Mocowanie żagla do rei

1. AndDi 2021-09-15 09:25:35

Jacku-KP - świetna fotka, aż przyjemnie popatrzeć

1. AndDi 2021-09-15 09:30:07

Jak nie masz płótna w Irlandii, to Ci podeślę. 

AndDi

Hmm, no nie wydaje mi się, żebyś był w stanie przysłać mi tu coś cieńszego niż to co tutaj jest dostępne

Ale dzięki za pseudochęci

Wojok

Żadne pseudo, jak trzeba, to wyślę. Mam sporo, bo kiedyś kupiłem w hurtowni końcówkę, a końcówki trzeba kupować w całości

Ale znając Ciebie, to pewnie byś był niezadowolony z tego materiału, że kolor nie taki, że splot zły, że tu zmarszczka, itd

Dlatego biegaj po Dublinie i szukaj odpowiedniej ścierki

1. Wojok 2021-09-15 17:29:24

Ale znając Ciebie, to pewnie byś był niezadowolony z tego materiału, że kolor nie taki, że splot zły, że tu zmarszczka, itd

AndDi

O to, to, to, to. Pewnie już naszykowałeś jakieś ścierwo z szosy zebrane, a potem, że to niby ja jakiś maruda jestem Dzięki, to ja sobie już po tym Dublinie polatam

Ale tak serio, to chcę to najpierw zobaczyć, bo jak dotąd nie widziałem żagli z materiału w modelu tej skali, które by mi się podobały. Jednak Twoja, czy djbombla skala, to inna para kaloszy.

Kurczę, a tak wracając do tematu wątku, to sugeruję też przegrzebać neta pod kątem Kazimierza Ratajczaka. Ten Pan robił świetne modele żaglowców, i zdaje się pisał artykuły drukowane w Modelarzu na ten temat. Może i w necie też się udzielał ? To może być też kopalnia wiedzy w tym temacie

1. AndDi 2021-09-15 18:32:48

No co tam, to skala 1/200, dasz radę coś znaleźć. Ewentualnie poszukaj cieniutkich chusteczek materiałowych, takich jak niegdyś bywały, à la batyst. Albo jak już nie materiał, to w ostateczności jakiś papier ryżowy.

A tak niepoważnie, to się obraziłem i nie podeślę Ci swojej cudownej szmaty

1. Jerry K 2021-09-22 20:22:31

Djbombel - może Ci się to przyda. W 5min 36sek facio trzyma rękę na pręcie (jaksztagu) do którego przymocowany jest żagiel. Na Twoim statku jest jeden pręt na każdej reji, a na polskich Darach są dwa na każdą reję. Fotka dla porównania. Cześć:)

https://www.youtube.com/watch?v=SF3fKkErOfU

https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/3/1281/2000x0/1281341.jpg

1. djbombel 2021-09-24 19:08:30

Jerry wielkie dzięki za świetne ujęcia! Tak właśnie zrobiłem... trochę wolno mi idzie skręcanie oczek ale jak to mówił Krzynówek: " ciśniemy i cały czas do przodu" :) fajnie wyglądają te druty w kolorze białym... Ja pomalowałem podkładem lakierniczym na czarno. Zrobiłem za ciasne oczka i miałem problem z przepchnięciem bo farba złaziła... jak widać na fotkach zdzierałem farbę :)  Trochę zmartwiłeś mnie rejami do "darów" bo zamierzam w przyszłym roku, już po przeprowadzce na swoje, rozłożyć się z Darem Młodzieży z GPM w skali 1:100... gabaryty podobne, wiec też wypadało by zrobić fajne reje :) tak czy owak dzięki za garść cennych informacji!!! Pozdro

1. Wojok 2021-09-28 03:09:32

Hejka,

Niedobrze to wygląda. Oczka z drutu bardzo fajnie, szybko i wygodnie można skręcać przy pomocy prostego narzędzia. Do patyczka np. na szaszłyki przymocowujesz prosty haczyk z kawałka drutu, który będziesz przepychał przez te oczka. Tak jak na fotce. Potem bierzesz drucik na oczko, zginasz na pół, łapiesz za nóżki w kleszcze, a od drugiej strony łapiesz haczykiem i lekko naciągając kręcisz patyczkiem. Wychodzą piękne oczka na eleganckich nóżkach

Malujesz, a potem wkładasz oczka w otworki w rejach, przepychasz drut, i delikatnie wysuwając po kolei oczka z rei smarujesz klejem i wpychasz spowrotem, nie zapominając o odpowiedniej grubości podkładkach dystansujących pod drut.

A drut możesz elegancko wyprostować rolując go między twardymi powierzchniami. Np. starym żelazkiem na panelu podłogowym

Miłej zabawy

haczyki do kręcenia oczek
  1. djbombel 2021-11-21 14:58:32

Cześć po dłuższej przerwie. Wojoku Twój patent na oczka troszkę podrasowałem i znacznie przyśpieszył mi pracę :) obecnie jestem na etapie wieszania żagli. Po krochmalu i prasowaniu wygląda to bardzo płasko. Chciał bym by żagle złapały trochę wiatru :) Planowałem podkręcić je na lokówce żony, ale okazała się za krótka... wczoraj robiłem próby z lakierem do włosów... pryskałem lakier a później formowałem kształt na tubie... efekt widać na fotkach... płótno troszkę się zwichrowało i porobiły się bąble... znalazłem w sieci usztywniacz/ utwardzacz do tkanin... jest wodny i prawdopodobnie rozpuści krochmal i efekt będzie taki sam jak po lakierze do włosów... może lakier matowy bezbarwny?? jak macie jakieś pomysły chętnie przetestuję :)

1. Wojok 2021-11-21 16:56:56

Hejka,

Żagle z pierwszej foty nie do przyjęcia. A na dodatek, najniższy z nich zdaje się powiesiłeś do góry nogami - te sznureczki do refowania powinny być bliżej dolnej krawędzi

Kolejne próby dużo lepsze

1. AndDi 2021-11-21 19:59:50

A może coś takiego wypróbuj:

http://kartonowki.pl/forum/temat/3708,bryty-w-zaglach-czyli-jak-je-uwypuklic

I faktycznie ten dolny, to jest do góry nogami.

1. djbombel 2021-11-21 21:43:00

Oooob bardzo fajny patent na te żagle! u mnie trochę ciężko będzie z tym obszyciem (ramką) dookoła ale na pewno wypróbuję klej BCG. Z której strony dajesz klej?? Od wewnątrz? od strony rury?.

Co do tego odwróconego żagla to nie wiem co powiedzieć... Zrobiłem wszystko wg szablonów...

1. AndDi 2021-11-22 08:31:14

Po pierwsze muszę Cię przeprosić. Nie przemyślałem i mocno się zasugerowałem wypowiedzią kolegi Wojoka, ale muszę przyznać, że to Ty dobrze powiesiłeś ten żagiel, a my głupoty gadamy

Co do smarowania, to smarowałem od zewnątrz (tak jak napisałem), ale i tak przesiąkało na drugą stronę w takim stopni, że tak jak bym smarował z obu.

Wydaje mi się, że możesz sobie odpuścić nitkę uwypuklającą bryty, bo ja robiłem, te żagle do skali 1/50, a TY robisz je jednak mniejsze.

W Twoim przypadku posmaruj wcześniej żagiel i "rzuć" na krzywiznę i czekaj aż wyschnie. Owiń może nitką tylko krawędzie, co by przy wysychaniu się nie uniosły.

1. Wojok 2021-11-22 16:51:57

...a my głupoty gadamy

AndDi

Mów za siebie To te gamonie nie wiedzą jak żagle wieszać Krowy pasać, a nie po morzach pływać

1. AndDi 2021-11-22 18:24:24

...a my głupoty gadamy

AndDi

Mów za siebie To te gamonie nie wiedzą jak żagle wieszać Krowy pasać, a nie po morzach pływać

Wojok

To są sznurki do zmniejszania powierzchni żagli. A krowy potrafią pływać, w pewnej książce występuje jednostka pływająca o nazwie "Krasula"

1. djbombel 2021-11-22 18:47:18

Skłaniam się do opinii Anidiego... nie nalazłem lepszej fotki ale coś tam widać podobnego do wzoru z opracowania...

1. Wojok 2021-11-22 19:29:22

... nie nalazłem lepszej fotki ...

djbombel

No, jest tego trochę. Tu dobrze widać.

1. Wojok 2021-11-22 20:19:09

A krowy potrafią pływać, w pewnej książce występuje jednostka pływająca o nazwie "Krasula"

AndDi

Taa, ale tylko jeden sezon i w wyobraźni autora

Choć w sumie można powiedzieć, że "ożywa" za każdym razem gdy się tę książkę czyta

1. AndDi 2021-11-22 20:53:33

Czujny i od razu wiedziałeś o jaką książkę chodzi 

1. Wojok 2021-11-23 02:15:55

Czujny i od razu wiedziałeś o jaką książkę chodzi 

AndDi

Proooooste

Ha, ale nie tylko "Krasula" pływała, były jeszcze "mleczne krowy". I to podwodne !!!

Hmm, pewnie by sę jeszcze parę znalazło, ale chyba nie do końca o to tu chodzi w tym temacie

1. djbombel 2022-03-12 18:32:39

Witam. Ostatnio pisałem jeszcze długo przed wojną... na całe szczęście moje postępy w pracy można porównać z postępami i morale kacapów :) pojawiam się tym razem gdyż po zakręceniu i zamontowaniu żagli jakoś nie zgrały mi się te kreski w dwóch przypadkach (że niby szwy)... czy to jakieś faux-pas?? :)  

Rezultaty 20 - 40 z 47 pozycji
Udostępnij temat: