Centurion Mk3 . Wydawnictwo GPM 19/2016

1. Zbyszek001 2020-10-24 19:15:58

CENTURIN Mk3

Powoli wchodzę w nowy projekt. Z różnych powodów musiała nastąpić przerwa którą zastąpiłem modelem przerywnikowym. Mam nadzieję, że za jakiś bliżej nie określony czas pojawi się w galerii. Z prośbą o wyrozumiałość. A dziś zaczynam prace nad Centurionem Mk3.

Jak na zdjęciu widać z wydawnictwa GPM. Nie widziałem jeszcze tak zniechęcającej okładki, jak ta. Pokazuje średnio zbudowany model, z lufa owinięta bandażem. Chyba autorowi nie wyszła prosta lufa, wszak na budowę testu mają mało czasu Brawo POSPIECH. Co niestety chyba zniechęca i nie przyspożyło modelowi sukcesu komercyjnego. Model w malowaniu IDF. Lecz ostatnim gąsienicom projektem był czołg z IDF wprawdzie sowickiego pochodzenia, ale nie będę miał kolekcji z samych Izraelskich czołgów. Zamarzyło mi zbudować Centuriona w barwach Brytyjskich. Może to będzie 101 regiment stacjonujący w Niemczech, a może jak znajdę dość zdjęć z walk w Korei. Gdzie Brytyjczycy byli wprawdzie nielicznym ale jednak członkiem koalicji ONZ i gdzie używano czołgów Centurion Mk3.

Jak zawsze zaczynam od strasznie pracochłonnego procesu budowy gąsienic. Zrezygnowałem z premedytacja z laserów, choć bardzo przyspieszają budowę. Nie wyglądają tak dobrze jak zbudowane samemu. I tu jestem bardzo mile zaskoczony. Są w wycinance dwie wersje , Jedna z pasków i druga z ogniw. Wybrałem z pojedynczych zwijanych ogniw i o dziwo, jest bardzo dobrze. Dodałem tylko od siebie wzmocnienia i imitacje odlewu na traku. I pierwsza nieporadna próba zakończyła się pełnym sukcesem.

Na jedną gąskę potrzeba 100 ogniw. Zatem liczę dwa miesiące na gąski. Trzymajcie kciuki. Jak skończę model przerywnikowy, zabiorę się z kopyta za budowę, w miarę czasu, na razie same gąski.

Nie widziałem relacji z budowy tego modelu. Może zatem podpowiem czy warto się za to zabierać.

Kilka fotek.

mniej więcej cos takiego mam w zamiarze Okładka za wygląd 1:10. Ta lufa owinięta bandarzem to straszna porażka zdjęcie oryginalego wygladu traków pojedyncze ogniwo Cztery sztuki
  1. Wojok 2020-10-24 19:35:04

Hmm, strasznie szpetne te czołgi Angole mają

A w tych ogniwach nie powinieneś dorobić jeszcze jednych otworów ? W środku ?

1. Jacek-KP 2020-10-24 19:54:14

Będzie ciekawa relacja, będzie co podziwiać.

1. Zbyszek001 2020-10-24 20:00:59

Hmm, strasznie szpetne te czołgi Angole mają

A w tych ogniwach nie powinieneś dorobić jeszcze jednych otworów ? W środku ?

Wojok

W środku w oryginale jest "dziura „ w traku, która jest także otworem wewnątrz grzebienia gąsienicy. Dla zmniejszenia wagi, wykonuje się puste w środku grzebienie. Robiąc tam dziurę, zakleiłbym ja naklejając grzebień. A żeby ją zachować trzeba by grzebień zbudować z siatki. To mrówcza praca dla osiągnięcia niewspółmiernego efektu. Pozwolę sobie trochę to uprościć. Zresztą identycznie ejst w gąsienicy czołgu T 55 i wszelkich sowieckich. Łącznie z t72 Aż do T 64.

1. Popeczek25 2020-10-24 20:49:44

Eeee, no nie takie szpetne,  jak francuskie

1. tulipan740i 2020-10-24 21:10:02

Eeee, no nie takie szpetne,  jak francuskie

Popeczek25
    A jak oni mają mieć ładne czołgi, gdy od małego swój gust wyrabiają na żabach i ślimakach. Bywałem trochę we Francji i ich kobiety jako urodziwe należą do rzadkości. Znowu kłania się gen płaza i skorupiaka spożywany od małego

1. Zygfryd 2020-10-24 21:10:15

No i będzie znowu ciekawie  A ja myślałem, że mi wolno idzie :)

1. Zbyszek001 2020-10-25 21:28:57

Czołgi Brytyjskie sa tak ładne jk rodowite Angielki. Takie moje zdanie

Nie chciałbym nikogo obrazić, proszę tak sie nie czuć, pokażę w zbliżeniach budowę ogniwa . Dla większości to prościzna, A może komuś pomoże w zdetalizowaniu gąski. uważam, że tak samo świetnie sprawdzi się do modelu bez waloryzacji. Wszak chyba wszyscy malujemy gąski. 

Najważniejsze to wyciąć dobrze ogniwo. Gdyż źle wycięte potem bardzo utrudni połączenie pojedynczych ogniw. Listki i białe pola wycinamy po czarnej linii a nawet odcinamy delikatnie czarna linie co pozwoli potem łatwo montować ogniwa

Tak wycinam ogniwo, widać, że nie ma czarnych linji na ciętych miejscach. To wazne. zawijanie na wykałaczce na drucie doklejam skleji w miejsce drutu szpilka dociskam linjiką i równam tak po sklejeniu wygląda ogniwo ostateczne wycięcie wycinam czarne pola do wycięcia zaokragleń uzywam stanzy chirurgicznej 1 mm naklejam po wycięciu na zwiezłą tekture 1 mm (szara) komplet smaruje tylko miejsca na szczycie wskazane wykałaczką naklejam ostroge, ale nie doklejam do traka, tylko do wypukłych uchwytów sworznia papier milimetrowy naklejam na tekturke 0,2 mm 8 sztuk takich drobiagów 4 mm długie, 1,5 wysokie  zjednej strony 0,5 z drugiej tak nakjlejam i tym mocuje ostroge, kleje wikolek tak wygląda 8 drobiagów wklejnonych 2 sztuki długie 5 mm wyginam i wklejam w końcówki ogniwa tak własnie widok z góry widok od środka tu ważne jak dobrze wyciąć listki na osie sworznia 10 sztuk połązconych a to widok z boku
  1. Zygfryd 2020-10-25 22:13:42

Bingo! Papier milimetrowy naklejony na tekturę! Że też nie wpadłem na to. O wiele prościej wtedy ogarnąć powtarzalne małe części :) Potestuję jutro u siebie, bo jeszcze 5 rolek muszę wykonać :)

U mnie szprychy tych rolek są półokrągłe. Też wycinam je dziurkaczem rewolwerowym odpowiedniej wielkości. Na zdjęciu rzut z boku tej szprychy. Pola czerwone wycinam dziurkaczem i ładnie wygięte wychodzą. Na koniec te dziubki maczam w CA, żeby je usztywnić i przy przyklejaniu się nie rozwarstwiały

1. Zbyszek001 2020-10-31 00:44:32

Powiem, że sam siebie zaskakuje. Minął tydzień a mam już 1/2 jednej gąski zbudowaną. To znaczy 70%. Został grzebień i malowanie.

Dopiero po 20 ogniwach na zdjęciu zobaczyłem, że dwa środkowe żebra są ustawione w oryginale odwrotnie. Ale widać to tylko z boku. I niech moja nieudolność to tłumaczy.

1. Sebastian01 2020-10-31 08:07:58

Piękna robota. Miło popatrzeć.

1. Zbyszek001 2020-11-11 11:40:16

31 - 10 ostatnia wizyta. a dziś mam wszystkie gąski pozwijane a ostroga wklejona. Teraz juz tylko do brzegu. Dziś w 3 godziny wkleiłem 30 żeber. I 30 ogniw zakończone. Chyba czasowo się wyrobie z gąskami. Kilka fotek postępu prac.

tak na 50 zwinięty wycięty z ostrogą kupka w zbliżeniu i oddaleniu A to ogniwa na finiszu, bez grzebienia i malowania
  1. Szwagier 2020-11-11 12:34:17

Ładna kupka..... 

1. Wojok 2020-11-11 12:46:30

Chyba czasowo się wyrobie z gąskami.

Zbyszek001

A to dałeś sobie jakiś limit czasowy ?

1. Jacek-KP 2020-11-11 15:11:20

Niesamowita dłubanina. Podziwiam twój upór i zaangażowanie w te gąski. Może kiedyś się skuszę na coś takiego, wówczas przyjadę na korepetycje. ;-) Zresztą jesteśmy umówieni na spotkanie, ale epidemia zmusiła mnie do zmiany stylu życia i planów.

1. Zbyszek001 2020-11-12 01:11:18

Chyba czasowo się wyrobie z gąskami.

Zbyszek001

A to dałeś sobie jakiś limit czasowy ?

Wojok

Niby nie że musze , ale tak przewiduje z moim dostępem do czasu, że gąski wydłubie w dwa miechy.

A tu juz jedna złączona, 108 ogniw muszę także zrobić pewien zapas z 10 sztuk, żeby potem nie brakło jednaj przy montażu. Na fotce cała gąska. Teraz kolejna odsłona z druga gąska, bo tu to nie ma co pokazywać, taka w sumie nuda.

z tyłu w pudełku druga gąska w strzepach :-)
  1. tulipan740i 2020-11-12 14:07:42

Gąsienica wyglądają bardzo dobrze. Masa pracy ale za to czołg ładnie będzie się prezentował.

1. aragorn001 2020-11-13 15:13:22

Właśnie obejrzałem sobie pierwsze dwa odcinki "Doliny Łez" (VALLEY OF TEARS), film pokazuje walki w wojnie Yom Kippur, nie jestem fachowcem w temacie pancerki i walk tam pokazanych, ale widziałem właśnie Izraelskie Centuriony. Taka ciekawostka ...

Nie myślałeś by zrobić Sho't-a w pustynnym malowaniu?

1. Sebastian01 2020-11-13 16:44:51

Gąsienica jak to u Zbyszka... nie ma się do czego doczepić :)

1. Zbyszek001 2020-11-14 22:02:55

Właśnie obejrzałem sobie pierwsze dwa odcinki "Doliny Łez" (VALLEY OF TEARS), film pokazuje walki w wojnie Yom Kippur, nie jestem fachowcem w temacie pancerki i walk tam pokazanych, ale widziałem właśnie Izraelskie Centuriony. Taka ciekawostka ...

Nie myślałeś by zrobić Sho't-a w pustynnym malowaniu?

aragorn001

To tak wygląda że sam model przedstawia szhot. Właśnie kończyłem Tirana 4 i szkoda mieć wszystko w barwach pustynnych. Dlatego teraz będzie Mk 3 z wojny w Korei. A może w niedalekiej przyszłości na bazie mk5 zbuduje szhot. Zresztą marzy mi się leopard 1 abrams t 62, chciałoby się amx 30, mam zsu 23 4 mambwp 1 mam skóra kilka samochodów. No klejenia nam na do emerytury. Sporo tego. Ale chyba dlatego, że właśnie skończyłem Tirana nie chce budować kolejnego czołgu idf. Choć taki szhot to piękna sprawa. Tak w sumie to powoli rysuje prototyp merkavy 1 na bazie centurion ale to pieśń przyszłości. Dlatego teraz będzie mk3z Korei. 

Rezultaty 0 - 20 z 69 pozycji
Udostępnij temat: