KONKURS Mayflower MM 1/100

1. PiotrP 2023-10-22 22:18:32

Wydaje mi się, że to co proponuje AnDi to jedyne wyjście z sytuacji. Zerwać to poszycie, położyć szpachlę, wyszlifować i kłaść poszycie z drugiej wycinanki. Trzymam kciuki za powodzenie. Mayflower to piękny galeon :-)

1. Michał 2023-10-22 22:52:16

No trochę wyszły te żebra, do szlifowania nie przykładaj tyle siły albo na kawałek deseczki naklej sobie papier ścierny i takim czymś szlifuj, nie będzie Ci się zapadać. Zobacz u mnie na relacji z Sao Gabriela tam szpachli na kadłub nie żałowałem a wyszedł mi taki twardy i sztywny jak z drewna :)

1. marszalek24 2023-10-23 15:54:24

No trochę wyszły te żebra,

Michał

Po mojemu, najprostsze i najbardziej efektowne byłoby posadzenie go na wodzie.

1. Michał 2023-10-24 11:24:17

Też bym chyba to ściągnął i zrobił od nowa.

Ja każdej wycinanki robię skan żeby w razie jakiejś wtopy móc sobie wydrukować nowe części.

1. Wojok 2023-10-24 11:35:10

Hmm,ja bym to zostawił, bo moim zdaniem krasule żebra w kilku miejscach idą do samej góry, więc dużo lepiej nie będzie. Najgorsze są trzy środkowe w części podwodnej - zrobiłbym po prostu podstawkę z nazwą łajby która by to zasłaniała i już

1. SlawekH 2023-10-24 12:44:36

Mnie tez to tak wychodzi, ze na koncu musze kilka planek dosztukowac. Ja bym nie zdzieral wszystkiego. Przeszlifoc tam gdzie trzeba, uzupelnic gdzie niegdzie szpachlowka i nakleic na to kolejne poszycie. Ale to ja bym tak zrobil, a ja to lubie isc na latwizne . Na przyszlosc, zeby uniknac takiej sytuacji jest opcja dawania kleju tylko na wregach. 

1. AndDi 2023-10-24 15:50:44

Już to widzę jak Wojok, by to tak zostawił, człowiek, który każdą pierdółkę dopieszcza i poprawia po pięciokroć.

W tym wszystkim, to najważniejsze jest czy burty i planki były podklejone kartonem co najmniej 0,5 mm? Jeżeli nie, to nie wiem jak przyklejać, to nie miało to prawo ładnie wyjść.

1. AndDi 2023-10-24 15:52:33

Mnie tez to tak wychodzi, ze na koncu musze kilka planek dosztukowac. Ja bym nie zdzieral wszystkiego. Przeszlifoc tam gdzie trzeba, uzupelnic gdzie niegdzie szpachlowka i nakleic na to kolejne poszycie. Ale to ja bym tak zrobil, a ja to lubie isc na latwizne . Na przyszlosc, zeby uniknac takiej sytuacji jest opcja dawania kleju tylko na wregach. 

SlawekH

Sławku, to zależy jak to jest przyklejone, bo jeżeli całości, to można tak zrobić jak piszesz, ale jak miejscami nie trzyma, to może wyjść skucha. No i co z górą burt, też dobrze nie wyglądają.

1. chilar 2023-10-26 20:00:33

Nie jestem trollem i nieswojo się czuję, że tyle komentarzy było za sprawą moich wypocin. Od podpunktów powyjaśniam hurtowo dla wszystkich kolegów komentujących.

- nie o wszystkim wiem, nie wiedziałem że warto burty i planki ponaklejać na tekturę 0,5mm, w instrukcji tak nie stało

- to jest projekt  Małego Modelarza z lat 80tych a pierwsze wydania  miały część denną uproszczoną, zwykłe segmenty, dopiero następne wydania miały planki; ja jak byłem dzieckiem miałem mój jedyny MM właśnie ten Mayflower chyba wydanie z 1988 i nawet wtedy go pociąłem i wiadomo że nic 11-12 latkowi z tego nie wyszło; teraz dopiero chcę ukończyć tą pracę sprzed 30 lat

- kleiłem planki wikolem, a dodatkowo plankę zmiękczałem BCG

- deski były tak źle spasowane że tylko dzięki dociskaniu i BCG mogły być na styk (nie uważam że tak źle mogłem wyciąć wręgi, przecież przyłożyłem się, szlifowałem)

- obawiając się niespasowania zabarwiłem styrodur aerografem na kolor odpowiedni

- dokleiłem rufę i widać, że wręga 0-owa była za krótka (a obawiałem się że będzie za długa) i szersza w stosunku do pokrycia graficznego, musiałem też zrobić kompromis jeśli chodzi o zgodność tych białych paseczków burta-rufa

- następnym etapem będą te paseczki, chyba nie będę się bawił w retusz tylko pomaluję aerografem na większym ciśnieniu aby był mat podobny do faktury papieru

- nie zamierzam więc zrywać poszycia , coś podoklejam coś podrównam, jakiś dodatkowy pasek wkleję; jeśli koledzy będą zniesmaczeni moją nieambitną postawą .... no to będą;  ja model dokończę i zacznę kolejny.

1. PAN-KARTON 2023-10-26 20:44:27

Nie jestem trollem i nieswojo się czuję, że tyle komentarzy było za sprawą moich wypocin.

chilar

To nie są wypociny tylko dobry przykład radzenia sobie z przeciwnościami losu jaki niosą nam opracowania modeli. Trzeba sobie radzić z nimi !

A Ty dajesz dobry przykład niepoddawania się w dążeniu do celu. Każdy efekt który osiągniesz na koniec będzie nagrodzony gratulacjami, ode mnie na pewno !

SławekH powinien uwzględnić zaangażowanie i wytrwałość takich realizacji w swojej ocenie !!! KONKURS to nie tylko perfekcyjne wykonanie zadania przy pomocy własnego doświadczenia.

SlawkuH - nie zazdroszczę wyłonienia zwycięzcy

Jak ktoś umie takie rzeczy składać to dla niego nie ma problemu - "bułka z masłem" - ale Ci którzy mimo wszystko dotrą do FINAŁU powinni dostać dodatkowe punkty  - to tylko moje zdanie

1. Wojok 2023-10-26 22:51:09

Już to widzę jak Wojok, by to tak zostawił, człowiek, który każdą pierdółkę dopieszcza i poprawia po pięciokroć.

AndDi

Ale chodziło mi o to, że zostawiłbym to, gdybym był chilarem

Ale jako Wojok,to bym... tego tak nie spartaczył

A tak serio, to na tych ostatnich fotkach wygląda to całkiem fajnie. Będzie ok

1. chilar 2023-11-12 20:46:10

Model dostał trochę żywych kolorów dzięki typ paseczkom na burtach. Wg. istrukcji robiłem, więc tektura 0,8 i wycinanie. Ɓyły nieregularne krzywizny więc bardzo uważnie nożyczkami. Potem taśma dwustronna a na nią jeszcze taśma malarska (dwustronna zbyt agrasywna)jako powierzchnia chwytna  i malowanie podkładem a potem kolorem z aerografu. Do zrobienia dwukolorowych użyłem taśmy maskującej, w któej robiłem wycięcia kwadratowe odpowiedniej szerokości (pokaże w kolejnym wejściu, sfotografuję, zostały mi jeszcze takie paski na poszyciu rufowym i na przedzie i tyle przedniego kasztelu). Nad poszyciem dennym jeszcze myślę czy nie nakleić kolejnego na to istniejące, może się troche obrys wygładzi.  Do następnego wejścia.

1. SlawekH 2023-11-13 10:49:05

SlawkuH - nie zazdroszczę wyłonienia zwycięzcy

PAN-KARTON

Hehe Piotrze, to nie ja wybieram zwyciezce tylko Wy. Jeszcze nie wiem jak to bedzie od strony technicznej wygladac, ale damy jakos rade 

A statek wyglawa fajowo. Te listwy daja na prawde ladny efekt. Podziwiam, ze udalo Ci sie tak rowno je wyciac i pomalowac.

Rezultaty 40 - 54 z 54 pozycji
Udostępnij temat: