Centurion Shot Kal Gimel.

1. PAN-KARTON 2024-07-27 15:55:47

Dwóch kolegów jest na etapie kół. Możemy popatrzeć jak różne techniki można stosować do niby kółka, ale jakże skomplikowanego elementu w każdym modelu

1. Zbyszek001 2024-08-06 11:48:17

Przednia część wieży. Są trzy wersje wyrzutników granatów. Taka jak.moja. z otwartym przodem i granatami na wieżch. Oraz z pokrowcami. Ta wydaje się najprostsza.

1. Zbyszek001 2024-08-10 15:18:29

Praktycznie wieża skończona teraz działo. Zrobiłem dwa karabiny FM mag 58. Ponieważ używane były różne konfiguracje. Wybrałem.yaka widoczna na oryginalnych zdjęciach czołgi w warunkach polowych.

Teraz pozostała lufa. I zabieram się za drobiazgi. Liny kilofy łopaty trochę tego jest. Potem jeszcze karimaty koce i różne bambetle. Żydzi mieli tego na czołgach zawsze dużo. Trochę to urozmaici osprzęt choć już w tej chwili jest t go po prostu masę. Bardziej zagraconego vzołgu nie widziałem. Teraz rozumiem czemu w plastiku jest taka masa tych czołgów. One po prostu da fajne. Masa detali drobiazgów. Porównując to z ruskimi. To są jak gotyk do śtedniowiecza.

1. PAN-KARTON 2024-08-10 17:54:47

Jest co oglądać, dobrze że dodałeś tylko 7 zdjęć, jak byś zrobił ich 70 to cały dzień by się człowiek gapił a i tak wszystkiego by się nie dopatrzył

1. Zbyszek001 2024-08-10 19:29:14

Praktycznie koniec budowy w zasadniczej części.

Teraz malowanie i wyańczanie d talsmi. Uchwyty liny narzędzia karimaty. Koce kołdry radio i co sevczlek zarzyczy. Aż dziwne że ten czołg tyle unosi.

1. Egon41 2024-08-10 20:20:59

Wygląda bardzo obiecująco. Przeróbek i dodatków mnóstwo, wielkie uznanie za wkład pracy i osiągnięty efekt.

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2024-08-10 21:49:43

A ja widzę w tym modelu póki co bez podwozia to:

Muszę ograniczyć chyba leki do pół dawki

1. tulipan740i 2024-08-10 23:06:00

Ten model bez trakcji faktycznie wygląda jak jakiś statek kosmiczny z filmów SF. 

1. PAN-KARTON 2024-08-11 00:34:40

Ten model bez trakcji faktycznie wygląda jak jakiś statek kosmiczny z filmów SF. 

tulipan740i

Grzegorz, uratowałeś mnie przed spaleniem na stosie Czyli nie tylko ja widzę takie SciFi, Uffff

Zbyszku, oczywiście w żaden sposób nie mamy zamiaru sobie robić podśmiechujków z Centuriona. Ale sama jego nazwa to już jak gdyby wyznacza kierunek gdzie rozum nie sięga

1. tulipan740i 2024-08-11 06:22:41

Grzegorz, uratowałeś mnie przed spaleniem na stosie Czyli nie tylko ja widzę takie SciFi, Uffff

PAN-KARTON
    To, że na obecnym etapie budowy ten model przypomina np. domek Obcego pisałem gdzie indziej kilka dni wcześniej. Tak więc Zbyszek już o tym wie. Skoro mi się za to nie dostało to i Ty możesz być spokojny. 

1. Zbyszek001 2024-08-12 13:23:58

Teraz to nie wiem czy nie dorobić dysz wylotowych i tak zosta ich. 

Zwrócono mi uwagę na zjebane uchwyty na silniku. Czekając na aerograf się poprawi. W tym miejscu dzięki Grzesiek za podpowiedźwtoce do relacji w swoim czasie zapewne koło końca sierpnia bo w tak zwanym.miedzyczasie moja ukochana druga połowa wymyśliła remont łazienki. 

Ale na spoko na tym etapie mod lunnie porzucam 

1. Zbyszek001 2025-01-01 23:23:52

No pół roku i znowu powrót na warsztat. Przygotowanie do malowania i w końcu kolor bazowy. Do tego trochę dłubania przy detalach. Kilka fotek. Bez szału bo tu nie o focie chodzi.

Może w dwa miesiące skończę bestie.

1. Egon41 2025-01-04 14:11:29

Bardzo dobrze prezentuje się ten model. Przeróbki są ekstra wykonane, podziwiam i uczę się.

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2025-01-04 15:18:27

Masz tego trochę na warsztacie. T44 + M103 + Centurion - części nie pomyl

1. tulipan740i 2025-01-04 15:21:03

Model prezentuje się bardzo ciekawie. Masa detali, złożona bryła kadłuba i wieży. Na pewno będzie to model nietuzinkowy. Nie mogę się doczekać zapoznania się z nim w realu. 

1. Zbyszek001 2025-01-04 15:26:22

M103 poszedł w odstawkę. Całkiem źle zrobiłem kadłub . To chyba takie obłości zbyt trudna sztuka dla mnie..

Za to biorę na warsztat nowy model w ramach konkursu. Szchot kał tylko malowanie i trochę drobiazgów. A t44 może odłożę bo zacząłem do przed 1 stycznia zatem nie do konkursu. Będzie inna bryka.

1. Zbyszek001 2025-01-04 15:32:19

Model prezentuje się bardzo ciekawie. Masa detali, złożona bryła kadłuba i wieży. Na pewno będzie to model nietuzinkowy. Nie mogę się doczekać zapoznania się z nim w realu. 

tulipan740i

Nie znalazłem innego w kartonie szota. Kusi mnie olifant z RPA. Ale chyba wcześniej powstanie wersja merkavy MK2 D. Czołg kozacki. Głęboka modernizacja MK1. No tak na oko 90% z MK1 zatem chyba dam radę. A czołg wygląda kozacko.

Merkava mk2D
  1. PAN-KARTON 2025-01-04 15:47:52

Bardzo się cieszę z Twojej decyzji i deklaracji na udział.

A jednak ! Będzie się działo.

Teraz Grześka jeszcze trzeba namówić żeby coś wyjął z szuflady

1. Zbyszek001 2025-01-10 07:55:04

Montaż zawieszenia.

Na zdjęciach wszystko widać. Montuje po swojemu przerobiłem tak żeby było łatwo i mocno za razem. Dorobiłem w kole pierścienie od strony wewnętrznej. W nie wchodzi tulejka z czpieniem który wchodzi w otwór w wózku jezdnym. Na tulejce koło można wysuwać i chować do regulacji a na czpieniu można je odpowiednio ustawić pod dobrym kontem. Po wklejeniu całość powinna trzymać się mocno. 

Kolejny etap to zakładam koło napędowe z gąsiennice. Mocuje gąski do kół nośnych. Potem wklejam rolki podtrzymujące. Dopasowuje długość gąski i mam koło napinające na mimośrodzie odpowiednio napinam gąskę.

Zresztą górnej bieżni gąski i tak nie będzie niestety widać. Bo orzykryją gąskę ekrany boczne. Może zdejme jeden ekran i pokaże wózek z kołem. Tym razem tylny. W merkavie Mk 1 jest zdjęty błotnik.orzedni i panel przedni osłony. Tu zrobię to z tył. Co ważne idealne ustawienie kół uzyskać można doklejając koła do gąsiennice. Zapewni to duża sztywność i prostolinijność zamocowania kół.

Z doświadczenia nierówno ustawione koła bardzo psują ogólny wygląd modelu. Zatem warto zadbać o to. Może nieco więcej pracy. Zaplanować sposób mocowania kół i potem zrealizować to co się zamierza.

Niestety w modelach typu t35. Koła dokleja się najczęściej na styk do ramienia wachacza. Papier się rozwarstwia i kicha. A nawet to jest słabe mocowanie. W takim.przyoadku dobrz jest miejsce mocowania zaimpregnować i zalać CA.

Ponieważ montaż potrwa trochę czasu będę uzupełniał relacje zdjęciami z opisem

System mocowania kół. Widać tulejkę w kole i swożeń mocujacy Swożeń wciśnięty na maks Tu widać możliwość regulacji Klej wciśnięty w otwory w wózkach. Użyłem magika i koła wsunięte w otwory z klejem Ustawianie kół. Od środka dociśnięte do klocka Ustawianie równości na podlożu Korekta Jest ok W czasie wiązania kleju żeby się nic nie przesunęło Gąska wsunięta na sucho Tu widok od srodka Koło wklejone. Od góry gąska jest lużna to opadła i nie leży na kole w normalnym.ustawieniu będzie dobrz
  1. PAN-KARTON 2025-01-10 08:08:51

Nic tu po mnie, za wysokie progi mój drogi. Zaczerpnę słowa od KarToma - obrzydliwe 

Rezultaty 60 - 80 z 110 pozycji
Udostępnij temat: