Warszawa M20

1. Szwagier 2021-02-25 22:15:45

Zawsze można zrobić kartonowy garaż, ale narazie nie mam nic w planach. Poldek wskoczył na chwilę do zdjęcie. A że zdjęcie mi się spodobało, to wrzuciłem tu jako bonus. Też lubię karton.... 

1. Szwagier 2021-02-25 22:41:13

Tulipan740i camping w sam raz na działkę. Ale nie mam na razie jak tego ściągnąć do Norwegi. Nikt zbytnio nie lata, nie jeździ. A to co mam w domu w mojej skromnej kolekcji, to potnę chyba dużego fiata z answeru jako następny. Ponoć model skopany, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie... Ale jestem dobrej myśli, warszawę też miała opinie niesklejalnej. 

1. tulipan740i 2021-02-25 22:50:29

Jak się szpachluje i maluję to wszystko jest sklejalne 

1. beata 2021-02-25 23:05:17

Bardzo zacna dioramka. Podoba mi się, że używasz "żywych" materiałów.

1. Szwagier 2021-02-25 23:22:05

Jak się szpachluje i maluję to wszystko jest sklejalne 

tulipan740i

Haa... Fakt zapomniałem że można skleić standard. Ja już chyba uzależniony jestem od szpachli. 

Beata w sumie to pierwszy raz używam tych chwastów, plastikowe drzewka i krzaczki z sklepu nie pasowały mi. 

1. tulipan740i 2021-02-25 23:27:48

A zapytam tak z ciekawości. Jest w Twoim mieście jakiś dobrze wyposażony sklep modelarski? Czy tubylcy skandynawscy także lubują się w modelarstwie? 

1. Szwagier 2021-02-26 00:43:11

W moim mieście są 2 sklepy. I różnią się dosyć mocno. Jeden to taki bardziej dla kolejarzy, tam można dostać jakieś drzewka, posypki,trawki  elementy do makiet i pełno modeli pociągów. Za to drugi to sklep z plastikami w dużej mierze sprzedający modele RC. Odwiedzam go często, ale tylko i wyłącznie w celu kupna farbek tamiya. Co do zainteresowania modelarstwem u Norwegow, to typował bym właśnie modele RC.  Co do asortymentu w tych sklepach to raczej mały wybór, może w Oslo znalazł by się jakiś większy sklep. Dotychczas zamawiałem w Polsce, i sobie przywoziłem lub jakiś znajomy zabrał po drodze za przysłowiowy "kieliszek chleba". Teraz mało kto jeździ przez tego wirusa. Zamawiać poczta z Polski nie chce bo już raz miałem zatrzymana paczkę na granicy z częściami do samochodu. Najlepsze że paczka zamówiona ze sklepu internetowego gdzie strona była po norwesku, ale okazało się że siedzibę mają w Niemczech. Musiałem cło zapłacić. Teraz sprawdzam kontakt, gdzie jest firma zarejestrowana. 

1. Sebastian01 2021-02-26 08:01:35

Po prostu, lubię karton w modelach kartonowych

Wojok

W sumie ja też, dlatego moje scenki w 99% są z kartonu/tektury/papieru. Po to, że jak ktoś pyta czy to wszystko jest z papieru to bez zbędnego tłumaczenia mogę odpowiadać: tak. Co wcale nie znaczy, że nie doceniam innych technik, choćby takich jakie tutaj nam pokazuje Szwagier. Finalnie i tak liczy się efekt wizualny.

1. Szwagier 2021-02-26 10:48:56

W sumie ja też, dlatego moje scenki w 99% są z kartonu/tektury/papieru. Po to, że jak ktoś pyta czy to wszystko jest z papieru to bez zbędnego tłumaczenia mogę odpowiadać: tak. Co wcale nie znaczy, że nie doceniam innych technik, choćby takich jakie tutaj nam pokazuje Szwagier. Finalnie i tak liczy się efekt wizualny.

Sebastian01

Sebastian dobrze mówisz, i najważniejsze....Nie ważny czy karton czy nie, ale musi to sprawiać frajde sklejającemu. Ostatnio kupiłem plastikowy model, ale zbytnio mnie to nie cieszy, wolę coś stworzyć sam z kartonu, czy jakiegoś śmiecia typu patyczki do lodów. Ten model plastikowy służy mi do nauki malowania aerografem, nie ma problemu jak coś nie wyjdzie. Wrzucam go do miski ze spirytuem, zmywam i maluję od nowa. Kartonowego już bym tak nie uratował.

A co do budowy z śmieci, to zmieniałem szkło w telefonie, bo było spękane. I elegancko wpasowało się na szybę do szopy.

PS. Jeśli ktoś chce użyć takiego szkła, to używajcie okularów ochronnych podczas cięcie. Można dostać odpryskiem. BHP przede wszystkim 

Szyba od środka Okulary ochronne. Można dostać w oko odpryskiem, podczas cięcia
  1. tulipan740i 2021-02-26 11:31:35

Co tu napisać. Chyba tylko że szopa z tą szybą jest fenomenalna.

1. Sebastian01 2021-02-26 11:43:25

Hmmm... muszę ci tu jeszcze nawymyślać różnych detali, tak, żeby ci zeszło do poniedziałku z ich produkcją, bo jak wystawisz swoją dioramę przed niedzielą to te wszystkie głosy co je ma moja scenka z koparką to one tak hop, hop, hop przejdą na twoją Warszawę 

O wiem! Może w rogu tego okienka przydałaby się jakaś pajęczyna? 

1. AndDi 2021-02-26 12:09:28

Za słabo wymyśliłeś. On pajęczynę to zrobi w półgodziny. Kombinuj dalej

1. Sebastian01 2021-02-26 12:11:55

Za słabo wymyśliłeś. On pajęczynę to zrobi w półgodziny. Kombinuj dalej

AndDi

W skali 1:25? 

1. AndDi 2021-02-26 12:14:00

Przecież widzisz jaki to magik. W sumie to ona już tam jest, ale pomniejszona 25 razy jest niewidoczna

1. Szwagier 2021-02-26 12:28:09

A propo detali..... Latarnia na działkę. Patyczek do lodów, i 2 różne wytłoczki z blistra po lekach. Brakuje mi tylko diod. 

1. Sebastian01 2021-02-26 12:32:05

Brakuje mi tylko diod. 

Szwagier

...a dostawa dopiero w poniedziałek... 

(czyli nadal mam szansę:)

1. tulipan740i 2021-02-26 12:58:30

Latarnia super. Klosz proponuje przybrudzić jakimś żółtawym syfem i kilka padłych much zaaplikować. O pordzewieniu obudowy chyba nie trzeba wspominać.

1. AndDi 2021-02-26 13:10:57

No faktycznie kształt latarni świetny, ale może zarysuj klosz co by pokazywał te karby co są na fotce. Trochę dziwny sposób mocowania do słupa. Przeważnie były mocowane za pomocą obejm lub śrubami na przestrzał. Skąd wziąłeś taki sposób mocowania?

1. Szwagier 2021-02-26 13:22:58

Fakt, mocowanie do poprawienia.

Sebastian01 przewidywany czas dostawy 20 marzec. Zamówione diody u chińczyka. Chyba że coś w lokalnym sklepie znajdę. 

Tulipan740i z tych chwastów odpadły takie małe czarne kuleczki. W sam raz na tłustą muchę. 

Rezultaty 240 - 260 z 347 pozycji
Udostępnij temat: