Centurion Shot Kal Gimel.

1. Zbyszek001 2025-01-10 08:25:41

Nic tu po mnie, za wysokie progi mój drogi. Zaczerpnę słowa od KarToma - obrzydliwe 

PAN-KARTON

Nie rób sobie jaj, ze starego człowieka.

I się wkleili. Dość szybko poszło z małym problemem. Pierwsza rola ciężko mi się mocowała. W sumie układ wydaje się prostu równy i wystarczająco mocny jak na masę modelu. Winien bez problemowo wytrzymać.

Montaż koła napinającego tu nie wyszło idealne mocowanie gąska jest o jeden trak za długa. Ale dałem radę . A raczej o pół ogniwa. No tak to już jest że nie wszystko wyjdzie idealnie Widok zawieszenia Kontrola rownosci Niech klej odpocznie pora na kawę I tu nie jest idealnie jeden trak się postawił. I minimalnie nie dolega do koła.. model do kosza
  1. PAN-KARTON 2025-01-10 09:34:15

Jak to leciało ? cytat z Latarnika ? ... > ??? Stare morze a człowiek bardziej może

1. Zbyszek001 2025-01-10 10:30:46

Wszystkiego się w życiu spodziewałem ale nie tego że będę stary.

I gąski założone. Najbardziej cieszy fakt że dobrze dobrałem długości no prawie i można zrobić fajne zwieszone gąski między rolkami. Na ale co z tego jak i tak tego nie będzie widać. Zrobię zdjęcie niech będzie.

Dokleilem.oslony boczne na przygotowanych zaczepach.

W ogólnej swej formie czołg skończony w 90% jednak te pozostałe 10 zdecyduje o jego wyglądzie. Masa jeszcze pracy przede mną. 

Teraz malowanie duperel. Budowanie tego co zginęło. Malowanie oznaczeń skrzynki liny anteny narzędzia wasz  postarzenie pobrudzenie i na półkę.

Kilka fotek z postępu prac.

1. PAN-KARTON 2025-01-10 14:03:34

Wszystkiego się w życiu spodziewałem ale nie tego że będę stary.

Zbyszek001

Oj żebyś wiedział. Nie jednego jeszcze to zaskoczy i to niespodziewanie. 

1. Zbyszek001 2025-01-10 18:32:45

Skompletowałem narzędzia wyrób własny. Jak szynka na świeta.

Teraz malowanie i wykonanie przedziwnego systemu mocowania w uchwytach.

1. Egon41 2025-01-10 21:57:38

Super to wygląda, czołguś najwyższych lotów. Koniec budowy bliski, ale te 10% to czasami lubią się ciągnąć ( przynajmniej ja tak mam).

Pozdrawiam Egon

1. Zbyszek001 2025-01-10 23:57:30

Super to wygląda, czołguś najwyższych lotów. Koniec budowy bliski, ale te 10% to czasami lubią się ciągnąć ( przynajmniej ja tak mam).

Pozdrawiam Egon

Egon41

Oj tak dorobić drobiazgi pomalować czekać . Jest co. Banalny przykład zrobiłem.km UZI. I tak schowałem że nie mogę znaleźć. Szukałem 30 minut. Jutro zrobię nowe. Ech 20%>

Dziś jeszcze założyłem.pomaloeane km. Delikatny drapak suchym.pedzlem. szary metalik po modelu. Pomalowałem.pokrowce i założyłem.narzedzia..oczywisvie mus z by założyć drugi poziom narzędzi te trz ba dokręcić. Śrubki pomalować i tak powolutku

Dałem suchy pędzel na gąski. Widać a jakby nie widać.

1. PAN-KARTON 2025-01-11 02:23:06

A te czerwone "butle" to gaśnice czy jakaś amunicja ? Na co na czołgu tyle gaśnic sobie myślę Realizm powala

Z tego co zauważyłem to kilof by zgubili bo trzyma się tylko na jednej klamrze / zapięciu

1. Zbyszek001 2025-01-11 22:42:56

A te czerwone "butle" to gaśnice czy jakaś amunicja ? Na co na czołgu tyle gaśnic sobie myślę Realizm powala

Z tego co zauważyłem to kilof by zgubili bo trzyma się tylko na jednej klamrze / zapięciu

PAN-KARTON

Butli jest tyle ile było. Po otwarciu każdego włazu jest szybki dostęp do butli lata 80 te to jeszcze nie czas na automatyczne systemy gasnicze Nie dodawałem nic sam od siebie.

A co do kilofa. Dzięki za zwrócenie uwagi. Właśnie o to chodzi w relacji

1. Zbyszek001 2025-01-23 21:21:32

Zostało mi kilka dni wykończenia w tym liny. Masakra. Lampy peryskopy.

Znaki malowałem ręcznie bo tak były malowane w oryginale. Są niedokładności i ok. 

Zrobiłem.obicia i otarcia delikatnie. Położyłem wasz i trochę potem na brązowy piaskowego. Pochlaoalem błotniki i osłony. .

Znowu boje się że za dużo i za agresywnie. Ale nad kropieniem.nie ma się do końca pełnej kontroli. 

Tutaj tylko pokazuje sam wasz na pokrywie silnika.
  1. PAN-KARTON 2025-01-23 21:35:26

i [.]

1. tulipan740i 2025-01-23 23:04:22

Model konkret, bardzo klimatyczny i nietuzinkowy. Brawo za ślady eksploatacyjne. Rozwaliło mnie to koło zapasowe na sztywnym holu.  Tylko wygląda na to, że powinno być jakoś na nim zamocowane chociaż na 2, 3 śruby. 

1. PAN-KARTON 2025-01-24 07:30:21

Grzesiek dobrze mówi, magnesów tam nie ma. I to drugie też lewituje z tyłu wieży. Ale to trzeba naprawdę oglądać do znudzenia żeby takie braki wyłapać. A ja jeszcze oglądam...

1. Zbyszek001 2025-01-24 07:36:42

Tak Panowie macie rację. Jeszcze sporo drobiazgów do dopracowania. Szkła lamp, peryskopy. Mocowania narzędzi . Kół zapasowych liny holownicze. 

U mnie tak jest że czasem trzeba niektóre kolejne etapy przyspieszyć inne zrobić poźniej i tak jest tym razem. 

Za tyfzień może dwa pokaże całość w galerii. Powinno się udać.

1. PAN-KARTON 2025-01-24 07:39:24

na luzie tak tylko, było trzeba coś napisać   kilofa już nie zgubią 

1. Zbyszek001 2025-01-24 07:47:49

Tak Panowie macie rację. Jeszcze sporo drobiazgów do dopracowania. Szkła lamp, peryskopy. Mocowania narzędzi . Kół zapasowych liny holownicze. 

U mnie tak jest że czasem trzeba niektóre kolejne etapy przyspieszyć inne zrobić poźniej i tak jest tym razem. 

Za tyfzień może dwa pokaże całość w galerii. Powinno się udać.

Grzegorz to nie jest hol sztywny. To jest taran. Tak jak kiedyś do rozwalania bram zamków średniowiecznych czy tarany do niszczenia okretów. Tutaj żydzi przygotowali wersję miejską centuriona żeby niszczyć wszelkiego typu barykady zapory przesuwać zagradzające drogę pojazdy.

W sumie od tego się zaczęło. Taki pojazd stojący w poprzek drogi blokuje ją, czołg na niego najeżdża a tu ładunek wybuchowy spakowany w taki tarasujący drogę pojazdy i załoga do nieba wędruje. Użycie taranu powoduje że czołg nie dozna znaczących uszkodzeń. Eksplozja przed czołgiem nie spowoduje uszkodzeń, a w przypadku eksplozji pod przodem czołgu to pourywane zawieszenie, zniszczony czołg i załoga do wymiany.

Tak przynajmniej opisany jest ten rodzaj wyposażenia w miesięczniku Szirion. To miesięcznik wojsk pancernych IDF. W tej wersji zastosowano także browning M2 zsynchronizowany z działem. Kierowany przez działonowego do niszczenia lekkich pojazdów barykad w budynkach. Taki wymiatacz gdzie działo jest mniej skuteczne a raczej M2 bardziej przydatny. 

1. tulipan740i 2025-01-24 09:07:22

Tak sobie luźno rzuciłem, że to sztywny hol.  W sumie na hol to trochę za krótkie, ale podobne i tak mi się skojarzyło. Taran, nie wpadł bym na to. 

1. Zbyszek001 2025-02-10 20:17:19

Jestem na etapie który bardzo lubię. Dodatki kończenie malowanie taka zabawa. Realizacja wizji modelu. 

Na serio to do końca została mi lina holownicza

Gruba sprawa. 

Co na kadłubie w skrzynkach, i przypięte to już jest.

Pewnie zaskoczy was kolorowa skrzynka. To element zapożyczony z filmu Dolina Łez. To film chyba 6 odcinków film o wojnie Jom Kuput. Widzianej oczami załogi czołgu. Ale nie tylko. Kto lubi dobre wojenne kino, bez efektów fajerwerków i wodotrysków to będzie zadowolony. Tam właśnie przed bitwą czołgisci dostali skrzynki z owocami i warzywami. I pomimo szabatu mieli rozkaz je jeść żeby głodni nie poszli go bitwy.

Stąd ta skrzynka u mnie. Reszta to taka wizja myślałem jeszcze o leżącym gdzieś z boku hełmie czołgowym żydiwskim, ale już nie chce mi się przez dwa dni cudować. 

Po zrobieniu lin będzie oczekiwanie na ładną pogodę i sesja zdjęciowa.

Zatem to pewnie ostatni tutaj post.

1. tulipan740i 2025-02-10 21:28:12

Pewnie zaskoczy was kolorowa skrzynka. To element zapożyczony z filmu Dolina Łez. To film chyba 6 odcinków film o wojnie Jom Kuput. Widzianej oczami załogi czołgu. Ale nie tylko. Kto lubi dobre wojenne kino, bez efektów fajerwerków i wodotrysków to będzie zadowolony. Tam właśnie przed bitwą czołgisci dostali skrzynki z owocami i warzywami. I pomimo szabatu mieli rozkaz je jeść żeby głodni nie poszli go bitwy.

Zbyszek001

Taaaa, mnie właśnie zaskoczyły te frukty na czołgu. Czołgiści mieli rozkaz je jeść chyba bardziej, żeby w razie "W" głodni nie poszli na tamten świat.

1. Zbyszek001 2025-02-11 08:05:12

Zbyszek001

Taaaa, mnie właśnie zaskoczyły te frukty na czołgu. Czołgiści mieli rozkaz je jeść chyba bardziej, żeby w razie "W" głodni nie poszli na tamten świat.

tulipan740i

Sporo w tym prawdy. Ze 188 brygady pancernej Barak. Przezył tylko 1 oficer. A na koniec bitwy częściowo sprawnych zostało 3 czołgi centurion. Wielokrotnie trafione. Czołgisci nie mieli siły wyjśc z czołgów. Wyjmowania przez załogi które przybyły że wsparciem. Od razu odwożeni na tyły.. zatem masz sporo racji. Że byli zmuszeni jeść owoce i warzywa żeby głodni nie zginąć. Gdyby nie ten rozkaz zapewne dziś państwa Izrael w takiej formie by nie było.

Rezultaty 80 - 100 z 110 pozycji
Udostępnij temat: