryginalnej wycinanki miałem wielki dylemat, bo ze sklejalnością jest tu średnio, a Henryk jak się okazało naniósł nowe barwy na kontury elementów. W przypadkowej rozmowie z PANem KARTONem poruszyłem ten temat, a on zaś zaproponował mi przerysowanie modelu w te same barwy ale z lekkimi poprawkami. (Mam nadzieję Szaman, że nie masz mi tego za złe)

I tak oto zaproponowany przez Henryka, przerysowany przez Piotra i rozpoczęty przeze mnie S70i staje w szranki z Waszymi modelami w konkursie.

Mam tylko nadzieję że dotrwam do końca budowy. Ponoć przy tym modelu można wylać z siebie sporo epitetów.

P.S.

Warunkiem do rozpoczęcia prac przy modelu było posiadanie oryginalnej wycinanki z GPM. Takową oczywiście zakupiłem.

Zaczynamy!

1. Limaks 2025-01-26 22:31:28

Na pierwszy ogień leci szkielet. Tektura 1mm i jazda.

Faktycznie trzeba się tu trochę domyślać co i jak, ale ostatecznie idzie to złożyć.

Ale szlifowania to będzie widzę sporo..

1. Limaks 2025-01-26 22:42:05

A tutaj kilka zdjęć prawdziwego śmigłowca...

1. PAN-KARTON 2025-01-26 22:50:33

Cieszę się z kolejnej odsłony konkursowej !

Trzymaliśmy to z Kamilem w lekkiej tajemnicy. Podziwiam Cię chłopie że spróbujesz to posklejać.

Cała wycinanka została przerysowana wektorowo kreska po kresce i naniesiona nowa grafika którą proponował Nasz nieoceniony Szaman jakiś czas temu. Elementy nie zostały poprawiane co do kształtu. Zostawiłem to Wykonawcy Szacun !

Wszystkie logotypy i malowanie również zostało opracowane wektorowo od podstaw. Osobiście podjąłem się tego wyzwania aby zebrać doświadczenie i zmierzyć czas jaki potrzebny jest do takiej zabawy. Raczej mało opłacalne Ale jak się mówi A to trzeba dojechać do Z. Kolejne w alfabecie B tu by nie wystarczyło.

Wycinanka opracowana ręcznie w oryginale, bardzo słaba współosiowość elementów. Dodatkowym utrudnieniem dla Modelarza to kolor śmigłowca - piękny ! - ale przerypane z tego coś posklejać.

Całą resztę zostawiam Kamilowi. BRAWO !

1. aragorn001 2025-01-27 09:59:42

Świetnie, dołączam i subskrybuje, też mam to żółte wydanie Blackhawk'a!

W tych barwacz powinien wyglądać rewelacyjnie, modelarz pierwsza klasa, do tego poprawione opracowanie w atrakcyjnym malowaniu i będzie odlot.

Mój Blackhawk marzy mi się jako wrak z filmu "Blackhawk down", jeden z lepszych filmów o tematyce wojennej. Ale to już będzie na inną okazję, teraz wracam do Vulcana.

1. PAN-KARTON 2025-01-27 10:23:49

W tych barwacz powinien wyglądać rewelacyjnie, modelarz pierwsza klasa, do tego poprawione opracowanie w atrakcyjnym malowaniu i będzie odlot.

aragorn001

Kwestia poprawienia nie była podejmowana. Lekka korekta kreski i ewidentnych błędów drukarskich.

1. Kikol77 2025-01-27 11:11:53

NOOOOOOOOOOOO

Kamilu witamy w konkursie :)

Na pewno bedzie kawał fajnej maszyny no i nie zapomnij o relacki :D

Klikam SUBik i podglądam :D

1. szaman 2025-01-27 18:09:30

Kamil, nie masz powodu do tłumaczenia. Sam niedawno prosiłem Piotra o pomoc, bo ja w Corelu nigdy nie pracowałem, a on się widzę nieźle w nim czuje, wiec poprawiał moje malowanie Drakena.. I Dzieki mu za TO wielkie!. Ja operuje tylko na edytorach graficznych i nie wszystko da rade w nich zrobić. Przynajmniej ja nie potrafię. Jestem samoukiem w tej materii.

Będzie piękny Black Hawk.  Dasz mu spokojnie rade. Powodzenia i oczywiście będę zaglądał. Wychodzi, ze w konkursie będą co najmniej 2 szt HH-60..

1. Limaks 2025-01-27 18:49:18

No po takim namaszczeniu będzie się przyjemniej kleic

Obawiałem się trochę Henryku, że będziesz nieco zniesmaczony tym że nie wykorzystałem Twoich przemalowanych skanów.

Krystian wiem... wstyd, że mi tak te relacje z klejenia mi czesto umykają.. ubolewam nad tym. Będę starał się coś z tym zrobić.. każdy dzień mnie pochłania od rana aż po późne godziny wieczorne. Staram się gdzieś to modelarstwo wciskać w międzyczasie. 

No to co? DO BOJU!  

1. szaman 2025-01-27 21:02:50

No i już widzę tutaj coś do roboty. Podrzuć mi fragment arkusza na którym jest ten panel środkowy. Te bazgroły na nim wołają o pomstę do nieba. Zrobię Ci nakładkę z prawdziwym wyglądem panelu, którą nakleisz na to co jest... chyba, ze jest tak samo w tamtym opracowaniu, to popszukam. Nie sprawdzałem...

Już sprawdziłem , mam i poszukam materiałów na te panele. Jak coś znajdę i zrobie to dam Ci znać.

I moja rada. Nałóż na ten przedni panel docięty kawałek folii, żeby miał połysk, albo pomaluj nitro bezparwnym. Podkreśli kolory wyświetlaczy i będzie z zewnątrz lepiej widać.

1. Limaks 2025-01-27 21:19:26

No i już widzę tutaj coś do roboty. Podrzuć mi fragment arkusza na którym jest ten panel środkowy. Te bazgroły na nim wołają o pomstę do nieba. Zrobię Ci nakładkę z prawdziwym wyglądem panelu, którą nakleisz na to co jest... chyba, ze jest tak samo w tamtym opracowaniu, to popszukam. Nie sprawdzałem...

Już sprawdziłem , mam i poszukam materiałów na te panele. Jak coś znajdę i zrobie to dam Ci znać.

szaman

Ok. Podeślij mi na maila.. albo może od razu do Piotrka. On to druknie. Ja nie mam na czym w chwili obecnej.

1. PAN-KARTON 2025-01-27 22:27:31

szaman
    Ok. Podeślij mi na maila.. albo może od razu do Piotrka. On to druknie. Ja nie mam na czym w chwili obecnej.
    Limaks

Sam początek relacji i już mały zonk. Sprawa kokpitu była dyskusyjna. Kamil dostał w dwóch wersjach Oryginał lekko podpicowany i drugi jako wklejone w kadr wektorowy zdjęcia które zdobył jakiś czas temu Szaman. Widzę że Kamil wybrał coś z jednego i drugiego. Ja się nie znałem na tym co ma tam być dokładnie narysowane. Grafika oryginalna z GPM wyglądała jak od ursusa z szoferki i w ogóle słabo widoczna przez szyby.

Ale widzę że współpraca się rozwija, jest chęć pomocy z każdej strony.

To jedyny element całego opracowania który został nie do końca dopieszczony przeze mnie. Przyznaje się, z mojej winy bo nie chciałem tworzyć kokpitu typu STAR TREK w takim śmigłowcu.

Poszukałem i teraz już wiem.

1. szaman 2025-01-28 07:29:10

Piotrek , ja cos poszukam. Nie musi to byc dokładnie to co w Blackhowku, ale niech to wyglada jak w smigłowcu nawet Star trek. Wyslę do Ciebie, a Ty dobierzesz co bedziesz uwazał.

Poza tym mam dla Ciebie jeszcze jedna propozycje, ale to na maila.

1. szaman 2025-01-28 08:18:44

Materiały już poszły do Piotrka, on niech z tym powalczy. Jest w czym wybierać i dostaniesz porządne panele... Drukniemy na papierze foto glossy!

1. PAN-KARTON 2025-01-28 10:40:03

Kamil poszło na @ musisz sobie wybrać. Reszta info w @

1. szaman 2025-01-28 11:41:46

proponuję zestaw 1 lub ostatni. Super!

Raczej ten ostatni tylko trzeba przycieniować pudło tak jak w pierwszym

1. PAN-KARTON 2025-01-28 12:12:33

proponuję zestaw 1 lub ostatni. Super!

Raczej ten ostatni tylko trzeba przycieniować pudło tak jak w pierwszym

szaman

Ostatni jest Twoją propozycją w opracowaniu bitmapowym.

Już poprawione, bo wstawiłem kokpity poziome do góry nogami Umieć program komputerowy to nie wszystko

1. Limaks 2025-01-28 13:34:37

Szaman opieprzył i są już pierwsze kroki żeby poprawić wnętrze..  także jedziemy z tematem. 

No ale skoro będzie taki ładny pulpit to i dookoła też trzeba będzie coś adekwatnego obsadzić..  zastanawiam się nad zmianą foteli, bo tak prosto wyglądają..  

Tymczasem dotarły do mnie propozycje Szamana no i faktycznie z tego coś się zbuduje. Mam już z Piotrkiem coś wstępnie ustalone.

1. szaman 2025-01-28 19:28:21

O fotelach już nie śmiałem wspominać, ale wymagają też wymiany. Myślę, że Piotrek coś znajdzie, a jak nie on to ja poszukam... Boki kabiny wewnatrz teeeeż!

1. PAN-KARTON 2025-01-28 20:19:51

O fotelach już nie śmiałem wspominać, ale wymagają też wymiany. Myślę, że Piotrek coś znajdzie, a jak nie on to ja poszukam... Boki kabiny wewnatrz teeeeż!

szaman

Już wszystko obgadane dzis rano. Trzy tematy były poruszone i Kamil się tylko zastanawia czy miał to w planie robić.

Kokpit narysowany. Nowe fotele, nowa podłoga, i tapicerka ścian się rysują.

Rezultaty 0 - 20 z 38 pozycji
Udostępnij temat: