ZIŁ-157 + PR11-B & SA-2 skala 1:25. Angraf.

1. pawelelka77 2022-02-10 21:33:05

Dajesz radę Andrzej! Po nocach będą śnić się Tobie te kosteczki protektora....

1. dzeja 2022-02-12 15:18:21

.,.....Po nocach będą śnić się Tobie te kosteczki protektora....

pawelelka77

Dwa dni pierwszego snu. Nie pamiętam dobrze ale walczyłem aby nie był to frez górniczy. 300 kosteczek daje taki efekt.

1. AndDi 2022-02-12 18:08:54

O łał, wyglądają świetnie!!!

Pamiętam jak w PRL-u robiło się nalewki na oponach, ale one pięknie wyglądały tuż po tym procesie. Na jednym komplecie to nawet trochę pojeździłem, ale w drugim dwa kółka szubko poleciały.

Twoja robota wygląda, że przetrwa długo

1. Jacek-KP 2022-02-12 19:00:18

Fajne ... ups ;-) ładnie wyszły opony.

1. Wojok 2022-02-13 03:48:43

Pamiętam jak w PRL-u robiło się nalewki na oponach, ale one pięknie wyglądały tuż po tym procesie. Na jednym komplecie to nawet trochę pojeździłem, ale w drugim dwa kółka szubko poleciały.

AndDi

O, takie rzeczy robi się i dzisiaj, tylko teraz są  lepsze technologie i zdecydowanie lepiej się to trzyma

Tzn. "mówię" tu o ciężarówkach, nie wiem jak w osobakach

1. pawelelka77 2022-02-13 07:38:12

Wygląda świetnie!  Trzymam kciuki za resztę kół, bi sporo  ich tam Masz.....

1. dzeja 2022-03-28 22:06:25

8 kół i dalej

1. Maverick 2022-04-03 06:13:06

Dzeja napracowałeś się nad tymi kołami a ja się przyczepię do nich bo jestem miłośnikiem nie tylko tego samochodu ale też twoich modeli i twojego warsztatu. Wiem jak zawsze dążysz do jak najwierniejszego odwzorowania oryginału w modelu w najdrobniejszych szczegółach i myślę, że tutaj też nie powinno być inaczej. Tym bardziej, że koła i opony są jednym z najbardziej charakterystycznym i rzucającym się elementem w tym modelu tak samo ważnym jak jego charakterystyczna kształtem kabina ;) 

Koła które zrobiłeś rażą swoją "kwadratowością" w stosunku do oryginalnych kół a właściwie opon i jeśli pozostaną nie poprawione to popsują efekt końcowy, i to bardzo. Według mnie musisz je koniecznie poprawić i nie wiem czy to bedzie tak łatwe ale na pewno bardzo poprawi efekt końcowy skończonego modelu. W oryginale stosowano do niego trzy rodzaje opon a w twoim jest ten bardzo zaokrąglony z bardzo charakterystycznym bieżnikiem. Zobacz na zdjęcia jak zaokrąglone są te opony w oryginale to wyjaśni wszystko ;) Pierwsze 4 zdjęcia pokazują opony dokładnie takie jakie masz w swoim modelu a na jednym z nich zaznaczyłem żółtym kolorem kształt aby pokazać o co mi chodzi gdy ktoś nie wiedział "o co kaman" ;) Pozostałe zdjęcia przedstawiają te 3 typy opon stosowane w Ził-157 i różnice między poszczególnymi typami opon ;) W tym oczywiście też taka jak ta z twojego modelu.

Pozdrawiam

Taki typ opony masz w modelu :) Taki typ opony masz w modelu choć pozostałe opony są innego typu ;) Taki typ opony masz w modelu. Tu zaznaczyłem ten okrągły profil tej opony ;) Taki typ opony masz w modelu Opona nr.1 Szosowa ,,PIASKOWA,, Opona nr.2 Terenowa ,,BŁOTNA,, - profil z przodu Opona nr.3 Szosowo-terenowa ,,BŁOTNO-PIASKOWA,, - Taka jest w tym modelu :) Opona nr.2 Terenowa ,,BŁOTNA,, - profil boczny
  1. dzeja 2022-04-04 18:15:02

Maverick. Witaj, co Ci napisać? Kleję jak jest w opracowaniu. Nie wnikam na podstawie jakich opon powstały te koła. Roboty było masa i cieszy mnie że mam to za sobą i jakoś wyszło. Może masz jakąś wiedzę jak w prosty sposób rozbudować o układ kierowniczy, dlaczego nie mieści się bak w miejscu przeznaczenia, dlaczego przekładnia główna nie pasuje do ramy, jak przykleić tylny błotnik do ramy, jak usytuować koła względem błotników. Dlaczego szoferka od tyłu wisi w  "powietrzu" . Niby 0,5 mm ale. Widziałem taki model w którym podest techniczny nie pasował z błotnikiem. Co mnie jeszcze spotka? 

Jak widać model jakby stał w miejscu. To z powyższych powodów. Muszę mieć gotowe poszczególne detale aby na sucho podopasowywać. Może da się poprawnie poukładać

A wtedy może pomyślę czy opony da się odkwadracić.

Pozdrawiam

1. Maverick 2022-04-05 01:21:19

Dzeju mam kilku kolegów, którzy mają takie Ziły w swoim posiadaniu i jak potrzebujesz jakichś zdjęć poszczególnych elementów oryginału to pisz śmiało a postaram się pomóc. Tylko musisz powiedzieć i pokazać dokładnie co najbardziej jest Ci potrzebne czyli co mają sfotografować a ja już się postaram aby to zrobili ;) Ja tego modelu nie robiłem choć na pewno chciałbym go mieć w swojej kolekcji. Ucieszyłem się, że ktoś go zaczął budować i do tego to Ty :) Obserwuję ten temat z wywieszonym jęzorem niemal  i kibicuję z całych sił. Także jeśli będę mógł pomóc to pomogę Ci z chęcią. Natomiast z tego co ja wiem na temat oryginału czyli prawdziwego Ziła i mocowania jego tylnych błotników to mocowane są w kilku miejscach, i do kilku elementów, w tym ramy. Patrząc z boku na ten błotnik nad dwoma tylnymi osiami to mocowany jest do zbiornika paliwa i do podestu który wychodzi od kół zapasowych za kabiną, a od spodu błotnik jest mocowany miedzy osiami za pomocą mocowania przykręcanego od wewnętrznej bocznej części błotnika do ramy. Zbiornik paliwa jest wpasowany w sumie "ciasno" między błotnik tylny a kabinę od której jest oddalony tylko kilka centymetrów, i łączony na dwa sposoby: 1. Od strony kabiny do podestu/stopnia pod kabiną za pomocą prostej ramkowej konstrukcji wychodzącej ze stopnia(jeśli ten jest długi) do góry (tak do połowy zbiornika) i tam jest skręcany śrubami lub 2 sposób: Stosowany w tych Ziłach to zwykły "wysięgnik/pręt" wychodzący od ramy na zewnątrz tuż za kabiną/na dole kabiny i do niego przykręcany "od przodu" zbiornik paliwa a pod nimi wykonana rama z kratownicą ze zwykłych prętów. Nie wiem jak to rozwiązano w modelu ale tak własnie jest w oryginale. Co ważne to dna zbiorników były w dokładnie tym samym poziomie co dolne krawędzie/końcówki błotników tylnych i co podesty/stopnie pod kabiną. Nie wiem też czy w modelu uwzględniono wypukłości na tych tylnych błotnikach ale w oryginale takie są, a są one po to by koła w dużym "wykrzyżu" nie wyłamywały tych błotników ;) Co do kabiny to jest ona montowana w dość prosty sposób do ramy w czterech punktach skręcanych śrubami do ramy. Mowa tutaj o części pasażerskiej do której dokręcane są  maska i "grill" tworzące komorę silnika. Z tego co widzę i co Ty piszesz to model jest strasznie uproszczony bo nie tylko brak mu układu kierowniczego ale w ogóle silnika, a jak patrzę na tą wypełniającą miejsce "szarą skrzyneczkę" zamiast spodu silnika to aż żal się robi... Dla "objasnienia" tego co napisałem  postaram się może znaleźć jakieś zdjęcia i wkleić Ci abyś mogł zobaczyć to wszystko o czym piszę.

EDIT:  

Znalazłem film z dokładnie tym typem Ziła i postaram się go tu wkleić jak mi się uda. Jest tam bardzo fajnie wszystko pokazane z detalami i zbliżeniami na te elementy o których pisałeś Ty a ja próbowałem wytłumaczyć ;) Film w obcym języku ale nie o to chodzi tylko o detale, które tam widać doskonale ;) Obejrzyj uważnie a może wszystko będzie łatwiejsze tym bardziej, że jest w doskonałej jakości HD  ;)  https://www.youtube.com/watch?v=lsIewkIR5M8&ab_channel=AtelieruldeDetailing 

EDIT 2: 

Znalazłem jeszcze jeden filmik z detalami takiego Ziła-157. Doskonale widać mocowania zbiorników, błotnika tylnego a nawet resorów i układ kierowniczy :) Też jest w super jakości HD. No i jest po polsku  ;) https://www.youtube.com/watch?v=BW0Tyg3s5Uw&t=0s

Natomiast co do elementu/części 42 i 43 czyli mocowań resoru przedniego to jest to na bank błąd autora w opracowaniu tych części. W ogóle całe to mocowanie resora w tym modelu to totalna "fikcja". Mianowicie w oryginale wygląda to najkrócej i najprościej ujmując zupełnie inaczej. Mocowania mają zupełnie inny kształt i te z modelu nijak mają się do nich. Oba mocowania zrobiłbym od podstaw nowe choć uproszczone według zdjęć ale za to dające gwarancję, że wytrzymają ciężar modelu bo te z modelu na bank nie utrzymają tego modelu "stabilnie". Zobacz na zdjęciach poniżej jak te mocowania wyglądają w oryginale. Ale jeśli nie chcesz się bawić w zbyt duże przeróbki to wystarczy "odchudzić część 43 tak aby jej szerokość mieściła dokładnie resor czyli żeby była dokładnie tak samo szeroko jak część 42 i będzie po problemie z "spasowaniem" ;) 

Jakby co to pisz a ja postaram się pomóc.

Pozdrawiam

Przednie mocowanie resora Tylne mocowanie resora
  1. dzeja 2022-04-06 23:55:23

Dziękuję Maverick za filmy. Sam szukałem tylko zdjęć. Sa pouczające lecz i frustrujące. Model jest wielkim uproszczeniem. Dzieki tym filmom rozpoznam co mogę poprawć. Co do 42 i 44 to spróbuję odsunąć o brakującą grubość. Tak aby resor był równoległy do ramy. Teraz działam przy szoferce. 

1. Maverick 2022-04-07 08:20:58

No przy tej kabinie to będzie gimnastyka na pewno przy jej obłych na maksa kształtach. Jestem ciekaw czy uda się uzyskać prawidłowy kształt bo patrząc po uproszczeniach w tym modelu to z tym może być różnie... Oby się nie okazało, że trzeba będzie kilo szpachli użyć   Trzymam kciuki żeby się udało. 

1. dzeja 2022-04-23 22:07:35

Szoferka . Doszedłem do stanu na malowanie. Koła czekają.

Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157 Szoferka Ził-157
  1. AndDi 2022-04-24 17:17:19

Obłości wyglądają ładnie, zobaczymy jak się będą prezentować po pomalowaniu.

Andrzeju, czy to nie jest przypadkiem Twój pierwszy szpachlowany model?

1. dzeja 2022-04-24 18:05:14

Andrzeju, czy to nie jest przypadkiem Twój pierwszy szpachlowany model?

AndDi

Na taką skalę , pierwszy. Wcześniej szpachlowałem w parowoziku Las  Cn2t.

1. Maverick 2022-04-26 04:53:50

Faktycznie szpachli tam jest dość sporo, ale trzeba przyznać, że tak obły kształt jest a raczej byłby nie do wykonania bez jej użycia. Zobaczymy jak będzie to wyglądało po pomalowaniu, ale w tym stanie wygląda obiecująco ;)  

1. beata 2022-04-26 21:07:41

Bardzo obły temat wybrałeś.

1. anber 2022-04-29 21:58:39

cytując klasyka - szpachla, szpachla, szpachla. A ja się zapytuję jaka? Coś polecanego czy jaka była. Wygląda obiecująco.

1. dzeja 2022-05-01 01:10:53

cytując klasyka - szpachla, szpachla, szpachla. A ja się zapytuję jaka? Coś polecanego czy jaka była. Wygląda obiecująco.

anber

produkcja Wamod. Mam tylko tą. Można wygładzać  wilgotną irchą. Przed nałożeniem szpachli nasączyłem karton 'miksturą': żywica paraloid75 w acetonie.

1. AndDi 2022-05-01 07:01:05

No no Andrzeju, kabina wygląda "kabitalnie" 

Rezultaty 40 - 60 z 167 pozycji
Udostępnij temat: