ZIŁ-157 + PR11-B & SA-2 skala 1:25. Angraf.

1. dzeja 2022-10-06 20:40:27

Kontynuuję . Teraz naczepa PR11-B. Koła. Bieżnik to lasery. Perforację otworkową felgi sam wymyśliłem. W opracowaniu były czarne koła. Wyciąłem je.

1. Kilminster 2022-10-07 18:34:37

O, widzę, że mata nawet nie zdążyła wystygnąć, skalpel tez całkiem ciepły, a kleju to wcale nie potrzeba było zakręcać. Super, czekamy na ciąg dalszy

1. dzeja 2022-10-09 00:01:22

Rama się złożyła. Ze swej strony z  elementu 1b  odciąłem fragment przodu pod zbiornik 75 . Nie ufałem, że trafi jego  wygięcie w miejscach na 1P i 1L. Miałem rację . To dużo uprościło. Na fotce z czerwonymi strzałkami zaznaczyłem miejsca pewnej niekonsekwencji.  Jest białe pole opisane 153. Do wklejenia. Inne białe pola nie maja opisu numerowego. Trafię tam jakieś detale . Wklejone na białe czy po wycięciu białego ? Hmmmmm......

1. Maverick 2022-10-12 09:36:50

Żeby nie było ;) Wciąż śledzę ten wątek ;)

Powiem krótko: Ził wygląda rewelacyjnie. Jedyne co mi w nim nie gra to wspomniane wcześniej malowanie. Coś jest nie tak jak powinno być. Jakiś taki zbyt matowy. To tylko bym zmienił i nadał mu troszkę głębi czyli półmatem bym go prysnął, ale to już twoja decyzja. Teraz czekam na dalszy postęp prac nad całym zestawem. 

1. dzeja 2022-10-15 00:23:17

.....,.Co mi w nim nie gra to wspomniane wcześniej malowanie. Coś jest nie tak jak powinno być. Jakiś taki zbyt matowy. To tylko bym zmienił i nadał mu troszkę głębi czyli półmatem bym go prysnął, ale to już twoja decyzja. .....

Maverick

Moja decyzja? Nie pryskam. Najwyżej przetrę irchą. Albo filtr nasycenia założę na obiektyw :-)). 

Dzieje się dalej. Koła - felgi do malowania. Hmm znowu. Rama wypełnia się od tyłu.

1. Kilminster 2022-10-16 14:16:17

Andrzej, wydaje się, że te paski imitujące przetłoczenia są naklejone, ale od spodu wygląda, że też je chyba wygniatałeś ? Jak to jest ? Swoją drogą takie naklejane paseczki dają popalić, oprócz wycięcia (zaokrąglenia na końcach) trzeba je jeszcze wyretuszować tak, aby ich nie pobrudzić. Jest bardzo OK. I pytanie: skąd masz takie fajne nakrętki/śruby ? Gdzie kupiłeś ?

1. dzeja 2022-10-16 21:40:45

Andrzej, wydaje się, że te paski imitujące przetłoczenia są naklejone, ale od spodu wygląda, że też je chyba wygniatałeś ? Jak to jest?.... I pytanie: skąd masz takie fajne nakrętki/śruby ? Gdzie kupiłeś ?

Kilminster

Wytłoczenie od spodu sam dodałem. Tłoczyłem też i paski górne. Może to widać Zile.  Po paru  tutaj -  przestałem. Roboty sporo. Retusz robię aby przy malowaniu nie było różnic w kryciu. Śruby i nity, hmmm....nie pamiętam dokładnie. Coś mi chodzi pogłowie - Orlik. To było rok temu.

1. dzeja 2022-10-26 21:33:19

Rama naczepy . Z grubsza. Na czerwono miejsca problemowe . Element 63 nie wie wzdłuż którego boku ma być zwijany.

1. Wojok 2022-10-27 18:05:36

Element 63 nie wie wzdłuż którego boku ma być zwijany.

dzeja

Na bank, tak jak "stoi", tak ma stać rurka  po zwinięciu

1. dzeja 2022-10-27 22:59:25

Element 63 nie wie wzdłuż którego boku ma być zwijany.

dzeja

Na bank, tak jak "stoi", tak ma stać rurka  po zwinięciu

Wojok

Wezmę to pod uwagę.

1. dzeja 2022-10-28 20:09:16

Tą część poświęcę detalowi słabo zobrazowany przez opracowanie. Kilka prób , wysiłek wyobraźni przestrzennej, wspomożenie okręgiem centrującym i tak wyszło. Dalsze prace pokażą czy dobrze.

1. dzeja 2022-11-05 22:07:21

Zbiornik 46 i spółka. Najpierw zrobiłem elementy 50 bo tknęło mnie aby sprawdzić jaką dadzą średnicę. Wyszło ok. 23,5mm. Wręg tutaj nie zastosowano to sam dorobiłem. Oklejając poszycie 46 wokół nich i kazało się że oklejka ma  o co najmniej 5mm za duży obwód. Przymierzam mą wręgę w miejsce wklejenia do ramy i moja wręga jest dobra, no to składam całość według moich planów.

1. Wojok 2022-11-05 22:54:50

Hmm,czy te wycięcia w bocznych ściankach zbiorników są w liniach prostych ? Ładnie je przetłoczyłeś ale połączenia tych listków wyglądają jakby nie były cięte po łuku

1. dzeja 2022-11-05 23:24:54

Hmm,czy te wycięcia w bocznych ściankach zbiorników są w liniach prostych ? ..,..... ale połączenia tych listków wyglądają jakby nie były cięte po łuku

Wojok

Tak. Były po linii prostej. Autor uznał chyba ze, na takim małym zaokrągleniu łuki będą niepotrzebne. Rozwalcowałem tą liniowość kulką. Drugi, mniejszy zbiornik miał wcięcia po łuku. 

1. Wojok 2022-11-06 00:46:41

Taa, w większym elemencie wcięcia proste, a w mniejszym po łuku. Gratki dla autora

Mniejszy zbiornik świetny. Wręcz idealny

1. dzeja 2022-11-06 22:43:27

1.    Element 44. W wycinance są 2 co pozwala tylko na sklejenie bez zamykania dwustronnego. Trzeba dorobić 2 lustrzane odbicia. Za to, nie wiadomo po co jest 4 elementy 44a. Wystarczy 2.

2.  Elementy 34 podpierające 59. Mają na ramie zaznaczone miejsce wklejenia. Mnie się nie udało tam wkleić . Aby uzyskać funkcję podparcia trzeba wkleić wyżej. Tak zrobiłem. Czy na późniejszych etapach wyjdzie z taką zmianą jakiś problem ...hmmm  , może 59 trzeba było inaczej zmontować, wkleić. Okaże się. 

1. Wojok 2022-11-07 01:44:34

1.    Element 44. W wycinance są 2 co pozwala tylko na sklejenie bez zamykania dwustronnego. Trzeba dorobić 2 lustrzane odbicia. Za to, nie wiadomo po co jest 4 elementy 44a. Wystarczy 2.

dzeja

A może to nie są elementy zamknięte ? Może należało skleić części 44a "plecami" do siebie, ukształtować i z jednej strony przykleić część 44 ?

Ilość części by wtedy pasowała

1. dzeja 2022-11-07 18:48:46

1.    Element 44. W wycinance są 2 co pozwa...,,,..... 44a. Wystarczy 2.

dzeja

A może to nie są elementy zamknięte ? Może należało skleić części 44a "plecami" do siebie, ukształtować i z jednej strony przykleić część 44 ?

Ilość części by wtedy pasowała

Wojok

Można tak sądzić. Brałem to pod uwagę. Sprawdziłem czy el 44a mogą być parami sklejane. Nie znalazłem potwierdzenia a ostatecznie miejsce do wklejenia jest prostokątne nie w kształcie L. Obejrzałem film z pr11-b na youtubie i tam widać element jak wykonałem. 

1. Wojok 2022-11-08 01:10:28

...a ostatecznie miejsce do wklejenia jest prostokątne nie w kształcie L.

dzeja

To zamyka temat A poza tym, to przyszło mi też do głowy to, że przecież według tego, co kombinowałem, też powinny być cztery części nr 44, sklejonych w parach, bo inaczej, to wnętrze świeciło by bielizną

1. dzeja 2022-11-08 21:35:37

Teraz podpora parkowania. Element 87. Po przymiarce uwzględniając miejsce do wklejenia na el.4 i polożenie 86 wybrałem pochylenie do przodu naczepy. 

Nie przyklejam 80 do 79. Zaczekam do momentu dołożenia kół aby uzyskać kąt prosty pomiędzy 70 a ramą. To wyznaczy miejsce ich sklejenia.

Rezultaty 100 - 120 z 167 pozycji
Udostępnij temat: