Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. PAN-KARTON 2023-12-13 13:02:25

Jeżeli ośki masz opuszczone, to wszystko ok

Na 1 fotce z 11.12.rzuciło mi się w oczy wykrzywienie koła w stosunku do półosi i to mi się utrwaliło w palniku

A poza tym, to koła jednak powinny być pionowe, bo cysterna miała być podobno pełna. Soczek, herbatka, czy coś ?

Wojok

ha ha, - tak miało być. Pewnie wypełnię ją ryżem - ale sake to musi ważyć !

1. Wojok 2023-12-13 13:32:35

... sake...

PAN-KARTON

Dobrze, że autokorekta Ci literki "r" nie dorzuciła. To byłby ładunek

1. tulipan740i 2023-12-13 13:48:57

Piotrek, koła wcale nie powinny być pod kątem prostym do podłoża przy pełnym zaladowaniu. Mogą zostać lekkim plusie. Resory masz jeszcze nowe. 

Z pewnością kola lepiej tak będą wyglądały w tym samochodzie. Z resztą na podstawie zdjęć nikt nie może definitywnie stwierdzić czy i w jakim stopniu jest załadowany. Przeglądając tyle fotek w sieci nie znalazłem takiej fotki gdzie pochylenie bez wątpienia jest zerowe. Nawet na filmie  z Twojego linku jak się dobrze przyjrzeć to przednie koła idą w plus.

1. PAN-KARTON 2023-12-13 14:46:48

Wychodzi na to ze musze zrobic kola na + / 0 / - , zeby nikt nie poczul sie pominiety w swej racji.

Wszystko jest nowe, wiec ustawienia powinny byc jak z fabryki. 

Mam 10 filmikow i ponad 200 zdjec tej bryki. A to jest wyczyn wygrzebac tyle z netu tego pojazdu  + instrukcje...

Dziekuje za sugestie. Kazda sie przyda, a ja mam o czym myslec...

Plan jest skonczyc do 25 stycznia ! 1,5 miesiaca zostalo. Biorac pod uwage ze robie od 25 11  jest szansa...

1. tulipan740i 2023-12-13 15:07:57

Piotrze, to jest Twój model i jak nawet zrobisz pochylenie w minus to mnie nie urazisz. Ja jedynie napisałem to jak ja to widzę i podporałem zdjęciami na dowód, że tak powinno być jak w oryginale.

Jak zrobisz to tylko Twoja sprawa.

Ale jak zagłębić się w kwestie techniczne i że w samej wycinance półosie są pod pewnym kątem względem poziomu i zgadza się, że półosie nie pracują kątowo na przegubach względem kół, tylko są prostopadle (oczywiście z wyjątkiem osi skrętne, ale to jest inny przypadek niż praca zawieszenia pod obciążeniem) to tym bardziej koła powinny być w plusie. Oczywiście można uwzględnić różnice przodu i tyłu, ale o tym już pisałem. 

Dla mnie tak jak teraz masz, jest ok. 

1. Kikol77 2023-12-13 15:08:20

Aż tyle wiosen nie mam zeby je widzieć na żywo :)

Ale pamietam TATRY 148 i pragi przód zawsze miały wychylone czy załadowany czy nie :)

I patrząc na fotki w necie (oczywiście nie mam jednoznacznych) ja widze wychylone, ale moze to sugestia ze starych lat:)

Myśle że jak zrobisz tak bedzie dobrze mi osobiscie podobają sie leko wychylone dodają takiego smaczku starych czasów i jak dla mnie harakteryzują czeskie konstrukcje z tamtych czasów :)

1. PAN-KARTON 2023-12-13 15:51:12

Rama chyba znajduje swoje miejsce. Tylko przyłożona i dobrze bo muszę dorobić poduszki między zawieszeniem a ramą i cały przód. Muszę skleić te elementy ze sobą bo nie dorobię w powietrzu przewodów pneumatycznych i cięgien do sterowania dyferencjałami z kabiny. Są 4 wajchy + chyba ręczny zaciąg. Dwie już wiem do czego a jeszcze dwie rozkminiać muszę...

1. AndDi 2023-12-13 16:12:02

Niedobrze, odklejają się zakładki bieżnika na bokach opony.

1. PAN-KARTON 2023-12-13 16:32:17

Niedobrze, odklejają się zakładki bieżnika na bokach opony.

AndDi

Wiem, nie odklejają tylko karton się rozwarstwia. Jest w planie poszarzenie bieżnika... Zrobię to na bazie kleju BGC i może suchych pasteli ?!?! ale nie wiem jak to zrobić. A taki jeden "AndDi" nie chce mi powiedzieć . Może jak się z nim spotkam to mi opowie... ? Dlatego czekam też cały czas z przyklejaniem 64 śrub na koła.

Widzę że ci z NFZ mikroskop Ci naprawili

1. AndDi 2023-12-13 16:46:21

Ja nie jestem taki znowu specem od brudzenia. Robię to na wyczucie.

Jak jest płaska powierzchnia to po prostu rysuję kredką (delikatnie) i rozprowadzam (rozcieram) palcem.

Przy zakamarkach lub jakiś miejscach punktowych, to startymi pastelami na proszek. Nieraz musiałem zmoczyć lekko miejsce które chciałem ubrudzić, gdyż inaczej się nie przyjmowało brudzenie.

Są do tego specjalne płyny, ale ja stosowałem wodę z dodatkiem spirytusu.

O to tyle, a tak naprawdę to musisz popytać o to kogoś kto się na tym dobrze zna .

1. Wojok 2023-12-13 17:30:03

Wychodzi na to ze musze zrobic kola na + / 0 / - , zeby nikt nie poczul sie pominiety w swej racji.

PAN-KARTON

Zostaw jak jest. Jeżeli półośki idą w dół, to koła musisz dać odchylone. One po prostu powinny być prostopadłe do półosi.

Tu masz fotkę, co prawda nowej Tatry, ale która fajnie pokazuje jak takie zawieszenie pracuje.

1. PAN-KARTON 2023-12-13 22:56:29

No to pomogłeś Wojok... I tak bardzo Dziękuję...

Dobrze że moja ma tylko cztery koła i będzie stała na płaskim, bo byśmy nie doszli...

Drugie dobre że nadal mogę zdjąć koła ! Póki nie podłącze przewodów hamulcowych mogę bez cięcia rozebrać Tatrę. I tak będzie trzeba zrobić...

1. Wojok 2023-12-13 23:35:02

Przepraszam

Ale, ale, co Ty tam znowu chcesz ściągać ? Po co ? Przecież stanęło na tym, że jest ok

1. PAN-KARTON 2023-12-13 23:43:38

Przepraszam

Ale, ale, co Ty tam znowu chcesz ściągać ? Po co ? Przecież stanęło na tym, że jest ok

Wojok

Muszę pobrudzić bieżnik, przykleić śruby i scalić karton, a przy okazji się sklei tak jak było pisane na stałę. Krótka piłka

1. PAN-KARTON 2023-12-15 07:45:49

Cysterna wykonana ! 

Wyoblenie zrobiłem nietypowo: Z jednego kawałka kartonu bez nacinania i klejenia słoneczka. Malowanie jakie zostało strasznie mi się podoba. Nie wiem co jest łatwiejsze ? Klejenia elementu nacinanego czy głaskanie kilka godzin miski. Moczenie, usztywnianie, formowanie, wygniatanie i tak kilka razy...

Ważne !!! : Cysterna jako zbiornik waży 125gr. Wypełniona ryżem do pełna !

Trochę fotek bo lepiej oglądać niż czytać co tam ten PAN KARTON jeszcze zrobił a podziało się...

edit:

Co wam przypomina ta ekspozycja bez kół ?

1. Kikol77 2023-12-15 09:30:36

No to nieźle wygłaskałeś ten dekiel :) Wiesz tak naprawdę liczy się efekt :) głaskanie bez nacięć daje sie zrobić przy mniejszych krzywiznach i duzo zależy od kartonu u ciebie wyszło elegancko chociaż jak by nie było tych czarnych klinów to by było idealnie. Pewnie nie dali tam za duzo zapasu koloru co?

Cysterna z ramą wygląda super :)

Cały czas patrze na ta relacje i zastanawiam się jak ty rozmnarzasz czas bo moja doba ma wciąż 24h :)

1. PAN-KARTON 2023-12-15 10:05:17

Zapasu koloru mam do woli...

Hmm? Jak pomaluje to będzie wyglądało jak zaszpachlowany knot, a zebra widzę się nie podoba .

No to mam jedno wyjście : wytoczyć takie drugie z pełnego koloru i nakleić. Dobrałem dwa dezodoranty jako kopyta. ( Kobitka w Rosmanie mnie spytała co robię z suwmiarką na areozolach  ? ) No i weź jej wytłumacz że w dezodorancie nie tylko zapach się liczy

Albo jak się uda próbować odkleić i podmienić ??? Nie wspominałem że mam podobnych prób 4... ale wszystkie z paskami

Co do mojej doby muszę sprawdzić ale chyba też 24H ??? Jak siedzę po 18h to parę razy się zdarzyło że, patrzę na zegar i się zastanawiam 5am czy 5pm ? w pracowni nie mam okna...

A jak pójdę na to o tej i o tej ciemnica więc sprawdzam na komórze bo tam cyfrowy czasomierz...

1. mirkuch 2023-12-15 12:08:11

Ślędzę cały czas tą budowę i jestem coraz bardziej zafascynowany :) Wygląda to imponująco:) Dla mnie magia co można zrobić z kartonem:) 

1. PAN-KARTON 2023-12-15 12:20:31

Ślędzę cały czas tą budowę i jestem coraz bardziej zafascynowany :) Wygląda to imponująco:) Dla mnie magia co można zrobić z kartonem:) 

mirkuch

Mirku dla mnie też !  Dlatego próbuje a to tak, a to tak... Poznać przeciwnika to sekret zwycięstwa. Często karton mnie pokonuje, ale to tylko rozjusza byka U mnie nie ma że się nie da. Więcej przy tym myślenia/kombinowania niż roboty ale... i to jest piękne w Naszej pasji !

1. Wojok 2023-12-15 12:26:12

Co wam przypomina ta ekspozycja bez kół ?

PAN-KARTON

Żółwika

Rezultaty 160 - 180 z 404 pozycji
Udostępnij temat: