Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. Szwagier 2023-12-27 15:43:13

Najlepiej sprawdź skład farby. Czy jest na bazie wody lub alkoholu. Ja pod pędzel polecam farby vallejo. Za to do aerografu uzywam tamiya. Próbowałem dedykowane vallejo air do aerografu, ale mi nie podeszły. Vallejo jest na bazie wody, za to tamiya ma w skladzie alkohol i rozcienczam ją dedykowanym "tamiya x-20a" . (na stronie pisze że nie nadaję sie do rozcieńczania farb na bazie wody.) 

1. tulipan740i 2023-12-27 16:13:37

Farbki takie jak Tamiya, czyli na bazie alkoholu z powodzeniem można rozcieńczać spirytusem rektyfikowanym.

Czyli Piotrze jak byś był w ogromnie potrzebie i nie wytrzymasz z czekaniem na zamówiony rozcieńczalnik do Tamiyki, zawsze możesz szybko skoczyć na dział monopolowy do pobliskiego sklepu. 

1. PAN-KARTON 2023-12-27 16:21:44

Najlepiej sprawdź skład farby. Czy jest na bazie wody lub alkoholu. Ja pod pędzel polecam farby vallejo. Za to do aerografu uzywam tamiya. Próbowałem dedykowane vallejo air do aerografu, ale mi nie podeszły. Vallejo jest na bazie wody, za to tamiya ma w skladzie alkohol i rozcienczam ją dedykowanym "tamiya x-20a" . (na stronie pisze że nie nadaję sie do rozcieńczania farb na bazie wody.) 

Szwagier

Tak, dużo prawdy i racji !
    Nie mówię że te ModelColor są złe ( na bazie wody stoi napisane ), ale będę musiał wypróbować innego producenta. Tatrę skończę już na tych co mam, bo kolor dorabiam na oko i trafiam na 98% za każdym razem.

Co do aerografu - to temat rzeka dla mnie. Już sobie zrobiłem listę rzeczy które są potrzebne na start i troszkę się przeżegnałem lewą nogą. Kupa kasy, a kompresor mam

1. PAN-KARTON 2023-12-27 19:34:45

Silnik czeka w prawidłowej pozycji na stanowisku serwisowym gotów do zalania płynami

Musiałem coś pomalować na próbę... Chyba wiem o co chodzi (?)

1. AndDi 2023-12-27 21:24:17

Tanie dobre farby akrylowe do malowania pędzlem MADISI. Dobre niewysychające plastikowe tubki, duża ilość, dobra jakość za małe pieniądze. Warto kupować na sztuki, bo można sobie dobrać potrzebne kolory.

https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-plastyczne-malarstwo-256382?string=farby%20akrylowe%20madisi

I jeszcze jeden, bo tu chyba więcej kolorów:

https://allegro.pl/oferta/farba-akrylowa-akryl-75ml-madisi-burnt-umber-687-8987341830?reco_id=99485ab8-a4f6-11ee-b570-6edd5c0552d4&sid=662c7a15915b4ff7cbe3591dc77c5ba25a9c6e61630a3346ef7abf0742c8b1f5

1. PAN-KARTON 2023-12-28 01:56:50

Tanie dobre farby [...]

AndDi

Byłem na zakupach i skręciłem do Actiona. Będę mieszał, próbował... jak się nie sprawdzą to poszukiwania wznowię na linkach od Ciebie. Nie zdążyłeś odpisać a ja już z zakupów wróciłem ( foto 1 )

Trochę powycinałem i teraz retusz. ( foto 2 )

Myślałem że tylko drobne błędy są w wycinance ?!. A tu proszę - źle wydrukowali wycieraczki. Tatra 128 ma uchylną przednią szybę od dołu do góry ( air condition ). I wycieraczki są pod dachem. Wyciąwszy wszystkie okienka problem znikł - prawie. W standardzie nie dało by rady dobrze wykonać modelu. A co dziwne wszystkie modele jakie znalazłem w internecie sklejone ( 2 sztuki ) poszły fałszywym tropem i zrobiły ten błąd ( foto 3 i 4 )

Jak to ja, dodatkowych 9 części powstało :) głównie od środka gdzie autorzy zostawili sporo białych plam w szoferce. Wyłaz dachowy będzie przelotowy, stelaż podsufitki, podłoga usztywniona i ściana grodziowa przednia i tylna szoferki zmodyfikowana.

1. jagdtiger2 2023-12-28 04:38:39

Tanie dobre farby akrylowe do malowania pędzlem MADISI. Dobre niewysychające plastikowe tubki, duża ilość, dobra jakość za małe pieniądze. Warto kupować na sztuki, bo można sobie dobrać potrzebne kolory.

https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-plastyczne-malarstwo-256382?string=farby%20akrylowe%20madisi

I jeszcze jeden, bo tu chyba więcej kolorów:

https://allegro.pl/oferta/farba-akrylowa-akryl-75ml-madisi-burnt-umber-687-8987341830?reco_id=99485ab8-a4f6-11ee-b570-6edd5c0552d4&sid=662c7a15915b4ff7cbe3591dc77c5ba25a9c6e61630a3346ef7abf0742c8b1f5

AndDi

Andrzeju ja też chyba przejdę z humbroli i pactry na te co ty polecasz

1. PAN-KARTON 2023-12-28 05:27:50

Dziś jeszcze na blacie ModelColor, rozwodniony prawie 1/2 na 1/2. Chyba do retuszu krawędzi troszkę gęstsza powinna być (?) A do malowania "powierzchni" na dwa razy taka ja zrobiłem. Ale pomalowane udało się i widzę że jest lepiej !

AndDi to powiedz jeszcze jedno, proszę. Jak bym zlał do szczelnego pojemniczka to taka farba Ci wysycha, czy ew. zachowuje się jak plakatówka ? Te ModelColor jak byś nie rozcieńczył po 1-2h stają dęba i koniec. I zauważyłem ze jak są rozwodnione to po wyschnięciu ciemnieją mocno. Musiałem troszkę rozjaśniać.

1. AndDi 2023-12-28 08:24:06

@jagdtiger2 - tak jak napisałem używam je pod pędzel. Nie wiem jak się zachowują pod aerograf. Aerograf mam i malowałem nim ze 3 razy. Odechciało mi się, bo wkurzało mnie to jego czyszczenie po każdym użyciu. A jedno malowanie to przecież kilka podejść. Wtedy używałem innych fab i co ciekawe gorszej jakości od tych które polecam.

@PanKarton - ja od razu przygotowuję taką farbę w pojemniczkach. Załączam foto, te co są złączone w trzy to były złączone w sześć, ale sobie je rozciąłem (polskie). Te pojedyncze to z daleka są. Farby trzymają płynność b. długo. Oczywiście to zależy od szczelności pojemniczka. Jak zajrzysz do nich raz na 3-5 miesięcy i ew. dolejesz wody, to będą długo trzymać. Te polskie (kupiłem kiedyś Auchan) są bardziej szczelne.
    Co do mocnego ciemnienia przy wyschnięciu, to jakoś tego nie zauważyłem.

P.S. Fajne są też słoiczki po koncentracie pomidorowym Dawtona, te małe. Warto kupić nawet z przecierem (od 1,8 do 2,5 PLN), przecier zjesz, a słoiczek jak marzenie. Za chwilę wstawię foto.

Przykład:
    https://allegro.pl/oferta/koncentrat-pomidorowy-dawtona-80g-14505695525

1. PAN-KARTON 2023-12-28 12:30:57

Ja zbieram pojemniki po pewnym leku. ( ja zdrowy - chyba ? ) Są szczelne i ciut mniejsze od pojemników na klisze fotograficzne. Po koncentracie - pomysłowość ludzka nie zna granic Ale tyle farby narobić to kiedy to wymalować ?

Objętościowo zrobiłem dziś w nocy mieszankę, obrazując ilość, w kapslu. Poretuszowałem masę elementów i więcej jak połowa została. Brak wprawy, żeby nie woda to by było w sam raz z lekkim zapasem.

Dzięki Andrzeju za obszerne wyjaśnienia ! Każde słowo się przyda dwa razy . Jutro jakieś zakupy na Sylwka ! Na liście jest koncentrat

Słoiczki mają jedną dużą zaletę są przezierne i widać co jest w środku.

1. PAN-KARTON 2023-12-28 14:33:08

Zaczynamy wyglądać

Poskładane na razie na sucho bez kleju. No i mam problem !!! > Żeby zrobić kolejny krok muszę dokleić szoferkę / budę. Jak ją dokleję, a jest ona jedna zamkniętą bryłą, to jak zrobić wnętrze ??? Przez okna pęsetą się gimnastykować ??? Drzwi wycinać ??? albo na oko robić wszystko od dołu mając nadzieję że będzie potem pasowało. Częsc rzeczy trzeba do podłogi kleić, część do deski rozdzielczej w środku, część do drzwi... a to wszystko jest oddzielnie >>> jak skleję to brak dostępu

Czesi nie przewidzieli porządnej waloryzacji wnętrza. A ja takie ładne dywaniki zrobiłem i mam wzór na tapicerkę i podsufitkę

1. jagdtiger2 2023-12-28 21:59:21

A da się jakoś skleić wszystko oprócz dachu ? Wtedy wkleić to co w środku i na to dach. Tak by było najsensowniej 

1. Kikol77 2023-12-28 22:37:57

Ja też myślę że bez dachu było by najlatwiej, wystarczy wyciąć podsufitkę czarna a na koniec dokleić dach z podsufitką na raz. Ale z drugiej strony skoro robisz otwartą maskę to drzwi pewnie też :) więc możesz się pokusić na montaż kabiny bez drzwi i przedniej szyby :)

1. PAN-KARTON 2023-12-28 22:40:56

A da się jakoś skleić wszystko oprócz dachu ? Wtedy wkleić to co w środku i na to dach. Tak by było najsensowniej 

jagdtiger2

No właśnie nie. Na dodatek dach w oryginale składa się z dwóch warstw oddalonych od siebie o jakieś 3-4m i dokleja się go na koniec. Ja żeby sobie utrudnić to mam 4 warstwy i jeszcze przelotowy właz. . Podsufitka wklejona i ramka włazu oraz stężenie dachu. Takich bajerów nie ma w wycinance

1. PAN-KARTON 2023-12-28 22:44:38

Ja też myślę że bez dachu było by najlatwiej, wystarczy wyciąć podsufitkę czarna a na koniec dokleić dach z podsufitką na raz. Ale z drugiej strony skoro robisz otwartą maskę to drzwi pewnie też :) więc możesz się pokusić na montaż kabiny bez drzwi i przedniej szyby :)

Kikol77

O i w tą stronę myślę. Albo zrobię salto i w powietrzu wszystko skleję  II opcja : wrzucę wszystkie części do szoferki wleje z 3 rodzaje kleju, zamknę potrzepię i niech się dzieje wola Nieba

Przypadki chodzą po ludziach...

Jak bym wyciął dach czyli podsufitkę to boki by się rozjechały. A jak by jeszcze do tego drzwi wyciął to zostają przednie słupki i tyla ściana luzem...

Składam wszystko jako oddzielne elementy i się zobaczy.

1. PAN-KARTON 2023-12-28 23:04:20

Tak się kończą wygłupy Musiałem wyrwać podsufitkę bo najpierw tylna ścian która zawija się pod nią. Kurka muszę rozpisać scenariusz ja do Gwiezdnych Wojen bo jeden element nie w tej kolejności co trzeba i będą straty Dobrze że jeszcze się dało wyrwać i dach nie ucierpiał, aj jaj aj - wtopa zaliczona

1. PAN-KARTON 2023-12-29 09:12:28

Muszę się przyznać że mordęga z tą szoferką. Nie pomyślane na ewentualność waloryzacji. Deska rozdzielcza i podszybie to element łączący budę z podłogą a do tego latający pas podszybia.

Znalezienie momentu kiedy retuszować pierdoły aby nie było za późno ?!?!. Wróżka na etat - od zaraz.

A wszystko tak delikatne. Zły ruch i od nowa. Kierownicę już dwa razy urwałem ( tak się jeździ ! )

Podsufitka nowa zrobiona, tylna ściana wklejona z drugiego kompletu. Jeszcze wypuklenia ponaklejać i wydawało by się że koniec... D..a blada w kolejce czeka jeszcze jakieś 30 części i drobiazgów. A co ja jeszcze wymyślę to nie wie nikt.

Maaa saaa kraaa !!! Ale na to się piszemy biorąc się za karton

Plan już jest. Całą noc składania i rozkładania wszystkiego i ciągłe zmiany kolejności wklejania. Notatki, opisy, schematy... Stary telewizor łatwiej złożyć

Chciało by się z dzień odsapnąć, ale jak wezmę urlop to pozapominam co i jak a drugi raz tego nie wymyślę...

Jak będziecie oglądać to tam buty powycierać ( AndDi kapcie  ) bo dywaniki nówki sztuki !

1. Wojok 2023-12-29 11:41:46

Hmm, dywaniki fajne, ale takie "wanienkowe" nie sprawdzają się ciężarówkach, gdzie są płaskie podłogi.

Cały czas byś o nie haczył nogami

1. AndDi 2023-12-29 11:51:24

Ja tam na bosaka wszedłem i w białych rękawiczkach.

Mnie się podoba

1. PAN-KARTON 2023-12-29 12:19:53

Hmm, dywaniki fajne, ale takie "wanienkowe" nie sprawdzają się ciężarówkach, gdzie są płaskie podłogi.

Cały czas byś o nie haczył nogami

Wojok

Wyoblenie dywaników ma 0,6mm x 32 to raptem 19mm wysokości, w szpilkach nikt nie będzie tym jeździł ale pod pedałami wypłaszczyłem do grubości gumy 0,3 praktycznie na 0. Nie ma opcji protektorem się zamotać But w skali ma 1cm ( średni rozmiar 43 ) Nie ma opcji.

Znowu zadziałała magia fotografii

Rezultaty 260 - 280 z 404 pozycji
Udostępnij temat: