Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. PAN-KARTON 2024-02-22 16:04:24

No i się zaczęło, Krystian, wiesz co ! dzięki... Z tego co mam i jak umiem, na czymś musi stać

CDN...

1. Kikol77 2024-02-22 17:10:45

Jak ktoś kiedyś powiedział „ ja tylko pociągnął” :)

hmmmm podstawka hmmmmm taaaaaa zakładam ze żart :)

ale jak grzyby nie żart a prototyp to:

zielony materiał wygląda nienaturalnie zostawiłbym sam beton:) No właśnie beton nie wiem z czego robiłeś ale jak weźmiesz gips budowlany i dodasz czarnego pigmentu z castoramy i wylejesz go na papier ścierny to będzie fajną struktura i kolor potem delikatnie wydrapiesz szersze łączenia płyt od linijki i igła  nieregularne pęknięcia w szczeliny specyfik do uwydatniania lub rozcieńczony czarny pigment i będzie piękny betonowy parking 

oczywiście do tego jakiś plotek krzaczek ale nie ten z porostów lepiej wyjść na spacer do parku i znaleść jakąś fajną gałązkę  maczać w kleju i obsypywać sztuczna trawa :)

a co z tym twoim podnośnikiem myślałem że go podrasujesz troszkę i też będzie na podstawce :)

1. PAN-KARTON 2024-02-22 17:44:32

czyli że taka kiepska podstawka nie pasuje ?

plan jest taki.

1. Płyty betonowe z tektury 1,5mm fazowane lekko krawędzie które będe zasypywał ziemią z ogródka ( takim piachem, z wikolem )

2. Malnięta będzie żółta linia na pasie i numer pasa i ślady po oponach samolotów...

3. trawę, tą nie naturalną będe mazał kolorem bardziej trawiastym (?) trochę ją pobrudzę i zasypię, mało co jej będzie widać.

4. Ok porosty chowam do szuflady i idę na spacer, tylko gdzie ja znajdę coś suchego dzisiaj ???

5. Jakaś tabliczka i Qniec.

Uwagi i pomysły zapisuje na przyszłość, może kiedyś będzie trzeba zrobić coś pasującego

ps.

No dobra wydało się, chcę ją pokazać na SYRENCE w sobotę

1. PAN-KARTON 2024-02-22 18:26:47

coś tam się zmienia. Kombinuje jak koń pod górę, a nuż coś wymyślę . Ta przebijająca zieleń zniknie, ale na zdjęcia wychodzi na oczojebną - ona nie jest taka

Pas będzie malowany, ale po wszystkim bo ta farba jest odnawiana często i leci na wierzchu, tak sobie kombinuje

Na stare lata żeby mi przyszło w takim ( gównie ) = ( wikol z ziemią ) się babrać...

1. PAN-KARTON 2024-02-22 19:02:26

Jak Polak w potrzebie to wszystko wymyśli

Suchą trawę wziąłem z zakamarków kosiarki

Igliwie z pod choinki, głębiej było suche

A liście z samochodu, Młody miał odkurzyć po feriach i za lenistwo pierwszy raz mu daruje

Teraz to jakoś poprzyklejam.

Oglądałem filmiki na YT... ale ludzie cuda odwalają. Nie mam trawy elektrostatycznej i innych cudów, tak jak pisałem zrobię z tego co mam bez zaglądania do sklepów, póki co.

1. Sebastian01 2024-02-22 20:42:57

Trawa elektrostatyczna i maszynka do niej nie jest taka droga 

Polecam. Użyłem przy podstawce do SM42 i wyszło fajnie.

1. PAN-KARTON 2024-02-23 05:11:45

Trawa elektrostatyczna i maszynka do niej nie jest taka droga 

Polecam. Użyłem przy podstawce do SM42 i wyszło fajnie.

Sebastian01

Widziałem, oglądałem robi efekt na +++

OK, to i ja po wykonaniu skomplikowanych obliczeń matematycznych pomyślę o trawie elek. W galerii Sebastiana jest 8 modeli ( pewnie skleił jeszcze ze 100 ) a trawa użyta tylko w jednym. Więc skoro moja tatra będzie moim 6 modelem to trawę kupię za 2 wykony . Smichy chichy, a do tego nie trzeba jakiegoś przewodzącego kleju ? Czy wystarcza odpowiednie PH ?

Trzeba się zadowolić tym co jest. Wyszło nie najgorzej, w końcu podstawka nie może być lepsza od modelu

Te pryzmy trawy to znikną obsypane, kleją się do podłoża. Została mi jedna noc Dojdzie już tylko podpis modelu i szlif krawędzi podstawki !

Ktoś pytał o podnośnik. Za dużo z nim roboty ale nie wywalam jest na niego plan i miejsce !

1. AndDi 2024-02-23 06:34:17

Trawę sieje się na lekko rozwodniony wikol.

Podstawka wygląda bardzo fajnie. Pobrudź jeszcze trochę te żółte linie.

1. PAN-KARTON 2024-02-23 07:42:48

Trawę sieje się na lekko rozwodniony wikol.

Podstawka wygląda bardzo fajnie. Pobrudź jeszcze trochę te żółte linie.

AndDi

Pobrudzone.
    Trawa otrzepana, wyszła super - prawdziwe uschnięte kępy. Można założyć że je ktoś "randapem" potraktował bo tak wyglądały chwasty u mnie po takim zabiegu

Dodatkowo trzy kropelki oleju kapnięte na płycie. Fajna zabawa z wymyślaniem co jeszcze można by tu i jak to zrobić...

Jak wrócę to robię foty kompletu ! Napisy porobione schną pod warstwą lakieru.

Do wieczora...

1. Sebastian01 2024-02-23 08:30:58

Rzeczywiście fajna podstawka. Jednakże te pierwsze ślady opon (te delikatne) były ładniejsze, te czarne krechy nie dodają uroku. Całość jednak wygląda świetnie.

1. Sebastian01 2024-02-23 08:33:36

W galerii Sebastiana jest 8 modeli ( pewnie skleił jeszcze ze 100 ) a trawa użyta tylko w jednym. Więc skoro moja tatra będzie moim 6 modelem to trawę kupię za 2 wykony

PAN-KARTON

W życiu nie skleiłem 100 modeli. Te 8 co mam to wszystkie od powrotu do modelarstwa po 30 latach. Trawę siałem w jednym, bo wcześniej nie robiłem tego typu podstawek, no może w Żuku, ale tam mi wystarczyło kilka suchych kępek z konopi hydraulicznych :)

1. PAN-KARTON 2024-02-23 09:12:15

Rzeczywiście fajna podstawka. Jednakże te pierwsze ślady opon (te delikatne) były ładniejsze, te czarne krechy nie dodają uroku. Całość jednak wygląda świetnie.

Sebastian01

Przesadziłem 

Zostanie w glowie wartość dodana czyli Twoje zdanie !

Co do 100 modeli... sklejasz jak po setce modeli nie miałem na myśli % 

1. Wojok 2024-02-23 15:11:36

Hmm, ale wiesz, że generalnie ta podstawka to kicha ?

To znaczy nie cała, jako tako - niepotrzebnie dodałeś te żółte linie. One powinny przebiegac w osi pasa, co czyni z Twojego, bardzo wąski

1. PAN-KARTON 2024-02-23 15:51:51

Hmm, ale wiesz, że generalnie ta podstawka to kicha ?

To znaczy nie cała, jako tako - niepotrzebnie dodałeś te żółte linie. One powinny przebiegac w osi pasa, co czyni z Twojego, bardzo wąski

Wojok

I by się zgadzało ! To jest poglądowy podkład do pojazdu kołowego który obsługiwał lotnisko i znajdujące się tam samoloty. Pod SAMOLOT pomierzę wszystko. Zrobienie tego w proporcjach miało by format min A3 albo bez trawnika. A ja chciałem potrenować na trawie... Musisz wybaczyć... Pewnie w tamtych latach takich linii nie malowali, ja zakładam że Tatra się spsuła ( to sugeruje pozycja ) w tym roku. Przelała swoje biedaczka... - honor czy zazdrość ?

A tak na marginesie lubię kaszankę, a z grilla -mniam !

1. Wojok 2024-02-23 16:16:21

...Pewnie w tamtych latach takich linii nie malowali...

PAN-KARTON

To już akurat nie ma takiego znaczenia, bo do tego zawsze można by historię dorobić

Następnym razem trochę powstrzymaj konie, bo przesyt, to też solidny błąd

1. PAN-KARTON 2024-02-23 18:14:43

To już akurat nie ma takiego znaczenia, bo do tego zawsze można by historię dorobić

Następnym razem trochę powstrzymaj konie, bo przesyt, to też solidny błąd

Wojok

Prrrryyyy, konie na wodzy !

1. Egon41 2024-02-23 19:48:00

Bardzo ładny model, bo sam pojazd urodą nie grzeszy.

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2024-02-24 01:52:22

Bardzo ładny model, bo sam pojazd urodą nie grzeszy.

Pozdrawiam Egon

Egon41

no, "Dziudziaro" się nie dołożył do deski kreślarskiej. Mi się osobiście bardzo podobają takie maszyny z tamtych lat. Wypycha się to z garażu po 70 latach, stuknie puknie się młotkiem, podleje paliwa i można jechać. A im brzydszy tym ładniejszy

Pewnie się nie dowiemy jak będzie wyglądała Tesla z 2024r za te 70 lat. Oby 7 przetrwała.  Ech... Kiedyś wszystko uczciwie się robiło, a teraz uczciwie trzeba jedynie zarobić

Ciekawostka:

Jak mój starszy miał może z 8 lat dostał w prezencie składankę. Był to zamek średniowieczny ";)" z siedliskiem u bram. Zamek składało się z prawdziwych mini cegiełek. W komplecie były jeszcze dwa rodzaje trawy i reszta z kartonu. Elementy ew. drewniane było sobie samemu dociąć. Zabawka przeleżała gdzieś na strychu z 6 lat i proszę przydała się. Zajumane cegiełki posłużyły jako podpórki pod tabliczki informacyjne. Traw już nie będę dosypywał niech zostanie jak jest, ale mam jak by co !

Dorobiłem sobie sam dwa kody QR - cha ! AndDi może być ze mnie dumny !

Sesji już nie dam rady zrobić dziś, idę spać. Po tym tygodniu padam na ryj. Nie ucieknie ...

Rano muszę to jeszcze jakoś zapakować ???

1. AndDi 2024-02-24 07:20:37

CEGŁY ZA CZYSTE!!!

I chyba trochę za duże, ale to już trudno. A może lepiej patykiem podeprzeć, chyba lepiej by się komponowało.

1. PAN-KARTON 2024-02-24 07:43:06

Chroniczna potrzeba braku snu, czy inaczej bezsenność ?... lekarz nie umie tego nazwać > a co dopiero wyleczyć. Ostatnio poradziłem mu żeby się zalogował/zarejestrował na kartonówki.pl ... Porada znachora : bardzo fajne ma Pan hobby. Skoro lekarz nie rozróżnia hobby od pasji, to ja nie widzę różnicy czy pójdę do NFZ czy do weteryniarza lub wróżki którą straconą na stosie w 1824... 200 lat niczego nie zmieniło w medycynie ? Potrafią uleczyć wiele chorób, a człowieka NIE ...

Pakujemy modeellllo - wrażenia jak przy pierwszym pocałunku, bo to mój pierwszy raz,,, ale jazda... ale wszystko.

Rezultaty 360 - 380 z 404 pozycji
Udostępnij temat: