Warszawa M20

1. AndDi 2021-03-10 16:52:09

Dzisiaj zobaczyłem i sfotografowałem lampę i od razu pomyślałem o Twojej dioramie. Wiem, ze już za późno, ale byłaby niezłą inspiracją

1. AndDi 2021-03-10 16:52:40

A, fotki lampy

1. Szwagier 2021-03-10 17:46:39

Wygląda jak klatka na agresywnego kurczaka który jest dogrzewany lampą. A propo oświetlenia, właśnie odebrałem paczkę. Tylko jak to teraz podłączyć

1. tulipan740i 2021-03-10 18:25:29

Ona wygląda jak z obozu koncentracyjnego, albo zakładu karnego z tym drutem kolczastym. W dodatku z wbudowaną celą do tortur termicznych, a Szwagier buduje klimatyczne, przyjemne dioramki.

1. AndDi 2021-03-10 18:51:28

Lizus

Tam było z 7 takich lamp zrobionych w podobnym stylu (ale każda inna), bo to ciąg garaży w starym PRL-owskim stylu

1. tulipan740i 2021-03-10 19:00:05

Domyśliłem się że to PRL, patrząc na fragment budynku. Jak na np. kupił bym garaż z takim zakapiorem to pierwsze co bym zrobił to zdjął go i złożył inną lampę. Ta kolczuga to chyba po to żeby ptactwo na to nie robiło . A jak mimo to narobi i właściciel przyłapie to zamyka w klatce.

1. AndDi 2021-03-10 19:23:23

Wątpię żeby ten drut kolczasty był przeciwko ptakom, tam jest tyle miejsc do siadania. Przeciw ptakom to są takie z długimi "kolcami" i gęsto rozstawione.

Zastanawiałem się z żoną po co ten drut kolczasty i nic nie wymyśliliśmy . Jutro tam znowu będę i jak będzie pogoda dobra do foto, to porobię parę ujęć.

Nazwałem to zdjęcie:

"3 x I - Inspiracja, Improwizacja, Innowacja"

1. tulipan740i 2021-03-10 19:26:05

Z tym drutem przeciw ptactwu tak luźno rzuciłem w żartach. Ale niewątpliwie czyni ją wyjątkową, zresztą jak i ta klatka.

1. Sebastian01 2021-03-11 08:35:28

A propo oświetlenia, właśnie odebrałem paczkę. Tylko jak to teraz podłączyć

Szwagier

Służę pomocą.

Pierwsza sprawa to napięcie przewodzenia diod w zależności od ich koloru:

niebieska - 3.4V, czerwona - 1.9V, biała - 3.2V, żółta - 2.0V.

Teraz, w zależności jakim napięciem masz to zamiar zasilać, to taki rezystor wybierasz, żeby natężenie prądu przepływającego przez diodę było nie większe niż 20mA. Ja zazwyczaj celuję w 15mA - świeci wystarczająco mocno, a żywotność będzie większa.

Z prawa Ohma mamy wzór: R = U/I, gdzie R to wartość rezystancji rezystora, U to napięcie, a I natężenie prądu.

Przykład:

Napięcie zasilania równe 5V. Kolor diody biały. Obliczamy ile z tego napięcia przypadnie na rezystor (połączony oczywiście szeregowo z diodą): 5V - 3.2V = 1.8V. Ze wspomnianego prawa Ohma obliczamy rezystancję: R = 1.8V/15mA = 120Ohm. Ty dostałeś rezystory z opisaną wartością w postaci kolorowych pasków. Na opakowaniu masz tabelkę pokazującą jak odczytać kod... z tym, że z tego co widzę, to tabelka jest dla kodu 4 paskowego, a rezystory z kodem 5 paskowym (istnieją 4-, 5- i 6-cio paskowe kody). Idea jest ta sama. W Twoim przypadku pierwsze 3 paski od lewej to wartości znaczące, czwarty pasek to mnożnik, a piąty to tolerancja. Hmmm... która strona jest lewa? To ta dla której odstęp od pierwszego do drugiego paska jest taki sam jak odstęp od drugiego do trzeciego, bo pasek informujący o tolerancji, czyli skrajny prawy (4-ty, 5-ty, lub 6ty) jest nieco bardziej oddalony od reszty, a do tego jest on zazwyczaj srebrny (tol. 10%) lub złoty (tol. 5%), choć niekoniecznie, bo z etykietki na Twoim opakowaniu wynika, że rezystory są wykonane w tolerancji 1%, a zatem ostatni pasek, pasek tolerancji jest w kolorze brązowym.

Dla kodu 4-ro paskowego rezystor o wartości 120Ohm ma paski: brązowy-czerwony-brązowy i kolor paska tolerancji.

Dla kodu 5-cio paskowego będzie to: brązowy-czerwony-czarny-czarny i kolor paska tolerancji.

Pomocny będzie ten link w celu rozszyfrowania wartości: https://www.digikey.pl/pl/resources/conversion-calculators/conversion-calculator-resistor-color-code

P.S. Ci Chińczycy to jednak poligloci... pół opisu po angielsku, pół po włosku, a co! 

1. AndDi 2021-03-11 09:09:40

Ale piękny poradnik, nawet zrozumiałem. Brawa dla Ciebie

1. AndDi 2021-03-11 09:19:11

Byłem dzisiaj przy tych garażach i się okazało, że nie 7 jest takich latarni , a 11 i 1/2

Dawidzie zamieszczam fotki, jako ciekawostkę, bo jak byś jakąś taka lampę wymyślił, to zaraz by było, e to niemożliwe, e to badziewie, a tu proszę, inwencja i kreatywność ludzi jest nie do odgadnięcia

1. Szwagier 2021-03-11 09:35:52

Sebastian dzięki, właśnie o to mi chodziło, jak to policzyć żeby nie spalić. Jeszcze jedno pytania, rezystor idzie do plusa/minusa/czy obojętne?

AndDi te lampy wyglądaja jakby brały udział w konkursie. Niby podobne, ale każda inaczej wykonana. Jak bym miał oceniać to:

Miejsce 1.. 2ga od lewej, ładna symetryczna 

Miejsce 2.. Daszek i owinięta streczem, na bogato

Miejsce 3...katownik z drutem kolczstym, autor zaskoczył, czymś innym

I wyróżnienie za klosz z butelki... Proste, a jakie eleganckie 

1. Sebastian01 2021-03-11 09:37:03

Moje typy to ta z butelki i ta z drutu kolczastego... swoją drogą, ciekawe ile to potrzebuje prądu, żeby zaświecić 

1. Sebastian01 2021-03-11 09:42:28

Sebastian dzięki, właśnie o to mi chodziło, jak to policzyć żeby nie spalić. Jeszcze jedno pytania, rezystor idzie do plusa/minusa/czy obojętne?

Szwagier

Proszę bardzo. Rezystor idzie w szeregu z diodą, bez znaczenia z której strony, on tylko ogranicza prąd i "przejmuje" nadmiar napięcia, co w istocie jest ze sobą powiązane i wynika samo z siebie. Polaryzacją się nie przejmuj. Podłącz w jedna stronę, a jak nie zadziała to zamień bieguny. Tak niewielkie napięcie nie spali diody gdy ją podłączysz odwrotnie. Widzę, że diody mają przylutowane przewody. Podłączyłbym niebieskim do minusa, a czerwonym do plusa (z rezystorem oczywiście, ale chodzi mi o kierunek), ale cholera ich wie jaką mieli w tym intencję.

1. AndDi 2021-03-11 09:43:06

Seba Ci nie odpowiedział, ale rezystor idzie obojętnie.

Cieszę się, że podobają się lampy i że wprowadziłem trochę humoru. Ale trzeba przyznać, ze są zaskakująco podobne i jakże różne.

EDIT:

O i odpowiedział w tym samym czasie co ja pisałem

1. tulipan740i 2021-03-11 09:49:34

Sądząc po okolicy i tych okratowaniach, oraz drucie kolczastym, tam chyba notorycznie ktoś kradł żarówki.

1. AndDi 2021-03-11 09:55:21

Sądząc po okolicy i tych okratowaniach, oraz drucie kolczastym, tam chyba notorycznie ktoś kradł żarówki.

tulipan740i

Głęboka Praga, kto coś wie o Warszawie, to już wie o co chodzi

1. Szwagier 2021-03-11 10:31:02

Sebastian sorry ze dalej pytam, ale dla mnie te paski na rezystorach wyglądają tak samo. To jest tak małe, nie wiem jak te chińskie rączki to malowały. Ale każda paczka ma oznaczenie. (foto) Test robiłem na prostowniku samochodowym, 6/12 volt. Z tego wzoru wyszło... 3,2 napięcie diody minus 6 volt. Czyli 2,8v/15 mA = 186 ohm. Tak? Tylko jak czytać te czerwone oznaczenia. 6K8, 330R, 1K itd... Podłączyłem na 6 volt z rezystorem 1K to swicila słabo, podmieniłem na 330R to było ok, a jak zmieniłem na 12 v, to już mocno dawała po oczach. 

1. Sebastian01 2021-03-11 10:59:29

Z tego wzoru wyszło... 3,2 napięcie diody minus 6 volt. Czyli 2,8v/15 mA = 186 ohm. Tak? 

Szwagier

Tak. Przy czym nie istnieje rezystor o wartości 186Ohm. W takim razie szukasz najbliższego w danym typoszeregu. W przypadku Twoich rezystorów to typoszereg E96 (ze względu na tolerancję 1%), więc daje spore możliwości zbliżenia się do poszukiwanej wartości. Będą to rezystory 182Ohm, lub 187Ohm. 

Tylko jak czytać te czerwone oznaczenia. 6K8, 330R, 1K itd... 

Szwagier

A więc są oznaczenia? To dużo ułatwia. Litera "K" to skrót od kilo, czyli tysiąc. Wstawia się taką literkę w miejsce kropki dziesiętnej, sugerując, że wartość jest w tysiącach... czyli 6K8 to 6.8k, czyli 6800Ohm. Literka "R" to po prostu wartość w jednostkach czyli w Ohmach, tak więc 330R to 330Ohm. 1K to 1kOhm, czyli 1000Ohm. Jest jeszcze literka "M", skrót od mega, czyli milion - zasady odczytywania tak jak dla "K".

Edit:

Napisałem: "Literka "R" to po prostu wartość w jednostkach czyli w Ohmach, tak więc 330R to 330Ohm." - i to jest prawda, ale dla rezystora o wartości mniejszej niż 10Ohm, zasada umieszczania literki "R" będzie taka sama jak dla "K" czy "M". Przykład: rezystor 5.6Ohm będzie miał oznaczenie 5R6.

1. Sebastian01 2021-03-11 11:03:48

Podłączyłem na 6 volt z rezystorem 1K to swicila słabo, podmieniłem na 330R to było ok, a jak zmieniłem na 12 v, to już mocno dawała po oczach. 

Szwagier

12V-3.2V=8.8V

8.8V/330R=26mA

To ciut za dużo. Jeśli to są zwykłe małe diodki to mogą się uszkodzić przy takim prądzie.

Rezultaty 300 - 320 z 347 pozycji
Udostępnij temat: