Tatra 128C cysterna wojskowa PKG
-
Kamil dzięki za zdjęcia i kolejna lekcję wiedzy o motoryzacji.
Znasz mnie już trochePierwsza zasada: na miękko
Druga zasada: Jak mogę, to pomoge
Jakąś tam wiedzę człowiek posiada i troche rzeczy przepracował więc co mam Ci nie powiedzieć.
To jest tajemnica rozwoju cywilizacji. Żeby umieć przekazać wiedzę i mieć też co przekazać.
Idzie pięknie. Aż przyjemnie się patrzy!
-
Kamil dzięki za zdjęcia i kolejna lekcję wiedzy o motoryzacji.
Znasz mnie już trochePierwsza zasada: na miękko
Druga zasada: Jak mogę, to pomoge
Jakąś tam wiedzę człowiek posiada i troche rzeczy przepracował więc co mam Ci nie powiedzieć.
To jest tajemnica rozwoju cywilizacji. Żeby umieć przekazać wiedzę i mieć też co przekazać.
Idzie pięknie. Aż przyjemnie się patrzy!
-
Zacny model się szykuje.
Pozdrawiam Egon
Dziękuję Panowie !Dziś trochę doróbek, retuszy, sprawdzenie parametrów dalszego lotu... , i co ? Lecimy dalej...
Właśnie policzyłem i się złapałem za głowę. Aby z pełnym sumieniem powiedzieć że podwozie/zawieszenie skończone muszę wkleić jeszcze ponad 100 elementów nie liczę śrub i nakrętek
Szok... a to miał być już prawie koniec ?
Osłony mażet przód // Amortyzatory P+T , L+P każdy z 18 elementów // Dźwignie hamulca L+P // Przewody ciśnieniowe // Drążek skrętny + zaczepy // poduszki pod ramę // Instalacja pneumatyczna // rozdzielacze powietrza i łączniki. Połowa na własne życzenie
Póki co na razie tylko szkic.
Dobrze że koło zapasowe się bez strat udało ponawiercać >
A jak by tak chciał się pobawić w druciki...
-
Zacny model się szykuje.
Pozdrawiam Egon
Dziękuję Panowie !Dziś trochę doróbek, retuszy, sprawdzenie parametrów dalszego lotu... , i co ? Lecimy dalej...
Właśnie policzyłem i się złapałem za głowę. Aby z pełnym sumieniem powiedzieć że podwozie/zawieszenie skończone muszę wkleić jeszcze ponad 100 elementów nie liczę śrub i nakrętek
Szok... a to miał być już prawie koniec ?
Osłony mażet przód // Amortyzatory P+T , L+P każdy z 18 elementów // Dźwignie hamulca L+P // Przewody ciśnieniowe // Drążek skrętny + zaczepy // poduszki pod ramę // Instalacja pneumatyczna // rozdzielacze powietrza i łączniki. Połowa na własne życzenie
Póki co na razie tylko szkic.
Dobrze że koło zapasowe się bez strat udało ponawiercać >
A jak by tak chciał się pobawić w druciki...
-
Ale jak tam upchniesz te sto elementów to efekt WOW bedzie na 100 % :D
Bardzo fajnie się to oglada :) jako przerywnik od linek, linek i linek :)
Mój jeszcze nie latał, dlatego pilnuje parametrów lotu. Można by wsadzić i 200 el. jeszcze, tylko po co ?! - cytując AndDi'ego
A ja zaglądam do innych jako przerywnik od drucików, drucików, blaszek itd...
-
Ale jak tam upchniesz te sto elementów to efekt WOW bedzie na 100 % :D
Bardzo fajnie się to oglada :) jako przerywnik od linek, linek i linek :)
Mój jeszcze nie latał, dlatego pilnuje parametrów lotu. Można by wsadzić i 200 el. jeszcze, tylko po co ?! - cytując AndDi'ego
A ja zaglądam do innych jako przerywnik od drucików, drucików, blaszek itd...
-
Chyba jeszcze lekko pomaluje te amorki bo za dużo się kolorów zrobiło.
Piotrek nie amortyzatory, a resory. To znacząca różnica.
Podpowiem Ci tylko, że na czarno. To jedyny słuszny kolor. Kiedyś resory w wojsku malowało się na czarno w całości.Bywały przypadki "konserwacji smarem" jak I wazelinowania, ale ich kolor zawsze był czarny.
Dzisiaj często malują w kolor pojazdu. Choć nie jest to regułą.
-
Chyba jeszcze lekko pomaluje te amorki bo za dużo się kolorów zrobiło.
Piotrek nie amortyzatory, a resory. To znacząca różnica.
Podpowiem Ci tylko, że na czarno. To jedyny słuszny kolor. Kiedyś resory w wojsku malowało się na czarno w całości.Bywały przypadki "konserwacji smarem" jak I wazelinowania, ale ich kolor zawsze był czarny.
Dzisiaj często malują w kolor pojazdu. Choć nie jest to regułą.
-
Mam nadzieję że to nie ostatni twój model pojazdu. Świetnie Ci idźie, myślę że lepiej niż z samolotami.
No to nie wiem teraz, czy to ja odleciałem czy Ty pojechałeś... ?albo odwrotnie ?
W tym roku ostatni
Najgorsze jest to że, są naciski z zewnątrz żeby szybko kończyć tą Tatrę !
Kolejny mój pomysł na sklejanie to będzie wyzwanie !!! Tylko jedna osoba z forum wie jaki jest plan. Mam u niej wsparcie i ogromna pomoc w przygotowaniu niespodzianki...
RESORY ! pomalowane.
-
Mam nadzieję że to nie ostatni twój model pojazdu. Świetnie Ci idźie, myślę że lepiej niż z samolotami.
No to nie wiem teraz, czy to ja odleciałem czy Ty pojechałeś... ?albo odwrotnie ?
W tym roku ostatni
Najgorsze jest to że, są naciski z zewnątrz żeby szybko kończyć tą Tatrę !
Kolejny mój pomysł na sklejanie to będzie wyzwanie !!! Tylko jedna osoba z forum wie jaki jest plan. Mam u niej wsparcie i ogromna pomoc w przygotowaniu niespodzianki...
RESORY ! pomalowane.
-
Takie szczegółowe relacje to jak biały kruk, w internetach...
Pięknie Ci to wychodzi... i tak to już jest z modelami, że więcej siedzisz i patrzysz/przymierzasz niż sklejasz :)
Wcale nie zamieniłeś się ze mną na kijek.....
Ja ze względów osobistych utknąłem z moim ssakiem i muszę odłożyć to na później.
Co do pytań o późnych porach nocnych.... Jeszcze ten tydzień pracauję na nocki więc wal jak w mur....
Na dniówki wstaję o 3:00 o 4:00 mam transport więc też możesz śmiało pisać :D
Jak będę mógł to pomogę.
Odwaliłeś z tymi kołami i układem jezdynm kawał świetnej roboty.
-
Takie szczegółowe relacje to jak biały kruk, w internetach...
Pięknie Ci to wychodzi... i tak to już jest z modelami, że więcej siedzisz i patrzysz/przymierzasz niż sklejasz :)
Wcale nie zamieniłeś się ze mną na kijek.....
Ja ze względów osobistych utknąłem z moim ssakiem i muszę odłożyć to na później.
Co do pytań o późnych porach nocnych.... Jeszcze ten tydzień pracauję na nocki więc wal jak w mur....
Na dniówki wstaję o 3:00 o 4:00 mam transport więc też możesz śmiało pisać :D
Jak będę mógł to pomogę.
Odwaliłeś z tymi kołami i układem jezdynm kawał świetnej roboty.
-
Oooooo !... , dziś trzeba to uczcić, już nic nie może pójść nie tak. Wkleić zostało RESORY. Oprzeć je na przygotowanych półkach i dać po kropelce.
Ale sklejenie kół do układu kiedy jedna z osi jest skrętna... musiałem niezłe konstrukcje robić. Pomierzone i się zgadza.
ps.
Przyznaje się bez bicia:
Zawieszenie aby działało prawidłowo musi zawierać wiele elementów dodatkowych oprócz 4 półosi przyklejonych do resorów. Musiałem z przyczyn technicznych usztywnić zawieszenie. Uginało się ładnie, ale działało jak wstająca pierwszy raz nowo narodzona sarenka. Bez drążków, łączników, stabilizatorów i co tam jeszcze jest nie mogło to się bujać prosto
Około 1mm się ugina, ale lepiej nie dociskać do ziemi
-
Oooooo !... , dziś trzeba to uczcić, już nic nie może pójść nie tak. Wkleić zostało RESORY. Oprzeć je na przygotowanych półkach i dać po kropelce.
Ale sklejenie kół do układu kiedy jedna z osi jest skrętna... musiałem niezłe konstrukcje robić. Pomierzone i się zgadza.
ps.
Przyznaje się bez bicia:
Zawieszenie aby działało prawidłowo musi zawierać wiele elementów dodatkowych oprócz 4 półosi przyklejonych do resorów. Musiałem z przyczyn technicznych usztywnić zawieszenie. Uginało się ładnie, ale działało jak wstająca pierwszy raz nowo narodzona sarenka. Bez drążków, łączników, stabilizatorów i co tam jeszcze jest nie mogło to się bujać prosto
Około 1mm się ugina, ale lepiej nie dociskać do ziemi
-
Te krzaczki, to będą miały jakieś zastosowanie? Dioramę będziesz składał?. Zapatrzyłem się, że budujesz samolot a one średnio mnie interesują, nakleiłem się ich w ubiegłym tysiącleciu, więc przegapiłem początek i jak teraz widzę, co Ty tu wyrabiasz, to mnie czapka spadła. Szacunek!!!!
Przyczepa, tak jak na okładce, też będzie??
-
Te krzaczki, to będą miały jakieś zastosowanie? Dioramę będziesz składał?. Zapatrzyłem się, że budujesz samolot a one średnio mnie interesują, nakleiłem się ich w ubiegłym tysiącleciu, więc przegapiłem początek i jak teraz widzę, co Ty tu wyrabiasz, to mnie czapka spadła. Szacunek!!!!
-
O kurka, tą czapką to dostałem w klatę ! Budują takie słowa i to od kogo. Jak mój "cyrk" daje takie efekty to CDN...
Krzaczki powstały z nudów i z prototypów opon. Dioramy nie, ale makieta - a raczej tło do wystawki prywatnej jest w planach. Póki co robią za sałatę do kurczaka. Dla smaku i oka
Tatra 128C którą sklejam występuje 'SOLO". Kupiłem jedynie laserowe bieżniki od Tatry 111C która ma coś "na przyczepkę". koła identyczne ale to dwa oddzielne opracowania i 2 różne modele.
No to teraz trzeba by coś zrobić, żeby kapcie spadły...
Na kolejny LEVEL nie przejdę tak szybko. Muszą minąć 1000-lecia.
Tak, mamy szczęście że żyjemy w takim czasie że, możemy opowiedzieć jak to było w poprzednim tysiącleciu...
nie będąc duchami
.
-
O kurka, tą czapką to dostałem w klatę ! Budują takie słowa i to od kogo. Jak mój "cyrk" daje takie efekty to CDN...
Krzaczki powstały z nudów i z prototypów opon. Dioramy nie, ale makieta - a raczej tło do wystawki prywatnej jest w planach. Póki co robią za sałatę do kurczaka. Dla smaku i oka
Tatra 128C którą sklejam występuje 'SOLO". Kupiłem jedynie laserowe bieżniki od Tatry 111C która ma coś "na przyczepkę". koła identyczne ale to dwa oddzielne opracowania i 2 różne modele.
No to teraz trzeba by coś zrobić, żeby kapcie spadły...
Na kolejny LEVEL nie przejdę tak szybko. Muszą minąć 1000-lecia.
Tak, mamy szczęście że żyjemy w takim czasie że, możemy opowiedzieć jak to było w poprzednim tysiącleciu...
nie będąc duchami
.
Się budowało, budowało i się zbudowało - można powiedzieć ostatnie wklejanie, retusiki i na końcu drążek skrętny. Nie będę go łączył z kolumna kierownicy
Po ciężkiej pracy i mi się należy
0,0% !