"Zemsta" (Revenge), czyli postanowiłem skleić sobie coś łatwego, coś na luzie.

1. AndDi 2022-03-02 20:05:22

Pokłady wszystkie już

Przykleiłem już wszystkie pokłady, a przed przyklejeniem ostatniego miałem zaopatrzyć działa dziobowe w pozwijane liny - zapomniałem, mimo, że miałem je przygotowane .

Na szczęście są tu duże "dziury" .

1. Wojok 2022-03-02 20:54:29

Jacku, te armaty nawet w naturze niewiele by zdziałały, ale jakoś tam im pomogłem

AndDi

Hmm, dziwnie to brzmi, jakbyś to tym armatkom pomógł

A armatki piękne. Troszkę tylko się lawetkom kółka porozjeżdżały

1. AndDi 2022-03-02 21:19:56

Armatkom też pomogłem, poprawiłem lekko te kółka, ale tylko troszkę, bo i tak je mało widać 

1. AndDi 2022-03-06 19:03:23

Podstawka

Jakoś mi dzisiaj nie chciało się ciąć skalpelem, więc wykonałem podstawkę. Zresztą i tak musiałem ją zrobić lada chwila, bo jak kil wkleję, to musi być już ta podstawka.

Podstawka z celulozy

Dorobiłem też burty od środka.

1. AndDi 2022-03-07 17:50:31

Stępka

Dzisiaj się zabrałem za stępkę, gdyż zmieniam kolejność przyklejania na inną niż sugeruje wycinanka. Najpierw stępka będzie przyklejona, a dopiero później okleję boki kadłuba. Dzięki temu zamaskuję ewentualne szczeliny pomiędzy stępką a kadłubem. Co ciekawe po przyklejeniu okazało się, że nie ma zbytnich szczelin

Niestety wkurzyłem się znów na wydawcę. Brakuje oklejek i to w miejscach widocznych - SKANDAL ! Żeby krawędź miała 1 mm, ale tu ma 3,2 mm.

Na szczęście udało mi się dorobić dość dobrze kolor i zrobiłem sobie jego zapas malując kartkę 170 g/m2. Po oklejeniu nawet nie widać, że to moja doróbka ręcznie malowana

1. GTiStyle 2022-03-07 17:56:33

Oj masz oko do kolorów. :) Super. Ja wiecznie z tym mam problem.

1. Wojok 2022-03-07 20:27:52

Co ciekawe po przyklejeniu okazało się, że nie ma zbytnich szczelin

AndDi

No tak, ale gdybyś tę stępkę przyklejał na poszycie, to sprawa mogła by wyglądać całkiem inaczej

Myślę, że zrobiłeś bardzo dobry ruch.

1. AndDi 2022-03-08 17:41:51

GTiStyle
    Dzięki jakoś mi się udaje z tymi kolorami. Ale powiem Ci, że kończy mi się ten dobrany kolor i zrobiłem nowy, niestety nie jest już tak idealny. Ale dodam chyba ciut czerwieni i będzie dobrze.

Wojok
    Wydaje mi się, że też by było chyba dobrze, ale tak dla mnie jest lepiej

1. GTiStyle 2022-03-08 18:18:31

I tak na oko w sensie, że zawsze? 

1. AndDi 2022-03-08 19:42:10

I tak na oko w sensie, że zawsze? 

GTiStyle

Głupio mi, ale wygląda, że zawsze mi się udaje tak na oko, bo w poprzednich projektach też mi się udawało

1. Wojok 2022-03-08 21:01:40

Wojok
    Wydaje mi się, że też by było chyba dobrze...

AndDi

Masz rację, wydaje Ci się

1. AndDi 2022-03-10 17:51:02

Schody, czyli kłopoty

Dwa problemy.

Mimo przymiarek furty nie spasowały się dobrze z podklejkami. Niestety model nie jest zbyt dokładnie zaprojektowany.

Pierwsze, to nie wybijać dziur na kluzy, gdyż trzeba je wybić w innym miejscu niż jest to zaprojektowane, ja wybiłem i musiałem zaklejać dziury. Na szczęście, na to idzie jeszcze jeden element i mi to zakryje.

Drugie, to te nieszczęsne furty. Wymyśliłem sposób jak je ładnie rozwiązać. Ten opis dam też na początku tej relacji dla tych co ewentualnie kleiliby posiłkując się nią.

Uważam, że nie należy wklejać elementów szkieletu imitujących grubość furt. Proponuję również od razu w podklejce wyciąć większe dziury na furty i to tak co najmniej z każdej strony 5-7 mm.

Ja musiałem wszystko to później wycinać, strata czasu i pracy. Jak wykonałem w inny sposób ten element, widać na fotkach. Odrysowujemy furty pomniejszone z każdego boku o około jeden mm. Zaznaczamy gdzie jest góra i do której furty ma być przypisane dane odrysowanie. Po wycięciu wycieramy ew. ołówek i retuszujemy krawędź od środka, z tyłu przyklejamy imitację grubości burty. Następnie przyklejamy to do furt i jak wyschnie naklejamy na burtę.

Dodam jeszcze, że niektóre części planek oklejających burtę przecinam na pół (a jedną na trzy części), dzięki czemu otrzymuję ładniejszą obłość kadłuba.

1. AndDi 2022-03-14 19:54:07

Burty

No i burty oklejone. Niestety oklejki (planki) nie są zbyt fajnie zaprojektowane. Są zbyt szerokie, a na dodatek dolne maja dziwny kształt, całkiem odbiegające od rzeczywistości.

Co po niektóre sobie poprzecinałem, ale z kształtem walczyć nie mogłem.

Ponieważ te poniżej linii wodnej strasznie mnie denerwowały swoim wyglądem, to je zaszpachlowałem i twardym ołówkiem narysowałem linie imitujące drewno. Artysta ze mnie żaden, więc narysowałem jak umiałem, chyba do przyjęcia .

Później wszystko pomalowałem lekko rozcieńczonym podkładem i białą farbą akrylową. Wygląda to teraz o wiele lepiej.

1. AndDi 2022-03-24 12:10:56

Kratownica na dziobie i zaklejone furty jednej burty

I znowu się ShipYard nie popisał. Poprzeczne belki pod kratownicą nie mają wszystkich 4 (3) oklejek. Jest tylko jedna, a resztę trzeba malować.

Najwięcej trudności, "żmudności" i "nudności", to wycinanie otworów. Ale jakoś jednak dotrwałem i wyciąłem wszystkie

1. Wojok 2022-03-24 12:41:57

Najwięcej trudności, "żmudności" i "nudności", to wycinanie otworów. Ale jakoś jednak dotrwałem i wyciąłem wszystkie

AndDi

Noo, brawo Ty, dumny jestem z Ciebie i Twojej cierpliwości

Wygląda to  bardzo ładnie. Poszycie denne też wyszło elegancko. Łajba rośnie w siłę

1. AndDi 2022-03-25 16:16:41

Dzięki Wojok, chociaż teraz bym zrobił inaczej, ale nie wiem czy wyszło by lepiej.

1. AndDi 2022-03-25 16:51:06

Kosz dziobowy

Proste, ale czas zajmuje.
    Projektant nie przewidział zamaskowania nagiej tektury (strzałka), brak jakiejkolwiek oklejki. Postanowiłem sam ją wyprodukować. Zastanawiałem się czy w kolorze pokładu dorobić, ale w końcu poszedłem na kontrast.

Te pionowe czerwone słupki w rogach, też dodałem, bo i tam naga tektura świeciła.

1. Jacek-KP 2022-03-25 19:29:18

Ależ to będzie piękna łajba ;-) Patent z ołówkowaniem desek części podwodnej bardzo dobrze się sprawdził.

1. AndDi 2022-04-05 21:03:25

Zobaczymy Jacku, oby

1. AndDi 2022-04-05 21:06:54

Ster

Postanowiłem pokazać moją metodę mocowania steru.

W wycinance brakuje oklejek trzy milimetrowego grzbietu steru - znowu!!! Wpadki projektanta są co chwila!!! To nie to co u Seahorsa!

Rezultaty 120 - 140 z 178 pozycji
Udostępnij temat: