HMS Wolf 1752r.

1. marszalek24 2023-08-05 09:58:10

pawęż nie powinna być płaska, ale była już zaokrąglona (round tuck). No ale tego już nie zmienisz          Seahorse
          Myślę, że nie byłoby to aż takie trudne. Ściąć kadłub, wypełnić styrodurem, doszlifować i na to deski poszycia ew. jeszcze trochę szpachli. Nawet byłbym skłonny zaryzykować ( w zanadrzu mam jeszcze Coureur-ka) ale gdy planuję posadzić model na wodzie, to i tak nie będzie to widoczne, sztuka dla sztuki. Dzięki za poszycie.

1. marszalek24 2023-08-05 10:41:50

Stąd sugeruje te szablony.

Zbyszek001

Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi szablonami, myślę że doskonale sobie z tym poradzę z pomocą taśmy maskującej.  Dzięki za podpowiedź o modelu Petrova, że też ja na to nie wpadłem żeby przeszukać galerię. Obejrzałem, zacny model. Pokład, też jest ładnie zrobiony, ale on jest taki jak prosto ze stolarni. Mój mocno używany, wysmagany słoną wodą, spalony słońcem, zdarty permanentnym szorowaniem. Stary. Taki sam miałem w Alercie i mnie się podoba. Takielunek u mnie też na pewno nie będzie taki śnieżnobiały. Obu modeli chyba nie można tak bezpośrednio porównywać bo są w różnej skali i ja niewątpliwie mam większe możliwości. Z pewnością będę go podglądał na etapie wiązania linek bo na rysunkach nie wszystko dla mnie jest jasne.

1. marszalek24 2023-08-05 10:56:45

No, to jedziemy z tematem! Oto plon wczorajszego wieczoru. Położyłem część drugiego podposzycia. Każdą listwę wstępnie, wzdłużnie kształtuję na wałku, żeby lepiej przylegała do obłości kadłuba. Klejem smaruję całą listwę od wewnątrz na całej długości. Używam Magica. Autor zaleca Butapren, dla mnie nie do przyjęcia bo kleję kątem na kuchennym stole. Pogonili by mnie z nim.

1. Petrov 2023-08-05 11:02:53

Nie wiem czemu nie przepchnęło mi całego tekstu i wyszło bez sensu :P chciałem tylko napisać, że pokład jest u mnie z balsy, a model malowany VanGoghami. Olinowanie za jasne, rzeczywiście, ale dopiero wchodziłem w temat wiatropędów.

Kleisz poszycie magikiem? Podziwiam odwagę

1. marszalek24 2023-08-05 11:12:48

Petrov

Sporadycznie stosuję inne kleje, mam z nim dobre doświadczenia. Może dla tego, że nie wiem, co inne kleje potrafią. W zamierzchłej przeszłości bazowałem na Butaprenie i trochę na Chermolu. To były czasy młodzieńczych wybryków. Wydaje mnie się, że poszycie Alerta całkiem znośnie wyszło.

1. marszalek24 2023-08-05 11:21:18

W tym miejscu autor proponuje ślepe okno, wyciąłem otwór, myślę, że będzie ciekawiej.

1. Zbyszek001 2023-08-05 14:16:38

Mnie się nie tłumacz. Dzięki za wyjaśnienia. Chyba to znacznie trudniej oddać raki styrqny wiatrem i falami żaglowiec. Niż czysty.

Podziwiam. Mnie ten etap wyszedł sto razy gorzej. 

1. AndDi 2023-08-05 21:39:09

Petrov

Ja wszystkie swoje poszycia kleiłem najpierw wikolem, a poźniej jak odkryłem Magica, to jego używałem. Jak widać poszycia dobrze to zniosły, ale może dlatego, że u mnie wszystkie kadłub są wypełnione jakąś pianką.

Bardzo sobie chwalę klejenie Magicem, planek też .

1. AndDi 2023-08-05 21:43:12

W tym miejscu autor proponuje ślepe okno, wyciąłem otwór, myślę, że będzie ciekawiej.

marszalek24

Ale elegancko wycięta ta dziura, niczym laserem.

P.S. Sprawdziłem i ta dziura w nadburciu jest od razu wycięta laserem, więc co Ty w końcu wyciąłeś?

1. marszalek24 2023-08-06 13:38:13

więc co Ty w końcu wyciąłeś?
    AndDi

A pierwsze poszycie sprawdziłeś ???

1. marszalek24 2023-08-06 13:41:45

Drugie poszycie zamknięte, w jednym miejscu zbyt mocno nacisnąłem i zrobił się zonk. Odrobina szpachli powinna załatwić sprawę. Poszycie właściwe będzie tego egzaminem.

1. AndDi 2023-08-06 15:14:09

więc co Ty w końcu wyciąłeś?
    AndDi

A pierwsze poszycie sprawdziłeś ???

marszalek24

No nie, sprawdziłem tylko to co pokazałeś na fotce

Może zamaluj to białe w środku, bo jak oszklisz okienko, to może być widać.

1. marszalek24 2023-08-07 14:44:11

Wczorajsza, deszczowa niedziela, pozwoliła mnie zakończyć etap poszycia. Jeszcze tylko, po dobrym wyschnięciu delikatnie oszlifuję i już chyba będzie pierwsze malowanie. Właściwie, to biały chyba sobie daruję, już teraz nieźle wygląda. Zdecyduję po montażu stew i kilu. Ahoj, Żeglarze!!!!

1. SlawekH 2023-08-07 15:57:53

Wow, ale Ci to szybko idzie. Jestem pod wrazeniem i wyglada naprawde ladnie. 

1. AndDi 2023-08-07 15:57:53

Andrzeju, może warto przed pomalowaniem pociągnąć to podkładem, bo jakiś błyszczący ten karton i wiem z doświadczenia, że taki się trudno pokrywa.

1. Zbyszek001 2023-08-08 04:59:51

Deskowanie wygląda rewelacyjnie. Mega robota. Widać rękę mistrza. 

1. AndDi 2023-08-08 09:14:03

A tę plankę przy sterze, to żeś pazurem tak wcisnął? Trzeba obciąć (pazury)

1. marszalek24 2023-08-08 10:25:38

A tę plankę przy sterze, to żeś pazurem tak wcisnął?

AndDi

Nie bój żaby, to się zateguje!

1. marszalek24 2023-08-08 10:39:33

taki się trudno pokrywa.

AndDi

Masz rację, ten karton jest jak lakierowany i ciężko bardzo go pomalować pędzlem, farba spływa. Dlatego wcześniej pisałem, że go lekko oszlifuję drobnym papierem. Zresztą maluję aerografem i on nieźle sobie z tym radzi, wystarczy lekko psiknąć pierwszą warstwę a później już idzie. Farba szybko schnie, zanim dojadę do rufy, to dziób już suchy na tyle, że można kłaść kolejną warstwę. Tak położyłem biały kolor, kilka warstw już na wyjściowo, za jednym zamachem. Wieczorem pojadę z żółtym.

1. marszalek24 2023-08-08 10:53:31

A tymczasem odrobina warsztatu, może komuś się przyda. Mam lekką szparę pomiędzy poszyciem a stewą-kilem. Mam na to sposób taki, że zalewam mocno rozwodnionym wikolem. W tym celu do pojemnika po kleju dopasowałem grubą igłę. Po wyschnięciu i pomalowaniu uzyskuję tym sposobem równą i gładką spoinę. Wypróbowałem już na kilku modelach. Klej kładę z lekkim naddatkiem, nie ma obawy, bardzo ładnie się wchłania. Mnie się sprawdziło ale pamiętajcie co pisałem wcześniej o psuciu modeli!  Czołem!!!

Rezultaty 20 - 40 z 275 pozycji
Udostępnij temat: