USS North Carolina BB-55 (GPM)

1. Jacek-KP 2018-12-29 13:25:12

Może jakiś wędkarz wie coś więcej? Jest jakiś wędkarz na forum? Halo?

Seahorse
    Jestem wędkarzem i jak jeden kolega ujął, wygląda to na podwójne zboczenie. Otóż plecionka wędkarska jest bardzo mocna i nieelastyczna. Skoro komuś naciągnięta linka zwisła po czasie, to może nie była to oryginalna plecionka. Moim zdaniem klasyczna plecionka do połowu ryb nie powinna się rozciągnąć. Ja od niedawna do olinowania stosuję nić nylonową. jest gładka i bardzo wytrzymała.Nie rozciąga się, nie zwisa, nie mechaci. nie jest tak idealnie gładka jak np, żyłka wędkarska, ale jej mikrowłókien nie widać gołym okiem. Nici nylonowe są coraż żadsze, ale można je kupić w odpowiednich kolorach: czarne, siwe, srebrne itp.

1. tulipan740i 2018-12-29 13:38:00

Piękny okręt i świetna robota poprawisz retusz i będzie malinka. GPM ma trochę błędów w opracowaniach, więc decydując się na model z tego wydawnictwa na czysto należy się pogłowić nad ich poprawą. Powodzenia.

1. PIRO 2019-02-17 19:32:23

Witam ponownie

Korzystając z przerwy miedzy semestrami coś tam podłubałem przy modelu. Wieża A niemal ukończona, wieża B nie ma detali a wieża C dopiero co została obklejona. Prawdopodobnie przy najbliższej przerwie znowu siądę i skończę wieże dział 406mm. Efekt pracy na zdjęciach

Korzystając z Waszych rad zakupiłem żyłkę wędkarską do olinowania okrętu. jeszcze z niej nie korzystałem ale myślę że będzie ok.

Miłego oglądania i komentowania 

Wieża C Wieże A iB
  1. PIRO 2019-06-23 21:31:35

Witam na początku wakacji (jeszcze niektórzy takowe mają w takim wymiarze ;-) )

Po dłuższej przerwie znowu znalazłem czas by podłubać przy Carolinie. Nowe elementy montowane były na wieży kabiny (multum drobiazgów które czynią model ciekawszym). jeszcze nie skończyłem uzbrajać tych poziomów w detale na 100% ale co mam to Wam pokażę. 

Miłego oglądania. Liczę na uwagi ;-)

Widok całości Od rufy Dla pokazania skali tych drobin Od dziobu
  1. Jacek-KP 2019-06-26 00:09:35

Nieźle idzie praca szkutnicza. Może jeszcze zdjęcie poodwracaj, aby można było normalnie oglądać twoje dzieła. Trochę mnie kark rozbolał od oglądania z przekrzywioną głową.

1. PIRO 2019-06-26 19:11:29

Poprawione

Zdjęcie kolejnych detali (klamry, stanowiska pod coś (jeszcze nie wiem co) i pierwsze anteny). Idzie powoli ale do przodu ;-)

1. AndDi 2019-06-26 20:58:28

No ładnie. Musisz bardziej się postarać przy profilowaniu kantów (tu zaokrąglenia). Troszkę widać załamania. ale to pewnie tylko na fotkach.

1. primo 2019-06-29 16:19:07

Andrzej słusznie prawi. Zdjęcia nie zdjęcia, ale tutaj bardzo skomplikowanych kształtów nie ma, mówię o nadbudówce. Jeśli papier się źle formuje to najlepiej użyć wody.

1. PIRO 2020-02-14 08:50:08

Witam po BARDZO długiej przerwie.

Ostatnia sesja na inżynierce minęła więc w końcu mam czas działać dalej. W tak zwanym międzyczasie zrobiłem komin dziobowy, stanowiska na dziobie pod Oerlikony oraz gumy pod kotwicę i wyciągarki. Wczoraj dodałem detale na śródokręciu (między kabiną a kominem dziobowym). Efekty na zdjęciach. Miłego oglądania i komentowania.

PS. Moja mała wielka flota powiększyła się w międzyczasie do dwa nowe tytuły (chodź w tym tempie to sterczą mi one emerytury) 

Stanowisko nasłuchu (chyba)
  1. sajfon 2020-02-14 11:49:27

Szkoda, że tak powoli idzie ci sklejanie ale cóż życie. Mam nadzieje, że podgonisz tempo i będzie git :)

1. PIRO 2020-02-14 19:01:09

Też mam taką nadzieję. 

Efekty dzisiejszej pracy na zdjęciach. W instrukcji pomylone sa numery elementów do wykonania z szablonu masztu radarowego.

Miłego oglądania.

1. primo 2020-02-15 10:16:03

Kawał roboty. Olinowanie jest z drutu czy z nici?

1. PIRO 2020-02-17 14:40:50

Zgodnie z sugestią Pana Jacaka stosuje żyłką wędkarską do robienia olinowania. Udało mi się zrobić radar i 4 punkty obserwatorskie. Powoli uzupełniam pokłady o drobnicę.

1. Ja Seba 2020-02-17 14:59:26

Ha! Z ciekawością podpatruję, ponieważ też klecę ten okręt, tylko w skali 1:400 i bez części podwodnej (wydawnictwo JSC). Fajne detale w Twojej skali - kibicuję bardzo!

1. PIRO 2020-02-17 15:02:36

Ha! Z ciekawością podpatruję, ponieważ też klecę ten okręt, tylko w skali 1:400 i bez części podwodnej (wydawnictwo JSC). Fajne detale w Twojej skali - kibicuję bardzo!

RannyPantofel

A ja zaglądam do Twojej relacji 

1. primo 2020-02-17 17:37:21

Zgodnie z sugestią Pana Jacaka stosuje żyłką wędkarską do robienia olinowania [...]

PIRO

Przez to nie wygląda to naturalnie. Lepsza byłaby nić elastyczna. Można ją kupić w sklepach modelarskich lub znaleźć coś podobnego na allegro za dwa trzy złote. Nie chcę krytykować, ale zepsujesz sobie naprawdę super okręt robiąc dalej olinowanie żyłką.

1. PIRO 2020-02-17 18:51:19

Dzięki za sugestię. Poszukam

A dziś dalmierze Mk.51. Jeden już gotowy, jeszcze trzy.

Mój plan wygląda następująco: na razie każda nadbudówka jest osobnym prefabrykatem który teraz dozbrajam w szczegóły, detale (bez uzbrojenia i dużych radarów, dalmierzy). Tak przygotowane prefabrykaty będę montował do pokładów niższych aż do kadłuba. Wydaje mi się, że w ten sposób uniknę błędów jak przy ostatnim moim okręcie a mianowicie braku dostępności we wklejaniu kolejnych detali na gotowe pokłady nadbudówek. Co o tym sądzicie?

Na zdjęciach pierwszy dalmierz.

1. sajfon 2020-02-17 20:35:22

Wydaje się logiczna taka metoda wklejania. Nasuwa się jedynie pytanie, czy gdy będziesz wklejał te duże elementy jak radary i inne czy wtedy też nie pojawi się problem z dostępem z powodu naklejonych już małych elementów? Ale jak nie kijem go to pałką :))))

1. Wojok 2020-02-18 01:03:24

Hmm, ja to jednak zawsze jechałem od dołu do góry i zwykle było ok. No, ale dla każdego co innego

1. PIRO 2020-03-16 19:56:00

Witam

W ostatnich dniach dokończyłem część podwodna kadłuba oraz dorobiłem kolejne elementy wyposażenia do obserwacji horyzontu oraz reflektory. Z uwagi na zaistniała sytuację pewnie znowu częściej będę siadał do tych detali wiec i szybciej mi będzie przybywało okrętu. 

Na zdjęciach efekty mojej ostatniej pracy.

reflektor Tu dobrze widać moje wcześniejsze nieudane starania o gładkie powierzchnie, zaraza. Następny będzie lepszy :-) A tak wygląda moje śródokręcie dalmierz Mk.51 z reflektorem Tu brakuje odrobiny elementy.  Jakbym nie układał tego elementu to zawsze brakowało tego kawałka Tu to samo. Musze to zalepić porządnie dopasowanym elementem z zapasu koloru Reflektor
Rezultaty 40 - 60 z 86 pozycji
Udostępnij temat: