Domek Rybaka ŚZK 1:87

1. PAN-KARTON 2024-03-15 18:55:53

Zobacz co to była dymarka. Tak w czasach starożytnych wyglądały piece do wytopów. Palenisko i komin. Kuchnia i piec w domu to jedno, spało się na zapiecku Moim zdaniem powinien być jeden wylot i większy przekrój. Dobra zostawiamy komin.

Z innej beczki. Pytanie do Andrzejów. Marszałek ma słownik pojęć szkutniczych w małym palcu a AndDi ma cały słownik za paznokciem

Jak się nazywa takie ucho/oko (?) na łódce w burcie przez które przekłada się wiosło ?

1. PAN-KARTON 2024-03-15 23:16:31

Znalazłem. DULKA.

To nie był test, mogło to tak zabrzmieć... Nie no, nigdy tak nie pomyślcie, naprawdę potrzebowałem tej wiedzy.

Bo :

Balustradę zrobię tak:  słupy zasadnicze to oczywiste, w słupy te i jeden do ściany domku wkręcę dulki, a dulki będą podtrzymywać linę która będzie robiła za pochwyt. A może słupy z wioseł ?

Tylko który kształt wybrać ?

1. AndDi 2024-03-16 06:07:11

Ha, wiedziałem co to jest dymarka

Co do zapiecka, to był on stosowany w chatach maksymalnie dwuizbowych, domek Rybaka jest na bogato, ma kilka izb, więc zapiecek zapewne był, ale i piec się również przydał.

Nie rób słupków z wioseł, nie wyjdzie to fajnie. Możesz zrobić słupki rzeźbione, bo to tak jak napisałem domek wypasiony. Rzeźbienie można zrobić z różnych koralików nanizanych na drut, ale wtedy barierka musi być drewniana nie ze sznura.

1. PAN-KARTON 2024-03-16 11:35:02

AndDi

Myślisz że wnętrze domku które ma jakieś 16m2/kondygnacje było dzielone jeszcze na izby ? Domek na bogato ale maniunie wnętrza.

Piwniczka - 4-6m2 - zimna

Przyziemie - 16m2 - zimne

Parter - 16m2 - piec

Poddasze - 9m2 uż. ogrzewane przechodzącym szachtem kominowym przez izbę.

>>> kubatura pow. grzanej to ok 70m3 - to jednym grzejnikiem V33/1500W/1000/600-Purmo by ogrzał

Ok, nie wiosła, rzeźbione z drewna ? Jak wystarczy że zrobię z wykałaczki słupy, ( mam takie rzeźbione wykałaczki ) i pochwyt prosty czy dulki z linami ?

1. PAN-KARTON 2024-03-16 11:53:01

Dobra muszę się zabrać za działkę. Brakuje już ziemi pod nogami A tam też jeszcze trochę do sklejania. i trotuar z pilnika Sadzarka będzie za parę dni, więc do tego czasu można rzekę wykopać

1. Sebastian01 2024-03-16 13:02:21

Jeszcze słowo w temacie trawy. Pomaluj podłoże kolorem ziemi/piasku/błota co tam wybierzesz. Ten sam kolor dodaj do roztworu wikolu.

1. AndDi 2024-03-16 13:33:49

Też mam takie wykałaczki, bardzo dobry pomysł. Całkiem o nich zapomniałem, a kupiłem je specjalnie na takie słupki.

A po co dodawać kolor do wikolu jak się już podłoże pomaluje? Przecież wikolu po wyschnięciu jest przezroczysty.

1. PAN-KARTON 2024-03-16 13:49:12

Jeszcze słowo w temacie trawy. Pomaluj podłoże kolorem ziemi/piasku/błota co tam wybierzesz. Ten sam kolor dodaj do roztworu wikolu.

Sebastian01

Jak miło Sebastian się odezwał ! Barwisz wikol pewnie dlatego żeby uzyskać efekt błotka pod trawą ? Domyślam się bo jak zrobiłem próbę wykonania wody to właśnie barwiłem wikol i teraz wygląda jak niebieskie błoto... Nawet ładnie lekko popękał, ale było go ze 3mm ( kucną oczywiście )

Wikol robi się przezierny jak go w miarę cienko dajesz. Grubszy jednak ma w sobie lekką mgłę kropli mleka, na okulary bym sobie nie położył Idę szukać wykałaczek, gdzieś są i docinam zaraz styrodur który kupiłem do ROMY ale się nie przydał.

1. PAN-KARTON 2024-03-16 14:50:33

Ale będą słupki Chyba piąte od prawej ?                  >>>   gdzie działka ???

1. AndDi 2024-03-16 15:26:57

Wracając do powierzchni domku, to faktycznie jest mała, zmyliła mnie ta ilość okien. Jak policzyłem, to nawet nie 16 m2, a mniej niż 12 m2. Pewnie ta kuchnia z zapieckiem by wystarczył na ogrzanie tego i poddasza. No, ale Rybak ma wędzarnie w przyziemiu .

Co do koloru słupka to też stawiam na ten trzeci od strony jak się czyta.

1. PAN-KARTON 2024-03-16 16:06:51

Wracając do powierzchni domku, to faktycznie jest mała, zmyliła mnie ta ilość okien. Jak policzyłem, to nawet nie 16 m2, a mniej niż 12 m2. Pewnie ta kuchnia z zapieckiem by wystarczył na ogrzanie tego i poddasza. No, ale Rybak ma wędzarnie w przyziemiu .

Co do koloru słupka to też stawiam na ten trzeci od strony jak się czyta.

AndDi

Racja, okien jak w akademiku Czyli kolor słupków ten wskazujący na godzinę 11:15.

OOO !!! i żeś Pan trafił w 10'. Wędzarnia w przyziemiu, bardzo fajny pomysł na drugi kanał w kominie. Temat technologi budowli - rozwiązany poprawnie i zgodnie ze sztuką...

1. AndDi 2024-03-16 16:09:08

Zaczynam się zastanawiać czy u siebie nie zrobić też takiej barierki . Ale na razie to mi się nie chce

1. PAN-KARTON 2024-03-16 16:18:38

Zaczynam się zastanawiać czy u siebie nie zrobić też takiej barierki . Ale na razie to mi się nie chce

AndDi

Na tapczanie siedzi... i mu się nie chce Czekasz aż ja zrobię

1. PAN-KARTON 2024-03-16 16:31:26

A ja właśnie zrobiłem odzysk najlepszej tektury 0,5mm na rynku jaką można kupić. Wydajesz pieniądze i łączysz przyjemne z pożytecznym i ekologią

Muszę porządki porobić, bo zarastam modelami i przydasiami. Teraz mój pokój wygląda podobnie ( fota ) rower też by się znalazł

1. Sebastian01 2024-03-16 16:32:29

A po co dodawać kolor do wikolu jak się już podłoże pomaluje? Przecież wikolu po wyschnięciu jest przezroczysty.

AndDi

Przezroczysty nie znaczy niewidzialny :)

1. PAN-KARTON 2024-03-16 16:42:26

Przezroczysty nie znaczy niewidzialny :)

Sebastian01

Właśnie ! jak Sebastina nie jest przeźroczysty na ostatnio widzialny

1. AndDi 2024-03-16 16:52:24

Ja malowałem wikolem rozwodnionym niebarwionym bezpośrednio na przyklejony piasek i na to trawka. I ni hu hu go nie widać.

INFO: A, piasek był przesiewany przez sitko - drobniutkie.

1. PAN-KARTON 2024-03-16 17:31:27

Przykleiłem ładnie wzór działki do styroduru podkładając ręcznik papierowy, wszystko na wikol i dociśnięte wiadrem 30kg. ( 18h temu )

I tu moja wiedza o robieniu dioram się kończy . plan mam taki :

1. wytnę teraz rzekę ok 1cm w dół

2. zrobię trotuar na pilniku i nakleję gdzie trzeba

3. napiszę 1500 zapytań na forum do moich Kolegów, jak się robi dioramki ( siewnik odebrany ! ) trawa dojdzie w pn.

odp:

1. Idę po piasek, lało dziś 3h więc nie znajdę suchego i drobne sitko, posypię sobie pod tyłek i będę czekał na podpowiedzi, a jeszcze drink z palemką

1. AndDi 2024-03-16 17:54:57

Piotrek, a ten teren to taki płaski będzie, niczym boisko?

1. PAN-KARTON 2024-03-16 17:59:42

Piotrek, a ten teren to taki płaski będzie, niczym boisko?

AndDi

Nie przeczytałeś Rzekę wytnę, trotuar na pilniku... a skąd ja mam więcej wiedzieć co mam robić ?

Najpierw wszystko powyklejać co ma być a potem sypać i nasadzać ect... czy inna kolejność ?

Najchętniej to bym ten mostek zrobił sam bo mi tu nie pasuje i ukształtował teren (?)

Rezultaty 140 - 160 z 366 pozycji
Udostępnij temat: