Domek Rybaka ŚZK 1:87

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:08:52

Panie Konstruktorze, a nie za krótkie te krokwie? Bo jak się trzymał koniec tego dachu?

AndDi

Krokwie nigdy się nie licują okapnikiem który jest podstawą do rynajzy. Część krokwi jest schowana w grubości samego dachu, wystają tylko końcówki do których dobija się deskę licówkę. Tak jest oczywiście to teraz jak było kiedyś w średniowieczu kto to pamięta

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:12:56

Schody wyglądają tera gorzej. A te słupki barierki to nie za grube i nie za wysokie?

AndDi

Już mnie irytuje den dół...

Słupki mają 11mm czyli x 87 to ~96cm to za mało, Słupki 2x2mm tak jak w wycinance ale pasują one tam jak ???

Parę rzeczy się powyrywa, a skleić klocek to 2h... Narożniki się poprawi i schody wedle propozycji szamana, stopnie z innego kamienia albo co ?

Musze to po planować, ale - sam nie wiem ?

1. AndDi 2024-03-13 08:20:27

No nie licują, ale tu jest spora różnica, a kiedyś dachy robiono z desek i ew. nielicowanie to pewnie około 5 cm, a tam u Ciebie wygląda na jakieś 15 cm. Jak się tam ma utrzymać ostatnia deska?

To tak na marginesie zgodności ze sztuką budowlaną .

Kiedyś nie robiono takich wysokich barierek.

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:22:21

Robię przyziemie jeszcze raz Jakieś k...wa uwagi ? to teraz !, potem reklamacji nie będzie AndDi wie z czego to tekst...

Drzwi odzyskuje i.... ha ha ha,,, to wszystko reszta na nowo. Najpierw projekt potem realizacja - zgodnie ze sztuką

Ale jaja...

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:24:54

AndDi

Masz rację, bo i ludzie byli niżsi ! Zwolniłem Cieślę, przyjdzie Pan Jareczek i po przedłuża

Kto wpadł na pomysł żeby łupkiem czy co to jest na tej grafice, podbitkę robić ???

1. PAN-KARTON 2024-03-13 08:26:40

Ale se przerwę zrobiłem, nie wytrzymie z Wami

1. AndDi 2024-03-13 08:58:56

Widzisz ile tu problemów, a jak to napisał pewien kolega "to sklejanka dla dzieci jest"

1. PAN-KARTON 2024-03-13 09:36:59

Widzisz ile tu problemów, a jak to napisał pewien kolega "to sklejanka dla dzieci jest"

AndDi

Kolo nie dopisał że dla - dużych - 

1. szaman 2024-03-13 10:45:58

No i lepsze te schody z innymi podstopniami. Ja bym jeszcze na stopnie położył płytki, albo kamień odpowiedni. 

Balustrada do d...y!. Takie drągi wstawiłeś jak byś miał robić szubienicę!. Barierka musi być delikatniejsza. 

Jak chcesz to podrzucę Ci w kopercie kawałki forniru bejcowanego i surowego jak na fotce. Może do czegoś wykorzystasz, a może nawet na poręcz barierki jak byś skleił 2-3 paski razem i oszlifował...?

1. PAN-KARTON 2024-03-13 11:49:20

Szamanie drogi ja skleilem to dokładnie tak jak zaproponował autor wycinanki. Dragi, kolor, wysokość, wsio tak jak w wycinance i dlatego to zmieniam bo to do d...y jak piszesz 

Zrobimy z tego jeszcze laleczke

1. PAN-KARTON 2024-03-13 15:23:52

Poszły konie po betonie !

Klocek nowy zrobiony, uratowane drzwi i dwa okna, trzecie trzeba dorobić. Wyrwałem jeszcze stelaż pod schody iiiii....

Obszlifowałem, zalałem CA, znów obszlifowałem i milion pomysłów jaka kolorystyka na schody, z czego i dlaczego...

Przymierzałem wszystko co pod rękę wpadnie, i nic .

Aż w końcu... będą takie : ( foto, bez komentarza ) jak wyjdą opiszę co i jak. !

AndDi Krokwie poprawione !

1. PAN-KARTON 2024-03-13 17:28:28

Siedziałem i wpatrywałem się w to cudo bez żadnych emocji, co bym nie robił nie pasowało mi nic do kupy.

I EUREKA ! stwierdziłem że cały urok wejścia do domku Rybaka psuje boczna ścian pod schodami z tych żółtych kamieni. Ani sprytnie zamontować poręczy / balustrady ani wykończyć schodów jak się należy.

Przyłożyłem kawałek tektury żeby to zasłonić i BOMBA BUM ! - zaskoczyły trybiki i teraz nie mogę się oderwać od nasypu !!

Planów jest tyle że chyba padnę na pysk a nie odpuszczę

Schody z naturalnego szarego kamienia wtopione w nasyp ziemny - jest odpowiedź ? jest !

Od tyłu od ściany budynku murek oporowy z żółtego kamienia niech już będzie ten żółty co by do reszty chałupy pasowało.

Balustradę planuje zrobić z naturalnych pni i konarów drzewa. Może pochwyt z jakiejś kantówki... I UWAGA ! na to wszystko zarzucę starą SIEĆ

I jak się podoba pomysł ? Bo roboty nie ująłem sobie

1. szaman 2024-03-13 17:57:46

Zdecydowanie lepiej!. Po to są właśnie relacje, żeby takie rzeczy prostować!!!. 

1. AndDi 2024-03-13 18:13:08

Krokwie o wiele lepiej, a nawet bardzo dobrze.

Co do schodów, to co to za glut się do nich doczepił? Powiem szczerze, że ta kupa wygląda dla mnie ohydnie.

Same schody chyba lepiej, ale przez tę brzydką górkę nie potrafię ocenić. Trochę dziwi mnie to wygięcie z tyłu schodów, ma to jakieś uzasadnienie?

Schodki nie są jeszcze przyklejone do domku?

1. PAN-KARTON 2024-03-13 18:22:27

Dzięki Szamanie

Czekaj AndDi to dopiero niczym nie wykończony glut . Nie wiem jeszcze czym i jak to pokryje, ale powinno być trochę zielone trochę piaszczyste i pasujące do reszty działki.

To wszytsko jeszcze mokre i na zdjęciach kiepsko się prezentuje ale naprawdę z 30cm wygląda zajefajnie. A jak się oczy zamknie i szczyptę wyobraźni doda to jest SUPER

To wygięcie to mur oporowy. Jak nie było żelbetu to usypywano takie "stożki" z kamieni. U posady szerzej i węziej ku górze. Jak bym zrobił imitację warstw... ale skro ściany gładkie... tego i tak pewnie nie będzie widać. A jak będzie kuło to posadzę tam agrest

odp: NIE

1. AndDi 2024-03-13 18:26:36

A jak będzie kuło to posadzę tam agrest

PAN-KARTON

Poczekam!

Ale powiedz mi co tam ma zamiar kuć?

1. PAN-KARTON 2024-03-13 18:29:51

Ale powiedz mi co tam ma zamiar kuć?

AndDi

Może Kowal odwiedzi Rybaka ? Dwóch facetów w małym domku, kłuć by w oczy mogło

1. AndDi 2024-03-13 18:40:38

A to z pewnością, kłuć by mogło

1. PAN-KARTON 2024-03-13 18:44:06

A to z pewnością, kłuć by mogło

AndDi

Być coś dokleił do LAUTELLO a nie słowniki wertujesz

1. PAN-KARTON 2024-03-13 18:52:28

Zapomniałem ! Dziś w nocy próbowałem wodę zrobić Górna żywica i dół na wikolu. Ale prędzej z węgla złoto zrobię - póki co

Rezultaty 60 - 80 z 366 pozycji
Udostępnij temat: