Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. AndDi 2023-12-15 13:01:36

Bardzo fajnie . Dezodorant męski czy damski kupiłeś?

1. PAN-KARTON 2023-12-15 13:32:00

Bardzo fajnie . Dezodorant męski czy damski kupiłeś?

AndDi

REX-ONA !

1. PAN-KARTON 2023-12-15 13:33:54

Żółwika

Wojok

A ja jak oglądałem dodane fotki to mi lokomotywy brakowało - normalny wagon cysterna...

1. PAN-KARTON 2023-12-15 13:43:34

Krystian jest drugi dekiel !

Panowie zamieniać ?

Jeden próbowałem wykonać na mieszance wody z wodą utlenioną ( dla zmiękczenia kartonu ) wyszła kicha bo odbarwiło druk totalnie - ble,,,

1. Kikol77 2023-12-15 15:22:49

Mi się bardziej podoba ten nowy :) Fajnie to wyszło 

Aż się boje pisać spostrzerzeń bo nie bierzesz jeńców - "mówisz i masz" - dekiel zebra, dekiel bez zebry, dekiel bożonarodzeniowy - NO problemo pyk i jest 

Ktoś już gdzieś napisał wcześniej i ja tez mam obawy czy ty nam tu potem do samolotów wrócisz 

1. PAN-KARTON 2023-12-15 15:53:26

Mi się bardziej podoba ten nowy :) Fajnie to wyszło 

Aż się boje pisać spostrzerzeń bo nie bierzesz jeńców - "mówisz i masz" - dekiel zebra, dekiel bez zebry, dekiel bożonarodzeniowy - NO problemo pyk i jest 

Ktoś już gdzieś napisał wcześniej i ja tez mam obawy czy ty nam tu potem do samolotów wrócisz 

Kikol77

Wrócę na pewno bo Kamilowi obiecałem że skleję coś z dedykacją dla niego ! A po za tym moim marzeniem jest Lancaster i Łoś P.37B.

Czyli wycinam zebrę i wklejam gładki. I tak kołem zapasowym się to zasłoni

edit:

Destrukcja i Rekonstrukcja zrobiona, jeszcze dogłaskać i retusik na cacy !

1. AndDi 2023-12-15 19:34:37

Zebra też była fajna, ale bez niej również dobrze się prezentuje.

1. Limaks 2023-12-15 22:46:45

O matko Piotrek... na chwilę Cie zostawic i takie postępy.

Ale z tego co widzę szybkość idzie w parze z jakością. 

Wyoblenie beczki konkret. Ja też obstaje za tą jednokolorową. To czarne słoneczko nijak by się  miało do ogółu.

Atletico fantastico!

P.s. jak dla mnie możesz robić Lancastera następnego. Nie widzę problemu

1. PAN-KARTON 2023-12-15 23:21:46

[...]
    P.s. Jak dla mnie możesz robić Lancastera następnego. Nie widzę problemu
    Limaks

Zebra też była fajna, ale bez niej również dobrze się prezentuje.

AndDi

Większość za i tak się już stało.

Kamil rozmawialiśmy ! a ja jak coś obiecuje to tak mam być... Lancaster  i Łoś zaczekają.

Na nadchodzący czas w planie: Kate, Messerschmitt, Lancaster, Łoś i może coś wsadzę między tryby ! Ale najpierw ! - Caming Soon !

Ambitnie !? do 2030

1. Wojok 2023-12-15 23:52:50

Żółwika

Wojok

A ja jak oglądałem dodane fotki to mi lokomotywy brakowało - normalny wagon cysterna...

PAN-KARTON

Na fotce nr 11, te zaokrąglone elementy ramy z przodu skojarzyły mi się z płetwami żółwia

1. PAN-KARTON 2023-12-16 00:17:06

Na fotce nr 11, te zaokrąglone elementy ramy z przodu skojarzyły mi się z płetwami żółwia

Wojok
    To najlepszy dowód na to że czerwone nie koniecznie musi być czerwone ! Bo tylko nazwaliśmy sobie tak ten rodzaj odbicia światła w tej długości fali. A jak kto widzi czerwony tego nie wie NIKT !!!
    A to plan na dziś :

1. PAN-KARTON 2023-12-16 04:13:22

Plan się zrealizował w 50%. Teraz trzeba poskładać do kupy 64 elementy Spasowane i poretuszowane a to już sporo.

1. AndDi 2023-12-16 10:11:35

Zastanawiam się, po co Ty tak tę tekturę tak szarpiesz tym pilnikiem?

Chyba masz trochę za gęstą farbę (tak to wygląda na zdjęciu 10 i 12).

1. Wojok 2023-12-16 14:18:39

Wojok
    To najlepszy dowód na to że czerwone nie koniecznie musi być czerwone ! Bo tylko nazwaliśmy sobie tak ten rodzaj odbicia światła w tej długości fali. A jak kto widzi czerwony tego nie wie NIKT !!!
    A to plan na dziś :
    PAN-KARTON

Hmm, ciekawe to, co napisałeś

Jednakowoż żółwia, to już chyba powinniśmy widzieć tak samo. No, może w różnych kolorach

1. PAN-KARTON 2023-12-16 14:49:18

Zastanawiam się, po co Ty tak tę tekturę tak szarpiesz tym pilnikiem?

Chyba masz trochę za gęstą farbę (tak to wygląda na zdjęciu 10 i 12).

AndDi

Chyba za gęsta. O malowaniu to może ja i mam pojęcie ale nie modeli. Brak doświadczenia i wprawy ! Muszę nadrobić te lekcje bo co racja to racja
    Po pierwszym malowaniu jeszcze przecierałem drobniejszym papierem, tylko fotki nie zdążyłem zrobić

1. PAN-KARTON 2023-12-16 14:54:39

Hmm, ciekawe to, co napisałeś

Jednakowoż żółwia, to już chyba powinniśmy widzieć tak samo. No, może w różnych kolorach

Wojok
    A pamiętasz nasza żartobliwą rozmowę o tym że, jak by wszyscy byli tacy sami to by było nudno i że nie chcemy mieć jednej / jednakowej np. partnerki życia. Bo kształty też każdy widzi inaczej , ale nie brnijmy. Żółw to żółw.

1. PAN-KARTON 2023-12-16 16:42:07

I tak to się będzie składało - fota bez kleju !

Potem jeszcze maskownice, przetłoczenia listew, zawiasy i zamki/zasuwki... oj daleko jeszcze

1. PAN-KARTON 2023-12-16 21:02:02

Podjąłem się kolejnego wyzwania ! Najpierw w głowie a po chwili przelałem myśli na papier po przez monitor komputera. No ! Napis wysokości 5,5mm grubość kreski txt=0,7mm

Jak to przyklejać ? bo jak widać wyciąć dam radę ( 45 min fota, 2/3 napisu )

poradźcie...

1. Wojok 2023-12-16 21:55:31

... Bo kształty też każdy widzi inaczej , ale nie brnijmy. Żółw to żółw.

PAN-KARTON

Czekaj, czekaj, kształty jednak widzimy takie same, tylko nie wszystkim się to samo podoba. Aczkolwiek pod tym względem upodobania bywają już  mocno zbieżne. Dlatego...żółw, to żółw

1. Kikol77 2023-12-16 23:58:00

Piotrek piękna robota szlifowanie krawedzi nie jest łatwą operacją żeby ładnie wyszło to trzeba albo nasączyć CA przed szlifowaniem albo poprawiać po malowaniu lub szpachlować :)

Ale jak by czasem ci się nudziło  to możesz popróbować jeszcze jednej metody którą ja czasem stosuje  Możesz spróbować odgnieść tą fazke ja to robie na dwa sposoby w zależności co chce otrzymać albo kłade okienko na macie i jeżdzekulką po macie dociskając lekko do krawędzi która ma być sfazowana, opcja druga to kładę fazowaną krawędź równo na krawędzi gumki do mazania (myszki) i odgniatam faze pręcikiem prowadzonym pod odpowiednim kątem :)

Metoda działa różnie w zależności od materiału wycinanka plus tektura ale jak robisz w tandardzie przy odrobinie wprawy naprawde moze dać fajny efekt :)

Rezultaty 180 - 200 z 404 pozycji
Udostępnij temat: