Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. PAN-KARTON 2023-12-09 22:20:54

Się budowało, budowało i się zbudowało - można powiedzieć ostatnie wklejanie, retusiki i na końcu drążek skrętny. Nie będę go łączył z kolumna kierownicy

Po ciężkiej pracy i mi się należy 0,0% !

1. AndDi 2023-12-10 08:43:53

A jednak kręcisz (kołami). Brawo!

1. Limaks 2023-12-10 09:26:11

Kamil dzięki za zdjęcia i kolejna lekcję wiedzy o motoryzacji.

PAN-KARTON

Znasz mnie już troche

Pierwsza zasada: na miękko

Druga zasada: Jak mogę, to pomoge

Jakąś tam wiedzę człowiek posiada i troche rzeczy przepracował więc co mam Ci nie powiedzieć.

To jest tajemnica rozwoju cywilizacji. Żeby umieć  przekazać wiedzę i mieć też co przekazać. 

Idzie pięknie. Aż przyjemnie się patrzy!

1. Egon41 2023-12-10 12:12:10

Zacny model się szykuje. Śledzę na bieżąco, podglądam, bo może i ja coś na kołach sobie zbuduję. Naprawdę dobra robota.

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2023-12-10 13:09:50

Zacny model się szykuje.

Pozdrawiam Egon

Egon41

Dziękuję Panowie ! Dziś trochę doróbek, retuszy, sprawdzenie parametrów dalszego lotu... , i co ? Lecimy dalej...  Właśnie policzyłem i się złapałem za głowę. Aby z pełnym sumieniem powiedzieć że podwozie/zawieszenie skończone muszę wkleić jeszcze ponad 100 elementów nie liczę śrub i nakrętek Szok... a to miał być już prawie koniec ?

Osłony mażet przód // Amortyzatory P+T , L+P każdy z 18 elementów // Dźwignie hamulca L+P // Przewody ciśnieniowe // Drążek skrętny + zaczepy // poduszki pod ramę // Instalacja pneumatyczna // rozdzielacze powietrza i łączniki. Połowa na własne życzenie Póki co na razie tylko szkic.

Dobrze że koło zapasowe się bez strat udało ponawiercać >

A jak by tak chciał się pobawić w druciki...

1. Kikol77 2023-12-10 14:04:30

Ale jak tam upchniesz te sto elementów to efekt WOW bedzie na 100 % :D

Bardzo fajnie się to oglada :) jako przerywnik od linek, linek i linek :)

1. PAN-KARTON 2023-12-10 14:52:33

Ale jak tam upchniesz te sto elementów to efekt WOW bedzie na 100 % :D

Bardzo fajnie się to oglada :) jako przerywnik od linek, linek i linek :)

Kikol77

Mój jeszcze nie latał , dlatego pilnuje parametrów lotu. Można by wsadzić i 200 el. jeszcze, tylko po co ?! - cytując AndDi'ego

A ja zaglądam do innych jako przerywnik od drucików, drucików, blaszek itd...

1. PAN-KARTON 2023-12-11 06:33:38

Płowa ze 100 elementów gotowe do wklejenia. Chyba jeszcze lekko pomaluje te amorki bo za dużo się kolorów zrobiło.

4 amortyzatory ze śrubami od SAURES'a = 120 elementów ( samych śrub 48sztuk )

1. Limaks 2023-12-11 07:16:45

Chyba jeszcze lekko pomaluje te amorki bo za dużo się kolorów zrobiło.

PAN-KARTON

Piotrek nie amortyzatory, a resory. To znacząca różnica.

Podpowiem Ci tylko, że na czarno. To jedyny słuszny kolor. Kiedyś resory w wojsku malowało się na czarno w całości. 

Bywały przypadki "konserwacji smarem" jak I wazelinowania, ale ich kolor zawsze był czarny.

Dzisiaj często malują w kolor pojazdu. Choć nie jest to regułą.

1. PAN-KARTON 2023-12-11 07:57:12

Piotrek nie amortyzatory, a resory. To znacząca różnica.

Limaks

Tak jest ! Moja wina, przyznaje racje i zapamiętam ! Resory i to do tego piórowe !

No to na czarno... może coś tam zostawię w zieleni dla lepszego czytania sie zobaczy

1. Sebastian01 2023-12-11 08:44:17

Piotrek, jak ty ładnie rysujesz, pojęcie perspektywy zbieżnej nie jest ci obce :)

Resory dobrze się zapowiadają.

1. PAN-KARTON 2023-12-11 09:07:15

Piotrek, jak ty ładnie rysujesz, pojęcie perspektywy zbieżnej nie jest ci obce :)

Resory dobrze się zapowiadają.

Sebastian01

Każdy coś tam umi, a jak już się umie to sukces...

1. Kikol77 2023-12-11 09:55:54

Zgadzam się z Kamilem Kiedyś w 99% resory były czarne oczywiście jak były nowe :) z czasem to były elementy podwozia najbardziej rude :D

1. Szwagier 2023-12-11 09:58:07

Mam nadzieję że to nie ostatni twój model pojazdu. Świetnie Ci idźie, myślę że lepiej niż z samolotami. 

1. PAN-KARTON 2023-12-11 10:55:27

Mam nadzieję że to nie ostatni twój model pojazdu. Świetnie Ci idźie, myślę że lepiej niż z samolotami. 

Szwagier

No to nie wiem teraz, czy to ja odleciałem czy Ty pojechałeś... ? albo odwrotnie ?

W tym roku ostatni Najgorsze jest to że, są naciski z zewnątrz żeby szybko kończyć tą Tatrę !

Kolejny mój pomysł na sklejanie to będzie wyzwanie !!! Tylko jedna osoba z forum wie jaki jest plan. Mam u niej wsparcie i ogromna pomoc w przygotowaniu niespodzianki...

RESORY ! pomalowane.

1. Karol1985 2023-12-11 12:47:30

Takie szczegółowe relacje to jak biały kruk, w internetach... 

Pięknie Ci to wychodzi... i tak to już jest z modelami, że więcej siedzisz i patrzysz/przymierzasz niż sklejasz :) 

Wcale nie zamieniłeś się ze mną na kijek.....

Ja ze względów osobistych utknąłem z moim ssakiem i muszę odłożyć to na później. 

Co do pytań o późnych porach nocnych.... Jeszcze ten tydzień pracauję na nocki więc wal jak w mur....

Na dniówki wstaję o 3:00 o 4:00 mam transport więc też możesz śmiało pisać :D 

Jak będę mógł to pomogę. 

Odwaliłeś z tymi kołami i układem jezdynm kawał świetnej roboty.

1. PAN-KARTON 2023-12-11 13:05:15

Ssak dwuskrzydłowy a nie dwugarbny , oby szybko kłopoty minęły

1. PAN-KARTON 2023-12-11 14:00:04

Oooooo !... , dziś trzeba to uczcić, już nic nie może pójść nie tak. Wkleić zostało RESORY. Oprzeć je na przygotowanych półkach i dać po kropelce.

Ale sklejenie kół do układu kiedy jedna z osi jest skrętna... musiałem niezłe konstrukcje robić. Pomierzone i się zgadza.

ps.

Przyznaje się bez bicia:

Zawieszenie aby działało prawidłowo musi zawierać wiele elementów dodatkowych oprócz 4 półosi przyklejonych do resorów. Musiałem z przyczyn technicznych usztywnić zawieszenie. Uginało się ładnie, ale działało jak wstająca pierwszy raz nowo narodzona sarenka. Bez drążków, łączników, stabilizatorów i co tam jeszcze jest nie mogło to się bujać prosto Około 1mm się ugina, ale lepiej nie dociskać do ziemi

1. marszalek24 2023-12-11 17:15:49

Te krzaczki, to będą miały jakieś zastosowanie? Dioramę będziesz składał?. Zapatrzyłem się, że budujesz samolot a one średnio mnie interesują, nakleiłem się ich w ubiegłym tysiącleciu, więc przegapiłem początek i jak teraz widzę, co Ty tu wyrabiasz, to mnie czapka spadła. Szacunek!!!!    

Przyczepa, tak jak na okładce, też będzie??

1. PAN-KARTON 2023-12-11 19:17:41

Te krzaczki, to będą miały jakieś zastosowanie? Dioramę będziesz składał?. Zapatrzyłem się, że budujesz samolot a one średnio mnie interesują, nakleiłem się ich w ubiegłym tysiącleciu, więc przegapiłem początek i jak teraz widzę, co Ty tu wyrabiasz, to mnie czapka spadła. Szacunek!!!!    

Przyczepa, tak jak na okładce, też będzie??

marszalek24

O kurka, tą czapką to dostałem w klatę ! Budują takie słowa i to od kogo. Jak mój "cyrk" daje takie efekty to CDN...

Krzaczki powstały z nudów i z prototypów opon. Dioramy nie, ale makieta - a raczej tło do wystawki prywatnej jest w planach. Póki co robią za sałatę do kurczaka. Dla smaku i oka

Tatra 128C którą sklejam występuje 'SOLO". Kupiłem jedynie laserowe bieżniki od Tatry 111C która ma coś "na przyczepkę". koła identyczne ale to dwa oddzielne opracowania i 2 różne modele.

No to teraz trzeba by coś zrobić, żeby kapcie spadły... Na kolejny LEVEL nie przejdę tak szybko. Muszą minąć 1000-lecia.

Tak, mamy szczęście że żyjemy w takim czasie że, możemy opowiedzieć jak to było w poprzednim tysiącleciu... nie będąc duchami .

Tatra 128C - PKG Tatra 111C z przyczepą CV-9 - PGC Laserowo wycięta bieżniki kół - PGC
Rezultaty 120 - 140 z 404 pozycji
Udostępnij temat: