KONKURS Mayflower MM 1/100

1. chilar 2022-10-03 17:57:34

"Hallo fellow modellers" jak zwykł mawiać pewien węgierski, słowackiego pochodzenia modelarz z Youtube'a.  Wiadomo jak każdy dzieciak mimo że, podstarzały, też chcę mieć jak u innego zobaczę. W ostatnią sobotę były inne zlecenia w domu, więc nie licząc podklejenia na tekturkę, dziś formalnie rozpocząłem. Wyciąłem 2 wręgi i już się zmęczyłem. Wcześniej do trzech poprzednich wycinanek kupowałem gotowe. Teraz podszedłem purystycznie. Na razie zapoznałem się z relacją z budowy Wodnika i podstawy są. Do następnego wejścia. Będzie wtedy  więcej zrobione. 

1. AndDi 2022-10-03 20:24:20

Tak przez ciekawość, to jakiego kleju użyłeś do przyklejania, że Ci tak poprzebijało kolorem?

1. chilar 2022-10-03 23:00:02

... jakiego kleju użyłeś do przyklejania

Użyłem kleju poliuretanowego do drewna. Nie nadaje się do wycinanki ponieważ przebija, ale z racji tego że wiąże na skutek tworzenia się pianki to naprawde wręgi są solidne, sztywniutkie. Nawet tak pomyślałem, żeby go rozcieńczyć specjalnym rozpuszczalnikiem do specyfików poliuretanowych i pokryć pędzlem już złożony szkielet, ale najpierw przetestuję na brudno.

1. AndDi 2022-10-04 07:15:15

... Nawet tak pomyślałem, żeby go rozcieńczyć specjalnym rozpuszczalnikiem do specyfików poliuretanowych i pokryć pędzlem już złożony szkielet, ale najpierw przetestuję na brudno.

chilar

Jak będziesz dawał styrodur, to nie warto.

1. Michał 2022-10-04 15:48:38

No to robię kawkę i zaczynam oglądać :)

A pisałeś że też miałeś Wodnika sklejać ;P

1. aragorn001 2022-10-04 16:23:16

Też zasiadam na widowni z dużym popcornem ...

1. aragorn001 2022-10-04 16:24:34

... jakiego kleju użyłeś do przyklejania

Użyłem kleju poliuretanowego do drewna. Nie nadaje się do wycinanki ponieważ przebija, ale z racji tego że wiąże na skutek tworzenia się pianki to naprawde wręgi są solidne, sztywniutkie. Nawet tak pomyślałem, żeby go rozcieńczyć specjalnym rozpuszczalnikiem do specyfików poliuretanowych i pokryć pędzlem już złożony szkielet, ale najpierw przetestuję na brudno.

chilar

Ciekawe z tym klejem, czyli wręgi są sztywniejsze.

1. chilar 2022-10-04 23:21:11

A pisałeś że też miałeś Wodnika sklejać ;P

Mam Wodnika  z MM, ale Ty tak pozamiatałeś tym swoim  Wodnikiem, że ja najpierw zmierze się z tym podobnym i chyba trochę prostszym. W przyszłości Wodnik co by nie odstawał od Twojego:D

1. chilar 2022-10-04 23:32:47

Ciekawe z tym klejem, czyli wręgi są sztywniejsze.

Są zauważalnie sztywniejsze. Próba przełamamia powoduje rozerwanie tej strony tektury bez kleju, a warstwa z klejem jest dość sprężysta. Choć pewnie ma to swoje złe strony. Czasem wręgę bedzie trzeba troche ukształtować. Np. wręga 0(zero) musi być tochę wyoblona w łuk. W Wodniku też chyba tak jest. Zobaczymy. Na razie 2 wręgi dziennie wycinam. Mało czasu po pracy zostaje a i nie chce by wdał się pośpiech. Nożyk Excela nie zawodzi.

1. chilar 2023-07-12 22:59:39

Cześć. Skończyłem poprzedni projekt i zrobiłem sobie troche przerwy w zabawie. Teraz mam zapytanie: czy mogę dopisać "Konkurs" w tytule. Mimo że pierwszy wpis zrobiłem wcześniej. Może się troche pospieszyłem. Ja chyba nie potrafie robić kilka modeli jednocześnie. Na razie jeszcze nie dopieściłem wszystkich wręg/podłużnic. Etap  jak na zdjęciu. Jak będą wątpliwości to w porządku. Nie było pytania.

1. AndDi 2023-07-13 09:12:34

W zasadzie to prawie nic nie zrobiłeś, więc pewnie mógłbyś, ale lepiej zlikwidować ten temat i założyć nowy. To oczywiście jest moje zdanie, ale warto, aby założyciel konkursu się wypowiedział (SławekH) - napisz do niego na priva.

1. Sebastian01 2023-07-13 10:02:39

Jesteś na etapie wyciętych wręg. Jakbyś kupił lasery (w sensie ogólnym, bo do tego modelu może nie być) to byś był w tym samym miejscu, czyli na starcie. Jeśli opinia forumowiczów jest w jakikolwiek sposób istotna, to ja jestem za dopuszczeniem Twojego modelu do konkursu.

1. SlawekH 2023-07-13 10:10:53

smialo dopisz konkurs. Ze wregi wyciete to nie problem- uznajmy ze sa kupne 

1. aragorn001 2023-07-13 11:06:00

Jasne dołączaj do konkursu, tak na marginesie to jeszcze nie wszystkie wręgi są do końca wycięte, brakuje niektórym jeszcze wycięć, więc teoretycznie to jeszcze nie masz nawet wszystkich wręg wyciętych na 100%

1. Kikol77 2023-07-14 09:38:36

Zapowiada się fajny modelik. chociaż na zaglowcach zupełnie sie nie znam to kusicie tym konkursem  Jak tylko skończe remont to zainvestuje nieco godzin w dokończenie pierwszego pojazdu WZki a potem będzie pierwszy żaglowiec 

1. chilar 2023-07-15 17:58:12

Złożyłem szkielet. Trochę przedtem podszlifowałem wręgi tak jak rozszerza/zwęża się kadub. Nie wiem czy nie za mało. Elementy wchodziły z pewnym oporem , ale nie przesadnym. Na razie jeszcze nie poprzyklejałem. Na oko trzymają się kąty proste. Natomiast chyba popełniłem pewien błąd. Wręga zerowa musi być gięta i w tych miejscach które jeszcze zaszpachluje na tekturze 2mm jest rozwarcie, zrobiłem gięcie na plus. W takim przypadku wymiar tej wręgi się zwiększy. Element klejony do tej powierzchni może być za małe. Teraz wiem, że mogłem łamać na minus. Ucze się cały czas.

1. AndDi 2023-07-15 20:58:12

Czy na +, czy na -, ale elegancko ją wyprofilowałeś.

Jakoś sobie poradzisz, najwyżej wstawisz dodatkową listwę ozdobną.

1. Wojok 2023-07-16 13:59:57

...najwyżej wstawisz dodatkową listwę ozdobną.

AndDi

W tym przypadku szmata nie da rady ?

1. AndDi 2023-07-16 20:55:10

...najwyżej wstawisz dodatkową listwę ozdobną.

AndDi

W tym przypadku szmata nie da rady ?

Wojok

No nie w tym wypadku szmata to nie, no chyba że byłby to jakiś baner, flaga tudzież jakiś zwinięty żagiel

1. Wojok 2023-07-17 04:17:40

... tudzież jakiś zwinięty żagiel
    AndDi

Hmm, pod warunkiem, że to będzie Sławkowy zwinięty żagiel. Twoimi trzeba by to zasypać, niczym wiązkami gałęzi fosę, przy zdobywaniu Zbaraża

Rezultaty 0 - 20 z 54 pozycji
Udostępnij temat: