HMS Wolf 1752r.

1. marszalek24 2023-08-23 15:41:01

Zdobienia ciąg dalszy. Przy okazji rozwiązała się sprawa malowania dziobnicy, produkowałem się na darmo bo jak widać na załączonym obrazku, wszystko pokryły ornamenty.

1. SlawekH 2023-08-24 10:20:37

Coraz piekniej ten okret wyglada .

Jest jescze jedna sprawa tak mnie tknelo. otoz... interesuje mnie historia tego lwa! 
    Ja mam takiego samego w Enterprize. Widzialem tez takiego na jakims innym modelu i tez na tym ponizej tez. Cos mi z tym lwem nie pasuje  o! i 7 prowincji tez ma lwa ale czerwonego 

tu slabo widac ale tez jest ten lew i tutaj lew tylko troche inny
  1. marszalek24 2023-08-24 11:26:59

Bo to pewnie lew przechodni jest!

1. PAN-KARTON 2023-08-24 11:45:25

Będę podglądał i ja, każda fotka i opis to wiedza !

SUB...

1. marszalek24 2023-08-24 11:49:19

Malowania ciąg dalszy. Wszystkie elementy, które mają przenosić jakiekolwiek obciążenia np. ławy wantowe, knagi, dźwignie, przed malowaniem impregnuję poprzez zanurzenie w kaponie. Po obcieknięciu elementu odstawiam go do schnięcia na noc. Zabieg ten powoduje, że karton znacznie zwiększa swoją sztywność i wytrzymałość. Jest porównywalny z plastikiem. Nie mam potem problemów, że pod wpływem naciągów coś się mnie odkształci albo urwie. Malowanie drobnych elementów ułatwiam sobie przyklejając je do dwustronnie klejącej taśmy przyklejonej do kawałka kartonu. Uwaga!!! Części nieimpregnowane odrywamy od taśmy dopiero po całkowity wyschnięciu kartonu!!!

1. PAN-KARTON 2023-08-24 12:15:30

Andrzeju napisz jaki to Kapon którego używasz ?

Ja pamiętam że kapom jest właśnie herbaciany.

Ja kupiłem 5l kaponu i mój jest totalnie przeźroczysty ( model i firma widoczna na pierwszych fotkach z relacji, puszki po 1l )

1. AndDi 2023-08-24 12:42:14

Rzeźbienia dodają uroku.

Trochę mi się nie podoba to wypełnienie pomiędzy dziobnicą a falochronem i kryzą. No i co to za żółte plamy tam są? Czy to tylko na fotce tak wyszło?

1. marszalek24 2023-08-24 17:26:15

jaki to Kapon którego używasz ?

PAN-KARTON

Kupiłem go kilka lat temu w sklepie budowlanym, w puszce 0,5L i też mnie się wydaje, że na początku był jaśniejszy. Nie ma to znaczenia bo kartonu nie przebarwia a i tak potem maluję. 5L, to jeszcze dla Twoich prawnuków wystarczy.

1. marszalek24 2023-08-24 17:35:18

Trochę mi się nie podoba

AndDi

Ty, to chyba masz mikroskop!! Też się nie masz czego czepić! Przecież to wszystko jeszcze się teguje! 

Po poprzednich kombinacjach, czarna farba mnie przebija, poprawię.

1. Sebastian01 2023-08-24 18:00:30

Piękny okręt tutaj powstaje. Będzie na co popatrzeć.

1. AndDi 2023-08-24 18:09:15

Trochę mi się nie podoba

AndDi

Ty, to chyba masz mikroskop!! Też się nie masz czego czepić! Przecież to wszystko jeszcze się teguje! 

Po poprzednich kombinacjach, czarna farba mnie przebija, poprawię.

marszalek24

Czego się złościsz? Po to jest między innymi relacja, żeby wychwycić nieścisłości i je wskazać celem poprawienia.

Ale dobrze, przestaję zwracać Ci teraz uwagi w relacji, a napiszę je dopiero na samym końcu - w Galerii.

1. PAN-KARTON 2023-08-24 19:28:19

...dla Twoich prawnuków wystarczy.
                                                -marszalek24
    Litr prawie poszedł na 5 modeli, może jeszcze jednego zaimpregnuje tą puszką. Czyli 5l powinno wystarczyć na jakieś 25-30 modeli. Mam nadzieję jeszcze tyle pożyć, ale kto to wie ?

1. PAN-KARTON 2023-08-30 20:45:34

Proszę zajrzyj do ogłoszeń na forum. Jest idea zrobienia czegoś fajnego. Post o nazwie „Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024” opublikowany przez PAN KARTON. Zapraszam do komentowania i wypowiedzenia swojego zdania w tym temacie !

1. Seahorse 2023-08-31 19:19:28

Jest jescze jedna sprawa tak mnie tknelo. otoz... interesuje mnie historia tego lwa! 
    Ja mam takiego samego w Enterprize. Widzialem tez takiego na jakims innym modelu i tez na tym ponizej tez. Cos mi z tym lwem nie pasuje  o! i 7 prowincji tez ma lwa ale czerwonego 

SlawekH

Walczę z olinowaniem na 7 Prowincjach po 6-8 godz/dziennie i przeoczyłem twoje pytanie dotyczące lwów. W XVII wieku lew w różnej postaci był na 90% galeonów. Popatrz na kilka obrazów z epoki. Zdarzały się smoki, ale zwyczaj innych figur galionowych to raczej wiek XVIII a i wtedy lwy nie zniknęły. Roznegliżowane nimfy nawet później. Pierwsze, co znalazłem:

1. SlawekH 2023-09-01 04:20:40

Dzieki Tomku. Ogarnalem. Poszperalem troche w internetach. Widzialem tez zdjecia z muzeum i tam bylo kilka takich rzezb lwow obok siebie. 

1. marszalek24 2023-09-01 16:58:02

Zakopałem się w detalach. Robota pracochłonna a postępów nie widać. W tkz.międzyczasie zrobiłem kotwice. W jednym z modeli zauważyłem, że uszy kotwic głównych które są ustawione "na bojowo" są owinięte linami i przewiązane w kilku miejscach. To samo pokazuje rysunek, który AnDi przesłał Sławkowi. Pomyślałem, że warto spróbować. Wymyśliłem sobie do tego "przyrządzik" w kształcie korbki żeby się lepiej nawijało i tak mnie to wyszło. Pokazuję też węzeł jakim robiłem przewiązki. Będę go używał do przewiązywania wszystkich lin, bloków itp. Przymierzam się też do sklecenia tej piłki od rugby na sznurku, co to ma być do kotwicy przyczepiona. Jeszcze nie do końca ogarniam, na co to i z czego zrobić ale jak się uprę .......  Ahoj, Żeglarze!!!

1. marszalek24 2023-09-01 17:17:18

Jeszcze w kwestii technicznej, jak nawiniecie główną nić na korbkę, to żeby ona się jakoś trzymała, trzeba zagruntować ją klejem. Najlepiej typu "Kropelka" bo od ręki schnie. Każdy węzeł, jak np. w przewiązkach też tym klejem zabezpieczamy przed rozsupłaniem

1. AndDi 2023-09-01 18:55:21

1. marszalek24 2023-09-04 17:15:07

Posklejałem lawety. W Alercie mimo, że skala niby taka sama, to były sporo większe. Nie dość, że małe, to jeszcze bardzo delikatne, gruby karton przy tak małych detalach bardzo chętnie się rozwarstwia. Żeby tego uniknąć to zagruntowałem już sklejone lawety w kaponie, tak jak np. ławy wantowe tylko nieco go rozcieńczyłem żeby lepiej wsiąkał i jednocześnie obciekał i jakoś to wyglądało. Na zdjęciu jeszcze przed tym zabiegiem. Trochę się bałem, że mnie się rozpłyną ale dobrze wyszło. Tyle by było łatwego, teraz trzeba to cholerstwo uzbroić. Bez lupy nie dam rady! Ahoj!!

1. aragorn001 2023-09-05 09:09:39

Posklejałem lawety. W Alercie mimo, że skala niby taka sama, to były sporo większe. Nie dość, że małe, to jeszcze bardzo delikatne, gruby karton przy tak małych detalach bardzo chętnie się rozwarstwia. Żeby tego uniknąć to zagruntowałem już sklejone lawety w kaponie, tak jak np. ławy wantowe tylko nieco go rozcieńczyłem żeby lepiej wsiąkał i jednocześnie obciekał i jakoś to wyglądało. Na zdjęciu jeszcze przed tym zabiegiem. Trochę się bałem, że mnie się rozpłyną ale dobrze wyszło. Tyle by było łatwego, teraz trzeba to cholerstwo uzbroić. Bez lupy nie dam rady! Ahoj!!

marszalek24

Eleganckie lawety, jak prawdziwe, podoba mi się pomysł z kaponowaniem takich elementów, wypróbuję sobie na lawetach do moich żaglowców!

Rezultaty 60 - 80 z 275 pozycji
Udostępnij temat: