M1 A1 Abrams skala 1:16

1. tulipan740i 2020-05-27 20:20:15

Dwa wieczory zajęło mi wykonanie takiego fajnego duperelka. Otóż to skrzynka mieszcząca radiostację czy intercom umieszczony na zewnątrz pojazdu. Służy do komunikacji załogi czołgu z piechotą nacierającą za czołgiem. Nie każda wersja to ma ale mi się spodobała na tyle że zrobiłem ją w pełni ruchomą czyli otwierana i zamykana na zameczek a klamka także się odchyla dla łatwiejszego uchwytu.

1. Limaks 2020-05-27 21:02:04

Cześć! Co Ty tu wyprawiasz!!!

Chryste Panie! SZA ----- CUN!!!

Nic tylko się na Tobie wzorować i za to Ci dziękuję.

1. tulipan740i 2020-05-27 23:08:51

To ja dziękuję Tobie i Wszystkim za wyrazy uznania. Tylko mnie motywują w tej "syzyfowej pracy".

1. Lobo 2020-05-27 23:36:35

Oho tu sie robi coraz ciekawiej. Zawsze fazcynowała mnie czyjaś praca nad mikro detalami. 

Pozdrawiam i przyłączam sie do oglądania. 

1. tulipan740i 2020-05-30 15:51:46

Dziś dokończyłem tylne światła. Są to znormalizowane w US Army światła z przeznaczeniem na tył, które są montowane prawie w wszystkich typach amerykańskich pojazdów wojskowych, zarówno kołowych jak i gąsienicowych. Wykonałem je z warstw tektury 0.5 mm. Tył ożebrowany i szpachlowany masą milliput. Klosze wykonam po malowaniu.

1. jacek 2020-05-31 21:20:48

Kogoś tu pogięło na maksa ( i nie jestem to ja ). Ale jedno mogę powiedzieć . Chciałbym żeby coś takiego stanęło na jednak mojej :) półce. Jeżeli tylko ładnie będzie pomalowany to naprawdę będzie wypas.

1. tulipan740i 2020-05-31 21:41:06

No trochę cuduje, wiem. Ale kolejny to będzie kołowy prosty jakiś BTR-80 czy Centauro z Modelika. Obiecuje że bez udziwnień :-). Tak na relax.

1. Lobo 2020-06-05 09:58:15

Obiecuje że bez udziwnień :-). Tak na relax.

tulipan740i

Już to widzę hahah 

Super to wygląda. Kiedyś na innym forum obserwowałem jednego chopka jak kleił ORP Wichra w skali 1:100 i też tak dopieszczał każdy element,ale juz od paru lat nie ma kontynuacji. Ależ to było piękne. Tak że czaruj dalej i sie nie hamuj

Pozdrawiam

1. AndDi 2020-06-05 17:06:26

Świetna robota :)

1. tulipan740i 2020-06-06 16:06:18

Mimo że praca idzie mozolnie i chociaż by miała się wlec do końca świata i jeden dzień dłużej to obiecuję nie tknąć nic innego póki nie skończe tego :-). Nawet się rymnęło. :-). 

1. tulipan740i 2020-06-12 19:05:41

Witam. Ładna pogoda ale trzeba też trochę czasu poświęcić na hobby. Wykonałem obudowy przednich świateł i osprzęt do holowania. Obudowy przednich świateł są wielobryłowe a po wstawieniu wkładów z odbłyśnikiem będą zespolone w całość. Wykonałem też liny na wieży i sztywne sprzęgi. Liny na wieży nie są zamontowane na gotowo ponieważ czekają na druciane stelaże w koło wieży i dopiero będą zamontowane wszystkie detale z boku wieży. Sztywne sprzęgi są montowane zarówno z przodu jak i tyłu. Tył przez tylną furtę i inne detale jest niejako urozmaicony. Występuje także niemożność otwarcia tylnej fury bez zdjęcia sprzęgów. Przód przy tyle wypada blado jak chodzi o detalizację, więc wybór był tylko jeden. Sztywne sprzęgi zdecydowałem się zamontować z przodu. Elementy ich są jeszcze nie zrobione na gotowo. Czekają na uplastycznienie masą Milliput jako odkuwki. Mocowania lin są toczone w całości  z patyka po lodzie a następnie wycięty jest fragment na nakrętkę i wszystko sklejone w całość. Suwmiarka i multi szlifierka wraz ze wszystkimi narzędziami nieoceniona.

obudowa światel wielobryłowa liny stalowe opalone w ogniu dla nadania odpowiedniego koloru przednie światło/reflektor
  1. AndDi 2020-06-12 20:51:48

Przepięknie, za każdym razem jak wejdę to jest przepięknie

Jesteś mistrzem detalizacji!

1. tulipan740i 2020-06-13 09:54:27

Dziekuje za uznanie, które jest zawsze dla mnie motywacją do dalszych prac.

1. tulipan740i 2020-06-13 09:58:30

Orientuje się ktoś może w jaki sposób są mocowane te zakończenia lin? Skoro tak jest nakrętka to stawiam na to że może to na zasadzie tuleji samozaciskowej, ale może się mylę i jeszcze inaczej.

1. Ja Seba 2020-06-13 10:45:13

Oszszszszszszszszszsz... Teraz znalazłem ten wątek... Pół soboty będę się w to gapił teraz... prze-pięk-ne!

Masakrycznie przepiękne. Szacun straszliwy.

1. aragorn001 2020-06-16 18:41:45

Podziwiam i nie mogę wyjść z podziwu ... ciekawe co? Szczękę zbieram z podłogi za każdym razem jak tu zaglądam. Dla mnie to sztuka modelarska, a nie modelarstwo. Głębokie ukłony od mało wprawnego rzemieślnika sztuki modelarskiej.

1. tulipan740i 2020-06-23 23:07:47

Dziękuję Wam za uznanie dla mojej pracy. Myślę że większość z takim samym efektem budowała by ten czołg. Należy tylko przestawić się na trochę inny styl, system sklejania niż na czysto z kartonu, lub z kartonu pod malowanie. Styl budowy tego czołgu jest nie tyle z kartonu co z tektury. Jest niejako wymuszony i moim zdaniem jak najbardziej odpowiedni dla tej skali a ponad to gdzie wszystko trzeba przeliczyć z proporcji a następnie rozrysować i jakoś to wykonać.  Np. zamiast wycinać mizerną siatkę geometryczną z kartonu to wolę tą bryłę złożyć z litych kawałków tektury np 2 mm. Daje to tyle że nie trzeba uważać że zapadnie się ścianka podczas szlifowania itp. A ponad to gdy okaże się za duża to można ją po prostu uciąć albo dokleić jakiś kawałek tektury żeby powiększyć. A nie od nowa rysować siatkę. Wiadomo że takie duże bryły jak wieża maja budowę na wręgach, częściowo są w środku puste, ale ściankami są także grube tekturowe kawałki. Śmieję się że on jak na swoja skalę jest naprawdę opancerzony i trzyma masę :-)

1. tulipan740i 2020-06-23 23:12:56

Wrzucam kilka nowych detali. Zrobiłem uchwyty na kratki przeciwgranatne w tylnej furcie. Przy lufie to chyba specyficzna lufa działka oraz uchwyty montażowe. Następnie z tył wieży gdzie znajduje się dziwna rura na zawiasie do której od dołu są doprowadzone przewody. Nie jestem pewien co to jest ale stawiam że ma to w pozycji pionowej wytwarzać zasłonę dymną. Wykonałem też na płytach "bezpiecznikach" przedziału na amunicję w wieży dziwne krążki. Za nic w świecie nie wiem do czego służą i nie każdy Abrams je ma.

Kraty przeciw granatne są zdejmowane. ta mała lufka sprawiła mi wielką frajdę :-) Wymiary przekroju części w lufie to 0.8X0,5 mm. A i tak wyszły minimalnie za duże. Pionowo prawdopodobnie wytwornica zasłony dymnej w tej rurce jeszcze jeden otwór trzeba zrobić na wylot w połowie jej długości. I to dopiero  zagadka. Co to są te krążki na płytach. Same płyty sa zamocowane bardzo mizernie . W razie eksplozji amunicji mają być bezpienikiem i wylatuja w powietrze jako pierwsze.  Podobne rozwiązanie jest dla amunicji w kadłubie . Pod wieżą znajduje się też taka cienka blacha przymocowana na słowo honor
  1. aragorn001 2020-06-25 19:57:08

A tu nuda ... wciąż to samo, to znaczy niesamowicie odwzorowujesz te wszystkie detale w tym pięknym Abramsie. 

1. tulipan740i 2020-06-25 20:19:14

Aragorn001 poniekąd masz rację. W koło szaro i buro. Kolorystyka nie powala. :-) Jutro jak dam radę wrzucę kompletnie dobajerzoną lufę.

Rezultaty 120 - 140 z 596 pozycji
Udostępnij temat: