Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. Wojok 2023-12-26 12:30:38

Przewody do wtrysków zostaw miedziane

1. PAN-KARTON 2023-12-26 13:02:07

Przewody do wtrysków zostaw miedziane

Wojok

To może jedną stronę pomaluje ?...

Ale moim skromnym też nie będzie to błąd. Konsultowałem to ze 2 tygodnie temu z Limaksem. Nie wszystko pamiętam, bo jak się rozgadał na ten temat... - ma chłop pojęcie !

Jeszcze brakuje przewodów od pompy paliwa przez filtr do listwy głównej i drugiego obiegu, pewnie do ogrzewania "Webasto". One też będą w miedzi.  Miałem takie kiedyś w Zaporożcu. Był oddzielny zbiorniczek paliwa z którego zasilane było ogrzewanie w trasie i postojowe.

Ten czerwony silnik na zdjęciu jest mocno unowocześniony. Jest piąte koło pasowe od wspomagania i to chyba w ogóle jest tatra 111. Ale za wzór może robić. Głównie opieram się na tym >>>

Ale jest B&W i weź tu rozróżnij złoto od miedzi

1. AndDi 2023-12-26 13:25:27

Jeżeli były miedziane, to zostaw miedziane. Myślałem, że były stalowe.

1. PAN-KARTON 2023-12-26 14:15:45

Plan ustalony !

1. Sebastian01 2023-12-26 14:19:54

Silniczek jak ta lala! Piękny 

1. PAN-KARTON 2023-12-26 14:24:08

Sebastian01

Kilka komentarzy sobie wydrukuje i powieszę obok kalendarza K24, co by pamiętać !!! 

Dzięki !

Teraz AndDi powinien napisać że Sebastianowi chodzi o silniczek ze zdjęcia czarno-białego

1. PAN-KARTON 2023-12-26 15:07:22

Teraz wystarczy to pomalować i poskładać według precyzyjnego projektu

1. Wojok 2023-12-26 15:41:30

Sebastian01

Teraz AndDi powinien napisać że Sebastianowi chodzi o silniczek ze zdjęcia czarno-białego

PAN-KARTON

Tak oczywistych rzeczy On nie pisuje

1. PAN-KARTON 2023-12-26 20:24:02

Kolejna, przedostatnia odsłona silnika. Ostatnie poprawki, retusz śrub i miedzi i jutro będą fotki gotowego brum, brum...

1. PAN-KARTON 2023-12-27 05:16:03

Engine:

THE END

Szkoda że nie mogę go przymierzyć pod maską

1. AndDi 2023-12-27 07:43:15

Silniczek na... 102 .

1. PAN-KARTON 2023-12-27 08:04:28

Silniczek na... 102 .

AndDi

na 102... zostało miejsce trafiłeś !!!. ( fota 6 i 7)

Ta część to osłony kolektorów, wkleję je jak będę mógł przymierzyć rury wydechowe. Filtry powietrza montowane są do ściany grodziowej komory silnika, więc również muszę zaczekać.

Biorę się za budę Dziękuję !

1. AndDi 2023-12-27 08:53:43

Ze "102" nie trafiałem tylko widziałem .

Obejrzałem na kompie i chyba nadal masz zbyt gęstą farbę. Chodzi mi o to malowanie u góry na tym czymś zaokrąglonym, wyraźnie są widoczne smugi.

1. PAN-KARTON 2023-12-27 08:59:46

Ze "102" nie trafiałem tylko widziałem .

Obejrzałem na kompie i chyba nadal masz zbyt gęstą farbę. Chodzi mi o to malowanie u góry na tym czymś zaokrąglonym, wyraźnie są widoczne smugi.

AndDi

.

AndDi to jak się rozcieńcza farby ? Akrylowe ModelColor, takie mam.

Czy trzeba specjalny płyn czy woda ? a może destylowana :)

poradź koledze

1. AndDi 2023-12-27 09:54:06

Ja jak zaczynałem ponownie kleić, to porobiłem wiele prób z malowaniem. Wziąłem kartkę o większej gramaturze i mazałem .

Farby akrylowe rozcieńcza się wodą, może być kranówa, a jak nie masz, to może być destylowana, a nawet dejonizowana lub deszczówka .

Popularnie się mówi, że farba powinna mieć mniej więcej konsystencję mleczka do kawy. Ja chyba robię ciut gęściej niż to mleczko, ale nie wiele. Popróbuj i sam się przekonasz co jest najlepsze. Lepiej pomalować trzy, cztery razy (oczywiście po dobrym wyschnięciu poprzedniej warstwy) niż raz zbyt gęstą farbą.

No i ważne są pędzelki, przynajmniej ze średniej półki. Ja używam dużo pędzelków firmy Renesans i jestem z nich zadowolony.  Możesz je kupić w Fabryce Wódek "Koneser" - pewnie dobrze wiesz gdzie to jest .
    Oczywiście te pędzelki to nie wszystkie kupuj, ze 2-3 płaskie (2; 5; 16 mm), ze 2-3 okrągłe, ze 2 kocie języki i jeden 000 (3/0, 4/0).

https://paperconcept.pl/pl/szukaj?s=renesans+p%C4%99dzel

1. PAN-KARTON 2023-12-27 10:32:00

Oczywiście te pędzelki to nie wszystkie kupuj, ze 2-3 płaskie (2; 5; 16 mm), ze 2-3 okrągłe, ze 2 kocie języki i jeden 000 (3/0, 4/0).
    AndDi

Kiedyś był taki sklepik na Koszykowej w budynku Wydziału Architektury, tam było wszystko, wchodziłem tam codziennie - przenieśli się do internetu i trochę stracili. Specjalistyczny materiał jak się kupuje to trzeba pomacać i oglądnąć, szczególnie kolory ( na ekranie g..no widać ).

Ja tego typu rzeczy kupuje teraz w :

https://www.tintadlaplastykow.pl/

przechodziliśmy obok...

Mam całą masę pędzli - czyli próby, próby i j.r.p. OK !

Deszczówki jest pod dostatkiem ostatnio, więc czas popróbować

1. AndDi 2023-12-27 10:35:00

O to już nie ma tego sklepu dla architektów na Koszykowej? Szkoda, mieli świetną tekturę piwną i nie tylko.

1. PAN-KARTON 2023-12-27 10:37:40

O to już nie ma tego sklepu dla architektów na Koszykowej? Szkoda, mieli świetną tekturę piwną i nie tylko.

AndDi

To już ze 2 lata albo i lepiej...

https://architekci-sklep.pl/

1. Kikol77 2023-12-27 10:47:19

witam, silniczek robi wrazenie :) Kawał pieknej roboty będzie robił wrażenie pod maską :)

Co do przewodów paliwowych to generalnie stosowane były dwa rodzaje stalowe i te były malowane w kolorze bloku silnika (w tym przypadku zielone) chociaz części zapasowe były czarne lub szare (szare chyba tylko podkładem pryśniete :) lub mosiężne więc jasno złotawe chociaż czasem mosiężne były czymś pokrywane i były matowo srebrne (nie wiem czy nie były cynowane).

Zgadzam się z AndDi za gesta czarna farba ja rozcieńczam akryle kranówką ale nie którzy używaja do tego wódki nawet kupiłem kiedyś małpkę ale jakoś się rozeszła zanim spróbowałem dodać do farby 

Piotrze musze powiedzieć że twoja robota zachęca żeby znów zerkać w strone czegoś na kołach :)

1. PAN-KARTON 2023-12-27 12:09:47

witam, silniczek robi wrazenie :) Kawał pieknej roboty będzie robił wrażenie pod maską :)

Co do przewodów paliwowych to generalnie stosowane były dwa rodzaje stalowe i te były malowane w kolorze bloku silnika (w tym przypadku zielone) chociaz części zapasowe były czarne lub szare (szare chyba tylko podkładem pryśniete :) lub mosiężne więc jasno złotawe chociaż czasem mosiężne były czymś pokrywane i były matowo srebrne (nie wiem czy nie były cynowane).

Zgadzam się z AndDi za gesta czarna farba ja rozcieńczam akryle kranówką ale nie którzy używaja do tego wódki nawet kupiłem kiedyś małpkę ale jakoś się rozeszła zanim spróbowałem dodać do farby 

Piotrze musze powiedzieć że twoja robota zachęca żeby znów zerkać w strone czegoś na kołach :)

Kikol77

Fokker stoi na kołach,

Kikol77

No to chyba podświadomie napisałeś w swoim wpisie ( II cytat  + koniec pierwszego )

Nie masz czegoś w swoim pokaźnym archiwum ?

Szykuję się do próbowania farb... nie mam w domu nic co by miało więcej niż 6,6% więc ukradkiem pójdę do nocnego po jakieś zwierze człeko-podobne

Póki co woda zostaje, KRANÓWA, brzmi jak przepis na KingSize.

Rezultaty 240 - 260 z 404 pozycji
Udostępnij temat: