Autobusy komunikacji miejskiej Wrocławia

1. Skorpion 2023-11-10 15:21:40

Cześć i czołem !

Rozpoczete projekty tez należałoby kiedys skończyć, tak więc dokleiłem do Ikarusa to i owo, juz widzę że będzie mnóstwo szpachlowania i szlifowania ale cóż, takie uroki modelarstwa ;))

I taka ciekawostka; podczas jednej z ostatnich moich rozmów z kolegą Pawłem padła propozycja dorzucenia do tego kompletu modelu autobusu Solaris Urbino, jako iż jest to model któremu w pewnym sensie Paweł nie sprostał ( bez szczegółów dlaczego ), postanowiłem przyjąć "wyzwanie". Model pochodzi z wydawnictwa Answer, a autorem jest Pan Łukasz Wacławek znany na forach jako Tomo11. Bez wchodzenia w szczegóły co i jak, powiem krótko - opracowanie jest straszne dziwne i naszym ( moim i Pawła ) zdaniem mocno przekombinowane, w związku z powyższym wpadlismy na kilka pomysłów jak ten temat ugryźć i jak próbować to zrobić. Generalnie chodzi o budowę burt, pomijając juz wizje autora doszliśmy do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobić całe burty z plexi, ramki szyb po prostu namalować i resztę okleić "panelami" bocznymi, jak postanowiono tak zrobiono i wyszło to co widać na zdjęciach. Dodam iż przednia i tylna ściana będą wykonane w podobnej technologi.

To do usłyszenia... 

1. PAN-KARTON 2023-11-11 05:13:25

Cześć i czołem !

Rozpoczete projekty tez należałoby kiedys skończyć, tak więc dokleiłem do Ikarusa to i owo, juz widzę że będzie mnóstwo szpachlowania i szlifowania ale cóż, takie uroki modelarstwa ;))

To do usłyszenia... 
    Skorpion

Wielki Come Back Brawo ! Doliczyłem się trzech pięknych pojazdów MPK Aby tylko słowa "do usłyszenia" nie były planowane zbyt odlegle... będę wypatrywał.

1. Skorpion 2024-11-02 20:26:32

Cześć i czołem !

Pewnie myśleliście że projekt już dawno odszedł w zapomnienie, a tu niespodzianka :)))) Wprawdzie Solarisa nie będzie bo jego budowa troszkę nie ma sensu, z tego co zrobiłem do tej pory nic ciekawego już nie wyjdzie, a zaczynać od nowa póki co nie planuję bo trochę szkoda czasu i pieniędzy:) Tak więc na tapecie pozostaje Ikarus. Trochę mnie już kolega Paweł zaczął męczyć kiedy pójdę dalej z budową, więc postanowiłem coś podziałać. Żeby ruszyć przednią cześć autobusu muszę zaopatrzyć się w tusze do drukarki więc na razie stoi jak stała no to wziąłem się za tylną. Doszło trochę z tyłu, naprostowałem burty i przy okazji machnąłem drzwi ( nie są jeszcze wklejone na stale ), powinny jeszcze być uszczelki na tych szybkach ale nie wiem czy uda mi się je zrobić to się okaże później, no i trzeba brać się za siedziska :)))

To do usłyszenia...   

1. AndDi 2024-11-02 21:38:39

A jak Ty chcesz teraz tę tylną szybę wyciąć?

1. Skorpion 2024-11-02 21:44:36

Ona jest wycięta, w środku jest folia, a to co widać z literką "w" to tylko maskownica, pod nią jest jeszcze taśma maskująca.

1. AndDi 2024-11-02 21:53:58

Oki

1. FSO 2024-11-02 22:52:21

No to teraz bacznie będę podglądał temat ze względu na moją fascynację Ikarusami. Może coś niechcący mi podpowiesz dla 3 razy mniejszej skali:)

1. tulipan740i 2024-11-03 06:44:13

Widzę, że listopad to magiczny miesiąc w tym temacie. W listopadzie zaczęta relacja, w listopadzie przerwana, żeby w kolejnym listopadzie znowu z nią ruszyć.

1. PAN-KARTON 2024-11-03 07:07:43

Widzę, że listopad to magiczny miesiąc w tym temacie. W listopadzie zaczęta relacja, w listopadzie przerwana, żeby w kolejnym listopadzie znowu z nią ruszyć.

tulipan740i

Listopad miesiącem zadumy...
    Marcin po prostu musiał przemyśleć sprawę.

1. Skorpion 2024-11-14 10:54:50

Akurat z tym listopadem to czysty przypadek, to że tak się złożyło to zwykły zbieg okoliczności :)))

Zrobiłem wnętrze, przypominam że nie wnikałem w podobieństwo do oryginału więc rozmieszczenie foteli wziąłem z relacji Pawła i rozlokowanie rur tak mniej więcej też :) Te na stopniach wejściowych powinny trochę inaczej wyglądać a do tego powinny być chyba trochę wyższe ale jest jak jest ( początkowo miało ich w ogóle nie być ale z rozpędu zrobiłem ), podobnie sprawa ma się z dachem od strony wewnętrznej, żeby to wszystko później pomalować musiałem zrobić bardzo mocną i sztywną konstrukcję, więc pod poszyciem dachu jest coś w rodzaju kopyta zrobionego z tektury, dlatego patrząc od środka ( będzie to widoczne po ściągnięciu taśm z okien jego łukowatość jest mniejsza niż powinna być. Lampy wewnętrzne sobie odpuściłem bo mi się nie podobają :)) Na koniec wszystko poskładane razem ( dach nie jest jeszcze przyklejony stąd te szpary ), pomału można już się będzie brać za obróbkę zewnętrzną i podkładowanie :)))

To do następnego...   

1. PAN-KARTON 2024-11-14 11:04:36

Akurat z tym listopadem to czysty przypadek, to że tak się złożyło to zwykły zbieg okoliczności :)))

Zrobiłem wnętrze, ...

To do następnego...   

Skorpion

"Nice interior" , A rury, pochwyty i stelaże foteli to Marcin z czego zrobił ? Jak to są profile sterynowe to sprzedaj patent jak je profilujesz ?

Ciekawe który z kolegów pierwszy dokona połączenia przegubowego w swoim Ikarusie

1. Skorpion 2024-11-14 11:50:22

Nie wiem co to są profile sterynowe więc tym bardziej ich nie wykorzystałem :))

Poręcze ( jedne i drugie są zrobione z drutu ) te na fotelach są z drutu telefonicznego ( fi 1mm z izolacją ) pozaginany na końcach ( oryginalnie jest biały więc nie trza było malować ) i przyklejony do siedzeń. Poręcze są z kabla elektrycznego ( fi 1mm bez izolacji ), z grubsza wyprostowane i pomalowane na biało. Stelaże foteli, to chyba chodzi o te białe podpórki (?), one są zrobione z tektury i papieru milimetrowego naklejonego na nią, wyciąłem z takiej kombinacji odpowiednia ilość takich podpórek i pomalowałem na biało. W wycinance te nóżki są zupełnie inne, ale tu też oparłem się na modelu Pawła, bo raz że ładniej to wygląda, a dwa było prostsze do zrobienia :)) Ot cała tajemnica. Opończę przegubu i połączenie obydwu członów planuję na sam koniec budowy tak więc trochę czasu to jeszcze zajmie :))  

1. Wojok 2024-11-14 13:06:54

Przyczepka, nie powiem, całkiem milusia

1. Skorpion 2024-11-15 22:29:10

Wojok - nie zapeszaj :)))

Tymczasem buda pozaślepiana, zapodkładowana i wymalowana ( to że w nasze barwy Narodowe to czysty przypadek ). No i oczywiście trochę się potłumaczę :) ; są drobne niedokładności bo obróbka dużych powierzchni do prostych nie należy więc pewnych rzeczy do perfekcji doprowadzić mi się już nie udało, należy też wziąć pod uwagę iż na karoserii dojdą jeszcze poziome aluminiowe listwy, takie pionowe przetłoczenia przy nadkolach, z tyłu będą lampy i zderzak, herb Wrocławia i parę innych pierdółek. Łączenie dachu z burtami również będzie zamaskowane takim długim poziomym czymś ( bo nie wiem jak to się fachowo nazywa, chyba ma za zadanie powstrzymywać wodę cieknącą z dachu więc przyjmijmy że będzie to coś w rodzaju rynny ), te czarne mazy wokół okien też znikną gdyż dojdą tam uszczelki ( wycinankowe ) itd, tak więc myślę że po dodaniu tych wszystkich bajerów niedokładności nie powinny się w oczy rzucać, ale za to szyby wyszły w miarę czyste :)))

To do usłyszenia...  

1. PAN-KARTON 2024-11-16 01:24:54

Będzie jak prawdziwy, jak z fabryki a nie z zeszytu

1. Skorpion 2024-11-17 15:21:35

E tam, co najwyżej bedzie jak średniej jakości ulep ze średniej jakości malowaniem :) Od robienia takich modeli prosto z zeszytu jest Pawelelka, i choć ostatnio poszedł w latadła to chyba jestem na dobrej drodze aby sprowadzić go znowu do kółek :)))

Tymczasem parę drobiazgów wzbogacających wizualnie model, niestety pomysł z uszczelkami mi nie wyszedł bo coś tam spod nich przebija ( generalnie ze środka budy więc nawet jakbym chciał to nie mam jak poprawić ) wprawdzie na górnych częściach okien przyjdą jeszcze takie srebrne ramki to przy dolnych będzie tak se, niemniej jak już będą ramki to pomyślę jeszcze nad tym. Tak czy siak koniec budowy doczepy coraz bliżej więc trza by się pomału brać za przedni człon, ale to już jak wrócę z roboty.

Do miłego...    

1. tulipan740i 2024-11-17 20:23:52

Zgodzę się z Piotrkiem. Wygląda jak z fabryki a zarazem bardzo ładnie. 

1. AndDi 2024-11-17 21:19:54

Jako żywy

1. Wojok 2024-11-17 21:56:59

A co to tam z tych rurek zwisa ?

1. PAN-KARTON 2024-11-17 22:32:54

Uchwyt autobusowy dla niższych wzrostem

Rezultaty 100 - 120 z 122 pozycji
Udostępnij temat: