Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. Kikol77 2023-12-17 00:04:46

Podjąłem się kolejnego wyzwania ! Najpierw w głowie a po chwili przelałem myśli na papier po przez monitor komputera. No ! Napis wysokości 5,5mm grubość kreski txt=0,7mm

Jak to przyklejać ? bo jak widać wyciąć dam radę ( 45 min fota, 2/3 napisu )

poradźcie...

PAN-KARTON
    No to dałes sobie zagwostkę :) Z drugiej strony nie wiem czemu tak się męczysz :) skoro już pokazałeś że masz materiał w kolorze to może łatwiej było by nanieść w jakimś programie do obróbki i wydrukować z napisami :) Jeżeli byłuy malowane to taki zabieg jest najlepszy jak mają wystawać to musisz wycinać i naklejać i kombinować albo sztuka po sztuce na BCG tylko zrób sobie z taśmy linie do której bedziesz równać :) albo możesz spróbować tej twojej super taśmy dwustronnej :) 

1. PAN-KARTON 2023-12-17 00:20:17

Krystian bardzo Ci dziękuję za rysuny i opis metod.

Ja łapałem się każdego pomysłu co mi do głowy wpadł..., zastosowałem wszystkie trzy metody plus moczenie delikatne w kleju w czasie klejenia a dodatkowo kuleczką wklejałem żeby się podkreśliły wyoblenia.

Kiedy kolejna potrzeba skorzystania z podpowiedzi ? oby nie prędko - do zeszytu !

Wyszło chyba spoko ?>

1. PAN-KARTON 2023-12-17 00:23:49

No to dałes sobie zagwostkę :) Z drugiej strony nie wiem czemu tak się męczysz :) skoro już pokazałeś że masz materiał w kolorze to może łatwiej było by nanieść w jakimś programie do obróbki i wydrukować z napisami :) Jeżeli byłuy malowane to taki zabieg jest najlepszy jak mają wystawać to musisz wycinać i naklejać i kombinować albo sztuka po sztuce na BCG tylko zrób sobie z taśmy linie do której bedziesz równać :) albo możesz spróbować tej twojej super taśmy dwustronnej :) 

Kikol77

Jak się ma sklerozę to się zapomina nanieść i wydrukować, prościej nie !?!? Nie ma że się nie da >>
    ps

Taśmy póki co brak

1. PAN-KARTON 2023-12-17 06:14:11

Po wyschnięciu napisów zeszlifowałem je na żyletki albo mniej. Logo na zbiorniku jest z paragonu ( fot 3 ) a pod spodem napisy, prawie w grubości powłoki farby .

Boczki prawie gotowe, widać że jeszcze coś tam nie sklejone coś nie poretuszowane np. zawiasy...

Fajnie wyszły deski na podestach obsługi. Dziś pewnie to wszystko podorabiam, łącznie z barierkami na podestach.

Posklejam to co widać do kupy i zacznę uzbrajać dół ramy w przewody różnej maści. .

Samoloty jak sklejało się to kabina szła prawie na pierwszy ogień, a tu pewnie na końcu szoferka powstanie No bo jeszcze MOTUR po drodze

5 razy sprawdzałem... całe nadkola, błotniki, wnętrza boczków trzeba malować bo zostają białe ale kicha, jak by nie mogli podorabiać jakiś wyklejek. A jak ja to zrobię sie zobaczy | ?

1. AndDi 2023-12-17 08:17:45

Nie podoba mi się ten napis, sorki. Wiem, że włożyłeś w niego kupę roboty, ale lepiej by było jak byś go wydrukował w formie naklejki, np. czarne litery na żółtym tle. Teraz to już po jabłkach i musi zostać, a niestety widać, że jest z lekka krzywo i zbytnio przyciąga wzrok

1. PAN-KARTON 2023-12-17 12:32:27

Nie podoba mi się ten napis, sorki.

AndDi

Nie no, jak bym zrobił naklejkę to dopiero było by larum

Mały Honza jak malował pędzlem niczym Gustlik napis RUDY to nikt nie patrzył na takie rzeczy.

Musi zostać fakt !

Mi się podoba, może dlatego że troszkę czasu z nim spędziłem , a może dlatego że zrobiłem coś tak małego i wyszło w miarę

1. AndDi 2023-12-17 12:40:05

Jak Ci się podoba, to to jest najważniejsze.

1. PAN-KARTON 2023-12-17 15:16:20

Jak Ci się podoba, to to jest najważniejsze.

AndDi

Ale poręcz to już chyba dobra będzie ?

1. AndDi 2023-12-17 15:39:53

No panie, wygląda świetnie. Trochę jeszcze wygładzić przy lutowaniu i można malować. Jak będę coś miał zlutować, to przez Wisłę Ci gołębiem podeślę.

1. PAN-KARTON 2023-12-17 16:23:30

No panie, wygląda świetnie. Trochę jeszcze wygładzić przy lutowaniu i można malować. Jak będę coś miał zlutować, to przez Wisłę Ci gołębiem podeślę.

AndDi

Wyślij lepiej jakiegoś Condora po paczkę dla Ciebie, bo gołąb by się tradycyjnie zes..ł

Nalutowało się kiedyś elektroniki troszkę, coś zostało

teraz druga identyko się robi... ale nie mogę się oderwać od @. piszę i piszę a lutownica sie grzeje...

1. PAN-KARTON 2023-12-17 18:39:06

Muszę kupić inny podkład, ten za długo schnie

1. AndDi 2023-12-17 19:32:37

Jeżeli dłużej schnie niż 20 minut, to koniecznie musisz wymienić

1. PAN-KARTON 2023-12-17 22:48:58

Tego używaj jako podkład. Będziesz zadowolony. 
    tulipan740i

Dłużej ! Na opakowaniu napisano że do 8h

Jutro będzie trzeba popytać w auto-moto, mam taki pod nosem z dużą reklamą BOLL.  Dzięki Grzegorz

1. PAN-KARTON 2023-12-18 02:40:51

Można planować MOTUR Jeszcze nie posklejane, zaczekam na spasowanie z całością > szoferka, błotniki ( tu mi coś mocno nie pasuje póki co ), podwozie... itd.

Napis troszkę znika wśród innych elementów

1. Kikol77 2023-12-18 09:23:08

Ale idziesz jak burza z tym modelem :) ja tylko zerkam na mate z dystansu bo już powoli gorączka przedświateczna się zaczyna :)

Barierki pierwsza klasa  W ogóle piękny model bedzie :) mam nadzieje ze przywieziesz na paprykarz w przyszłym roku :)

1. PAN-KARTON 2023-12-18 10:05:54

Ale idziesz jak burza z tym modelem :) ja tylko zerkam na mate z dystansu bo już powoli gorączka przedświateczna się zaczyna :)

Barierki pierwsza klasa  W ogóle piękny model bedzie :) mam nadzieje ze przywieziesz na paprykarz w przyszłym roku :)

Kikol77

Ja przyjade na 100%, a co zabiore ze soba ? 

1. PAN-KARTON 2023-12-20 22:56:39

No to teraz będzie psikane na mrozie i w domu, na szybko i równo - mam nadzieję, aby nie pod wiatr Dzięki Grzegorz !

Tatra chwilowo stanęła Ni mam casu do weekenda Ale... na macie aż się kurzy od cięcia kartonu

1. jagdtiger2 2023-12-21 00:13:25

Tyle się tu dzieje, a ja dopiero teraz trafiłem na tą relację. Widzę że jest z ciebie uniwersalny modelarz, samolot, ciężarówka potem jakiś okręt ładnie ładnie bardzo ciekawie 

Rezultaty 200 - 220 z 404 pozycji
Udostępnij temat: