Centurion Shot Kal Gimel.

1. Zbyszek001 2024-07-06 00:31:25

Przeszlifuje. Muszę to potraktować CA . Czekam jak paczka wpadnie do skrytki. Dużo mi teraz tego specyFiku wychodzi.

Zmajstrowalem przednia płytę pancerna z kostkami pancerza reaktywnego. Muszę tylko dorobić do nich mocowania i idę w górę właz kierowcy i płyta górna wyposażenie.

4 godziny pracy
  1. tulipan740i 2024-07-06 00:56:47

Nie "wkórwiaj" Zbyszka bo wypali z działa jak skończy

PAN-KARTON
    Spokojnie Piotrek. Zbyszek ma dobrego cela. 

1. PAN-KARTON 2024-07-06 03:08:59

Spokojnie Piotrek. Zbyszek ma dobrego cela. 

tulipan740i

Nie wątpię, ale ostatnio się dwa czołgi zetkly i groziło V wojna światowa!

Piszę  V bo daleko było do wymiany ognia 

1. tulipan740i 2024-07-06 09:25:00

PAN-KARTON

Zobacz jaki arsenał ma w galerii Zbyszek. Nie ma on czego się bać.  

1. Zbyszek001 2024-07-08 17:13:37

PAN-KARTON

Zobacz jaki arsenał ma w galerii Zbyszek. Nie ma on czego się bać.  

tulipan740i

Ale jakby na sxybko to logistyka nie wydoli. Armat kalibru od 76 mm do 125. Poprzez wszystkie kalibru. A co ze szkoleniem załóg. Lepiej niech spotkają się pifku.

O i tym akcentem ...

Cuś drgnęło.  Błotniki, musiałem założyć żeby nie poprawiać potem kloszy lamp. Powdtał właz mechanika i wyposażenie przedniej płyty pancernej bez śrubek. Klej już jedzie.

Jak się okazuje żebym poszedł dalej z pancerzem reaktywnym kadłuba muszę posadzić na kadłubie wieże wraz ze skrzynkami, żeby złapać maksymalna wysokość kostek pancerza.

Lampy. Dorobię wypukłe szkła z opakowań tabletek i zamontuje dopiero po malowaniu całości. Tu będzie sporo takich elementów montażu po malowaniu. Choć plastiki robią inaczej. Ja pójdę swoją drogą 

1. Zbyszek001 2024-07-08 22:46:41

Zrobiłem dziś co planowałem skrzynki narzędziowe na prawym błotniku i zabudowę zasobników wieży. Teraz mogę wkleić hihi najpierw zbudować pancerz reaktywny przedni i z prawej strony.

Dodam spore kłopoty ze spasowaniem zasobnika z prawej strony wieży. Niestety sama wieża co zresztą pisałem w poprzedniej relacji z centuriona jest ciut ciut nie teges. Po zrobieniu odlewu trzeba to było poprawić. Wyszło 8/10.

Całość zabudowy błotnika trzeba robić samemu. Sam błotnik nie zmienił wielkości.

W sumie to na razie tyle.

1. Zbyszek001 2024-07-10 21:51:19

No to za szalałem. Dzień mierzenia kombinowania projektowania cięcia. Kuźwa masakra robota. Niby proste elementu ale mam tylko kilka zdjęć spodu wieży i to tak zrobione ze widać niewiele. Dobrnąłem do końca. Zrobiłem kostki pancerza z przodu założyłem wieże i . Ja P*****e. Cały misterny plan w .....

Trzeba to zerwać i miast zdejmować wymiary z rysunków i zdjęć zrobić to na modelu. Bo wieża się nie obraca. Panele pancerza nachodzą na siebie.

Normalnie rewelacja.

Nie wymiekam. Trzeba skrócić i te na kadłubie u te na wieży. Żeby system zafunkcionował. 

Kuźwa brawo ja.

Tak pięknie się wieża klinuje I ty A tak pięknie miało byc Jak ładnie i doopa
  1. PAN-KARTON 2024-07-10 22:58:39

Ja się wypowiem nie tak ironicznie.

Brawo Ty !

1. Zbyszek001 2024-07-21 07:36:13

Poświęciłem dużo czasu na analizę układu pancerza reaktywnego. Szczególnie wieży. Teraz wieża jest całkowicie obrotowa o nic nie chaczy nie zawadza. Starczyło znaleźć trochę zdjęć w necie drobne przesunięcia pancerza na kadlubie. Zmiana pancerza wieży i już jest ok.

Nie będę się zmulał za bardzo bo odnoszę wrażenie że ten temat służy tylko potwierdzenia mojej zajebistości Zainteresowanie prawie zerowe. Zatem pozwolicie że co jakiś czas wrzucę parę fotek, bez większych opisów, tak żeby dojechać do końca. A raczej doczołgać się.

1. Egon41 2024-07-21 14:26:52

Ja obserwuję pilnie tą relację, jestem zainteresowany przeróbkami modeli do stanu ze zdjęć, lub niewydanych modyfikacji. Czy swojego "Centuriona" będę poddawał takim przeróbkom, pewnie nie, ale pewne rozwiązania z Twoich relacji wykorzystam na pewno.

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2024-07-22 09:25:07

Zbyszka warto podglądać, porządna firma mimo tego że przy klawiaturze trzyma kubeł z zimną wodą i nie waha się go używać w chwilach źle odbieranych emocji

1. Zbyszek001 2024-07-22 21:01:49

Piotrze. Ten kubeł zapewniam Cię częściej wylewam na swój łeb, niż używam w sposób nieetyczny.

Bardzo pomaga odzyskać równowagę w sytuacji gdy poświęcisz pół dnia na zrobienie kilku elementów a potem kolejną godzinę na staranne odklejenie tego co zrobiłeś i staranne wywalenie do kosza.

Niestety takie modelarstwo tak wygląda. Nie ma planów. Sam muszę wszystko rozrysować. Potem zaprojektować a jak coś zlekcewarzysz to cała robota do kosza. A na spasowanie elementów ma wpływ bardzo wiele czynników. Pozostaje tylko zdobyte doświadczenie. Najtrudniej z owalami, lub elementami które trzeba robić na żywym modelu. Bo inaczej się nie da.

1. PAN-KARTON 2024-07-22 21:42:36

powiem krótko:

- wiedziałem

1. Zbyszek001 2024-07-23 21:45:20

Kadłub i zawieszenie w pełnej gotowości. Zostają lampy narzędzia gaśnica na końcu jakieś torby pokrowce mam na to pomysł. Ale to po pomalowaniu przed postarzeniem.

1. tulipan740i 2024-07-23 22:13:57

To trochę grantów już masz. Z tyłu w tej skrzyneczce to nie jest czasem łączność piechoty z załogą? 

1. Zbyszek001 2024-07-23 22:48:34

.....

Z tyłu w tej skrzyneczce to nie jest czasem łączność piechoty z załogą? 

tulipan740i

Dokładnie tak. Każdy czołg to.ma. sowieci mieli  ja t 55 gniazdo telefonu wewnętrznego na wieży. Angole w wersji do Mk 5 tak samo. Żydzi z wiadomych względów założyli taki telefon.  Z tyłu kadłuba . Łatwy dostęp. Ochrona przed ostrzałem. Brak potrzeby posiadania kasku czołgisty. 

To w kwestiach wojskowych naród bardzo pragmatyczny.

1. PAN-KARTON 2024-07-24 08:40:32

To trzeba mieć pojęcie... byle chłystek nie sklei czołgu w klasie jaką oglądamy. Standard bez malowania z brakiem detali to też nie każdy potrafi wyrwać z wycinanki 102%

Dlatego póki co boję się czołgów w modelarstwie a naprawdę wolę je oglądać w muzeum Ale jak patrzę co można wyciągnąć jak to u Nas bywa, z płaskiego kartonu to korci (?)

Tylko kiedy ?

1. Zbyszek001 2024-07-25 13:59:21

To .......

to korci (?)

Tylko kiedy ?

PAN-KARTON

Szczerze. Uważam, że pojazdy pancerne są chyba jedna z prostrzych podkategorii. Poza niestety duża ilością powtarzalnych elementów. A może właśnie dla tego. Choć aktualnie w dobie pomocy drukowanych , laserowych i żywicznych problem znika.

Wanna kadłuba w większości przypadków dość prosta kanciasta. Zatem z oklejeniem nie ma problemu. Pierwszy etap zakończony.

Teraz wyposażamy kadłub. Proste elementu naklejamy i coś powstaje. Przy zachowaniu stosownej staranności i to nie problem. Teraz zawieszenie.

Najłatwiej żywiczne koła i gąski z lasera . Jak chcesz samemu. Koła skseruj. Zrób dwie sztuki. Zobacz ja to budować. Co po kolei . I potem już z ładnym efektem z górki 

Gąski lasery pomaluj i 3/4 czolgu gotowe. Wieża. Ciut trudniejszy układ wręg i oklei wieży. Ale jak zrobisz to po okręgowemu. Styrodur to jest prosto i łatwo. I znowu tak samo naklejamy pojedyncze elementy.

Na koniec liny holownicze,jakieś narzędzia. Brezrnt. Sucha pastela piaskowa i galeria.

Po prostu trudno tu coś skopać.

Gdybyś miał ochotę daj znać poradzę w miarę dobrze opracowany czołg z pięknym efektem wow.

1. SlawekH 2024-07-26 15:10:20

Ja chcialem tylko niesmialo napisac, ze rowniez obserwuje Twoja relacje. Jako, ze moja wiedza na temat czolgow jest znikoma to tylko do ogladania sie ograniczam  .

1. Egon41 2024-07-26 15:49:17

Będzie kawał potężnej maszyny, to co zrobiłeś wygląda bardzo dobrze. Model będzie unikatowy, bo wątpię czy kiedykolwiek któryś z wydawców ( projektantów ) pokusi się o opracowanie takiej wersji Centuriona. 

Nie mogę się zgodzić z tobą, że broń pancerna jest taka prosta do sklejania. Właśnie przez ilość, powtarzalność i stopień skomplikowania elementów np. gąsienic, kół, zawieszenia trudno jest zachować precyzję i czasem nawet na prostych elementach można się wyłożyć, bo następuję zmęczenie materiału (czyt. modelarza). Nie każdy wóz to prostokątne pudełko a i przy "kanciaku" trzeba się nieraz nagimnastykować. A co jeśli robimy małą walorkę typu siatki, wloty, zawiasy, coś dodajemy lub przerabiamy? Sam wiesz, że to może nieźle dać popalić i model jest czasem o krok od kosza. Zresztą ja uważam, że nie ma modeli tzw. odpoczynkowych. Każdemu należy poświęcić trochę uwagi, bo nawet wycinankę z "Misia" można zepsuć.

Pozdrawiam Egon

Rezultaty 40 - 60 z 110 pozycji
Udostępnij temat: