IRACKI czołg T 55 ENIGMA

1. tulipan740i 2022-02-07 22:29:10

Wiadomo, że te sprawy to nie z amerykańskiego automatu spawalniczego jak w M1. Mnie chodzi o ich szerokość, która jest też nierownomierna. Udało mi się znaleść fotkę akurat przeciwwag. Ale spokojnie można przyjąć, że podobne sprawy są też na przednich elementach pancernych. Jak by nie patrzeć są subtelniejsze biorąc pod uwagę proporcje spaw/przeciwwaga. Może warto je poprawić .

1. Zbyszek001 2022-02-11 18:18:28

Dzieku tulipan za wsparcie. Bardziej wzoruje sie na zdjeviach z Bowington i tych z prime portsl. Popatrzylem i zmienilem spawy na przedniej plycie, dodalem spaey otworów na haki lin. Nie wiem moze sie mylę ale dla mnie mogą zostac takie siermiężne. Zorobilem wlaz ladowniczego podstawę wkm i sam wkm. Zostalo dorobic celownik hamulec wylotowy i skrzynki amunicyjne. Nad dzialem dorobilem skrzynkę dalmierza laserowego. Pojawily sie peryskopy mechanika bez szkieł z pancernymi oslonami otworow. Te jeszcze nie doklejone dlatego wyglada tak nierowmo. 

1. jagdtiger2 2022-02-11 21:14:43

Ten WKM wygląda super .

1. Zbyszek001 2022-02-11 23:13:42

Ta czarna część czyli trzon zamkowy z obudową. To chyba wydruk 3D z firmy GPM. kupilem dawniej zeby zobaczyć jak to wyglada w takiej skali. Usunalem krzyea lufę. Usunalem podstawę. I wszystko co było nie czołgowe. Zostalo tylko tyle zasloni sie jeszcze skrzynka amunicyjną. To chyba jedyny element nie kartonowy. Postaram się res, ta WKM zrobić. Nie odbiegającą od tego co wychodzi. 

1. aragorn001 2022-02-17 14:24:35

Zbyszku, nie wiem czy to widziałeś, ale GPM wydał enigmę:

https://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/wozy-bojowe/1/25/t-55-enigma-komplet-model-i-lasery

1. Zbyszek001 2022-02-23 10:42:16

Znalazłem trochę czasu i pogrzebałem w necie. Spawy zamieszczam kilka fotrk jakości spawania. Ten egzemplarz pochodzi chyba z Aberdeen. Widać słabą jakość spawania. Rzeczywiście inne egzemplarze. Szczegolnie ten z Francji i Anglji sa ciut lepiej pospaeane. Śledząc te egzemplarze wyraźnie widać różnicę w samej budowie rodzaju osłon itp. Ale bardzo dziękuję za uwagi. Są pomocne. 

1. Zygfryd 2022-02-23 14:27:50

Spawy to faktycznie mieli "fachowe". Mój brat by pękł ze śmiechu jakby takie zobaczył (zawodowy spawacz od 20 lat-stal, miedź, mosiądz, aluminium) 

1. Zbyszek001 2022-02-25 16:17:03

Powoli kończę. Wieża w podkładzie. Drobne elementy do podszlifowania. Jestem zafowolony z efektu. Kadlub i koła pracy na maks kilka dni 

1. tulipan740i 2022-02-25 20:32:05

Wygląda na to, że te spawy były bardzo różnie wykonane.

1. Zbyszek001 2022-03-01 07:45:23

I to byłoby na tyle klejenia. Zostały tylko liny holownicze. Choć na egzemplarzach muzealnych ich nie ma, rozumiem powód. To na sprzęcie bojowym być musiały. Reszta zbudowana. Z multiput wykonałem wstepnie zwinięty koc. Na razie bez pasków. Co sądzicie. Pancerz dodatkowy połączyłem ciut nierowno, żeby trzymać się klimatu. Pozostało malowanie. Co do intensywności obić. Już sam wydawca poobijał model bardzo mocno. Jest sporo modeli plastikowych. Tutaj zaczynając od delikatnych odrapań, kończy się na całkowicie zardzewiałym czołgu. Mój będzie zbliżony w klimacie do propozycji autora wycinanki. Zrobię go w barwach 1 gwardyjskiej brygady pancernej Salladyn. Czołg dostanie imię własne POGROMCA  التحيات

. Wrzucę parę fotek z malowania. Na zdjęciach mój sposób na oslony piasty koła. 

Robimy osłony łożysk kół nośnych. Wycinamy kółko Zmoczone lekko kładę na podkładce. Użyłem klocka do szlifowania sklep z akcesoriami dla lakierników Z wyczuciem wciskam i formuję wypukłość Mniejszą kólką formuję boki Wzmacnian CA Naklejam na kółka tarcz Ok przy dużym powiekszeniu będzie widać drobne nierówności. Ale wolę takie z kartonu, niż ładne z plastiku Pancerz boczny sklejony Lampy bez jednej pewnie się urwała Wdpomniany koc zwiniety Koło z wytłoczonym bandarzem
  1. Wojok 2022-03-01 09:45:01

Może w miejscu tej urwanej lampy jakiś oberwany uchwyt ? Zerwana śruba ? Cokolwiek

1. Zbyszek001 2022-03-01 10:57:42

Może w miejscu tej urwanej lampy jakiś oberwany uchwyt ? Zerwana śruba ? Cokolwiek

Wojok

A widzisz, dobrze waść prawisz. Jest tam słupek zasilający, ale śruba jak najbardziej. A może zmajstruje sam klosz lampy. Pomyślę. I dzięki, dobry pomysł.

1. Wojok 2022-03-01 13:49:07

...A może zmajstruje sam klosz lampy...

Zbyszek001

Hmm, znaczy, lampę bez klosza ? Też dobre, taką wiszącą na kablu

1. Zbyszek001 2022-03-01 15:26:53

...A może zmajstruje sam klosz lampy...

Zbyszek001

Hmm, znaczy, lampę bez klosza ? Też dobre, taką wiszącą na kablu

Wojok

I do tego pogjętą. Zawsze buduje wsio ekstra a potem niszcze. Tetaz zbuduje zniszczone. 

1. Zbyszek001 2022-03-01 16:00:23

No i dziś dzień psikania. Wszystko w podkładzie. Co niniejszym prezentuję. Na koniec polecam taki szary podkład. Do tej pory najlepszy z tych jakie używałem . Dużo lepszy od dedykowanych dla modeli specyfików i dużo tańszy. Jest dość gęsty. Dobrze przylega i sie rozpływa. Rewelacyjnie się szlifuje. Ładnie uzupełnia drobne nietownosci. Ekstra reaguje z kartonem. Niemoja firma. Nikt mi za te reklame nie placi. Polecam. 

Kilka fotek. 

To ten podkład Komplet gasek Km z podstawa
  1. Zbyszek001 2022-03-02 09:17:59

Pierwszy etap malowania. Zamiadt rozjaśniać i robić rozblyski zaciemniłem miejsca styku płyt. Zagięcia. Spowoduje to, że w tym miejscu kolor baxowy będzie ton ciemniejszy. Jak wyschnie daje kolor baxowy na całość i rozjadniam płaskie powierzchnie. Nawet jak nie ealoryzujemymodelu a tylko malujemy, powoduje to, że model nie wygląda tak monotonnie. 

1. Zbyszek001 2022-03-02 10:17:03

Teraz bazowy. Naturalnym kolorem dla czołgów Iraku jest ciemno żółty. Kurde nie podoba mi sie jajko na czołgu. Złamałem tę żółć ciemnym piaskowym i teraz jest niebo lepiej. Choć i tak jak dla mnie za żółto. Może przywykłem do piaskowego IDF. teraz schnie 2 godziny i się wietrzy pokój. Po myciu aerografu. Tetaz malowanie detali. Beczek kół, malowanie znaków i napisów. Coś na koniec pokarze. 

1. AndDi 2022-03-02 10:29:34

Bardzo fajne beczki, ale chyba obręcze są trochę zbyt wysokie. Tyle, że już tego nie zmienisz.

1. Zbyszek001 2022-03-02 10:42:54

1 mm pionowy pasek obręcz  i jakieś 0,3 mm opasek opasujący razem coś w okolicy1,5 mm dodając klej farbę, minimalne nierównosci w wycinaniu i doklejaniu, czyli w realu niecałe 4 cm. Może ciut za dużo, ale jak piszesz nie zmieniam.

1. Zbyszek001 2022-03-02 15:52:55

Efekt dzisiejszej pracy. W sumie to jeszcze dwa dni waloryzscja liny drobme poprawki i znowu przygotoeanie galerii. 

Rezultaty 100 - 120 z 135 pozycji
Udostępnij temat: