Wellington mk Ic,1:33, GPM

1. dzeja 2022-01-09 17:32:37

Tak. O wyobleniach karoserii już myślę. Nie mogę używać SG do utwardzenia przed szlifowaniem. Namierzyłem coś takiego - paraloid b72 jako zastępczy a może i lepszy. Już użyłem testowo i jestem zadowolony.

Welington widzę na ukończeniu. Do końca zachowujesz czujność. 

1. Skorpion 2022-01-09 17:58:12

A co za Ził powstaje , jeśli to nie tajemnica ? Można gdzieś zobaczyc jakąś relację ? Paweł - kończ już to latadło i bierz się za skakankę

1. dzeja 2022-01-09 19:21:34

A co za Ził powstaje , jeśli to nie tajemnica ? Można gdzieś zobaczyc jakąś relację ?

Skorpion

Skorpion , Ty masz doświadczenie . Liczę na to. Dodałem do forum jako ZIŁ-157 - SA-2.

1. pawelelka77 2022-01-09 20:09:17

Andrzej, Marcin lubi takie fikuśne oponki, to może Ci coś wystruga. Ostatnio lubuje się nawet w kosteczkach....

Tak, tak Marcin,  skakanka czeka. Tylko nie zdecydowałem jeszcze w jakim kolorze będzie...

Tymczasem powstała antena. Element także dość fikuśna Ale myślę, że wyszedł całkiem spoko...

1. Skorpion 2022-01-09 20:26:57

Już wystrugałem Szamanowi , potem do swojego Jelcza , a jeszcze czekają mnie koła do przyczepy niskopodwoziowej , więc na razie mam dość :))) Generalnie interesuje mnie wszystko co jest na kołach , czy to cywilne , czy wojskowe , dlatego ten ził mnie zainteresował. Myślę , że Dzeja da radę i bez mojej pomocy :)) Skakanke , to najlepiej byłoby zrobić czerwoną , ale w jakim byc nie zrobił - będzie extra , tak więc czekam z niecierpliwością :))

1. Wojok 2022-01-10 09:43:37

Tymczasem powstała antena. Element także dość fikuśna Ale myślę, że wyszedł całkiem spoko...

pawelelka77

Antena wyszła elegancka

1. pawelelka77 2022-01-10 14:06:02

pawelelka77

Antena wyszła elegancka

Wojok

Dzięki Wojok! Fajnie, że takie maleństwo może się podobać.... Trochę obawiałem się wykonania tej 'fasolki', żeby nie wyszła jakaś kanciasta karykatura.... Ale udało się....

1. pawelelka77 2022-01-11 22:12:49

Czołem! Dzisiaj tak informacyjnie dla mających w planie budowę Wellington'a z wykorzystaniem wytłoczek z GPM. 

Niestety kształt tylnej wieży raz, że odbiega od oryginału (jest dziwnie spłaszczona), a dwa, ułożenie kompletnej ramki na wytłoczce jest niemożliwe. Trzeba się mocno nagimnastykować, by maksymalnie wykorzystać dodatek z GPM. 

Centralny element ramki udało mi się w miarę symetrycznie osadzić, natomiast boczki, to już była rzeźba. Sporo docinania i sztukowania. Po  dobrych kilku godzinach pracy ledwo złożyłem skorupę wieży tylnego strzelca....

Pozdrawiam!

Paweł

Edit: 

Pół dnia roboty i wieża kompletna....

Spłaszczony kształt? Próba przełożenia ramki do wytłoczki. Widać spore braki... Centralny element ramki przyklejony do wytłoczki.
  1. sztukmistrz 2022-01-13 14:22:28

świetnie wyszło koniec coraz bliższy ;)

1. pawelelka77 2022-01-17 23:33:02

świetnie wyszło koniec coraz bliższy ;)

sztukmistrz
    Dzięki Romek! Fakt, finisz już za rogiem. Pozostały śmigła, kilka dribiazgów, a na koniec lakier. Co do śmigieł, to myślałem o zmianie kołpaków. Te w wycinance jakoś mi się nie widzą...., mimo, że takie też funkcjonowały w samolotach z tego dywizjonu.
    Tymczasem nad wieżami pojawiły się charakterystyczne 'języczki'(nieco je przerobiłem) , a na grzbiecie 'wyrosła' antena....

1. pawelelka77 2022-01-23 23:51:34

Czołem!

Z kronikarskiego obowiązku donoszę, że w wycinance nie pozostała już żadna część. Wszystkie ( a nawet więcej) trafiły na swoje miejsce. Nie pozostało nic, tylko psiknąć lakierem matowym i naciągnąć drut antenowy....

Pozdrawiam!

Paweł

1. Pietrek 2022-01-24 07:59:42

No to czekam na galerię, śledziłem relację i model całościowo bardzo mi się podoba.

1. AndDi 2022-01-24 08:05:12

No no, pięknie. Teraz 2 tygodnie na montaż anteny i galeria 

1. pawelelka77 2022-01-24 08:53:53

No no, pięknie. Teraz 2 tygodnie na montaż anteny i galeria 

AndDi

Czyżbym wyczuwał delikatny przytyk?

Mam akurat tydzień urlopu więc jest szansa, że wyrobię się wcześniej.... 

1. AndDi 2022-01-24 10:50:15

Pawle, jakże bym śmiał, tak sobie tylko zażartowałem 

P. S. W sumie w tydzień powinieneś dać sobie z tym radę 

1. Zygfryd 2022-01-25 13:54:02

Czołem!

Z kronikarskiego obowiązku donoszę, że w wycinance nie pozostała już żadna część. Wszystkie ( a nawet więcej) trafiły na swoje miejsce. Nie pozostało nic, tylko psiknąć lakierem matowym i naciągnąć drut antenowy....

Pozdrawiam!

Paweł

pawelelka77

Gratuluję i czekam na galerię. Mam pytanie odnośnie malowania końcowego lakierem. Malujesz wszystko jak leci (szyby koła itp.) Czu osłaniasz coś przed lakierowaniem?

1. pawelelka77 2022-01-25 21:49:41

Czołem!

Pozdrawiam!

Paweł

Gratuluję i czekam na galerię. Mam pytanie odnośnie malowania końcowego lakierem. Malujesz wszystko jak leci (szyby koła itp.) Czu osłaniasz coś przed lakierowaniem?

Zygfryd

Zygfryd, zdecydowanie wszystko co konieczne zakrywam, a nawet nie montuję jeśli osłonięcie było by niemożliwe. Tutaj, na ten przykład do lakierowania nie montowałem wieży i ściągnąłem śmigła, a drut antenowy czyli gumonitkę doklejam na sam koniec....

AndDi, żartowniś z Ciebie...

Masz zatem dowód...

Lakier położony, a anteny rozciągnięte.

Na galerię już dzisiaj nieco późno więc będzie jutro. Plenerowa, to pewnie dopiero na wiosnę....

P.S. 

Pozostało mi 3/4 wycinanki (pokryta caponem) i koła z GPM, których nie wykorzystałem. Czy kroś reflektuje za przysłowiowe piwo plus przesyłka?

1. pawelelka77 2022-03-22 13:17:16

Czołem!

Chociaż już upłynęło trochę czasu od zakończenia budowy wellingtona, to dopiero dzisiaj udało mi się pstryknąć kilka zdjęć w plenerze. Część zdjęć się powtarza ale w słońcu trudno było zweryfikować jakość ujęć.... Zatem zapraszam do galerii...

Pozdrawiam!

Paweł

1. AndDi 2022-03-22 18:16:17

5 godzin minęło, a on jeszcze do Galerii nie doleciał

1. pawelelka77 2022-03-22 19:31:30

5 godzin minęło, a on jeszcze do Galerii nie doleciał

AndDi

Ej, no jest.... Wejdź w mój profil i model Vicers Wellington....

Rezultaty 100 - 120 z 121 pozycji
Udostępnij temat: