Brat bliźniak modelu BEATY - czyli AH-64 A APACHE z Kartonowej Kolekcji

1. Limaks 2021-03-29 20:49:54

Jacku to jest folia, która mieni się różnymi kolorami. Na znanym portalu aukcyjnym możesz zakupić taką na arkusze. Cena okolo 1,70 zl za sztukę. Z rolki 30cm x 10cm gdzie każde 10 cm bierzących to sztuka. Jest zabezpieczona folią ochronna z dwoch stron gdzie jedna strona jest z klejem. Generalnie to jest to folia do oklejania lamp samochodowych. 

1. Limaks 2021-03-30 21:46:50

Witam ponownie.

W tej odsłonie prezentuje dysze wylotowe spalin oraz pylony uzbrojenia.

Co do dysz to zwaloryzowałem je jak tylko umiałem. Niezwykle wielką i nieocenioną pomoc
    uzyskałem od Rafała(Sauresa), który dysponuje urządzeniem do wycinania laserowego, druku 3D oraz grawerki.
    Dzięki temu niezwykłemu człowiekowi uzyskałem kratki oraz elementy, które posłużą do wykonania wyrzutni pocisków niekierowanych (na zdj. nr 2)
    Dodam jeszcze, że jeśli ktoś z Was potrzebuje wykroić coś laserem do swojego modelu Rafał chętnie pomoże. Piszcie do niego na priv.
    Polecam.

Pylony powstały tak jak jest to pokazane na rysunku i jak się okazało nawet zgodnie z opisem.

Całość modelu wygląda fajniej na żywo. Retusz lubi odbijać światło na fotkach.

Ostatnie zdjęcie prezentuje model pod folią;) tak chronię go przed kurzem.

Pozdrawiam i do następnego!

mega trudne elementy do wycięcia:( Kratki i elementy wyrzutni od Sauresa. Piękna i fachowa robota. pod ochronką:)
  1. Kilminster 2021-03-30 22:35:31

Jakoś wcześniej nie trafiłem na tą relację i może to dobrze bo kolejne kompleksy pojawiłyby się wcześniej ;) żart, ale robótka jest absolutnie najwyższej jakości. Kapitalna rzecz

1. Limaks 2021-05-16 12:11:20

Cześć wszystkim!
    Znów brak czasu zaburzył aktualizację prac nad AH-64.

Ale nie ma co narzekać. Ostrze w skalpelu zmienione, wena jest także dłubiemy.
    Tym razem pod nóż poszły koła i golenie oraz wszytko co na nich się znajduje.

Koła wstępnie oszlifowane na multiszlifierce nasączyłęm CA. Następnie znowu szlif i czarny podkład. Ubytki i niedociągnięcia kilkukrotnie wypełniałem
    podkładem Mr.Hobby 1200 surfacer za każdym razem szlifując i wyrównując.
    A teraz ciekawostka. Kusiło mnie, żeby zrobić koła z efektem ugięcia. Saures podesłał mi link do filmiku gdzie pewien modelarz wbija wykałaczkę szaszłykową
    w dolną część koła. Ogólnie trochę to podrasowałem wbijając dookoła głównej wykałaczki kilka mniejszych, żeby jeszcze bardziej rozeprzeć koło. Od razu mówię, że warstwy kartonu
    pękają przy tym zabiegu mimo umiejscowienia kółeczka w imadle. Ja wypełniłem szczeliny CA i zeszlifowałem, a jeszcze w tym wszystkim próbowałem zarysować bieżnik.

Ogólnie to mega mozolna praca dla mocno cierpliwych. Co o tym efekcie sądzicie?

Do podwozia dodałem co mogłem aby zbliżyć całość do oryginalnego wyglądu. Noże, podpórki, prowadnice do noży,
    obejmy, przewody hamulcowe. Starałem się jak mogłem i wyszło to co widać:) chyba nie jest źle.

Żeby całość była spójna golenie górne/teleskopy pomalowałem farbką titanium silver X-32 z tamiya. Ciekawy efekt.
    Dodatkowo dokleiłem ryflowanie na spodniej części gondoli. Fajna zabawa i dłubanina ale warto to dokleić. Bardzo mi się to podoba:)

Niektóre zdjęcia mocno robocze także przepraszam.

Na razie tyle...

Następne będzie działko 30mm.

kółko zalane CA i oszlifowane Z podkłądem 1200 Surfacer Mr.hobby wykałaczki szałykowe jako rozpórki Za mało rozparte A tu już jest ok. i taki efekt uzyskałem pomalowane farbką Tamiya wyposażenie goleni ryflowanie w pełnej krasie
  1. AndDi 2021-05-16 14:42:45

SUPER koła.

Popracowałeś, ale było warto efekt świetny. Całkiem inaczej wyglądają niż te tylko starte, są jak naturalne. 

1. tulipan740i 2021-05-16 15:23:58

Dobrze że opony nie tylko ściąłeś, ale i poszerzyłeś. Samo ścinanie imitujące obciążenie nie ładnie się prezentuje. Przecież ta spłaszczona guma gdzieś się musi podziać. Teraz pełen realizm. Całe podwozie wygląda imponująco.

1. AndDi 2021-05-16 15:45:43

Dobrze że opony nie tylko ściąłeś, ale i poszerzyłeś. Samo ścinanie imitujące obciążenie nie ładnie się prezentuje...

tulipan740i

Nieładnie pisać nieładnie oddzielnie, bardzo nieładnie 

1. tulipan740i 2021-05-16 17:48:49

Nieładnie pisać nieładnie oddzielnie, bardzo nieładnie 

AndDi

Na szczęście zawsze mogę liczyć na naczelnego i niezawodnego moderatora.

Edit: Chociaż też zawodnego, coś tam mu się czasem przytrafia.

1. AndDi 2021-05-16 20:00:55

Tulipan, co do pierwszej części Twojego tekstu, to cóż, staram się .

Co do drugiej, to właśnie dlatego to napisałem, gdyż dzięki temu jest śmieszniej. PMIĘTAMY

1. tulipan740i 2021-05-16 20:06:21

PMIĘTAMY
    AndDi
     Chyba pamiętamy.

1. Zygfryd 2021-05-16 21:18:19

Koła pierwsza sztos. Ja będę pierwszy raz robił na szlifierce koła, ale jeszcze trochę to potrwa 

1. Szwagier 2021-05-16 23:45:43

Fajny efekt z tymi wyklaczkami. Nie dusiły Cię opary przy szlifowaniu kół zalanych CA.? Ja to nie dawałem rady, w masce było lepiej. Ale i tak łzawiły mi oczy. 

1. Limaks 2021-05-17 07:15:38

Dzieki chlopaki 

Przy budowie B2 dowiedziałem się, że mam dosyć uporczywą i wredną alergię na CA. Opary i ten pyłek przy szlifowaniu mocno dawał mi w kość. Dlatego maska z filtrami i okulary okalające oczy(jak u nurka) dały rade. Dodatkowo jak juz sklejam cos CA to staram się robić to na dworze. Taki system zabezpieczeń sobie zrobiłem i teraz juz nie cierpie 

Co do kół, to technika którą będę na pewno doskonalić bo na zywo efekt jest bardzo realistyczny. Jak juz wspomniał tulipan lepsze to niż samo zeszlifowanie na płasko. 

1. Limaks 2021-06-06 22:17:48

Cześć!

Znów minęło trochę czasu, który niestety nie rozpieszczał mnie, ale gdzieś w tym wszystkim udawało się podłubać.
    Jak wspominałem wcześniej następny etap prac objął działko 30 mm.
    Niestety w opracowaniu działko nie do końca oddaje swój rasowy wygląd. Stąd pokusiłem się o małe rozbudowanie tematu.

Lufa wykonana jest z ciasno zwiniętej rurki (papier 80gr). całość nasączona CA, oszlifowana i zapodkładowana.
    Korpus działka, to sześcian podany w wycinance. Ja od siebie dodałem wszystko co jest do niego doklejone.
    Przewody i sprężynki wykonałem z drutu cynowego oraz miedzianego. Całość malowana aero mieszanymi przeze mnie farbkami Tamiya.
    Kosz działka wykonałem z drutu stalowego, który skrzętnie posklejałem CA w odpowiednich miejscach.

Jeden element układanki do przodu...

Do następnego!

1. Zygfryd 2021-06-07 01:09:10

Działko świetnie wyszło. Chociaż za wielkie nie jest  Ja też na brak czasu narzekam, w bloku go było więcej... 

1. Saures 2021-06-07 07:27:37

I tak powinno wyglądać działko Apacha!
    Dziwię się że mimo tak świetnego opracowania działko zostało tak okrojone.

Świetna robota! Warto brać przykład i przy sklejaniu zerknąć na prawdziwe zdjęcia a następnie dodać coś od siebie

1. sztukmistrz 2021-06-07 11:06:50

jak prawdziwe.

1. AndDi 2021-06-07 11:14:24

Dech zapiera 

1. Wojok 2021-06-07 13:52:25

Ten śmigłowiec wygląda jak rolniczy - więcej w nim noży niż w kombajnie

1. Limaks 2021-06-08 09:52:21

He he.. dobre.. "rolniczy" się uśmiałem. Bo wiesz Wojok... to taki nożownik wśród śmigłowców bojowych, który potrafi zaorać przeciwnika

Dzięki za pozytywy, ale mimo wszystko i tak twierdze ze zawsze można lepiej. Mimo tego cieszę się, że działko przypadło Wam do gustu.

Dalszy etap prac to wirnik główny i ogonowy, a tu to dopiero będzie zabawy

Rezultaty 40 - 60 z 98 pozycji
Udostępnij temat: