Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. PAN-KARTON 2023-12-21 00:39:41

Tyle się tu dzieje, a ja dopiero teraz trafiłem na tą relację. Widzę że jest z ciebie uniwersalny modelarz, samolot, ciężarówka potem jakiś okręt ładnie ładnie bardzo ciekawie 

jagdtiger2

Jak to się mówi... Macam, cały czas macam, uczę się i próbuje i to głównie próbuje... Szukam co by tu mi pod pasowało najbardziej ? Póki co, przepraszam za trywializm, ale co by się nie kleiło to używa się tych samych narzędzi, patentów, rozwiązań i zastosowań. Jedynie typowe niespodzianki dla danej gałęzi Naszego przemysłu, a co za tym idzie ich rozwikłania, powodują że ktoś lapiej skleja to a nie idzie mu z tamtym. A może to po prostu zwykłe upodobania.

Póki co, pokora, nauka !, podpatrywanie i słuchanie się dobrych rad Kolegów przynosi efekty ( powtórzę się ) do których bez Was bym dochodził wile lat !

Przecież nie tylko ja w swojej ew. galerii będę miał jakiś tam przekrój modeli. Aczkolwiek samolot i pojazd to - ale mi przekrój

A skoro coś tam wychodzi i jakoś wygląda to CDN...

1. AndDi 2023-12-21 08:04:53

No i jeszcze czeka Domek Rybaka, sklejony zgodnie ze sztuką budowlaną .

1. PAN-KARTON 2023-12-21 08:45:49

No i jeszcze czeka Domek Rybaka, sklejony zgodnie ze sztuką budowlaną .

AndDi

Tak jest domek, bym zapomnial moze za niedlugo ?
     Tarcica sie sezonuje, a w tartaku kolejka, w fym roku mnie nie wcisna.

1. jagdtiger2 2023-12-21 13:48:31

Ja też kiedyś sklejałem wszystko co się da 

Ze względu na różne sytuacje życiowe i mieszkaniowe postanowiłem się zdecydować na jedną specjalizację  statki I okręty w skalach 1/200 1/250 I 1/400 te ostatnie najlepiej nadają się do mojego małego mieszkania.

Może uda mi się zarazić ciebie tymi okrętami w 400

1. PAN-KARTON 2023-12-22 08:37:48

I teraz jak zrobić z tego to ? >>>

1. AndDi 2023-12-22 08:44:52

Dasz radę Wielki Konstruktorze, tylko pamiętaj, że paski klinowe mają w przekroju kształt trapezu .

1. PAN-KARTON 2023-12-22 09:00:30

Dasz radę Wielki Konstruktorze, tylko pamiętaj, że paski klinowe mają w przekroju kształt trapezu .

AndDi

Jak włączysz mikroskop to nic nie przejdzie

1. PAN-KARTON 2023-12-24 22:41:51

oderwałem się od forum na 30minut i retusik zrobiony, się będzie składało, się będzie warczało...

Trochu lepidla a motor bude postaven tak, jak ho uvidíte

1. PAN-KARTON 2023-12-25 08:54:13

Blok silnika gotów. W wentylatorach poskręcałem śmigiełka i tabliczkę znamionową silnika zrobiłem po swojemu. Resztę elementów zrobię sam to co jest w wycinance to brzydkie jest i za bardzo kanciate lub zbędne.

150 kabelków drucików pasków klinowych ( w przekroju trapezowate !!! ) kolektory dolotowe, koła pasowe, filtry i masa innych. do sylwestra musi być gotowy

Wycinanka nic nie mówi czy najpierw buda czy można silnik na ramę wkleić. Zgodnie z wiedzą auto-moto to chyba pierwsze budę trzeba postawić ?

(fota 8) pokazuje standard.

1. SlawekH 2023-12-25 09:23:36

Bardzo fajny ten silnik. Bardzo ladnie to Ci wszystko wychodzi. Ja po cichu paczam caly czas i podziwiam 

1. PAN-KARTON 2023-12-25 10:35:18

Bardzo fajny ten silnik. Bardzo ladnie to Ci wszystko wychodzi. Ja po cichu paczam caly czas i podziwiam 

SlawekH

Widownia zacna to i starać się trzeba. Neverending Story

1. PAN-KARTON 2023-12-26 03:52:53

No to tak pod Publikę Moim zdaniem wyszło zajeb..ie biorąc pod uwagę że z kartonu i takie tyci...

Najpierw chciałem robić z cyny. Obróbka dość prosta i łatwa ale pokleić to do kupy i to w powietrzu prawie, przerosło mnie.

Skoro z cyny nie idzie no to trzeba z kartonu zrobić ! Ale kurcze jak ???? projekty, korekty, 4 próby i zaczęło wychodzić. Kluczowe było kształtowanie w odpowiedniej kolejności...

Kolektory wylotowe złożyły się tak elegancko że nie trzeba ich retuszować. Można by się zastanowić czy nie pomalować ich, ale takie lekko przemoczone klejem wyglądają naturalnie, jak kolektory

Trochę drucików miedzianych doszło ( obieg paliwa ), elektryka w oplocie (!), dekle zaworów ze śrubami, listwy paliwowe i o czym opracowanie zapomniało - haki serwisowe do wyciągania silnika z komory.

To jeszcze nie koniec. Dalej >>> Filtry O2, pompa paliwa, i cała reszta - jest co robić i nad czym myśleć... Koła pasowe i paski na końcu, bo to takie delikutaśne będzie że, jedna próba i THE END

Powoli zaczynamy z Tatrą warczeć

1. AndDi 2023-12-26 08:10:08

Fajnie wyszedł. Jestem ciekaw jak Ty teraz to złoto pomalujesz?

1. PAN-KARTON 2023-12-26 08:23:39

AndDi

pendzelem...

1. AndDi 2023-12-26 08:31:08

A gdzie te kolektory mają wyjście (wylot)?

1. PAN-KARTON 2023-12-26 08:45:56

A gdzie te kolektory mają wyjście (wylot)?

AndDi

Przewody spalinowe będę podłączał w środkowej części kolektorów i prowadził dwiema stronami w dół pod kabiną, pod ramą, pod ramą do tłumików i w lewo !

Z tym że mój wydech będzie prawidłowy i kończył się dwiema rurami, a nie jak na przykładzie. Udusił by się motur na takim przewężeniu...

Tak to wygląda na dziś rano

1. Wojok 2023-12-26 10:28:03

Świetnie to wygląda. Kolektory eleganckie

1. PAN-KARTON 2023-12-26 10:59:36

AndDi

Świetnie to wygląda. Kolektory eleganckie

Wojok

Uff... Skoro takie słowa padają to trzeba trzymać linie

Dziękuję !

Bardzo się cieszę, że coś tam wychodzi na poziomie

Dziś pewnie ciut mniej powstanie, Święta !

1. AndDi 2023-12-26 11:05:19

Ooo, ale jeszcze nie całe złoto pomalowane .

Coraz lepiej wygląda.

1. PAN-KARTON 2023-12-26 11:53:47

Ooo, ale jeszcze nie całe złoto pomalowane .

Coraz lepiej wygląda.

AndDi

Nie wszystko złoto co się świeci. Aż taki nie jestem żeby ze złota robić motur do tatry.

AndDi to mam wszystkie miedziane ele. malnąć ? Przewody paliwowe były właśnie w miedzi ( a na opak, hamulcowe w wężach bo tu pneumatyka grana była ) pewnie celowo tak zrobili żeby się nie pomyliło Honzie.

Ale skoro...  "Nam strzelać nie kazano" będziem malować. - Jeszcze każdą śrubkę chcę dotknąć jasną szarą...

foto - zobacz ile tu złota

Rezultaty 220 - 240 z 404 pozycji
Udostępnij temat: