Santa Leocadia -Shipyard

1. Wojok 2023-04-23 22:12:27

P.S. Rowniez podobaja mi sie zwiniete zagle, ale to przy kolejnym modelu.

SlawekH

Taaa, to będzie bardzo interesujące

1. SlawekH 2023-05-20 08:04:09

Po dluzszej majowkowej rozmowie, wymianie zdan, opini i pogladow na temat zagli z moja malzonka, rozwazajac wszystkie "za" i "przeciw"... WSPOLNIE podjelismy decyzje, ze przeszywane zagle bede zdecydowanie lepsze... i niekoniecnie chodzilo tu o ich wyglad . Nie wnikajac juz w szczegoly-siedzialem i szylem, szylem i siedzialem... efekt koncowy jest jaki jest. oczywiscie daleko im do idealu z naciskiem na daleko. 

1. AndDi 2023-05-20 19:32:34

No tak, co napisać? Chciałeś to przeszyłeś.  Są z lekka nierówne te szycia. A miałeś narysowane linie na żaglach żeby po nich szyć w miarę równo? Są takie specjalne kredki do rysowania na tkaninie, które po pewnym czasie znikają.

1. tulipan740i 2023-05-20 20:26:08

Żagle wyszły nie najgorzej. Warto było skonsultować się z żoną.

1. SlawekH 2023-05-23 06:21:28

Nie nazwalbym tego konsultacja . Cala historia wygladala tak, ze rozrysowalem wszystkie zagle wraz z brytami i wzmocnieniami, ale nie podobalo mi sie to jakos. Raz olowek mocniej przycisnalem raz nie, linie brytow nie wyszly mi rownolegla jakbym chcial.  I tu przyszla majowka-rowniez w Chinach jest wolne, swieto pracy+ jakies inne swieto, w sumie 5 dni wolnego. I tu, ze duzo wolnego, zona zaczela sie dopytywac o maszyne do szycia .
    Po przeszyciu one byly strasznie pofalowane, ale po wyprasowaniu wiekszosc wyszla ladnie.
    W sumie ciesze sie ze przeszylem. Duzo bardzie mi to sie podoba. W sumie od samego poczatku bylem za przeszywaniem. Duzo bardziej mi sie takie podobaja.

Odnosnie nierownych szyc. To przeszywalem te zagle co rozrysowane byly wczesniej i krechy byly bardzo widoczne. To po prostu moja nieudonosc i antytalent w szyciu. O kredkach nie slyszalem, ale jak zagle dwa razy wypralem to slady olowka w wiekszosci poznikaly.

A tu juz wieszam zagle. 

1. AndDi 2023-05-23 07:34:14

... Raz olowek mocniej przycisnalem raz nie, linie brytow nie wyszly mi rownolegla jakbym chcial...

SlawekH

Linie rysuj na jeszcze niewyciętych żaglach, masz wtedy większą kontrolę.

1. Wojok 2023-05-23 13:17:08

Hmm, a dlaczego te żagle na fokmaszcie są takie podwinięte ? Tak zostaną ? Jeżeli są w trakcie zwijania, to czy nie powinny mieć środków boków wciągniętych do środka ?

1. AndDi 2023-05-23 16:32:35

Hmm, a dlaczego te żagle na fokmaszcie są takie podwinięte ? Tak zostaną ? Jeżeli są w trakcie zwijania, to czy nie powinny mieć środków boków wciągniętych do środka ?

Wojok

Spokojnie, on jeszcze nie skończył

1. Wojok 2023-05-24 08:57:52

Oho, śmierdzi pozakulisowymi konsultacjami

1. tulipan740i 2023-05-24 09:25:57

"Skolei” żagle nie wyszły źle. Widziałem tu gorsze.

1. Wojok 2023-05-24 09:49:49

"Skolei” żagle nie wyszły źle. Widziałem tu gorsze.

tulipan740i

Tak, tak, wszyscy już to wiemy - miały niedowagę. Duuuużą niedowagę. I nie czepiaj się czyichś błędów, skoro zawsze jęczysz, że to nie forum ortograficzne, i skoro na Twoje czterech ton , tfu, czterech stron byłoby mało.

1. tulipan740i 2023-05-24 09:53:40

Tak, tak, wszyscy już to wiemy - miały niedowagę. Duuuużą niedowagę. I nie czepiaj się czyichś błędów, skoro zawsze jęczysz, że to nie forum ortograficzne, i skoro na Twoje czterech ton , tfu, czterech stron byłoby mało.

Wojok

I teraz właśnie widać kto prowokuje awantury a potem w duecie twierdzi ,że to ja. Jak nie oglądasz kabaretów to nie mój problem. Jakoś inni potrafili żart zrozumieć.Z resztą jeszcze inni żartu nie rozumieją sami popełniają kardynalne błędy w wymiarowaniu a ja chorej jazdy o to nie robię. 

1. Wojok 2023-05-24 10:35:03

W jednym wpisie czepiasz się mojego błędu i jednocześnie robisz aluzję po raz kolejny do żagli AndDiego, a potem sugerujesz, że to ja wszczynam awantury ? Nie masz wrażenia, że coś tu nie gra ?

1. tulipan740i 2023-05-24 10:46:28

Nie robię aluzji a pisze to co widze i wyrażam swoje zdanie. Inna kolejność którą zaczynasz awanturę. W jednym wpisie robisz aluzję do tego co napisałem w relacji Gila a potem wracasz tutaj do tego co sam tam napisałeś. Nie masz wrażenia, że coś nie gra? To inna relacja jak byś nie zauważył. Przecież widać do czego dążysz. 

1. Wojok 2023-05-24 11:59:36

"Skolei” ...

tulipan740i

To pierwsze słowo, które padło w tej wymianie zdań, więc nie pitol mi tu, że to ja zacząłem.

1. tulipan740i 2023-05-24 12:10:57

Oho, śmierdzi pozakulisowymi konsultacjami

Wojok

"Skolei" musiało paść jako pierwsze w wymianie bo inaczej nie było by wymiany. Ale bez powodu nie padło. "Oho" to ja użyłem w relacji Gilu w zestawieniu ze słowem "konsultacja" jakiego użyłem tu, ale gdy je powtórzyłeś  jest już"ikonka bezpieczeństwa". Serio pisanie z Tobą to mordęga skoro zawsze udajesz że nie wiesz o co chodzi.Zawsze możesz napisać że te dwa słowa to tak przypadkiem Ci się nasunęły. Akurat te co ja pisałem. Co za zbieg okoliczności. 

1. SlawekH 2023-05-24 12:16:27

A ja z taka niesmiala prosba... Jak juz komentujemy to na temat Leosi. Piszemy komentarze szczegolnie te pochlebne- jak mi to ladnie wychodzi  , czasami krytykujemy- ale z umiarem, podpowiadamy i pomagamy.
    A tak serio to prosze o sensowne komentarze, na temat, ktore cos wnosza do relacji. Moze ktos to bedzie czytal pozniej . jak ponizej:

Przykladowy komentarz : ta lina zaznaczona na czerwono jest nieprawidlowo, powinna przechodzic przez jeszcze jeden bloczek- linia zaznaczylem na zielono
    przykladowa odpowiedz: dziekuje za pomoc i bystre oko.  Juz zmienilem.
    przykladowy komentarz 2: alez Ci to pieknie wychodzi... najpiekniejsza Leosia jaka widzialem 

a tak powaznie teraz to nie wyklucajmy sie. Nie wazne kto zaczal, nie wazne kto skonczyl. Skupiamy sie na Leosi :)

1. tulipan740i 2023-05-24 12:18:20

Masz rację Sławek tyle,że niektórzy sobie robią uciechę pisząc komentarze niezwiązane z tematem. 

1. Wojok 2023-05-24 14:16:47

Spoko Sławek, tym bardziej, że nawet  nie wiem, co można zrobić z tymi dwoma ostatnimi wpisami  Tulipana

1. tulipan740i 2023-05-24 14:25:05

Skoro Sławek napisał,że nie nazwałby tego konsultacją to ja już tematu nie kontynuowałem. Trafił się Wojok i pociągnął "śmierdzacą" zaczepkę.

Rezultaty 100 - 120 z 187 pozycji
Udostępnij temat: