"Zemsta" (Revenge), czyli postanowiłem skleić sobie coś łatwego, coś na luzie.

1. Petrov 2022-02-14 20:39:57

Pomysł super. Faktycznie ładnie wygląda. Ale ia tam i tak bym śmigał Olfą i szlifował :P - niekoniecznie z użyciem CA. Tylko potem bym malował...

1. dzeja 2022-02-14 20:56:40

Otworki - potworki

...........,Chętnie skorzystam z podpowiedzi. Od razu mówię, żadnej zabawy z CA i szlifowaniem, nie zdzierżę, a dokładnie mój nos i moje płuca 

AndDi

Mogę Ci na próbę wysłać parę kostek paraloidu b72. Zrobisz sobie  utwardzacz dla nietolerujących CA.

1. AndDi 2022-02-14 22:27:28

Andrzeju, godne do przetestowania. A na czym to jest? Alkohol? 

1. dzeja 2022-02-15 06:56:49

Andrzeju, godne do przetestowania. A na czym to jest? Alkohol? 

AndDi

Aceton., Aby szybko rozpuszczał a potem  wysychał. 

1. marszalek24 2022-02-15 11:53:44

Przy takich okienkach korzystam z puncy biopsyjnej. Łuk wycinam puncą a resztę skalpelem.

1. AndDi 2022-02-15 12:24:07

Aceton., Aby szybko rozpuszczał a potem  wysychał. 

dzeja

Aceton też mi śmierdzi i odrzuca , ale bardzo dziękuję za chęć podesłania.

1. AndDi 2022-02-15 12:27:03

Przy takich okienkach korzystam z puncy biopsyjnej. Łuk wycinam puncą a resztę skalpelem.

marszalek24

Andrzeju, tak jak pisałem to nie jest pełne półkole tylko jego część, a niektóre są nawet spłaszczone.

Ponieważ nie jest to pełne półkole, to musiałem zeszlifować przebijak o ponad połowę.

1. AndDi 2022-02-15 15:42:02

Drunk story

Trochę zmian w kolejności klejenia. Wg. opisu najpierw powinienem przykleić część "O", a później część 61, ale część "O" byłaby przyklejona pod niewiadomym kontem, więc zdecydowałem się najpierw przykleić część 68. Co ciekawe tej części nie ma na rysunku montażowym, jak również części 66, ale na szczęście jest umiejscowienie części 67. 66 i 67 jeszcze na tych fotkach nie są wklejone.

Otwory okienek z części 61 nie bardzo się wpasowują do otworu z części 68, a co gorzej nie wpasowują się zbytnio do głównej oklejki zewnętrznej. Dlatego radzę te okienka w części 61 wycinać z nadmiarem.

Na dzisiaj robotę skończyłem, gdyż po tym co w tytule, to lepiej nie robić.

1. jagdtiger2 2022-02-15 16:41:30

Drunk story

Trochę zmian w kolejności klejenia. Wg. opisu najpierw powinienem przykleić część "O", a później część 61, ale część "O" byłaby przyklejona pod niewiadomym kontem, więc zdecydowałem się najpierw przykleić część 68. Co ciekawe tej części nie ma na rysunku montażowym, jak również części 66, ale na szczęście jest umiejscowienie części 67. 66 i 67 jeszcze na tych fotkach nie są wklejone.

Otwory okienek z części 61 nie bardzo się wpasowują do otworu z części 68, a co gorzej nie wpasowują się zbytnio do głównej oklejki zewnętrznej. Dlatego radzę te okienka w części 61 wycinać z nadmiarem.

Na dzisiaj robotę skończyłem, gdyż po tym co w tytule, to lepiej nie robić.

AndDi

Ja raz tak sklejałem jak ty i na drugi dzień musiałem wszystko poprawiać a wydawało się wcześniej że jest dobrze

1. AndDi 2022-02-17 16:55:44

Nie nie, ja nie kleiłem na drunku, ja tylko pisałem na nim

1. AndDi 2022-02-17 17:00:01

Podposzycie i kabestan pod pokładem

Podposzycie jest całe przyklejone. Na wszelki wypadek wszelkie otwory w nim wyciąłem w nadmiarze. Tylko furty nie są wycięte z naddatkiem, może powinienem, jak nie wpasuje będę przeklinał i ciął na modelu .

Zbudowałem kabestan, trochę się go bałem jak wyjdzie, bo to maleństwo, ale jest spoko . Wycinanka proponuje podpory walca kabestanu (te skrzydełka) kleić na tekturę 1 mm, ja nakleiłem na 0,5 mm jedno i dokleiłem bez podklejania drugą stronę. Uważam, że dzięki temu lepiej są zachowane proporcje.

Teraz będę przyklejał zewnętrzne burty, chociaż w wycinance proponują najpierw wewnętrzne z pokładami i dopiero te co są na zewnątrz. Ale wolę dopasowywać te od środka, bo mam pole manewru, a po drugie na zewnątrz musi być ładnie i na dodatek tam nie ma możliwości poprawek

1. jagdtiger2 2022-02-17 21:01:44

Ogólnie żaglowiec to chyba nie jest coś łatwego :-) Zbudowałem w swoim życiu cztery i tyle mi starczy.

A działa koniecznie te złote , wyglądają wyśmienicie. 

1. AndDi 2022-02-17 21:47:04

No co Ty? Żaglowce to najłatwiejsze modele do sklejania 

1. Wojok 2022-02-17 22:12:18

No co Ty? Żaglowce to najłatwiejsze modele do sklejania 

AndDi

No tak, jak się nie umie skleić nic innego...

1. Jacek-KP 2022-02-17 22:18:44

A ten kudłaty piekarz to co tam robi koło statku? Będzie Ci żagle maglował za pomocą wałka do ciasta ;-)

1. AndDi 2022-02-18 10:57:42

Wojok

Może i masz rację, ale się pocieszam, że coś tam jednak innego też skleiłem i chyba z niezłym skutkiem. Hmm, a może się tylko pocieszam?
    A tak na poważnie, to pewnie jak się lubi daną dziedzinę, to łatwiej i przyjemniej się ją klei.

Jacek

Przyszedł i się chciał zaokrętować jako kucharz, ale mu powiedziałem, że ma wrócić jak się ogoli i wykopię (miało być "wykąpie"). Strzelił focha i poszedł sobie

1. AndDi 2022-02-18 11:04:41

Stół, krzesła i łoże

Miałem tego nie sklejać, bo to w środku to będzie, pod pokładem, ale chyba będzie można na to zerknąć przez luk, jeśli zrobię go w opcji otwarty.

Z łożem jest niezły babol, bo nie można skleić ścianek ze sobą, gdyż wszystkie są takie same, a powinny dwa być lustrzanym odbiciem. Na szczęście w miarę mi się udało dorobić kolor farby i od środka i niewidocznego boku pomalowałem.

Krzesła w wycinance są cztery, ale zrobiłem dwa, bo tam gdzie mają stać razem ze stołem jest strasznie mało miejsca, no i mniej roboty z takim drobiazgiem.

1. jagdtiger2 2022-02-18 11:45:13

Jeszcze jakieś figurki by się przydały na te krzesła.

1. Wojok 2022-02-18 11:50:10

...ogoli i wykopię. 

AndDi

Wykopię ? To po co ma wracać ogolony, jak go i tak wykopiesz ?

Mebelki eleganckie wyszły - krzesełka szczególnie

1. AndDi 2022-02-18 12:07:57

Dzięki chłopaki.

Figurki? Ha, niby może mam, ale gdzie ja je wsadziłem.

Adamie już poprawiam, bo miało być "wykąpie", żebym jeszcze "m" dodał

Rezultaty 80 - 100 z 178 pozycji
Udostępnij temat: