Martin Baker MB-5 1:33 wyd. Orlik

1. chilar 2021-05-31 20:15:07

Golenie podwozia.

1. chilar 2021-06-06 08:37:51

Zamontowałem podwozie do skrzydeł/kadłuba. Z tyłu jeszcze brakuje klap zamykających luk. Dołączyłem też tylne stateczniki. Cały samolot jeszcze bez elementów ruchomych, ale już na kołach można postawić.

1. Zygfryd 2021-06-07 01:14:57

WOW!  Czyściutko i równiutko, a przy jasnym modelu to trudne. Jedynie przy ogonie tam coś maskowane, ale nie będzie widać. Ogół zasługuje na uznanie. Brawo!

1. chilar 2021-06-13 12:53:29

Dziś zrobiłem i zamocowałem rurkę pilota oraz nasadziłem śmigło. Model skończyłem. Do galerii osmolę trochę przy wydechach i przy działkach, choć ten samolot nie strzelał. Historia kończy się na etapie prototypu. Tutaj można coś poczytać.  http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/1805/126/Martin-Baker-MB-5

Dziś jeszcze zamieszczę jeden wpis z podsumowaniem i załącze kilka samobiczujących się zdjęć (w galerii poukrywam to i tamto). Ale to warsztat i zasada hic est locus ubi mors gaudet. Mors to śmierć, tu raczej chodzi o niepowodzenie, coś nieudanego. Powiedzenia nie można zmieniać.

1. AndDi 2021-06-13 13:21:41

Dziś zrobiłem i zamocowałem rurkę pilota oraz nasadziłem śmigło. .

chilar

Bardzo ładna robota. Ta rurka to nie rurka pilota tylko rurka pitota. 

1. chilar 2021-06-13 14:04:19

....całe życie myślałem, że pilota. Człowiek się uczy do końca życia.

1. chilar 2021-06-13 15:09:49

Skończyłem moją drugą w życiu wycinankę (1).

Według mnie model trudny, choć nie mam porównania, na pewno wymagał ode mnie więcej niż poprzedni. Robiłem wersję trudniejszą z elementami ruchomymi, klapami , kabiną i rurami wydechowymi.

Nie zawsze segment zszedł się równo z poprzednim. Czytałem już potem w innym opracowaniu tego autora, aby ciąć po środku linii czarnej. Ja ciąłem, aby tylko było bez białej obwódki, ale z zachowana czarną, więc może dlatego na dużym elemencie wręga była jakby za mała, a ja dociskajac po boku robiłem uwypuklenie i niedoleganie do wręgi w innym miejscu; w innym miejscu wręga z kabiną pilota rozepchały mi poszycie (2,3,4,5).

Przy oszkleniu się starałem, miałem kupioną owiewkę, ale dociąłem za dużo, nie było zaznaczonej linii cięcia na elemencie; jest "rozhermetyzowane" (6).

Klapy – przy retuszowaniu elementu zadrukowanego z obu stron brudziło mi się farba akrylową; aby ujednolicić, rozmazywałem jakoby takie zabrudzenia albo cienie; nie wiem czy w rzeczywistości tak było (7, 8,9).

Zgubiłem trochę symetrię ogona (10,11).

To raczej niedopatrzenie na etapie projektu modelu – coś nie tak ze spasowaniem szkieletu z poszyciem skrzydeł; dostosowywałem podłużnicę do krawędzi natarcia i tylnej krawędzi tam gdzie klapy o lotki. Wręgi wyszły poza skrzydłem zarówno z boku jak i z przyśrodka; docinałem i szlifowałem wystający szkielet. Widać to w miejscu gdzie zaczepy lotek sa przesunięte w stosunku do zaznaczonych miejsc (12).

Boczne brzegi skrzydeł autor przewidział wykonać z pojedynczych wstawek; nie spasowały mi się jak należy (13).

Wymęczył mi się przedni wlot powietrza i krawędzie natarcia skrzydeł(14,15,16).

Koła malowałem podkładem Gunze, specyfik wpłynął pod maskę modelarską; ratowałem cięką warstwą, takim suchym pędzlem farby i kredką akwarelową- wyszło jak wyszło, ujednoliciłem drugie koło tak samo (17).

Śmigło i kołpak wyszły mi uważam dobrze, choć nie są zrobione w standardzie (18).

Mając kolejny bagaż doświadczeń w modelarstwie kartonowym, zacznę w tym roku jeszcze model, ale zrobię już w pełni szpachlując i malując (19). Będę się w wzorował na pewnym koledze z tego forum, który nadał sobie nick jak pewien jadowity stawonóg/pajęczak.

Dziękuje za wpisy w mojej relacji z budowy modelu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
  1. AndDi 2021-06-13 15:38:17

Mam wielki szacunek dla Ciebie, że potrafisz sam dojrzeć swoje błędy. Jak na drugi model, to wyszło całkiem fajnie. Jestem pewien, że kolejne będą coraz lepsze, aż do doskonałości. Powodzenia

1. Zygfryd 2021-06-13 21:06:47

Jestem pod wrażeniem! Chciałbym, aby mój drugi model też tak wyglądał  Pokazałeś niedociągnięcia i dobrze. Jesteś świadomy tego i będziesz uważał. Ale i tak wygląda bardzo dobrze. Nie wiem czy bym i teraz tak skleił samolot, serio 

1. GTiStyle 2021-06-17 23:51:43

Jak na drugi model jest na prawdę super:) Co do kolejnego modelu, tego fajnego pojazdu szynowego... Nie chciał bym przegapić tej relacji :) 

1. sztukmistrz 2021-06-18 14:17:56

Bardzo dobrze wyszedł widać u Ciebie duży potencjał w temacie. Chociaż momentami mam wrażenie, że spasowanie części w tym modelu pozostawiało trochę do życzenia.

Rezultaty 40 - 51 z 51 pozycji
Udostępnij temat: