Domek Rybaka ŚZK 1:87

1. AndDi 2024-03-13 20:46:47

Być coś dokleił do LAUTELLO a nie słowniki wertujesz

PAN-KARTON

Nie chce mi się, mam ciekawsze zajęcie, szlamuję ściany, pewnie wiesz o co chodzi? A słownika nie muszę wertować, bo mi się to jakoś samo rzuca w oczy

1. PAN-KARTON 2024-03-14 03:51:06

Nie chce mi się, mam ciekawsze zajęcie, szlamuję ściany, pewnie wiesz o co chodzi? A słownika nie muszę wertować, bo mi się to jakoś samo rzuca w oczy

AndDi

Szlamujesz wewnętrzne czy zewnętrzne. Jest kilka technik szlamowania w zależności od miejsca wykonywania czynności i zastosowanych systemów. A jeśli po prostu sobie malujesz ściany wapnem to jest to ostatnio modne i tanie wybielenie pomieszczeń. Jedyna wada to specyficzne smugi od ławkowca, znane z lat 80'.

Ale remonty na bok...

Domek Rybaka zamknięty. Możliwość wynajęcia > brak lodówki !

Na tym etapie kończę z domkiem. Pozostałe rzeczy takie jak zieleń na "glucie" który przemalowałem, i dosłownie drobiazgów 3 zostawiam sobie na czas aż nie zagospodaruje działki, rzeki i zarybienia. Komin do szlamowania bo podcieka od dachu .

Nie mam kilku narzędzi które by się przydały ( siewnik do trawy elektrostatycznej - nie wiem co kupić ? ) + ( same trawki i kilka cyprysów lub platanów tak charakterystycznych dla Hiszpanii ) > ( może jakiś piesek w roli strażnika albo Qń dla ozdoby )

ps: Daję radę !, ale jak na razie ROMA mnie trochę przerasta, powolutku co raz coś tam przybywa w plikach...

Mała galeria Domku :

1. AndDi 2024-03-14 05:42:25

Wapnem to jest dla mnie wapnowanie, a szlamuję wewnętrznie garaż w podziemiu masą uszczelniającą.

Stopnie wyglądają fajnie, u góry przy podeście biały kawałek do zamalowania na ścianie.

Ta górka nadal mi się nie podoba, bo skąd ona się tu wzięła? Specjalnie usypali? Jeśli tak to po co? Jak by usypali dla oporu, to sypali by też z tyłu tam gdzie mur oporowy. Jak robili mur oporowy z tyłu to dlaczego nie zrobili też z boku? I po co mur oporowy dla tych małych schodków, a nie ma muru oporowego dla całego domu?

Tak, górka zrodziła u mnie wiele wątpliwości .

Komin możesz trochę od góry przybrudzić.

Przypominam o zamknięciach okiennic.

Słupki narożne wyglądają o wiele lepiej, bo są bardziej podobne do moich . A tak poważnie to naprawdę wyglądają lepiej i bardziej naturalnie.

1. PAN-KARTON 2024-03-14 06:04:24

AndDi

Biały kawałek, bo to jeszcze nie posklejane, poustawiane do fotki 3 elementy. Górka nadal nie ubrana w trawki itp. Chyba że mówisz o kształcie czy czymś w podobie ??
    Tak !, zamknięcia leżały na dachu w poprzednim wpisie ( niepocięte )

Dom nie wymaga murków oporowych a w tym przypadku nawet fundamentów. Domek posadowiony jest na podwalinach. Oczywiście trzeba tu założyć że fundamentem jest przyziemie.

A skąd wiesz czy pod przyziemiem nie ma jeszcze piwniczki na wino i suszarnia ryb, lub magazyn plonów itp.. Jak kopali piwniczkę to ziemi nie wysypywali do rzeczki tylko obok na górkę. Jak wyszli z budową nad ziemię to stwierdzili że górka się przyda aby wesprzeć na niej schody. Zrobili murek oporowy bo ziemi było zbyt mało aby ustabilizować ją bez murka...

Takich historii można by pisać do każdej wątpliwości nową. A najprościej sobie wytłumaczyć że, Rybak tak sobie to zaprojektował albo jego znajoma ??? Fachowiec przyszedł i zgodnie z planami wykonał inwestycję. Rybak zadowolony, schody wytrzymały już przeszło 150 lat i tylko AndDi snuje zapytania od 148 lat.

Jak postawię na gruncie to się zobaczy. Brakuje czego czy się wtapia w całość i jak by co się dorobi przerobi...

A co Ty nie śpisz ?

1. szaman 2024-03-14 07:29:45

A mówiłem, że stopnie trzeba zmienić. Posłuchałeś propozycji szamana i efekt schodów całkiem inny. Przedtem to wszystko się zlewało, a teraz dużo lepiej i bardziej naturalnie to wygląda w 3D.

1. PAN-KARTON 2024-03-14 07:31:19

cytując klasyka ! "Po to są właśnie relacje, żeby takie rzeczy prostować!!!. " - dzięki

Jak nie wspomnę że AndDi też przyłożył palec, przynajmniej ten od nogi... to będzie brzydko. Od własnej nogi, bo kopa mi przywalał co chwila

1. AndDi 2024-03-14 08:09:37

Górka nadal mnie nie przekonuje. Bo po co górka oporowa dla schodów, która w porównanie do domu mają malutki ciężar, a dom nie potrzebuje takiego podparcia?
    Dobra zostawmy już tę górkę. Powiedzmy, że Rybak ma dzieci i Rybak nieszczęśliwie wymyślił, że zrobi im górkę do zjeżdżania na sankach przy schodach.

A co do kopania, to nie zawsze Cię kopię chociaż się staram, gdyż nie chcę być tylko klakierem. Czasami chwalę, gdy zasłużysz - okiennice, nowe narożniki, nowe stopnie, poprawione krokwie i za dym z komina, którego jeszcze nie zrobiłeś .

1. PAN-KARTON 2024-03-14 08:30:03

Sie wie sie chwali, pochwalony, amen 

Dym ? Nie no, ten kominchyba skrócę... a jeszcze dym. To nie pałac kultury 

1. AndDi 2024-03-14 08:34:52

Przecież im dłuższy komin to lepszy, a Ty Rybakowi chcesz ciąg popsuć

1. PAN-KARTON 2024-03-14 09:12:32

Ale mnie za język ciągniesz 

Wysokość komina wg norm to 1m nad kalenice chyba ze Konin wychodzi nie bliżej niz 1,5 od sczytu dachu. Tu mamy 1 sytuację. W skali 1m to 8,7mm. A ten wystaje dobre 13mm. Więc 4mm mozna ciach.

Jeżeli kominek by miał na poddaszu, na co Strazak Sam by się nie zgodził to mogl by występować efekt cofania się spalin. Idealny Komin to 6m przewodu od paleniska beż uskoków. Tu mamy minimum 7-8m w linii prostej. Cugu nie braknie.

Musze popattzec jak wyglądały czapki kominowe w średniowieczu bo ten co jest za nowoczesny jakis taki ? Jak bedzie to jakiś kogutek murowany to weź teraz ustal strony świata i przeciętny kierunek wiatru ?

Jeżeli Rybak jest chrześcijaninem to wejście powinno być na wschód, wedle prawideł sakralnych.

1. szaman 2024-03-14 09:32:20

Teraz jeszcze ja Ci dokpnę. Jestem tego samego zdania co Andrzej. Taka "górka oporowa" wcale mnie nie przekonuje mimo, że jako górka jest całkiem-całkiem. . Ja bym tam posadził jakiegoś ładnego krzaczka, może nawet żółtą forsycję. To by całkiem inaczej wyglądało. Nie za duża, nie za mała lecz w sam raz.

Posłuchałeś i schody są super. Teraz "wykopnij" tą górkę. Dostaniesz co najmniej 2 pochwały!

1. AndDi 2024-03-14 09:49:27

...Wysokość komina wg norm to 1m nad kalenice chyba ze Konin wychodzi nie bliżej niz 1,5 od sczytu dachu...

PAN-KARTON

A Ty ciągle myślisz normami obecnymi, a kiedyś takich norm nie mieli, często budowali z nadmiarem i na czuja oraz na tradycję budowlaną z wiek wieków (amen). A co jak miał kuchnię na strychu?

Jaki Konin? Śmiesznie wyszło

1. AndDi 2024-03-14 09:53:03

... Ja bym tam posadził jakiegoś ładnego krzaczka, może nawet żółtą forsycję ...

szaman

Z forsycjami trzeba uważać, bo jak Bożenka mówi krety uwielbiają je wciągać pod ziemie (Smile)

1. PAN-KARTON 2024-03-14 10:19:43

AndDi,
    Ja się znam na budowaniu i nie tylko a ty na ortografia i nie tylko 

Oj Panie, żeby dzis byle majster mial 20% tej wiedzy co Ci o których mowisz ze na czuja kładli kamienie węgielne. 

Normy wymyślili zeby inzyniery nie musiały na budowie siedzieć. 

Jak kiedys cos postawili to do dziś stoi, a dziś jak postawia to wczoraj trzeba remont planować 

A mogę z górki rabatę zrobic i? Bez górki schody zjada po porze deszczowej... 

1. AndDi 2024-03-14 10:24:19

Rób jak chcesz. Ja sugeruję to samo co Szaman, wyrzucić górkę. Już wiem co mi przypomina ta górka, wygląda jakby ją domek wydalił z .... siebie

1. PAN-KARTON 2024-03-14 10:53:32

, stary ale pod siebie nie robi tylko obok... szkólony !

Dajcie cos w zamian. Jak mowicie ze gów....na ta gorka to trzeba by coś zaproponować. A tak zostaje ze znakiem zapytania.

Postawie palisadę i znów będzie ze murek do sikania pod nim 

1. szaman 2024-03-14 12:36:32

Górkę wywal, przód schodów obłóż jasnym albo może ciemnym dla kontrastu dużym kamieniem, takim żeby był dużo większy niż ten na domku,/ coś jak na schodach/ i będzie git.

A GDZIE BALUSTRADA!!!. Musi być! Przecież rybak na rybach nie będzie siedział o suchym pysku, i zleci ze schodów jak bedzie wracał...!. 

Ja nie robisz balustrady, to zabieraj sie za jakąś budowle PIERWSZEJ POMOCY. Na pewno na tej stronie byś coś znalazł.

1. PAN-KARTON 2024-03-14 12:44:13

O balustradzie pisalem, miała pasować do górki. Teraz to wszystko diabli wzięli 

Duzy jasny, jasne ! Najpierw duże jasne  Jest konkret, działam... AndDi jak, moze byc ?

Chyba ostatnio w niedziele spałem 

1. marszalek24 2024-03-14 12:47:22

Nie mam kilku narzędzi które by się przydały ( siewnik do trawy elektrostatycznej - nie wiem co kupić ?
    PAN-KARTON

Kup chińską łapkę na muchy w formie paletki, na baterie i sitko do herbaty. Jak to poskładać w siewnik, znajdziesz na YT pt. sadzarka do trawy elektrostatycznej.

1. PAN-KARTON 2024-03-14 13:12:47

marszalek24

A coś gotowego do tego celu najlepiej na prąd nie z baterii ? Zasilacz dość PRO mam. Nie lubię pracować takimi wiązanymi na siłę wynalazkami. Łapka 40zł sitko 5 a potem baterii wywrotka nie wiedział bym jak to obsłużyć i co z czym drutem pospinać.

Jak taki siewnik okaże się bajońsko drogi to łapka w górę

Rezultaty 80 - 100 z 366 pozycji
Udostępnij temat: