ZIŁ-157 + PR11-B & SA-2 skala 1:25. Angraf.

1. Maverick 2022-05-02 04:39:45

O kurcze! Kabina wygląda bardzo fajnie choć wydaje mi się, że nawet za bardzo obła wyszła. Ale to może być tylko złudzenie. Teraz musisz zrobić jeszcze ten charakterystyczny "dziobek" na krawędzi gdzie jest łączenie przednich szyb.  

1. anber 2022-05-02 09:42:21

Dzieki za info. Już nie przeszkadzam, podziwiam.

1. Shinigami 2022-05-05 16:35:43

Buda wyszła pięknie i przy okazji mam pytanie: jak szlifujesz elementy? Obecnie działam przy swoim modelu i miałem problem bo nie mogłem za mocno szlifować dachy bo si uginał. Widziałem że u siebie wypełniłeś kabinę, a co robisz z bardziej otwartymi powierzchniami?  

1. dzeja 2022-05-05 18:09:17

mam pytanie: jak szlifujesz elementy? Obecnie działam przy swoim modelu i miałem problem bo nie mogłem za mocno szlifować dachy bo si uginał. Widziałem że u siebie wypełniłeś kabinę, a co robisz z bardziej otwartymi powierzchniami?  

Shinigami

Jak widać wnętrze wypełniłem watą. Wcześniej utwardziłem. Można za pomocą CA. Bardzo lekki docisk papierem ściernym  i z trudem ale się udało. "otwarte" powierzchnie nie wiem co masz na myśli. Trzeba podpierać, układać na czymś podobnym kształtem. Ostatni szlif szpachli zrobiłem wilgotną irchą. Malowanie to kilka warstw ( też szlifowanych gdy trzeba) farbki. Rozcieńczonej do stanu wyraźnego ściekania z mieszadełka. Użyłem pędzelka: płaski, miękki, delikatny, z naturalnego włosia. 

1. dzeja 2022-05-05 18:13:46

Teraz musisz zrobić jeszcze ten charakterystyczny "dziobek" na krawędzi gdzie jest łączenie przednich szyb.  

Maverick

To kolejne wyzwanie. Rysunki w opracowaniu nie pokazują aby to osiągnąć od góry. Od dołu pas na podszybiu coś sugeruje.

1. Shinigami 2022-05-05 18:47:48

Jak widać wnętrze wypełniłem watą....

Składam teraz Moskwicza/Opla i straszne akrobacje miałem z szlifowaniem dachu, nie bardzo jest jak to wypełnić od spodu żeby czymś podeprzeć. To pierwszy model który robię nie w standardzie. Relacja jest na forum, więc możesz zerknąć i podpowiedzieć jeśli coś zobaczysz. 

1. dzeja 2022-05-06 19:05:09

Jak widać wnętrze wypełniłem watą....

Składam teraz Moskwicza/Opla i straszne akrobacje miałem z szlifowaniem dachu, .,..........Relacja jest na forum, więc możesz zerknąć i podpowiedzieć jeśli coś zobaczysz. 

Shinigami

Zajrzałem i widzę że już pięknie przemalowana buda. 

1. dzeja 2022-06-11 00:29:40

Troszkę dalej. Po uwagach Maveriksa o kwadrotowości opon, coś tam zaokrągliłem. Jednak balona nie uzyskam.

1. Wojok 2022-06-11 08:55:24

Po uwagach Maveriksa o kwadrotowości opon, coś tam zaokrągliłem. Jednak balona nie uzyskam.

dzeja

Hmm, mnie się i tak podobają. I to bardzo

1. AndDi 2022-06-11 11:04:01

Piękne gumki i nie narzekaj, bo grzeszysz

1. Karol1985 2022-06-11 17:26:20

Pamiętaj jedno.... 

W takich modelach "kapcie" to wyjście..... Twoje to taki Lasocki, wybacz ale wyższe marki takie jak Lightinthebox zostawiam jednak na gumy Scorpionsa... Masz dobry warsztat i nie mogę tu nic zarzucić, ale na tym forum mamy tylko jednego Króla tego tematu..... Sam nie wiem dlaczego nie robi tego na sprzedaż..... :D

1. Maverick 2022-06-13 17:17:28

Opony i te wykonane ich zaokrąglenie wyszło im na dobre ;) Już nie są takie strasznie "kanciaste" i o to chodziło. Kabina wygląda bardzo ładnie i zapowiada się rewelacyjnie choć tylko jedno jej zdjęcie pokazałeś ;) Zawsze powtarzałem, że jesteś mistrzem w tym co robisz. No i cieszę się, że moje podpowiedzi bierzesz pod uwagę ;) Widzę ten "dziubek" o którym pisałem wczesniej. Trzymam kciuki i obserwuję postępy budowy tego pięknego samochodu jakim jest ZIŁ 157.  

1. dzeja 2022-07-26 21:35:59

Dalszy ciąg szoferki. Stan surowy. Miejsca niedorobione. Ostatnia fotka pokazuje brak pochylenia maski silnika. Jest też fotka pokazująca że dno kabiny jest wklejone zgodnie z opracowaniem  1 mm powyżej dolnego końca karoserii. Nie wiem jak autor wyobraża sobie doklejenie szoferki do ramy. Tył będzie stał na karoserii , a przód oprze się na dnie silnika. Da to pewne pochylenie lecz nie wiem jak to wpłynie na spionowanie drzwiczek.

1. dzeja 2022-08-11 20:10:02

Doszły przednie błotniki. Aby był w miejcu przeznczenia w odpowiednim ułożeniu musiałem dorobić wewnętrzną listwę wzmacniającą i odkleić od dołu  poszycie komory silnika. Gdy było przyklejone to było wklęśnięte w stosunku do linii błotnika. 

1. dzeja 2022-08-28 09:35:35

Mam wszystkie drobiazgi do szoferki i zderzaków. Reflektory wraz z odbłyśnikiem i żaróweczką, osłony i migacze na przednie błotniki. Klameczki i lusterka do drzwi. Wycieraczki do szyb. Białe dystansowe odblaski. Haki na zderzaku do zaczepu liny wyciągarki. Lina na wyciągarce i jej zaczep. Oświetlenie tylne z mocowaniami i chlapacz. 

Zamontowałem tylne błotniki. Nie obyło się bez korekty. Platforma zaczepu naczep jest szersza o  0,5mm z każdej strony w stosunku do ramy . To wymusiło dodanie dystansu o tej grubości w miejscu doklejania błotnika do ramy. Jest też fotka załatania dziur "technologicznych" w spodzie szoferki.

1. Wojok 2022-08-28 10:09:20

Podoba mi się ta wystawa klamorków

Podoba mi się również to, że kabinę nazywasz szoferką - bardzo mi to pasuje do tych starych ciężarówek

1. Karol1985 2022-08-28 11:10:10

Cześć. 

Siedzę cicho i podglądam. 

Mam go w składziku więc relacja jest dla mnie jak najbardziej na plus. Cuda poczyniasz Panie z tą materią :) Będzie kawał dobrego modelu.

1. anber 2022-08-29 11:29:33

Nie za szybko zabrałeś się za te klamoty. Jak te wszystkie "czepiaki" zostawiam sobie na koniec. Ale poziom jest. Trzymam kciuki.

1. dzeja 2022-09-02 23:55:17

Nie za szybko zabrałeś się za te klamoty. Jak te wszystkie "czepiaki" zostawiam sobie na koniec.....

anber

Tak , czepiaki są ale w pudełku. Wracam do bazy. Jakby coś zaczynało być widać.

1. dzeja 2022-09-10 22:59:59

Napęd wklejony.  Nie obyło się bez improwizacji. Powodów kilka. Dwa rysunki a każdy pokazuje inny montaż.  Daleko idące uproszczenia w opracowaniu. No i jak zwykle - ja.

Rezultaty 60 - 80 z 167 pozycji
Udostępnij temat: