Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. PAN-KARTON 2024-01-01 15:42:24

A myślałem że jak się obudzę w nowym roku to Tatra będzie stała w całości... a tu Tatra by się przydała na rozruch.

1. Karol1985 2024-01-01 17:02:25

Wszystkiego Dobrego w Nowym roku. 

Dzieję się tutaj co nie miara. Kolejne elementy dosłownie rosną jak grzyby po deszczu. 

Zapowiada się na prawdę zacny model.

1. PAN-KARTON 2024-01-01 17:25:10

Wszystkiego Dobrego w Nowym roku. 

Dzieję się tutaj co nie miara. Kolejne elementy dosłownie rosną jak grzyby po deszczu. 

Zapowiada się na prawdę zacny model.

Karol1985

Ta-Tra >>> powstaje...

a

Dro-Mader >>> gdzie ? Jakieś L4 byś wlepił

dzięki...

1. tulipan740i 2024-01-01 23:26:12

Między przygotowaniami do Sylwestra zrobiłem uszczelki w oknach. Narysowane w komputerze, wydrukowane, wycięte środki, utwardzane BCG, malowane i wklejane na obie strony - w telegraficznym skrócie.

Efekty i proces na zdjęciach. Do zobaczenia za rok !

PAN-KARTON
    Piotrek, w opracowaniu nie było uszczelek?  Te przednie mogłeś zrobić z cienkiego drucika właśnie ze względu na te uchylone ramki. 
    Ogólnie idzie Ci bardzo dobrze. Tak trzymaj. 

1. PAN-KARTON 2024-01-02 03:39:30

Maska ponacinana dość dobrze zwilżona rzadkim BCG, wyprofilowana i pozostawiona do wyschnięcia. Trudno będzie poretuszować każdą krawędź oddzielnie. Nazbierało się już do retuszowania trochę drobnicy. Trzeba naostrzyć pędzel i coś zamieszać

1. PAN-KARTON 2024-01-02 15:36:44

Chłopaki kleją paski a prawie skończyłem retusz maski i drobnicy.

1. PAN-KARTON 2024-01-04 06:05:09

Jedna dupka reflektora, prawie pół nocy. listek po listku... coś tam w między czasie przybyło ale nie ma co pstrykać.

1. AndDi 2024-01-04 08:27:34

Takie duperelki to potrafią zając trochę czasu.

1. PAN-KARTON 2024-01-04 08:37:41

Takie duperelki to potrafią zając trochę czasu.

AndDi

Oj, Ś.R. 

1. Kikol77 2024-01-04 08:53:58

No niestety czasem jest tak że się robi a efektu przez chwile nie widać ale twoje tempo i tak jest zabójcze :)

Najważniejsze że są efekty no i jest ciekawość jak ta maska bedzie wyglądać w całości :) bo przetłoczenia wyszły fajnie :)

1. PAN-KARTON 2024-01-04 09:17:43

No niestety czasem jest tak że się robi a efektu przez chwile nie widać ale twoje tempo i tak jest zabójcze :)

Najważniejsze że są efekty no i jest ciekawość jak ta maska bedzie wyglądać w całości :) bo przetłoczenia wyszły fajnie :)

Kikol77

Z ta maska walcze jak Don Kicha-ot... 

Musze jej zrobic boczne usztywnienia. Jak ja pochlastalem w te na zad to stracila sztywnosc.podklejenie nic nie dalo, a w wycinance tak naprawde zapiera sie o blotniki a ja robie otwarta.

Na szczescie w oryginale nie jest to tylko arkusz blachy zgiety na kolanie, jakie zebra sa 

1. PAN-KARTON 2024-01-05 09:31:32

Tak jak było powiedziane - etap który pochłania ogrom czasu a efekty wizualne mizerne. Jak by porównać poprzednie fotki to przybyło prawie 30 elementów.

w skali mikro ale się dzieje...

1. Kikol77 2024-01-05 10:36:59

Fajna ta maska :)

Ja w WZ też musiałem wzmocnić komore silnika bo wszystko się rozchodziło :( 

przeglądająć czeluści internetu znalazłem taka stronkę pewnie już do niej dotarłeś ale jak nie to można troche podejrzec co tam poza silnikiem było pod maska :)

https://letheko.pl/index.php/historia/historia-nauki-i-techniki/motoryzacja/303-wojskowa-trzytonowa-ciezarowka-tatra-128

Jak byś chciał się trzymać mocno orginału to mozesz wstawić wzmocnienia na łaczeniach elementów jak patrze na zdjęcia to maska była zgrzana z 6 elementów, chociaz jak patrze na filmik z linka to maska jest dośc sztywna więc pewnie miała jakies wzmocnienia rozwiazań było kilka albo przetłoczone blachy albo wstawiane były rury po trapezie :)

1. PAN-KARTON 2024-01-05 11:32:06

Tak, bylem na tej stronie. Wiekszosc fotek juz mialem z innychbstron, glownie z czeskich.

Zawsze mozna czegos sie dopatrzec nowego po za tym wiele informacji jest. I to w koncu po polsku 

Maska dostanie jeszcze dwa wmocnienia krzyżowe. Wstawie foty od spodu jak bedzie gotowa.

Musze teraz polaczyc podloge z rama. Bo inaczej silnika nie wstawie, ale to jeszcze dluga droga.

Blotniki tez od spodu do malowania lub podklejenia, biale sa wedlug Czechow , wez to domyj po jezdzie terenowej... !?!?

Ja mam ponad 150 zdjec tej tatry. I jak czasami bawie sie w "znajdz roznice" to jedna tatra a koniguracji 100. Inaczej wygladaja odnowione a inaczej oryginaly. Wrazenie jest jedno : skladali chyba z czego mieli, kazda inna 

1. Wojok 2024-01-05 13:50:51

Hmm, maskę fajnie skleiłeś, otwory wentylacyjnie fajnie wyszły, ale pędzlem Waść machasz subtelnie niczym Podbipięta mieczem

1. PAN-KARTON 2024-01-05 14:41:59

Hmm, maskę fajnie skleiłeś, otwory wentylacyjnie fajnie wyszły, ale pędzlem Waść machasz subtelnie niczym Podbipięta mieczem

Wojok

Wstyd,prawda ?! Muszę miecz zamienić na szpadę. Grunt że ręce się nie trzęsą i na wdechu nie muszę machać orężem, jeszcze
    O malowaniu tej maski to jeszcze coś napiszę. Grafika z opracowania nie ułatwia tematu... Wygląda jak upaprana bez retuszu, a tak naprawdę to nie do końca moja wina

1. Kikol77 2024-01-05 16:01:19

co do retuszu to spróbuj cobie na kawałku próbnym lekko rozwodniona farbą pomaluj i po chwili zanim złapie wytrzyj na lakierowanym zejdzie a w ciete elementy wejdzie w papier :)

Ja czesem uzywam tej techniki a czasem nawet taka żadzizna przelece większą cześć.

zresztą na zdjęciach zawsze bardziej widać niz w realu bo oprócz kolory rużni sie fakturą w realu pewnie wyglada lepiej a jak moze podkurzysz lekko to nie bedzie widać :)

1. PAN-KARTON 2024-01-05 16:37:36

co do retuszu to spróbuj cobie na kawałku próbnym lekko rozwodniona farbą pomaluj i po chwili zanim złapie wytrzyj na lakierowanym zejdzie a w ciete elementy wejdzie w papier :)

Ja czesem uzywam tej techniki a czasem nawet taka żadzizna przelece większą cześć.

zresztą na zdjęciach zawsze bardziej widać niz w realu bo oprócz kolory rużni sie fakturą w realu pewnie wyglada lepiej a jak moze podkurzysz lekko to nie bedzie widać :)

Kikol77

O o o !!! tak jak mówisz, zdjęcia działają jak rentgen albo UV wyłazi wszystko. Dziś będę jeszcze próbował zmywać ??? ale widzę moją niedoskonałość w malarstwie, a to nie jeden wieczór i się umi...

1. PAN-KARTON 2024-01-05 19:12:16

Nie wytrzymałem... musiałem poskładać i nacieszyć oko

A tak naprawdę sprawdzałem czy przy otwartej masce mogę zrobić otwarte okno/okna przednie ? zmieszczą się

Pewnie czujni obserwatorzy zauważą że koło LP się urwało bywa, ale żadnych strat, Uff... Rozwarstwiła się tektura ( jako dystans piasty )

Uświadomiłem sobie że to już prawie koniec, a z drugiej strony tyle jeszcze pracy mnie czeka

3 rzeczy z listy skreślam a w to miejsce 5 dopisuje i tak od dwóch tygodni... A najdziwniejsze jest to że z części z wycinanki na arkuszu zostały 4x błotniki, uchwyt koła zapasowego i tłumiki - THE END

A na liście 24 pozycje na dziś bez wspomnianych... - jak to się nazywa ??? WALORYZACJA

1. AndDi 2024-01-05 21:15:27

Bardzo fajnie wygląda, świetna bryka z czasów PRL-u.

Musisz się bardziej przykładać do retuszu.

Rezultaty 300 - 320 z 404 pozycji
Udostępnij temat: