Domek Rybaka ŚZK 1:87

1. PAN-KARTON 2024-03-12 17:19:47

A całość fajnie wygląda. Jedynie zastanowiłbym się czy np spróbować trochę żywszą wodę?

mirkuch

Parę wpisów wyżej właśnie o to pytałem, jak okiełznać żywicę ? Będę próbował.

1. mirkuch 2024-03-12 17:41:12

A całość fajnie wygląda. Jedynie zastanowiłbym się czy np spróbować trochę żywszą wodę?

mirkuch

Parę wpisów wyżej właśnie o to pytałem, jak okiełznać żywicę ? Będę próbował.

PAN-KARTON

Widziałem właśnie wcześniej wpis. Mi się przewinęło coś takiego jak gotowa woda, niby efekt stojącej wody bez większej obróbki. To akurat tutaj byłoby nie najgorsze. I są chyba takie w sklepach modelarskich i na allegro. 

1. AndDi 2024-03-12 17:51:34

Drzwi do części piwnicznej wyglądają świetnie, ale do mieszkalnej jakoś mi nie pasują (żeby nie było, to tylko moje zdanie).
    Czy mi się wydaje, czy też krzywo Ci się wyciął łuk w górnych drzwiach?

Okiennice fajny pomysł, ale brak zamknięć, jakiś haczyków lub zasuw, to można szybko dorobić.

Co do wody z żywicy, to mam małe doświadczenie. Wylałem zabarwioną żywicę i jakimiś specyfikami dorobiłem zmarszczki na wodzie. O i tyle. Jak chcesz lepiej i z lepszą instrukcją, to poszukaj na YT.

1. PAN-KARTON 2024-03-12 18:05:46

AndDi

A wiesz, teraz zwróciłem na to uwagę... i mi też tak wyszło bo sprawdziłem na kopii i krzywo jest w wycinance, na zdjęciu tego nie widać bo to jest tak subtelna odchyłka że dopiero na elewacji widać - Fakt ! spróbuje na mokro jeszcze to ukształtować. Haczyki powiadasz, kurka a kluczy Ci nie dorobić do zamków pokłonię się nad hakiem albo zawisnę na nim. Może jakieś sztaby, zasuwy bardziej ?

Na dachu jestem, nie mogę za bardzo pisać

Co do drzwi chciałem mieć komplet od jednego producenta...

1. AndDi 2024-03-12 18:39:30

Dziwne, w mojej wycinance jest równiutko

1. PAN-KARTON 2024-03-12 18:48:16

Dziwne, w mojej wycinance jest równiutko

AndDi

Poprawiłem na ile się dało.

1. szaman 2024-03-12 18:59:23

Kurcze, ale mi się ta chatka podoba.!. Chyba sobie strzelę coś podobnego. Może jakąś chatę szamana?, albo domek Baby Jagi. Gdzieś takie różności widziałem do ściągnięcia za darmo i super zameczki tez tam były!. Musze poszukać tej strony. Gdzieś mam linka...

1. PAN-KARTON 2024-03-12 19:09:28

Kurcze, ale mi się ta chatka podoba.!.

szaman

To mały prezencik dla Szamana

1. szaman 2024-03-12 19:40:14

Szaman ma coś podobnego z Hameryki. To typowa amerykańska budowa z dawnych lat. Pełno tego w Chicago, całe ulice. W czymś takim podobnym też mieszkałem chwilowo. Jeden od drugiego stoi w odległości 2m, tak, ze cięzko przejśc!.Znalazłem tą strone. Tu są setki kapitalnych prosciutkich modeli z podziałem na kategorie  https://papermau.blogspot.com/

1. PAN-KARTON 2024-03-12 21:42:24

No to podgoniłem z robotą , Dwie godziny siedzę na stronie od Szamana i przeglądam po kolei WSZYSTKO ! O ile rzeczywiście są to proste wycinanki o tyle można pościągać sporo fajnych grafik np. z budynków. Skoro strona darmowa i ściąga się bez problemów to chyba taką graficzkę można sobie do własnych celów użyć przy innej okazji ?

Będę tam zaglądał, bo można się napatrzeć i to za darmo

1. PAN-KARTON 2024-03-13 02:35:04

Krótki wykład:

Przekroje tarcicy użyte do wykonania i samego dachu jak i mansard połaciowych są sporo mniejsze od kratownicy muru II kondygnacji. Więc osadzanie okien tak głęboko nie było by możliwe. Koniec

Dlatego zrobiłem inaczej okna połaciowe, inaczej okna kondygnacji przyziemia a resztę tak jak sugerowała wycinanka. Na ściankach mansardy tych żółty pasków do podklejania jak mruków obciąłem wszystkie... i zrobiłem taki myk ( foto ) Parapety tylko w murze pruskim, w przyziemiu brak bo mur okala okno, a w mansardach zrobię zgrubienie na elemencie podokiennym. Do nich nie dokręcam okiennic.

Myślałem o rzeczywiście dość prostej do wykonania imitacji możliwości zamykania okiennic. Haczyki raczej odpadają... sztaby, zasuwy, rygle ??? Nie chce mi się szukać jak się nazywała taka belka rzucana w poziomie na skrzydła bram do średniowiecznych grodów ? ale coś na tej zasadzie można by pomyśleć.

1. PAN-KARTON 2024-03-13 05:00:13

Już chciałem ogłaszać zakończenie prac nad dachem a tu mi na plac przywieźli kubik tarcicy, dobrze że zaimpregnowanej i pobejcowanej ( balsa 1mm + sklejona 1+1 ) co daje w skali przekroje:

8x8 wykończenia drewniane, 8x16 krokwia, 16x16 płatew + murłaty,

Jeszcze trochę wykończeniówki dekarsko-ciesielskiej i będzie można się za działkę brać...

Dorobiłem gonsior na szczycie połaci dachowej i wiele drobiazgów t.j.: Wywinięcie pokrycia na mansardy, nadbitki przekrycia okien połaciowych, zworniki pod kalenicami i takie tam.

A komin ???????????? no to jeszcze komin, bo zaczadzieje mi Rybak Poręcz, zaczepy na okiennicach... ło matko

Na focie ( 7 ) widać moim zdaniem błąd w wycinance, szare tynkowane węgarki okien, do czego to by się niby miało trzymać ? powinien być nadruk drewna.

AndDi pewnie zauważył mój projekt kształtu dachu, to na focie nr ( 5 ) to nie perspektywa. ( W wycinance jest prosty. )

Taki sobie wymarzyłem !

1. PAN-KARTON 2024-03-13 06:34:08

Ciesielka i stolarka wykonana, dziwnie bo na końcu ale ŚZK takimi się prawami rządzi.

Przerwa ...

1. haydee 2024-03-13 07:00:00

Będzie jakaś barierka? Bo bez niej trochę dziwnie schody wyglądają.

1. PAN-KARTON 2024-03-13 07:04:51

haydee

Jasne Tylko zastanawiam się jak ją zamontować bo w wycinance trochę od czapy to zrobione. A co więcej zastanawiam się nad drabinką na dachu do komina i stopniu kominiarskim przed jedną z mansard. takie plany

Kiedyś nie było takich ułatwień dla Kominiarzy, Saper i Kominiarz to jeden zawód.

1. szaman 2024-03-13 07:35:01

No i wszystko pięknie, ładnie, tylko powiem Ci, że te schody trochę mi nie "leżą"... Chodzi wyłącznie o to, że stopnie zlewają się z resztą i moim zdaniem gdyby były w innym kolorze, lub jednolite, albo w ogóle z innego materiału to chyba wyglądały by lepiej. Podobnie podest przed drzwiami. 

No ale to Twój pomysł. Może jednak popatrz z mojego punktu widzenia. Tak to właśnie wygląda na fotce. Taka jednolita bryła. Aż się prosi inny materiał.

A propo strony, którą Ci podałem, to sam widzisz ile z tamtąd można skorzystać. Jest jeszcze jakaś strona  gdzie są darmowe tekstury. Duże są płatne, ale małe kawałki można pobrać. Z niej brałem różne fragmenty do mojego domku przy wieży na lotnisku. Są dachy, kostka itp.. Poszukam.

Masz tutaj próbki.!

Wpisz w wyszukiwarce "darmowe gradienty " i wyrzuci Ci strony gdzie są różności i można sobie pobrać. np. tutaj https://pixabay.com/pl/images/search/gradienty/  , albo na Pixabay... itp.

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:00:34

szaman

Dobra zrobię zabieg branżowy ::: i jak ? Pomalowałem transparentem ciemniejszym tylko podstopnice, schody nabrały 3D z odległości... ???

A jak się w.... to zrobię cały dół jeszcze raz bo mnie tu kilka rzeczy w...- denerwuje

1. AndDi 2024-03-13 08:03:25

Panie Konstruktorze, a nie za krótkie te krokwie? Bo jak się trzymał koniec tego dachu?

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:06:11

szaman

Ta ja na wymianę podsyłam link do strony gdzie można pobrać prawie każde logo w wektorze... :

https://seeklogo.com/

bardzo często korzystam !

1. AndDi 2024-03-13 08:06:33

szaman

Dobra zrobię zabieg branżowy ::: i jak ? Pomalowałem transparentem ciemniejszym tylko podstopnice, schody nabrały 3D z odległości... ???

A jak się w.... to zrobię cały dół jeszcze raz bo mnie tu kilka rzeczy w...- denerwuje

PAN-KARTON

Schody wyglądają teraz gorzej. A te słupki barierki to nie za grube i nie za wysokie?

Rezultaty 40 - 60 z 366 pozycji
Udostępnij temat: